Type to search

ΓΑΛΛΙΑ Γαλλία-Πολωνία ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Παγκόσμιο Κύπελλο Παγκόσμιο κύπελλο 2022 ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Πολωνία

Γαλλία – Πολωνία 3-1 : <<Δια χειρός>> Εμπαπέ ήρθε η πρόκριση στα προημιτελικά.

Share

Σε ένα παιχνίδι όπου ο Γιορίς και ο Ζιρού έγραψαν ιστορία, η Γαλλία επικράτησε 3-1 της Πολωνίας με 2 γκολ και 1 ασσίστ του Εμπαπέ και προκρίθηκε στη προημιτελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι Γάλλοι ήταν ανώτεροι στο μεγαλύτερο κομμάτι του παιχνιδιού, και μολονότι κινδύνεψαν στο πρώτο ημίχρονο, στο δεύτερο με χαρακτηριστική άνεση εξασφάλισαν τη νίκη. Ο Γιορίς, έφτασε τις 142 εμφανίσεις με το εθνόσημο, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Λιλιάν Τουράμ, σε ένα παιχνίδι όπου πέρασε αλλαγή ο γιος του. Ο Ζιρού άνοιξε το σκορ στο 44′, ενώ ακολούθησαν δύο γκολ του Εμπαπέ στο 74′ και στο 90+1′. Στο τελικό 3-1, μείωσε με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι ο Λεβαντόφσκι στο 90+9′. Η Γαλλία θα αντιμετωπίσει στα προημιτελικά το νικητή της αναμέτρησης Αγγλία-Σενεγάλη ( Κυριακή 4/12 21:00 ).

ΤΟ ΜΑΤΣ

Η Γαλλία μπήκε δυνατά στο παιχνίδι και για τα πρώτα 20 λεπτά ήλεγχε τον ρυθμό του παιχνιδιού, ενώ δεν δυσκολεύτηκε να διατηρήσει την κατοχή της μπάλας αφού οι Πολωνοί δεν πίεζαν με ένταση. Από το 20ο λεπτό και έπειτα η εικόνα άλλαξε τελείως στο πρώτο μέρος. Η Πολωνία πίεσε πιο ψηλά στο γήπεδο και δημιούργησε πολλά προβλήματα στην ομάδα του Ντεσάμπ, κερδίζοντας την μπάλα διαρκώς. Είχε, επίσης, πολλές μεγάλες ευκαιρίες που δεν αξιοποίησαν σε αντίθεση με τους Γάλλους.

Τη πρώτη τελική σημείωσαν οι <<Τρικολόρ>>, με μια άστοχη κεφαλιά του Βαράν από κόρνερ του Γκριζμάν στο 3ο μόλις λεπτό. Στο 13′ ο Σέζνι χρειάστηκε να παρέμβει αποκρούοντας το δυνατό σουτ του Τσουαμενί έξω από τη περιοχή σε κόρνερ. Ο Σέζνι μπλόκαρε στη γωνία του και το σουτ του Ντεμπελέ στο 17′, μετά από προσωπική του ενέργεια. Στο 21′ οι Πολωνοί απείλησαν για πρώτη φορά, εκδηλώνοντας μια ωραία αντεπίθεση, η οποία ολοκληρώθηκε με ένα σουτ του Λεβαντόφσκι από μακριά να περνάει άουτ.

Το σουτ του επιχείρησε ο Λεβαντόφσκι στο 21′.

Στο αμέσως επόμενο λεπτό, το σουτ του Κουντέ, κατέληξε πάνω στην αγκαλιά του Σέζνι. Στο 29′ ήρθε η μεγαλύτερη ευκαιρία έως τότε στην αναμέτρηση. Ο Γκριζμάν, μετά από λάθος του Φρανκόφσκι, έπαιξε κάθετα για τον Ντεμπελέ, ο οποίος βρήκε τον Ζιρού στο πίσω δοκάρι, όμως ο επιθετικός της Μίλαν αστόχησε μπροστά σε άδεια εστία μέσα από τη μικρή περιοχή. Οι Πολωνοί συνέχιζαν να πιέζουν, και στο 34′ η σέντρα-σουτ του Κας δεν βρήκε αποδέκτη στη περιοχή και η μπάλα πέρασε άουτ. Κοντά στο γκολ έφτασαν και οι Γάλλοι, αφού στο επόμενο λεπτό, ο Σέζνι απέκρουσε το σουτ του Εμπαπέ σε κόρνερ.

Τρομερή χαμένη ευκαιρία για τους Πολωνούς στο 38ο λεπτό. Από το γύρισμα του Μπερεζίνσκι, ο Ζιελίνσκι σούταρε από το σημείο του πέναλτι με τον Γιορίς να αποκρούει με τα πόδια. Εν συνεχεία νέο σουτ του Πολωνού μέσου σταμάτησε πάνω στον Ερναντέζ, ενώ η φάση ολοκληρώθηκε με τον Βαράν να διώχνει τη μπάλα πάνω στη γραμμή σε σουτ του Καμίνσκι. Οι Γάλλοι, όμως, είναι αυτοί που προηγήθηκαν στο ματς στο 44′ με τον Ζιρού. Η κάθετη πάσα του Εμπαπέ τον έβγαλε σε θέση τετ α τετ, εκείνος νίκησε τον Σέζνι, και έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής ομάδας της Γαλλίας.

Η Γαλλία ήταν απόλυτα κυρίαρχη στο δεύτερο μέρος και απείλησε πρώτη, με ένα χτύπημα φάουλ του Γκριζμάν από πλάγια, αλλά ο Σέζνι έδιωξε με τις γροθιές στο 48′. Στο 56ο λεπτό, το σουτ του Εμπαπέ κόντραρε στον Κρικόβιακ, άλλαξε πορεία και πέρασε δίπλα από το αριστερό κάθετο δοκάρι του Σέζνι. Δέκα λεπτά αργότερα από γύρισμα του Κουντέ, η προβολή του Ζιρού πέρασε άουτ. Στο 74′ ο Εμπαπέ ολοκλήρωσε μια άρτια αντεπίθεση και μετά από πάσα του Ντεμπελέ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 2-0. Στο 90+1′ σημείωσε άλλο ένα καταπληκτικό γκολ, μετά από πάσα του Τουράμ, σημαδεύοντας το απέναντι παραθυράκι της εστίας διαμορφώνοντας το 3-0.

Το 2ο γκολ του Εμπαπέ στο ματς.

Από τη σέντρα του Γκροζίτσκι στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων ο Ουπαμεκανό βρήκε τη μπάλα με το χέρι και ο διαιτητής καταλόγισε πέναλτι. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Λεβαντόφσκι, αλλά ο Γιορίς μπλόκαρε τη μπάλα. Ο Γάλλος τερματοφύλακας όμως, είχε μετακινηθεί και κανένα από τα πόδια του δεν ακουμπούσε τη γραμμή του τέρματος. Ο διαιτητής έδειξε επανάληψη και ο Λεβαντόφσκι αυτή τη φορά ευστόχησε μειώνοντας στο τελικό 3-1.

Το εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Λεβαντόφσκι.

ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

Γαλλία ( Ντιντιέ Ντεσάμπ ) : Γιορίς, Ερναντέζ, Ουπαμεκανό, Βαράν, Κουντέ ( Ντισασί 90+2′ ), Ραμπιό, Τσουαμενί ( Φοφανά 66′ ), Εμπαπέ, Γκριζμάν, Ντεμπελέ ( Κομάν 76′ ), Ζιρού ( Τουράμ 76′ ).

Πολωνία ( Τσέσλαβ Μίκνιεβιτς ) : Σέζνι, Μπερεζίνσκι, Κίβιορ ( Μπέντναρεκ 87′ ), Γλικ, Κας, Κρικόβιακ ( Μπιέλικ 71′ ), Φρανκόφσκι ( Γκροζίτσκι 87′ ), Σιμάνσκι ( Μίλικ 64′ ), Ζιελίνσκι, Καμίνσκι ( Ζαλέφσκι 71′ ), Λεβαντόφσκι.

Γράφει ο Χρήστος Σκούρας

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *