Type to search

SERIE A ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ Κεντρική ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ ΣΕ ΚΑΜΨΗ!

Share

Στη σκιά όσων συμβαίνουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ιταλία ένα θέμα κυριαρχεί και δεν είναι άλλο από αυτό της Γιουβέντους. Πολλές φορές όλοι ασχολούνται με όσα συμβαίνουν μόνο εντός του γηπέδου και όχι τι γίνεται και έξω από αυτό.

Τα σύγχρονα ευρωπαϊκά κλαμπ αποτελούν κολοσσιαίους οικονομικούς οργανισμούς, με υπέρογκα χρηματικά ποσά που…ζαλίζουν. Για να λειτουργήσουν όμως σωστά πρέπει η διαχείρηση των οικονομικών τους να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επηρεάζεται η λειτουργία του συνόλου και στο τέλος της ημέρας να έχουν επιτευχθεί και οι εκ των προτέρων στόχοι που είχαν οριστεί.

Ο ιταλικός σύλλογος φανερώνει τις παθογένειες που ίσως υπάρχουν και αλλού, με την παραίτηση τόσο του προέδρου Agnielli όσο και ολόκληρου του διοικητικού συμβουλίου να άνοιξε την κουβέντα για το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση. Ο οργανισμός συγκέντρωσε ένα ποσό της τάξης των 700 εκατομμυρίων από προσφορές δικαιωμάτων από το 2019 έως το 2021, αλλά δεν κατάφερε να καλύψει τα “κακώς κείμενα”. Η εισαγγελία του Τορίνου και η Εθνική Επιτροπή Εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εξετάζουν τα διάφορα στοιχεία γύρω από τα ποσά που αφορούν κεφαλαιακά κέρδη μέσα από διαδικασίες όπως κάποιες μεταγραφές και τις αντιφάσεις τις οποίες δημιούργησαν στους απ’ ότι φαίνεται ψευδείς ισολογισμούς. Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και η ανακοίνωση από την UEFA και το αρμόδιο σώμα οικονομικού ελέγχου πως θα διερευνήσει σε βάθος τα δεδομένα που υπάρχουν και εάν κρίνει απαραιτητό θα προχωρήσει σε τιμωρία του οργανισμού με βάση και τα δικαιώματα που διαθέτει σύμφωνα με τους κανόνες του Financial Fair Play.

Τη θέση του προέδρου πλέον ανέλαβε από την ιδιοκτήτρια εταιρία του συλλόγου Exor, ο Τζιανλούκα Φερέρο, Ιταλός οικονομολόγος και αναπληρωτής πρόεδρος στο ΔΣ της Τράπεζας του Πιεμόντε. Ο Ιταλός παράγοντας ανέλαβε να αναπροσαρμόσει ολόκληρη τη διοίκηση και να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις εν’ αναμονή των όποιων αποφάσεων που σύμφωνα με το “Sky Italia” μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε ενδεχόμενο υποβιβασμό. Σενάρια θέλουν την ομάδα αντιμέτωπη και με αποχώρηση από τη Serie A ή ακόμη και από τις ευρωπαικές διοργανώσεις, με τους ιθύνοντες πλέον μετά και την αποχώρηση Agnielli από τον προεδρικό θώκο της ομάδας να αλλάζουν εντελώς τη στάση τους και να στρέφονται ολοκληρωτικά προς την UEFA και την ECA, κλείνοντας μια για πάντα την πόρτα της European Super League.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η “Μεγάλη Κυρία” θα πρέπει να μάθει να λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα ξανά όπως πρέπει (όπως ορίζει το FFP) με σκοπό τόσο τη βιωσιμότητα του συλλόγου όσο και την επιστροφή στις επιτυχίες. Οι αλλαγές φαίνεται πως ήδη έχουν ξεκινήσει και μάλιστα με τον Andrea Agnielli…εκτός ομάδας λίγο πριν τη συμπλήρωση των εκατό χρόνων ζωής της ιστορικής ομάδας. Και εάν όλα εξελιχθούν ομαλά για έναν οργανισμό που έχει περάσει πολλά, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα καταφέρει να επιστρέψει στον ίσιο δρόμο και να βρεθεί ξανά σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Θάνος Βλάχος

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *