Type to search

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ Κεντρική ΜΠΑΣΚΕΤ

Αναντολού Εφές: Οι πρωτάρηδες και ο μοναδικός Μπομπουά

Share

Ο Εργκίν Αταμάν και όλοι οι παίκτες του κατέκτησαν την πρώτη Ευρωλίγκα στην καριέρα τους, κάτι που είχε να συμβεί από το 1999 και την Ζαλγκίρις Κάουνας. Ο Ροντρίγκ Μπομπουά έγινε ο πρώτος Γάλλος με πρωτάθλημα στο ΝΒΑ και κορυφή στην Ευρώπη.

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο “τελικός των απείρων”. Αναντολού Εφές και Μπαρτσελόνα μπορεί να διέθεταν παίκτες μεγάλης κλάσης στο ρόστερ τους, ωστόσο μόλις ένας είχε πρότερη εμπειρία από το πως είναι να κατακτάς την Ευρωλίγκα. Ο λόγος για τον Κόρι Χίγκινς, ο οποίος έχει στην κατοχή του δύο τρόπαια με την φανέλα της ΤΣΚΚΑ Μόσχας (2016, 2019). Κανένας εκ των Γκασόλ, Μίροτιτς, Αμπρίνες, Λάρκιν, Μίτσιτς δεν είχε γευτεί το νέκταρ της ευρωπαϊκής επιτυχίας.

Με το άκουσμα της κόρνας, η αναμονή στην τουρκική πλευρά είχε τελειώσει. Η Αναντολού Εφές κέρδισε με 86-81 την Μπαρτσελόνα και κατέκτησε την κούπα. Αυτή δεν ήταν μόνο η πρώτη στην ιστορία του συλλόγου, αλλά και η παρθενική στην καριέρα όλων των παικτών και του Εργκίν Αταμάν. O Τούρκος προπονητής πόνταρε πολλά στην χημεία που υπάρχει στην ομάδα, καθώς έντεκα που αγωνίστηκαν σε αυτό το Final 4, έπαιξαν και στο τελευταίο της Βιτόρια. Ένα πλάνο που του βγήκε απόλυτα και τώρα απλώς απολαμβάνει τους καρπούς που έθρεψε.

Για να βρούμε ένα αντίστοιχο επίτευγμα θα πρέπει να γυρίσουμε 22 χρόνια πίσω και στο 1999. Τότε η Ζαλγκίρις Κάουνας είχε κάνει την έκπληξη και ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης. Το κοινό στοιχείο ανάμεσα στους δύο είναι η χώρα διεξαγωγής του τουρνουά. Λιθουανοί και Τούρκοι τα κατάφεραν επί γερμανικού εδάφους. Τώρα ήταν η Κολωνία και η “Lanxess Arena”, ενώ τότε το Μόναχο και το “Olympiahalle”.

Η Ζαλγκίρις καθοδηγούνταν από τον Γιόνας Καζλάουσκας και το ρόστερ του τελικού αποτελούνταν από τους Έντνι, Στομπέργκας, Ζουκάουσκας Μ., Ζουκάουσκας Ε., Ζίντεκ, Μασιούλις, Αντομάιτις, Μασκουλιόνας, Μπόουι και Σεστόκας. Στον ημιτελικό σκόρπισε με 87-71 τον Ολυμπιακό και κατέκτησε το τρόπαιο νικώντας με 82-74 την Βίρτους Μπολόνια. Έπρεπε να φτάσουμε στο 2021 για να βρούμε ξανά μια αντίστοιχη περίπτωση και το χρωστάμε στον Εργκίν Αταμάν και τους παίκτες του.

Για έναν από αυτούς η βραδιά ήταν ακόμα πιο ιδιαίτερη. Ο λόγος για τον Ροντρίγκ Μπομπουά, ο οποίος έγινε ο πρώτος Γάλλος στην ιστορία με Ευρωλίγκα και πρωτάθλημα στο ΝΒΑ. Ο 32χρονος γκαρντ ήταν μέλος των Ντάλας Μάβερικς όταν ο Ντιρκ Νοβίτσκι είχε οδηγήσει την ομάδα στη “Γη της Επαγγελίας” με το τίτλο του 2011, ενώ δέκα χρόνια μετά ήρθε και η ευρωπαΪκή κορυφή με την φανέλα της Αναντολού Εφές.

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *