Type to search

Κεντρική ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Αθλέτικ Μπιλμπάο – Μπαρτσελόνα: Ο θρόνος του Βασιλιά έχει θέση μόνο για μία

Share

Αθλέτικ Μπιλμπάο και Μπαρτσελόνα κοντράρονται (17/4, 22:30, COSMOTE SPORT2 HD) στον τελικό του Κόπα ντελ Ρέι με μοναδικό σκοπό την κατάκτηση του τροπαίου.

Δύο πόλεις. Δύο γλώσσες. Δύο διαφορετικές κουλτούρες. Ένας κοινός στόχος. Η κατάκτηση του κυπέλλου. Αθλέτικ Μπιλμπάο και Μπαρτσελόνα αναμετρώνται αύριο στις 22:30 στο «Εστάδιο ντε λα Καρτούχα» με μοναδικό σκοπό να ανέβουν στον θρόνο του Βασιλιά. Στο τελικό του Κόπα ντελ Ρέι θα τεθούν αντιμέτωπες οι δύο πολυνίκεις του θεσμού, με τους μπλαουγκράνα να μετρούν 30 κατακτήσεις, ενώ τα «λιοντάρια» 23.

Δύο σύλλογοι με μακρά παράδοση στο ισπανικό ποδόσφαιρο, με την σύγκρουση τους εντός αγωνιστικών χώρων να ξεκινά από τις αρχές του 20ου αιώνα. Τρεις μήνες πίσω, στις 17 Ιανουαρίου, στον τελικό του Σούπερ Καπ Ισπανίας ήταν η τελευταία φορά που η μεταξύ τους αναμέτρηση έκρινε κάποιο τίτλο. Ήταν η Αθλέτικ Μπιλμπάο αυτή που κατάφερε τελικά να κατακτήσει το τρόπαιο επικρατώντας της Μπαρτσελόνα με 3-2 στην παράταση. Το «Εστάδιο ντε λα Καρτούχα» είχε φιλοξενήσει και εκείνον τον τελικό, με τους Βάσκους να επιστρέφουν τώρα στον τόπο του εγκλήματος, ενώ οι Καταλανοί θέλουν να πάρουν την εκδίκηση τους. Η λέξη «καρτούχα» στα ελληνικά σημαίνει μοναστήρι, αλλά η ησυχία που επικρατεί συνήθως σε εκείνα τα μέρη, δεν έχει θέση σε έναν τελικό σαν και αυτόν.

                                                                        ΑΘΛΕΤΙΚ ΜΠΙΛΜΠΑΟ

Τα «λιοντάρια» από το Μπιλμπάο θέλουν να επουλώσουν την πληγή που τους προκάλεσε ο χαμένος τελικός του κυπέλλου απέναντι στην Ρεάλ Σοσιεδάδ, πριν δύο εβδομάδες. Θα ψάξουν το 24ο τρόπαιο του Βασιλιά. Βέβαια αυτή η αναζήτηση έχει διαρκέσει 37 ολόκληρα χρόνια, καθώς η τελευταία κατάκτηση Κόπα ντελ Ρέι χάνεται πίσω στο 1984, όταν είχαν νικήσει την Μπαρτσελόνα με 1-0. Έκτοτε έχουν ακολουθήσει πέντε συνεχόμενοι χαμένοι τελικοί (1985, 2009, 2012, 2015, 2021), με τους Βάσκους να θέλουν όσο τίποτα να σταματήσει αυτό το αρνητικό σερί. Φτάνουν σε αυτό το σημαντικό αγώνα μετρώντας εννέα σερί αήττητα παιχνίδια στο πρωτάθλημα, με μόλις όμως δύο νίκες.

Ο Μαρθελίνιο Τοράλ δήλωσε αισιόδοξος για τον τελικό, επισημαίνοντας πως δεν θα συμβούν τα ίδια λάθη όπως στο παιχνίδι απέναντι στην Ρεάλ Σοσιεδάδ: «Είμαστε πολύ πεπεισμένοι για τις δυνατότητές μας. Αυτοί οι ποδοσφαιριστές έπαιξαν με ένα τεράστιο βάρος κόντρα στην Σοσιεδάδ. Είμαι σίγουρος ότι αυτό δεν θα συμβεί αύριο. Εύχομαι και ελπίζω πως η πίεση που υπάρχει δεν θα επηρεάσει την απόδοσή μας».

Στα αγωνιστικά, ο 55χρονος τεχνικός, που το 2019 κατέκτησε το Κόπα ντελ Ρέι ως προπονητής της Βαλένθια απέναντι στην Μπαρτσελόνα, δεν αντιμετωπίζει κάποιο σημαντικό θέμα, με μοναδικές απουσίες αυτές των Θαράγκα και Νολασκοάιν. Είδε μάλιστα μέσα στην εβδομάδα τους Γεράι Άλβαρεθ και Γιούρι Μπερτσίτσε να ξεπερνούν τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν και να τίθενται κανονικά στην διάθεση του.

Πιθανή εντεκάδα (4-4-2):

Ουνάι Σιμόν – Γιούρι, Μαρτίνεθ, Γεράι, Ντε Μάρκος – Μουνιάιν, Βενθεδόρ, Ντάνι Γκαρθία, Μπερενγκέρ – Ινιάκι, Ραούλ Γκαρθία

Η πορεία προς τον τελικό:

3ος γύρος: Ιμπίθα – Αθλέτικ Μπιλμπάο 1-2 (Πέρεθ 12΄ – Ραούλ Γκαρθία 52΄, Νούνιεθ 90΄)

Φάση των 16: Αλκογιάνο – Αθλέτικ Μπιλμπάο 1-2 (Καρμπονέλ 39΄ – Βιγιαλίμπρε 53΄, Ινιάκι 78΄)

Προημιτελικά: Ρεάλ Μπέτις – Αθλέτικ Μπιλμπάο 2-5 πεν. – 1-1 κ.δ (Χουάνμι 84΄ – Ραούλ Γκαρθία 90+4΄)

Ημιτελικά: 1ος αγώνας: Αθλέτικ Μπιλμπάο – Λεβάντε 1-1 (Μαρτίνεθ 58΄ – Μελέρο 26΄)

                  2ος αγώνας: Λεβάντε – Αθλέτικ Μπιλμπάο 1-2 παρ. (Μαρτί 17΄ – Ραούλ Γκαρθία 30΄, Μπερενγκέρ 112΄)

                                                                            ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Οι μπλαουγκράνα είναι οι πολυνίκεις του θεσμού με 30 κατακτήσεις. Από το 2015 έως το 2018 κέρδιζαν συνεχώς το Κόπα ντελ Ρέι, κάτι που δεν είχαν καταφέρει ποτέ στο παρελθόν. Ωστόσο, το σερί των τεσσάρων συνεχόμενων νικηφόρων τελικών σταμάτησε το 2019, όταν και έχασαν με 2-1 από την Βαλένθια, στο «Μπενίτο Βιγιαμαρίν» της Σεβίλλης. Προέρχονται από την ήττα στο Clásico με 2-1, πριν όμως από το ανεπιτυχές αποτέλεσμα απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης μετρούσαν 19 συνεχόμενα παιχνίδια δίχως ήττα και με αφετηρία το τελικό απέναντι στην Αθλέτικ Μπιλμπάο θέλουν να ξεκινήσουν ένα νέο αήττητο σερί.

Ο Ρόναλντ Κούμαν θέλει να κατακτήσει το πρώτο του τρόπαιο ως προπονητής της Μπαρτσελόνα και στην συνέντευξη τύπου ενόψει του τελικού έδωσε βάση στην σημαντικότητα των έμπειρων παικτών του ρόστερ: «Χρειαζόμαστε όλους τους παίκτες καλά για αύριο, έχουμε μερικούς που έχουν παίξει και έχουν κερδίσει πολλούς τελικούς και πρέπει να βοηθήσουν τους νέους. Για να ωριμάσεις πρέπει να κερδίσεις αλλά και χάσεις σε τελικούς, όπως συνέβη στο Σούπερκαπ».

Ο Ολλανδός συμπεριέλαβε στην αποστολή ακόμα και τους τραυματίες Άνσου Φάτι και Νέτο, αφήνοντας εκτός μόνο τον Κοουτίνιο, ενώ μπορεί να υπολογίζει κανονικά στις υπηρεσίες του Ζεράρ Πικέ, που διεκδικεί θέση στην ενδεκάδα, και του Σέρτζι Ρομπέρτο, οι οποίοι ανάρρωσαν πλήρως από τα προβλήματα που τους ταλαιπωρούσαν.

Πιθανή ενδεκάδα (4-3-3):

Τερ Στέγκεν – Μινγκέθα, Πικέ, Λαγκλέ, Άλμπα – Μπουσκέτς, Ντε Γιονγκ, Πέδρι – Γκριεζμάν, Ντεμπελέ, Μέσσι

Η πορεία προς τον τελικό:

3ος γύρος: Κορνεγιά – Μπαρτσελόνα 0-2 παρ. (Ντεμπελέ 92΄, Μπρεϊθγουέιτ 120΄)

Φάση των 16: Ράγιο Βαγιεκάνο – Μπαρτσελόνα 1-2 (Φραν Γκαρθία 63΄- Μέσσι 69΄, Ντε Γιονγκ 80΄)

Προημιτελικά: Γρανάδα – Μπαρτσελόνα 3-5 παρ. (Κένεντι 33΄, Σολδάδο 47΄, Βίκο 103΄ – Γκριεζμάν 88΄, 100΄, Άλμπα 90+2΄,113΄, Ντε Γιονγκ 108΄)

Ημιτελικά: 1ος αγώνας: Σεβίλλη – Μπαρτσελόνα 2-0 (Κουντέ 25΄, Ράκιτιτς 85΄)

                  2ος αγώνας: Μπαρτσελόνα – Σεβίλλη 3-0 παρ. (Ντεμπελέ 12΄, Πικέ 90΄, Μπρεϊθγουέιτ 95΄)

                                                                  ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

Αθλέτικ Μπιλμπάο και Μπαρτσελόνα έχουν βρεθεί αντιμέτωπες 22 φορές στο Κόπα ντελ Ρέι, με τις εννέα να αφορούν το τελικό της διοργάνωσης. Πρόκειται για το ζευγάρι που έχει αναμετρηθεί τις περισσότερες φορές στο παιχνίδι που κρίνει το τρόπαιο, με τους μπλαουγκράνα να θριαμβεύουν σε έξι από αυτές , ενώ τα «λιοντάρια» σε τρεις. Τελευταία φορά που κονταροχτυπήθηκαν σε τελικό ήταν τη σεζόν 2014-15 με τους Καταλανούς να επικρατούν με 3-1 χάρη σε δύο γκολ του Μέσσι και ένα του Νεϊμάρ.

Αναλυτικά οι εννέα τελικοί ανάμεσα στις δύο ομάδες:

Σεζόν 1901-02

Αθλέτικ Μπιλμπάο – Μπαρτσελόνα 2-1

Σεζόν 1919-20

Μπαρτσελόνα – Αθλέτικ Μπιλμπάο 2-0

Σεζόν 1931-32

Αθλέτικ Μπιλμπάο – Μπαρτσελόνα 1-0

Σεζόν 1941-42

Μπαρτσελόνα – Αθλέτικ Μπιλμπάο 4-3 παρ.

Σεζόν 1952-53

Μπαρτσελόνα – Αθλέτικ Μπιλμπάο 2-1

Σεζόν 1983-84

Αθλέτικ Μπιλμπάο – Μπαρτσελόνα 1-0

Σεζόν 2008-09

Αθλέτικ Μπιλμπάο – Μπαρτσελόνα 1-4

Σεζόν 2011-12

Αθλέτικ Μπιλμπάο – Μπαρτσελόνα 0-3

Σεζόν 2014-15

Αθλέτικ Μπιλμπάο – Μπαρτσελόνα 1-3

                                                                   Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ

Ο Χουάν Μαρτίνεθ Μουνουέρα ορίστηκε να διευθύνει το τελικό του Κόπα ντελ Ρέι ανάμεσα στην Αθλέτικ Μπιλμπάο και την Μπαρτσελόνα. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα διαιτητεύσει στον σημαντικότερο αγώνα του Ισπανικού κυπέλλου. Βοηθοί του θα είναι οι Ντιέγκο Μπαρμπέρο Σεβίγια και Ραούλ Καμπανιέρο Μαρτίνεθ. Τέταρτος ο Γκιγιέρμο Κουάδρα Φερνάντεθ, ενώ στην αίθουσα του VAR θα βρίσκονται ο Χοσέ Λουίς Φερνάντεθ Φερνάντεθ και ο Ιγκνάθιο Ιγκλέσιας Βιγιανουέβα.

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *