Type to search

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τσεχία 2004: Μία ομαδάρα που έπεσε πάνω στον Δέλλα

Share

Η Τσεχία κατά καιρούς έχει κατεβάσει αξιόλογα σύνολα σε Euro που έχουν καταφέρει να κερδίσουν τις εντυπώσεις και να φτάσουν ψηλά, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση εκείνη της ομάδας του 1996 που έφτασε στον τελικό.

Ωστόσο η πιο “αστεράτη” και ταλαντούχα ομάδα ήταν αυτή  του 2004 που τρόμαζε τους πάντες και ίσως ήταν το μεγαλύτερο φαβορί για την κατάκτηση του, ειδικά μετά τον αποκλεισμό της Αγγλίας στους προημιτελικούς. Αλλά η μοίρα και ο Δέλλας είχαν διαφορετική άποψη..

TO ΡΟΣΤΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ

Το ρόστερ της ήταν γεμάτο ταλέντο και ποιότητα. Πρωτοκλασάτα ονόματα ξεχώριζαν όπως εκείνο του νεαρού τότε Πετρ Τσεχ, του τρομερού Μίλαν Μπάρος, του γίγαντα Κόλερ, του εξαιρετικού Ροσίνσκι και του ηγέτη Νεντβέντ. Ακόμα και αυτοί που ήταν στην δεύτερη γραμμή ήταν υπέρ-λαμπροί. Πλάσιλ, Ιφαλούσι, Γιανκουλόφσκι, Ρόζεναλ, Γκρίγκερα και Σμίτσερ αποτελούσαν τους αντι-σταρς της ομάδας που με τους πρώτους συνέθεταν ένα υπέροχο σύνολο. Ο Κάρελ Μπρύκνερ ήταν ο άνθρωπος που ήταν στο τιμόνι της ομάδας.

Τα προκριματικά τα πέρασε αέρα, τερματίζοντας αήττητη στην πρώτη θέση του ομίλου  με 22 βαθμούς (όμιλος με Αυστρία , Ολλανδία, Μολδαβία και Λευκορωσία)  αναγκάζοντας παράλληλα τους Οράνιε  να παίξει μπαράζ για να βρεθεί στην Πορτογαλία.

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ ΜΕ ΤΗ ΔΑΝΙΑ

Η κληρωτίδα την έβγαλε σε έναν αρκετά δύσκολο όμιλο με τις Ολλανδία και Γερμανία να είναι τα μεγάλα φαβορί αλλά και την ύπουλη Λετονία “να περιμένει στην γωνία”. Ο πρώτος αγώνας ήταν με την ομάδα της Βαλτικής.

Οι Τσέχοι μπήκαν καλύτερα αλλά ο Βερπακόφσκις άνοιξε το σκορ στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου. Τελικά ο Μπάρος στο 73′ και ο Χέιντζ στο 85′ έφεραν τούμπα το παιχνίδι δίνοντας το πρώτο τρίποντο στην Τσεχία. Στον επόμενο αγώνα κλήθηκε να κάνει μία ακόμα μεγαλύτερη ανατροπή κόντρα σε έναν αρκετά μεγαλύτερο αντίπαλο. Η Ολλανδία βρέθηκε μπροστά στο σκορ με 2-0 αλλά οι Μπάρος και Κόλερ έκαναν τα μαγικά τους ισοφαρίζοντας πριν το τέλος. Ο Σμίτσερ στο 88′ ολοκλήρωσε το Comeback και η Τσεχία ήταν στους 6 βαθμούς.

Στον τελευταίο αγώνα, η αντίπαλος της Γερμανία έψαχνε οπωσδήποτε την νίκη για να βρεθεί στους προημιτελικούς. Ο Μπάλακ έβαλε μπροστά την Μάνσφααφτ στο 21′ αλλά οι Χέιντζ και Μπάρος έκαναν ακόμα μία ανατροπή αφήνοντας έξω την ομάδα που κατέκτησε τον τίτλο οκτώ χρόνια πριν.

Τα νοκ άουτ είχαν φτάσει. Πρώτο εμπόδιο για τον τελικό ήταν στα προημιτελικά η Δανία. Η Παρέα του Μπάρος όμως ήταν αμείλικτη. Θα προσπεράσει εύκολα την αντίπαλο της με 3-0, με σκόρερ τον ίδιο δις και τον Κόλερ να έχει ανοίξει το σκορ.

Ο ΔΕΛΛΑΣ…

Στα ημιτελικά βρέθηκε απέναντι της η Ελλάδα. Ο αγώνας είχε ως μεγάλο φαβορί τους Τσέχους λόγω της ποιότητας τους και της φόρμας τους. Ο αγώνας έδειχνε μονότερμα. Πολλές ευκαιρίες, με τον Κόλερ, τον Μπάρος, τον Νέντβεντ. Ανελέητο σφυροκόπημα στην εστία του Αντώνη Νικοπολίδη και στην άμυνα η οποία όμως πάντα με κάποιον τρόπο κατάφερνε και δεν δεχόταν γκολ. Ο αγώνας δεν είχε νικητή και οδηγήθηκε στην παράταση. Αξίζει να σημειωθεί πως τότε οι αγώνες κρίνονταν με το λεγόμενο “ασημένιο γκολ” δηλαδή όποια ομάδα σκοράρει μπορεί να πάρει την νίκη σε ένα ημίχρονο της παράτασης, χωρίς να παίξει το άλλο. Αυτόν τον κανόνα εκμεταλλεύτηκε και το συγκρότημα του Ρεχάγκελ. Η Τσεχία κουράστηκε και υποχώρησε προς το τέλος του πρώτου  ημιχρόνου της παράτασης. Η Ελλάδα ανέβηκε και σε ένα κόρνερ ο Τραιανός Δέλλας με μια ωραία κεφαλιά έστειλε την μπάλα χαμηλά στα δίχτυα του Τσεχ, στέλνοντας την Ελλάδα στον τελικό και την Τσεχία πίσω στην Πράγα.

Η απογοήτευση ήταν χαραγμένη στα πρόσωπα όλων των Τσέχων, που αδυνατούσαν να πιστέψουν αυτό που γινόταν.

Τελικά μάζεψαν τα πράγματα τους με το τουρνουά να τελειώνει εκεί. Καμία άλλη εθνική ομάδα της Τσεχίας δεν μπόρεσε να φτάσει τόσο μακριά σε διοργάνωση με εκείνη την πορεία πλέον να μοιάζει τόσο μακρινή..

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *