Type to search

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ Κεντρική ΛΙΓΚ 1 ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ

Κιλιάν Εμπαπέ: Ο νεαρός “μάγος” που έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ

Share

Η ιστορία, τα ρεκόρ και η τεράστια εξέλιξη για έναν αστέρα που το μέλλον του ανήκει!

Έχει βαλθεί να τρελάνει τους πάντες με τα κατορθώματά του ο Κιλιάν Εμπαπέ. Ο 22χρονος πολυθεσίτης επιθετικός έχει πάρει την Παρί Σεν Ζερμέν από το χεράκι στοχεύοντας να την οδηγήσει αυτή τη φορά στη “Γη της Επαγγελίας” και την κατάκτηση του Champions League. Μπορεί η ομάδα του να γνώρισε την ήττα προχθές από την Μπάγερν(0-1), αλλά με τα δύο γκολ που σημείωσε ο ίδιος στο πρώτο παιχνίδι στο Μόναχο (2-3), κατάφερε να στείλει την Παρί στα ημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Μάλιστα, τα δύο τέρματα μέσα στην “Allianz Arena”, σε συνδυασμό με το χατ-τρικ στη Βαρκελώνη κόντρα στην Μπαρτσελόνα (1-4),  έκαναν τον Εμπαπέ τον πρώτο παίκτη στην ιστορία του Champions League που σκοράρει πέντε εκτός έδρας γκολ στη φάση των “16” και των “8”.

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μόνη εντυπωσιακή επίδοση για τον Γάλλο αστέρα της Παρί, τα στατιστικά του οποίου προκαλούν θαυμασμό σε όλη την υφήλιο. Με αφορμή λοιπόν τα πρόσφατα κατορθώματά του, πάμε να κάνουμε μια σημαντική αναδρομή των σημαντικών σταθμών της καριέρας του σούπερ σταρ των Παριζιάνων και να θυμηθούμε όλα τα ρεκόρ που έχει προλάβει να σπάσει στα 22 του μόλις χρόνια σε εθνικό και διασυλλογικό επίπεδο.

Το ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα της Μονακό
Το ημερολόγιο έγραφε 2 Δεκεμβρίου του 2015, όταν σε ηλικία 16 ετών και 347 ημερών έκανε ντεμπούτο στη Ligue 1 με τη φανέλα της Μονακό στον αγώνα κόντρα στην Καέν και έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε ποτέ σε παιχνίδι της ομάδας του πριγκιπάτου. Στις 20 Φεβρουαρίου του 2016 μάλιστα με το παρθενικό του γκολ στο νικηφόρο 3-1 επί της Τρουά έγινε και ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου σπάζοντας το ρεκόρ που κατείχε μέχρι τότε ο σπουδαίος Τιερί Ανρί. Τη διετία με τη φανέλα της Μονακό, σε σύνολο 60 αγώνων σκόραρε 27 γκολ απαριθμώντας μάλιστα και 16 ασίστ.

 

Το πρώτο του τρόπαιο με την εθνική Νέων

Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς ηγήθηκε της εθνικής Ελπίδων της Γαλλίας οδηγώντας την στην κατάκτηση του Euro U19. To παιχνίδι στο οποίο έγινε πραγματικά γνωστός ήταν ο ημιτελικός κόντρα στην Πορτογαλία (3-1), όπου με δύο δικά του τέρματα και μία ασίστ έστειλε την ομάδα του στον μεγάλο τελικό (4-0 την Ιταλία). Με την Κ19 της Γαλλίας κατέγραψε 11 συμμετοχές και 7 γκολ.

 

Το πρώτο του ταξίδι στα “αστέρια”

Τη σεζόν 2016-2017 σε ηλικία μόλις 18 ετών πραγματοποίησε την παρθενική του παρουσία στο Champions League, στον αγώνα κόντρα στην Μπάγερν Λεβερκούζεν. Στις 21 Φεβρουαρίου του 2017 μάλιστα έγραψε ιστορία, καθώς πέτυχε το πρώτο του γκολ στο Champions League στην ήττα από την Μάντσεστερ Σίτι στο Έτιχαντ με 5-3(στη ρεβάνς η Μονακό νίκησε με 3-1 και προκρίθηκε στα προημιτελικά), ενώ ταυτόχρονα έγινε ο δεύτερος νεαρότερος Γάλλος σκόρερ στην ιστορία της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης μετά τον Καρίμ Μπενζεμά. Εκείνη τη σεζόν σημείωσε 5 γκολ στην πορεία μέχρι τα ημιτελικά, με την τροματική του εμφάνιση στην έδρα της Σίτι να κλέβει την παράσταση.

 

Η μυθική μεταγραφή στην Παρί

Την τελευταία μέρα του Αυγούστου του 2017 έγινε το μεγάλο μπαμ με την μεταγραφή του στην Παρί, η οποία άγγιξε το μυθικό ποσό των 180 εκ. ευρώ. Ο ίδιος πριν καν προλάβει να κλείσει τα 18 του, έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος teenager όλων των εποχών. Την τετραετία που αγωνίζεται με τα χρώματα της Παρί σε σύνολο 164 αγώνων μετράει το ασύλληπτο νούμερο των 123 γκολ και 60 ασίστ.

 

Παγκόσμιος πρωταθλητής πριν κλείσει τα 20

Το επόμενο καλοκαίρι, ήταν μέλος της μέλος της εθνικής ομάδας των ανδρών στο Μουντιάλ της Ρωσίας(2018) και στην πρώτη του μεγάλη διοργάνωση με την αντρική ομάδα της Γαλλίας αναδείχτηκε Παγκόσμιος πρωταθλητής. Με το γκολ που σημείωσε μάλιστα κόντρα στο Περού(1-0) έγινε ο μικρότερος σε ηλικία Γάλλος (19 ετών και 183 ημερών) που σκοράρει σε τελική φάση Μουντιάλ. Παράλληλα έγινε και ο πρώτος παίκτης των «τρικολόρ» που σκοράρει σε Παγκόσμιο Κύπελλο κι έχει γεννηθεί μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ 1998 από τη Γαλλία. Ωστόσο, το παιχνίδι στο οποίο έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του ήταν αυτό κόντρα στην Αργεντινή για την φάση των “16”. Εκεί, όπου με το σκορ στο 2-2, με δύο δικά του τέρματα σε διάστημα 4 λεπτών έδωσε την νίκη-πρόκριση στη Γαλλία(4-3). Πέραν τούτου, έγινε μετά τον Πελέ, ο πρώτος teenager, που σημειώνει δύο γκολ σε έναν αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου. Συνολικά, με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του μετράει 16 γκολ σε 42 αγώνες.

 

Έχοντας κερδίσει λοιπόν σε νεαρή ηλικία όλους τους εγχώριους τίτλους με τη φανέλα της Παρί αλλά και αμέτρητες ατομικές διακρίσεις (πρόσφατα έσπασε το φράγμα των 100 γκολ στη Ligue 1), το μόνο τρόπαιο που λείπει από το παλμαρέ του είναι αυτό του Champions League. Τον περασμένο Αύγουστο, έχασε την μεγάλη ευκαιρία, απέναντι στην Μπάγερν στο Ντα Λουζ, φέτος όμως δείχνει αποφασισμένος να φτάσει με τους Παριζιάνους μέχρι το τέλος της διαδρομής. Σ’ αυτό συνηγορούν άλλωστε και οι τελευταίες μεγαλειώδεις εμφανίσεις του σε Camp Nou και Allianz Arena, με τις οποίες έχει οδηγήσει την Παρί στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

 

Επιμέλεια: Ιπποκράτης Φινδάνης

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *