Type to search

Μεταγραφικό παζάρι Ιανουαρίου ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚ 1

Το παλιό μου παλτό το χαρίζω σε σένα.

Share

Ο Ολυμπιακός συνηθίζει να ενισχύεται κατά τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, είτε για να αναπληρώσει κάποιο κενό, είτε για να έχει περισσότερες επιλογές στη φαρέτρα του διότι το διάστημα Φλεβάρη- Μάρτη έχει βαρύ πρόγραμμα, με υποχρεώσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ο τίτλος προϊδεάζει πως δεν θα μιλήσουμε για παίκτες που συνέβαλαν στα παιχνίδια των ερυθρολεύκων, αλλά κυρίως για ποδοσφαιριστές που ήρθαν στη χώρα μας με περγαμηνές, χωρίς όμως να δικαιώσουν τις προσδοκίες που οι ίδιοι λόγω του ονόματος τους είχαν γεννήσει. Συνέπεια όλων αυτών ήταν να τους λοιδορήσει το ερυθρόλευκο κοινό και να μπουν στην άτυπη λίστα των παλτών, εκείνων δηλαδή των παικτών που πέρασαν και δεν ακούμπησαν.

Πρώτος στη λίστα μπαίνει ο Τούρκος  Κόλιν Καζίμ Ρίτσαρντς που ήρθε ως δανεικός στο λιμάνι τον Ιανουάριο του 2012. Ο Βαλβέρδε  ήθελε να ενισχύσει τα άκρα της επίθεσης, ώστε να μοιράσει τον χρόνο και να κρατήσει φρέσκους τον Μιραλάς και τον Αμπντούν που είχαν πάρει στα πόδια τους τα περισσότερα ματς του πρώτου γύρου της Σούπερ Λίγκ, αλλά και των ομίλων του Τσάμπιονς Λίγκ. Ο ύψους 1,85 Καζίμ Ρίτσαρντς είχε μεταξύ άλλων θητεύσει στους μικρούς της Άρσεναλ και είχε πάρει μεταγραφή στη Φενερμπαχτσέ το 2007  λόγω της παρουσίας του την προηγούμενη χρονιά στην Πρέμιερ Λιγκ, με τη φανέλα της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Αν μη τι άλλο πλούσιο βιογραφικό, μεχρι τότε, το οποίο εμπλουτίστηκε με δύο πολύ καλές σεζόν και μία ακόμη μέτρια με τη Φενέρ, που οδήγησαν αρχικά σε έναν δανεισμό στην Τουλούζ και την επόμενη χρονιά στη μεταγραφή  σε μία άλλη Τουρκική ομάδα, τη Γαλατασαράι. Από τη Γαλατασαράι τον απέκτησε λοιπόν ο Ολυμπιακός με δανεισμό στο μεταγραφικό πάρε-δώσε του Γενάρη του 2012, αφού τόσο ο ίδιος, όσο και η ομάδα  του ήταν δυσαρεστημένοι. Ο Ολυμπιακός έμοιαζε μία καλή ευκαιρία για επανεκκίνηση. Ο μεγαλωμένος στην Αγγλία  Ρίτσαρντς διάλεξε τη φανέλα με το 11, χωρίς να ξέρει μάλλον το πόσο βαριά ήταν ένεκα Τζόρτζεβιτς. Ο 25χρονος τότε Καζίμ Ρίτσαρντς έπαιξε μόλις 9 φορές με τα ερυθρόλευκα και έβαλε μόνο ένα γκολ, στο Γεντί Κουλέ (ΟΦΗ- ΟΣΦΠ 0-2 04/03/2012). Στα περισσότερα παιχνίδια ερχόταν από τον πάγκο, χωρίς ωστόσο να βοηθάει ουσιαστικά, γι’ αυτό και οι περισσότεροι φίλαθλοι του Ολυμπιακού τον έχουν ήδη ξεχάσει.

 

 

Επόμενος στη σειρά είναι ο Γάλλος αριστερός οπισθοφύλακας Αλί Σισοκό, ο οποίος πάτησε Ελλάδα στις 14 Ιανουαρίου του 2017. Ο γεννημένος στις 15 Σεπτεμβρίου του 1987 ποδοσφαιριστής είχε δύο θητείες σε Πόρτο, μία γεμάτη τριετία με τη Λυόν, κατακτώντας εκεί το Κύπελλο Γαλλίας το 2012 προτού μεταγραφεί στην Ισπανική Βαλένθια. Στις ” νυχτερίδες ” έπαιξε μία χρονιά και τη δεύτερη δόθηκε δανεικός στη Λίβερπουλ, πραγματοποιώντας μάλιστα 19 συμμετοχές κατά τη σεζόν 2013-2014, όταν και ” οι κόκκινοι ” έφτασαν κοντά στο πρωτάθλημα, για πρώτη φορά μετά το 1990. Η παρουσία του στο νησί συνεχίστηκε καθότι τον αγόρασε η Άστον Βίλα. Στους χωριάτες έπαιξε μία ολόκληρη σεζόν, προτού πάει δανεικός στην Πόρτο το καλοκαίρι του 2015, για να επιστρέψει τον Ιανουάριο του 2016 πάλι στο Βίλα Πάρκ και να παίξει 19 ματς. Κάτι αντίστοιχο έγινε και τον επόμενο Γενάρη, όταν ο Αλί Σισοκό υπέγραψε για έξι μήνες με οψιόν αγοράς στους Πειραιώτες.  Με τα ερυθρόλευκα και το 22 στην πλάτη, ο Γάλλος έκανε μόλις 10 εμφανίσεις, πετυχαίνοντας ένα γκολ για το κύπελλο Ελλάδος κόντρα στον Άρη (φάση των 16, 2-0 02/02/2017) και έβγαλε μία ασίστ στον Ελιονούσι, στη συντριβή του Ολυμπιακού από την Μπεσίκτας, για τους 16 του Γιουρόπα Λιγκ (4-1, 16/03/2017). Αν αναλογιστούμε το βιογραφικό του Σισοκό, τότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως ο Ολυμπιακός δεν πήρε όσα ενδεχομένως περίμενε από τον οπισθοφύλακα αυτόν.

 

 

Τελευταίος και χειρότερος, ο Φελίπε Σαντάνα. Αυτόν όσο και να προσπαθούν να τον ξεχάσουν οι φίλοι του Ολυμπιακού δεν μπορούν. Ο υψηλόσωμος Βραζιλιάνος  στόπερ έφτασε στον Πειραιά τον Ιανουάριο του 2015, ως δανεικός από τη Σάλκε, με την πιθανότητα να παραμείνει στους ερυθρόλευκους με ένα σεβαστό ποσό. Οι φίλαθλοι γνωρίζοντας πως ο Σαντάνα είχε περάσει από Ντόρντμουντ και Σάλκε πίστεψαν πως θα βρουν την ησυχία τους στα μετόπισθεν, όπως τότε που έπαιζε ο Μέλμπεργκ. Το ίδιο και οι άνθρωποι του Ολυμπιακού. Έσφαλαν όμως πάρα πολύ, αφού ο Βραζιλιάνος στα μόλις οκτώ παιχνίδια που πρόλαβε να αγωνιστεί ήταν τουλάχιστον κακός, ενώ σε κάποια όπως τα δύο ματς κόντρα στη Ντνίπρο για τους 32 του Γιουρόπα Λίγκ  ήταν και μοιραίος. Στο πρωτάθλημα έκανε επίσης λάθη που στοίχισαν στον Ολυμπιακό, όπως η ασυννενοησία του με τον Αφελάι και η  λάθος τοποθέτηση του  στη λεωφόρο, που οδήγησαν στο 2-0 (τελικό 2-1). Στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος κόντρα στην Ένωση της β κατηγορίας, στον πρώτο αγώνα στο Γεώργιος Καραϊσκάκης,  έκανε αδύναμη πάσα προς τον τερματοφύλακα του, που λίγο έλειψε να εκμεταλλευτεί ο Μάνταλος. Δύο λεπτά αργότερα μάρκαρε με τα μάτια τον Σοϊλέδη, ο οποίος ανενόχλητος έβγαλε τη σέντρα στον Αραβίδη και ο τελευταίος έκανε το 0-1. Ο σέντερ μπακ που όλοι πίστευαν πως θα συμμάζευε λίγο την άμυνα του Ολυμπιακού ήταν η αιτία για πολλά γκολ που δέχθηκε η ομάδα του και στις 3 διοργανώσεις με αυτόν στην εντεκάδα (πρωτάθλημα, κύπελλο, γιουρόπα λιγκ).  Ο Σαντάνα κατέδειξε πόσο καλύτεροι του ήταν οι Μποτία και Σιόβας εκείνη τη χρονιά, για τους οποίους υπήρχαν κάποια αρνητικά σχόλια. Το ερυθρόλευκο  κοινό ακούει το όνομα Σαντάνα και παθαίνει αναφυλαξία.

Αυτοί οι 3 ποδοσφαιριστές είναι μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά παραδείγματα παικτών που πολλοί δεν θυμούνται καν ότι έπαιξαν με τα ερυθρόλευκα και που μάλλον ο Λάκης Παπαδόπουλος σκεφτόταν όταν έγραφε τους στίχους του ομώνυμου τραγουδιού του τίτλου.

 

 

Επιμέλεια: Γιάννης Λιβανός

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *