Type to search

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ Κεντρική ΜΠΑΣΚΕΤ

Ευρωλίγκα: Η “ελληνική” εκπροσώπηση στο Final 4

Share

Έπειτα από δύο χρόνια οι φίλοι του μπάσκετ θα μπορέσουν να απολαύσουν ξανά το πολυαγαπημένο Final 4! Ο κορωνοϊός διέκοψε πέρυσι τον Μάρτιο κάθε αγωνιστική δραστηριότητα, όμως η Κολωνία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει το Final 4, ώστε και με έναν χρόνο καθυστέρηση, το οποίο θα λάβει χώρα από τις 28 έως τις 30 Μαΐου.

Ελληνική ομάδα δεν υπάρχει καθώς ούτε ο Παναθηναϊκός, ούτε ο Ολυμπιακός δεν κατάφεραν να προκριθούν στην τελική φάση. Για την ακρίβεια δεν πέρασαν ούτε στα πλέι οφς φέτος καθώς ο Παναθηναϊκός τερμάτισε 16ος και ο Ολυμπιακός 12ος στην κανονική διάρκεια της σεζόν.

Η τελευταία συμμετοχή ελληνικής ομάδας σε Final 4 ήταν εκείνη του Ολυμπιακού το 2017 στην Κωνσταντινούπολη, όπου γνώρισε την ήττα από την Φενέρ.

Φέτος η τελική φάση αποτελείται από τις Μπαρτσελόνα, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Αναντολού Εφές και Αρμάνι Μιλάνο.

Ωστόσο παρά την απουσία ελληνικής ομάδας, η χώρα μας θα έχει εκπροσώπους στην Κολωνία, είτε πρόκειται για Έλληνα, είτε για παίχτη που έχει παίξει σε ελληνικό έδαφος.

Μπαρτσελόνα

Η φετινή πρωτοπόρος (στην κανονική διάρκεια της σεζόν) βρέθηκε έπειτα από 7 χρόνια σε τελική φάση της διοργάνωσης. Συγκεκριμένα η τελευταία εμφάνιση των Καταλανών ήταν το 2014 στο Μιλάνο, ενώ η τελευταία κατάκτηση το 2010 στο Παρίσι κόντρα στον Ολυμπιακό. Για την Μπαρτσελόνα ελληνική παρουσία και αναμφίβολα ένας από τους ηγέτες της ομάδας είναι ο Νικ Καλάθης. Έπειτα από πέντε χρόνια στη δεύτερη του θητεία στον Παναθηναϊκό (2015-2020), ο διεθνής γκαρντ άφησε την Ελλάδα και τους “πράσινους” για την ομάδα του Σάρας Γιασικεβίτσιους. Στην καριέρα του έχει πανηγυρίσει μία κατάκτηση Ευρωλίγκας στην πρώτη του παρουσία με τον Παναθηναϊκό το 2011 και έχει αγωνιστεί σε ένα ακόμη Final 4 αυτό του 2012 στην Κωνσταντινούπολη.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Πρόκειται για την ένατη σερί συμμετοχή της σε Final 4 που την καθιστά την πιο συνεπή ομάδα με παρουσία σε τελική φάση. Όμως εκτός από ένατη σερί παρουσία για την ομάδα, είναι και η έβδομη συνεχόμενη συμμετοχή με τον Δημήτρη Ιτούδη στον πάγκο της. Ο Έλληνας coach βρίσκεται στην ομάδα από το 2014 και δεν έχει αποκλειστεί ποτέ από την τελική φάση. Συγκεκριμένα έχει κατακτήσει και δύο τρόπαια (2016,2019). Στο σταφ μαζί του είναι ο βοηθός του Ανδρέας Πιστιόλης και ο γυμναστής Κώστας Χατζηχρήστος. Επίσης στο προπονητικό επιτελείο μαζί με τον Ιτούδη είναι και ο Ντάριλ Μίντλετον. Ο παλαίμαχος ψηλός, αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό από το 2000 έως το 2005 και πανηγύρισε την Ευρωλίγκα το 2002.

Από εκεί και πέρα στο ρόστερ της ΤΣΣΚΑ υπάρχουν αρκετοί παίκτες που αγωνίστηκαν σε ελληνικές ομάδες. Οι δύο γκαρντ Ντάνιελ Χάκετ και Γιάνις Στρέλνιεκς αγωνίστηκαν στον Ολυμπιακό. Ο πρώτος από το 2015 έως το 2017 και ο δεύτερος από το 2017 έως το 2019. Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ ήταν και αυτός μέλος του Ολυμπιακού για πέντε έτη (2015-2020), όμως ο άτυχος σέντερ εξαιτίας του σοβαρού τραυματισμού του στον ώμο τέθηκε εκτός από τα μέσα περίπου της σεζόν. Ο ανταγωνιστής του Μάικλ Έρικ έχει αγωνιστεί και αυτός στην Ελλάδα. Ο Νιγηριανός έχει αγωνιστεί με τον Πανελευσινιακό (2014) και την ΑΕΚ (2016). Κανονικά στη λίστα θα βρισκόταν και ο Μάικ Τζέιμς, ο οποίος είχε φορέσει την φανέλα του Κολοσσού Ρόδου και του Παναθηναϊκού, όμως ο Αμερικανός γκαρντ αποδεσμεύτηκε από την ΤΣΣΚΑ έπειτα από διαπληκτισμό με τον Ιτούδη και τώρα αγωνίζεται στο NBA.

Αναντολού Εφές

Στην Εφές το… ελληνικό στοιχείο περιορίζεται μόνο στους παίκτες, όπως και στην Μπαρτσελόνα. Συγκεκριμένα ο Μπράιαν Ντάνστον είχε πρωτοεμφανιστεί στην Ελλάδα την σεζόν 2010/2011 με τον Άρη. Στους περισσότερους είναι γνωστός για την συμμετοχή του στον Ολυμπιακό την διετία 2013-2015. Ο άλλος είναι ο Κρις Σίνγκλετον, ο οποίος αγωνίστηκε με τον Παναθηναϊκό για δύο χρόνια (2016-2018).

Αρμάνι Μιλάνο

Στην Ιταλική ομάδα υπάρχει αρκετός κόσμος! Πρώτος και καλύτερος ο General Manager της Αρμάνι Χρήστος Σταυρόπουλος. Το 2019 και έπειτα από 19 χρόνια στον Ολυμπιακό ο έμπειρος παράγοντας μετακόμισε στο Μιλάνο και έπειτα από 29 χρόνια (1992) κατάφερε με το εξαιρετικό σύνολο που έχτισε με την ομάδα να στείλει την Αρμάνι στο Final 4! Από εκεί και πέρα πρώτος στο ρόστερ είναι ο Κάιλ Χάινς. Για τον Αμερικανό είναι η ένατη σερί συμμετοχή στην τελική φάση της διοργάνωσης. Οι πρώτες δύο παρουσίες του σε Final 4 όπου κατέκτησε και το τρόπαιο ήταν το 2012 και το 2013 με τον Ολυμπιακό. Έπειτα την λίστα συμπληρώνει ο Κέβιν Πάντερ, ο οποίος το 2016/2017 ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στο Λαύριο, το 2018 αγωνίστηκε στην ΑΕΚ και το 2019 είχε ξεκινήσει τη σεζόν στον Ολυμπιακό. Στον Ολυμπιακό αγωνίστηκε και ο Ζακ ΛεΝτέι τη σεζόν 2018-2019. Τελευταίος είναι ο Βλάντιμιρ Μίτσοβ, ο οποίος είχε αγωνιστεί το 2009 στον Πανιώνιο.

Στο Final 4 της Κολωνίας αξίζει να σημειωθεί πως δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας διαιτητής, ενώ θα απουσιάζει ο Λουίτζι Λαμόνικα.

Επιμέλεια: Κατερίνα Καμζέλα

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *