Type to search

Κεντρική ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

European ΣΟΚ: 12 ομάδες ίδρυσαν την Super League!

Share

Με κοινή ανακοίνωση για άμεση λειτουργία του θεσμού, οι 12 μεγάλες ομάδες που εμφανίζονται ως οι…ιδρυτές της κλειστής ευρωπαϊκής Super League βάζουν σε νέα τροχιά το ποδόσφαιρο.

Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Ατλέτικο, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Λίβερπουλ, Άρσεναλ, Τότεναμ, Μίλαν, Ίντερ και Γιουβέντους έκαναν γνωστή την δημιουργία της δικής τους Λίγκας και κατά συνέπεια την αποχώρησή τους από το Champions League.

Στόχος των παραπάνω ομάδων με την κίνηση αυτή, όπως γνωστοποίησαν οι ίδιες, καθίσταται η βελτίωση της ποιότητας των διοργανώσεων που ήδη διεξάγονται σε ευρωπαϊκά πλαίσια. Δημιουργούν, έτσι, ένα φορμάτ στο οποίο κορυφαίοι σύλλογοι και ποδοσφαιριστές δύνανται να αγωνίζονται σε μόνιμη βάση και με καλύτερες απολαβές.

Πρόεδρος της Super League φέρεται να είναι ο Φλορεντίνο Πέρεθ (πρόεδρος της Ρεάλ) και αντιπρόεδροι οι Αντρέα Ανιέλι από την πλευρά της Γιουβέντους και Τζόελ Γκλέιζερ της Μαν. Γιουνάιτεντ. Ο πρώτος σε τοποθέτησή του δήλωσε: ” Θα βοηθήσουμε το ποδόσφαιρο σε κάθε επίπεδο και θα το φτάσουμε εκεί που ανήκει στον κόσμο. Είναι το μόνο ¨καθολικό” σπορ με περισσότερους από 4 δις φιλάθλους και η υποχρέωσή μας σαν μεγάλα κλαμπ είναι να ανταποκριθούμε στις επιθυμίες τους”.

Συγκεκριμένα το φορμάτ της λειτουργίας παρουσιάζεται ως εξής:

*20 συμμετέχουσες ομάδες με τα 15 ιδρυτικά μέλη και έναν μηχανισμό πρόκρισης για άλλες πέντε ομάδες ετησίως σύμφωνα με τα επιτεύγματά τους την περασμένη χρονιά.

*Μεσοβδόμαδες αναμετρήσεις με όλες τις ομάδες που συμμετέχουν να παίρνουν κανονικά μέρος στα εγχώρια πρωταθλήματα, καθώς σέβονται το παραδοσιακό …καλεντάρι που παραμένει στην καρδιά των παιχνιδιών.

*Έναρξη τον Αύγουστο με τις 20 ομάδες να χωρίζονται σε 2 γκρουπ των 10, για αναμετρήσεις εντός και εκτός έδρας. Οι τρεις ομάδες που θα τερματίσουν πρώτες θα προκρίνονται αυτόματα στα προημιτελικά ενώ οι επόμενες δύο θέσεις (4η και 5η) θα παίξουν δύο ματς σε play offs για τις θέσεις που απομένουν. Η φάση των νοκ-άουτ θα συνεχιστεί μέχρι  και τον τελικό του Μαϊου, που θα αποτελείται από ένα παιχνίδι σε ουδέτερο έδαφος!

Οι βλέψεις της παρούσας διοργάνωσης δεν σταματά εκεί. Αφού δοκιμαστεί η Λίγκα των ανδρών και διαπιστωθεί πως λειτουργεί με επιτυχία, θα προχωρήσει η αντίστοιχη Super League για το γυναικείο ποδόσφαιρο.

Ο σχεδιασμός που τρέχει όσον αφορά το οικονομικό σκέλος βασίζεται σε μία δέσμευση σε μακρόχρονη κλίμακα και δίχως όρια που θα διαφέρει από εκείνη των υπαρχουσών διοργανώσεων και θα αυξάνεται ανάλογα με τα κέρδη που θα παρατηρηθούν. Οι πληρωμές “αλληλεγγύης” αναμένονται αρκετά υψηλότερες από εκείνες του Champions και του Europa League και θα ξεπερνούν -σύμφωνα με τα πλάνα- τα 10 δις. στην αρχική περίοδο που έχουν συμφωνήσει οι ομάδες. Θα προσπαθήσουν, μάλιστα, να βοηθήσουν και τα μέλη με έξτρα χρηματοδότηση για την ενίσχυση της επόμενης ημέρας από την πανδημία του Covid.

Oι τρεις ομάδες που βρίσκονται… υπό σκέψη για την συμμετοχή τους στον νέο διασυλλογικό θεσμό είναι οι Λειψία, Πόρτο και Μπάγερν που αρχικά κράτησε αρνητική στάση στο εγχείρημα, όμως με βάση τα δημοσιεύματα της Daily Mail θα αποτελέσει ένα εκ των ιδρυτικών μελών!

Σταυρούλα Μουστακάτου

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *