Type to search

ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ποδόσφαιρο στη χώρα των Βάσκων

Share

Την Κυριακή στις 18.30, στη Μεντιζορόζα, είναι προγραμματισμένος ένας αναμενόμενος και σίγουρα πολύ έντονος αγώνας: Η Αλαβές, θα αντιμετωπίσει για δεύτερη σερί αγωνιστική μια ομάδα από τα λημέρια της από την χώρα των βάσκων και αυτή θα είναι η Αθλέτικ Μπιλμπάο του Μαρσελίνο .

Από τη σεζόν 2021–22, υπάρχουν τρεις σύλλογοι στη La Liga που αγωνίζονται στην περιοχή της Χώρας των Βάσκων. Η μεγάλη αντιπαλότητα είναι μεταξύ της Αθλέτικ Μπιλμπάο και της Ρεάλ Σοσιεδάδ, που εκπροσωπούν τις επαρχίες της Βισκαίας και της Γκιπουζκόα, γνωστό ως «το ντέρμπι των Βάσκων», το οποίο έχει παιχτεί πάνω από 140 φορές μόνο στο πρωτάθλημα. Η τρίτη ομάδα, η Ντεπορτίβο Αλαβές, δεν έχει κερδίσει τίτλους ούτε έχει αρκετές διακρίσεις , πλησιάζοντας πιο κοντά στο να τερματίσει 2η στο Κύπελλο UEFA 2000-01 και στο Copa del Rey του 2016-17. Οι Babazorros, που εδρεύουν στην περιφερειακή πρωτεύουσα Vitoria-Gasteiz, έχουν περάσει 16 σεζόν στην κορυφαία κατηγορία σε όλη την ιστορία τους (δημιουργήθηκαν το 1921). Η Αλαβές ήταν η ομάδα των Βάσκων με την υψηλότερη βαθμολογία για πρώτη φορά το 1999–2000 όταν τερμάτισε 6η, και επανέλαβε το κατόρθωμα δύο χρόνια αργότερα με την 7η θέση. Ένας τέταρτος σύλλογος, η SD Eibar, ήταν επίσης παίκτης στην κορυφαία κατηγορία για μεγάλο μέρος της δεκαετία του 2010. Μια μικρότερη οργάνωση ιστορικά από την Álaves που αντικατοπτρίζεται στη βάση θαυμαστών και στα γήπεδα, η πατρίδα τους, η Έιμπαρ, έχει πληθυσμό κάτω των 30.000 κατοίκων και βρίσκεται στο μέσο της διαδρομής μεταξύ Μπιλμπάο και Σαν Σεμπαστιάν με πολλούς από τους κατοίκους να υποστηρίζουν είτε την Αθλέτικ είτε τη Ρεάλ Σοσιεδάδ.

Η περιφερειακή διάσταση είναι επίσης παρούσα όταν η Athletic Bilbao συναντά τον μεγαλύτερο σύλλογο στην περιοχή της Cantabria, τη Racing de Santander, αλλά αυτή η ιστορική και απρόβλεπτη αντιπαλότητα, η οποία στο παρελθόν αναφέρεται ως «η μονομαχία του Βορρά» είναι αδρανής όπως η Racing δεν έπαιξε στην κορυφαία κατηγορία από το 2012.

Εκτός από τις εφεδρικές ομάδες της Αθλέτικ Μπιλμπάο και της Ρεάλ Σοσιεδάδ (και μερικές φορές της Αλαβές), αρκετές μικρότερες βασκικές ομάδες παίζουν στην ημιεπαγγελματική τέταρτη κατηγορία, τρίτη έως το 2021, η οποία διοργανώνεται σε περιφερειακή βάση. Ως εκ τούτου τα τοπικά ντέρμπι γίνονται ανάμεσά τους τακτικά. Οι ομάδες αυτών των συλλόγων αποτελούνται κυρίως από πρώην νέους της Athletic και Real και εφεδρικούς ασκούμενους που δεν κατάφεραν να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο.

Δύο από τις ομάδες, η Real Unión και η Arenas Club από το Getxo, ήταν από τις ισχυρότερες στην Ισπανία κατά τις πρώτες δεκαετίες του ποδοσφαίρου στη χώρα. Ο καθένας κέρδισε πολλές εκδόσεις των αντίστοιχων περιφερειακών του τουρνουά τις δεκαετίες του 1910 και του 1920 – Arenas που μάχονται με την Athletic στο Βισκαϊκό Πρωτάθλημα και Real Unión με τη Real Sociedad στο Πρωτάθλημα Gipuzkoa – και επίσης εμφανίστηκε σε πολλούς τελικούς του Copa del Rey: Οι Arenas έπαιξαν σε τέσσερις , κερδίζοντας ένα (1919), ενώ η Real Unión ήταν νικήτρια στους τέσσερις από τους πέντε τελικούς της. Η τελευταία τους νίκη το 1927 ήταν εναντίον της Αρένας, με τον αγώνα στη Σαραγόσα να είναι ένας από τους πρώτους που μεταδόθηκε μέσω ραδιοφώνου.Λόγω αυτής της ισχυρής απόδοσης, και οι δύο κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην εναρκτήρια σεζόν της La Liga το 1929, η Real Unión επιβίωσε για τα πρώτα τέσσερα χρόνια του διαγωνισμού και οι Arenas για επτά. Λόγω της μικρής κλίμακας των συλλόγων και των κοινοτήτων που αντιπροσώπευαν, σύντομα επισκιάστηκαν από ομάδες μεγάλων πόλεων καθώς το παιχνίδι έγινε επαγγελματικό και εξαπλώθηκε σε δημοτικότητα σε όλη τη χώρα. Ούτε η Arenas ούτε η Real Unión θα εμφανίζονταν ξανά στην κορυφαία κατηγορία ούτε θα επέστρεφαν στον τελικό του κυπέλλου μετά τη δεκαετία του 1930, αν και έχουν επιβιώσει στον 21ο αιώνα αγωνιζόμενοι σε χαμηλότερα επίπεδα. Η Real Unión είχε μια σύντομη εμπειρία στη Segunda División 2009–10, και όταν ένα νέο τρίτο επίπεδο 40 ομάδων – Primera División RFEF – δημιουργήθηκε το 2021, ήταν από τις λίγες από την περιοχή που συμπεριλήφθηκαν, μαζί με την Athletic Bilbao. Β. Από την άλλη πλευρά, η συμμετοχή σε υψηλότερο επίπεδο αυξήθηκε: τρεις βασκικές ομάδες θα συμμετάσχουν στη Segunda División 2021–22 (από την προηγούμενη σεζόν δεν υπήρχε) καθώς ο υποβιβασμός της Eibar συνέπεσε με την άνοδο της Amorebieta (για πρώτη φορά ποτέ) και την συμμετοχή της  Ρεάλ Σοσιεδάδ Β, μετά από απουσία 59 ετών.

 

Οδυσσέας Βιτσεντζάτος.

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *