Type to search

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ Κεντρική ΜΠΑΣΚΕΤ

Εργκίν Αταμάν: Ένα τρόπαιο, πολλά ρεκόρ

Share

Ο Εργκίν Αταμάν έγινε ο 16ος προπονητής που κατακτά την κορυφή της Ευρώπης, ο τρίτος με τέσσερα διαφορετικά ευρωπαϊκά κύπελλα στην κατοχή του, επίσης ο τρίτος με κατακτήσεις με τέσσερις διαφορετικές ομάδες και πάλι ο τρίτος με κούπες Ευρωλίγκας και Γιούροκαπ. 

Για πολλούς “γνώστες” του αθλήματος αποτελούσε απλώς έναν προπονητή χωρίς κάτι το ιδιαίτερο. Ωστόσο ο Εργκίν Αταμάν αποδεικνύει μέσα από τη δουλειά του και τα τρόπαια που κατακτά, πως αξίζει να βρίσκεται ανάμεσα στην ελίτ των ευρωπαίων προπονητών.

Τελευταίο – και μεγαλύτερο – κατόρθωμα για τον Τούρκο προπονητή ήταν η κατάκτηση της Ευρωλίγκας στο Final 4 της Κολωνίας. Έγινε έτσι ο 16ος προπονητής που το πετυχαίνει και ο μοναδικός με ένα, καθώς υπάρχουν οχτώ με δύο κατακτήσεις (Λόλο Σάινθ, Ζέλικο Παβλίσεβιτς, Σάντρο Γκάμπα, Βαλέριο Μπιαντσίνι, Εβγένι Αλεκσέγιεφ, Ντούσαν Ίβκοβιτς, Πάμπλο Λάσο, Δημήτρης Ιτούδης). Από τρεις έχουν οι Άτσα Νίκολιτς και Πίνι Γκέρσον. Στη δεύτερη θέση της λίστας ισοβαθμούν με τέσσερα τρόπαια οι Έτορε Μεσίνα, Αλεξάντερ Γκομέλσκι, Μπόζινταρ Μάλκοβιτς και Πέδρο Φεράντιθ. Πρώτος και καλύτερος, φυσικά, είναι ο «Μίδας» του ευρωπαϊκού μπάσκετ, Ζέλικο Ομπράντοβιτς με εννέα τρόπαια (1992, 1994, 1995, 2000, 2002, 2007, 2009, 2011, 2017).

Τα ρεκόρ μόλις ξεκίνησαν όμως, διότι ανήκει πλέον σε μια πολύ κλειστή λίστα προπονητών με κατακτήσεις σε τέσσερις διαφορετικές ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο Αταμάν έχει κερδίσει το Κύπελλο Σαπόρτα με την Σιένα το 2002, το Γιουροτσάλεντζ με την Μπεσίκτας το 2012, το Γιούροκαπ με την Γαλατασαράι το 2015 και τώρα την Ευρωλίγκα με την Εφές. Οι άλλοι δύο που προϋπήρχαν στη λίστα είναι ο Ντούσαν Ίβκοβιτς (Ευρωλίγκα, Γιούροκαπ, Σαπόρτα, Κόρατς) και ο Αϊτο Ρενέσες (Γιούροκαπ, Σαπόρτα, Κόρατς, Γιουροτσάλεντζ). 

Το ταξίδι των ρεκόρ συνεχίζεται και κάνει στάση στο εξής επίτευγμα: Ευρωπαϊκά κύπελλα με τέσσερις διαφορετικές ομάδες. Ο Αταμάν το έχει κάνει με τις Σιένα, Μπεσίκτας, Γαλατασαράι και Αναντολού Εφές. Υπάρχουν άλλοι τρεις σε αυτή την κατηγορία. Το όνομα του πρώτου δεν χρειάζεται συστάσεις. Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Μάλιστα ο Σέρβος το έχει πετύχει με έξι διαφορετικούς συλλόγους: Παρτιζάν, Μπανταλόνα, Μπενετόν Τρεβίζο, Παναθηναϊκός, Φενέρμπαχτσε. Λίγο πιο δίπλα συναντάμε τον Ντούσαν Ίβκοβιτς (Α.Ε.Κ, Ολυμπιακός, Παρτιζάν, Δυναμό Μόσχας), ενώ τη λίστα κλείνει ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς (Γιουγκοπλάστικα, Λιμόζ, Παναθηναϊκός, Ουνικάχα Μάλαγα). 

Τέλος, ο Τούρκος προπονητής έγινε ο τρίτος με κατακτήσεις Ευρωλίγκας και Γιούροκαπ. Πριν το φετινό θρίαμβο με την Εφές, είχε προηγηθεί η Γαλατασαράι το 2015. Ντούσαν Ίβκοβιτς (Ολυμπιακός 1997, 2012 – Δυναμό Μόσχας 2006) και Ντέιβιντ Μπλατ (Μακάμπι 2014 – Νταρουσάφακα 2018) κάνουν παρέα στον Εργκίν Αταμάν.

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *