Type to search

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ Κεντρική ΜΠΑΣΚΕΤ

Ευρωλίγκα: Όταν η Γερμανία βγάζει τον πρωταθλητή

Share

Η Γερμανία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει το τέταρτο Final 4 Ευρωλίγκας, με την Κολωνία να διαδέχεται το Βερολίνο – 2009, 2016 – και το Μόναχο – 1999. 

Η μεγάλη ώρα έφτασε για τις τέσσερις ομάδες που έφτασαν στο Final 4 της Ευρωλίγκας. Μπαρτσελόνα, Αρμάνι Μιλάνο, ΤΣΚΚΑ Μόσχας και Αναντολού Εφές θα διεκδικήσουν την ευρωπαϊκή κορυφή και καταξίωση.

Η Κολωνία και η “Lanxess Arena” θα αποτελέσουν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για το μπασκετικό κοινό μέχρι και την Κυριακή (30/5), όπου είναι προγραμματισμένος ο τελικός. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κορυφαίο αυτό γεγονός θα φιλοξενηθεί στην Γερμανία, καθώς η χώρα της κεντρικής Ευρώπης έχει διοργανώσει άλλες τρεις φορές την τελική φάση της διοργάνωσης και έχει αναδείξει τρεις διαφορετικούς νικητές.

Η αρχή έγινε το 1999 στο Μόναχο – διοργάνωση υπό την αιγίδα της FIBA ακόμη – και το “Olympiahalle”, για να ακολουθήσουν τα δύο επόμενα – 2009, 2016 – στην γερμανική πρωτεύουσα, το Βερολίνο και την “Mercedes-Benz Arena”.

1999: Η έκπληξη της Ζαλγκίρις Κάουνας

Το Final 4 του 1999 (20-22 Απριλίου) έλαβε χώρα στο Μόναχο και το “Olympiahalle”. Η ευχάριστη έκπληξη της διοργάνωσης, Ζαλγκίρις Κάουνας πλαισίωσε τις δύο ομάδες της Μπολόνια, Κίντερ και Φορτιτούντο και τον Ολυμπιακό του Ντούσαν Ίβκοβιτς.

Η Κίντερ επικράτησε με 62-57 της Φορτιτούντο στον πρώτο ημιτελικό, ενώ οι Λιθουανοί σκόρπισαν με 87-71 τους “ερυθρόλευκους” και έκλεισαν ραντεβού τίτλου.

Στον τελικό ελάχιστοι έδιναν ελπίδες στην Ζαλγκίρις αλλά η ομάδα του Καζλάουσκας φρόντισε να διαψεύσει άπαντες και να στεφθεί Πρωταθλήτρια Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία της. Το τελικό 82-74 ήρθε δια χειρός των Άντονι Μπόουι (17π.) και Τάιους Έντνι (14π., 6ασ.), με τον πρώτο να αναδεικνύεται και MVP του Final 4. Για τους Ιταλούς δεν έφταναν οι 27 πόντοι του Ριγκοντό και μοιραία είδαν τους Λιθουανούς να “σοκάρουν” την Ευρώπη και να ολοκληρώνουν μια μεγάλη έκπληξη.

2009: Το Final 4 των αστέρων και του Παναθηναϊκού 

20 χρόνια μετά το Μόναχο, το Final 4 επέστρεψε στην Γερμανία και το Βερολίνο. Από πολλούς η τελική φάση του 2009 (1-3 Μαϊου) έχει χαρακτηρίστει ως η ποιοτικότερη όλων των εποχών. ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μπαρτσελόνα και οι δύο ελληνικοί εκπρόσωποι, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός διεκδίκησαν το τρόπαιο, με τους “πράσινους” να είναι αυτοί που χαμογέλασαν στο τέλος και “έραψαν” το πέμπτο αστέρι στη φανέλα τους.

Το πόσο συγκλονιστικό επρόκειτο να είναι το Final 4 φάνηκε ήδη από τους δύο ημιτελικούς. Η ΤΣΣΚΑ νίκησε με 82-78 την Μπαρτσελόνα, ενώ στον ελληνικό εμφύλιο, ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 84-82 του Ολυμπιακού, ο οποίος έχασε την ευκαιρία να στείλει το ματς στην παράταση.

Ο τελικός είχε δύο πρόσωπα και οι δύο ομάδες μοιράστηκαν από ένα ημίχρονο. Ο Παναθηναϊκός έκανε ένα τέλειο πρώτο και προηγήθηκε με 48-28. Στο δεύτερο όμως η ΤΣΣΚΑ επέστρεψε και έτσι στο τέλος είχαμε δράματα. Με το σκορ στο 73-71 υπέρ του “τριφυλλιού”, οι Ρώσοι είχαν την τελευταία επίθεση. Ο Σισκάουσκας επιχείρησε το τρίποντο νίκης αλλά αστόχησε και έτσι η κορυφή στο Final 4 των αστέρων βάφτηκε πράσινη. Ο Βασίλης Σπανούλης αναγορεύτηκε σε MVP.

2016: Επιστροφή στο θρόνο για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Το 2016 η Ευρωλίγκα κρίθηκε για τρίτη φορά σε γερμανικό έδαφος. Το Βερολίνο φιλοξένησε και πάλι το Final 4 (13-15 Μαϊου) και οι τέσσερις μονομάχοι μπήκαν στην αρένα με στόχο την κορυφή. Η Φενέρμπαχτε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς επέστρφε για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν στο τελικό τουρνουά, η Λαμποράλ Κούτσα – γνωστή και ως Ταού Κεράμικα – έδινε το παρόν μετά από οχτώ χρόνια, ενώ για πρώτη φορά είχαμε την ταυτόχρονη συμμετοχή δύο ρωσικών ομαδών, καθώς την ΤΣΚΚΑ Μόσχας συνόδευσε η πρωτάρα Λοκομοτίβ Κουμπάν του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Στον ημιτελικό μάλιστα κοντραρίστηκαν μεταξύ τους, εκεί όπου η εμπειρία της ΤΣΚΚΑ νίκησε τον ενθουσιασμό της Λοκομοτίβ και οι πρωτευουσιάνοι του Δημήτρη Ιτούδη πήραν την πρόκριση για τον τελικό με 88-81. Στον έτερο ημιτελικό, Φενέρμπαχτσε και Λαμποράλ Κούτσα τα έδωσαν όλα και το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση. Οι Τούρκοι ήταν αυτοί που χαμογέλασαν στο τέλος καθώς νίκησαν με 88-77, παρά το εντυπωσιακό double-double του Γιάννη Μπουρούση (22π., 10ριμπ.).

Ο τελικός για μεγάλο χρονικό διάστημα είχε εξελιχθεί σε παράσταση για έναν ρόλο, με την ΤΣΣΚΑ να πιάνει από τον λαιμό την άπειρη σε αυτά τα παιχνίδια Φενέρμπαχτσε και να προηγείται μέχρι και με 21 πόντους στην τρίτη περίοδο. Λίγο έλειψε όμως να πάθει άλλο ένα στραπάτσο και χάσει τον τίτλο μέσα από τα χέρια της. Οι Τούρκοι με αντεπίθεση διαρκείας έφτασαν και προσπέρασαν στο σκορ. Λίγα δευτερόλεπτα πριν το τέλος προηγούνταν με 83-81. Εκεί εμφανίστηκε ωστόσο το χέρι του Βίκτορ Κριάπα, ο οποίος ισοφάρισε για τους Ρώσους και έστειλε το παιχνίδι στην παράταση. Ο Νάντο Ντε Κολό ανέλαβε δράση και χάρισε τη νίκη και το τρόπαιο στην ΤΣΣΚΑ με 101-96. Ήταν το πρώτο του Δημήτρη Ιτούδη ως head coach και το έβδομο για την ομάδα της Μόσχας – πρώτο μετά το 2008. ΜVP του Final 4 αναδείχθηκε ο Ντε Κολό.

Συνοπτικά τα “γερμανικά” Final 4

1999 – Μόναχο: 1. Ζαλγκίρις Κάουνας, 2. Κίντερ Μπολόνια, 3. Ολυμπιακός, 4. Φορτιτούντο Μπολόνια

2009 – Βερολίνο: 1. Παναθηναϊκός, 2. ΤΣΚΚΑ Μόσχας, 3. Μπαρτσελόνα, 4. Ολυμπιακός

2016 – Βερολίνο: 1. ΤΣΚΚΑ Μόσχας, 2. Φενέρμπαχτσε, 3. Λοκομοτίβ Κουμπάν, 4. Λαμποράλ Κούτσα

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *