Type to search

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΡΕΜΙΕΡ ΛΙΓΚ

Λίβερπουλ : Επιτακτική η ανάγκη για μεταγραφές

Share

Η Λίβερπουλ χάνει διαρκώς έδαφος και κατρακυλάει στη βαθμολογία. Μετά και την ήττα από την Μπράιτον βρίσκεται στην 9η θέση της Πρέμιερ Λιγκ και 10 βαθμούς μακριά από την πολυπόθητη 4αδα. Υπάρχουν μια σωρεία προβλημάτων, εντός και εκτός των τεσσάρων γραμμών, αλλά ένα είναι που ξεχωρίζει γιατί έχει μείνει άλυτο και παραμελημένο για αρκετά χρόνια. Αυτό της ανανέωσης του ρόστερ.

Η ομάδα του Μέρσισαϊντ ήθελε από τα προηγούμενα χρόνια κάτι το διαφορετικό στον τρόπο που αγωνίζεται. Και φρέσκα πόδια αλλά συνάμα περισσότερη ποιότητα και βάθος στο ρόστερ της. Πέρυσι έδωσε 63 αγώνες, παίζοντας κάθε πιθανό παιχνίδι στη σεζόν, κατακτώντας το Κύπελλο και το Λιγκ Καπ Αγγλίας, χάνοντας στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ από τη Ρεάλ Μαδρίτης και το πρωτάθλημα για ένα βαθμό από τη Μάντσεστερ Σίτι. Φυσικό επακόλουθο να << καούν >> οι παίχτες μετά από τέσσερις γεμάτες σεζόν όπου κάνουν πρωταθλητισμό.

Ο Γιούργκεν Κλοππ θέλει η ομάδα του να αγωνίζεται με ένταση και πάθος και να πιέζει σε όλο το μήκος και πλάτος του γηπέδου. Επιθυμεί να διατηρεί τη κατοχή της μπάλας και να πιέζει ασφυκτικά τον αντίπαλο για την άμεση επανάκτηση της όταν την χάνει, με σκοπό την εκδήλωση άμεσων επιθέσεων ( gegen-pressing ). Όμως, δεν είναι εύκολο να γίνει αυτό σε κάθε παιχνίδι όταν για τόσα χρόνια αγωνίζονται οι ίδιοι παίχτες, χωρίς ρεπό και με δύο ματς κάθε εβδομάδα. Αυτός ο τρόπος παιχνιδιού, παράλληλα, βγάζει τραυματισμούς και η Λίβερπουλ ενώ έχει ήδη ένα μικρό σχετικά ρόστερ ξεμένει χωρίς επιλογές.

Υπάρχει εξήγηση που η Λίβερπουλ βρίσκεται στη 9η θέση της βαθμολογίας και αυτή είναι απλή. Δεν γίνεται να παίζουν οι ίδιοι 14 παίχτες σε συστηματική βάση για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα με αυτό τον τρόπο παιχνιδιού. Της λείπει ένταση και ενέργεια στο παιχνίδι, και εφόσον το αγωνιστικό της πλάνο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτά τα δύο στοιχεία είναι λογική η κακή αγωνιστική της κατάσταση.  Ενδεικτικό αυτού, η Λίβερπουλ έχει το χειρότερο ποσοστό κερδισμένων μονομαχιών μεταξύ των είκοσι ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ με 47.4%, δείχνοντας ότι οι παίχτες της πάνε δεύτεροι στις φάσεις.

Το οικονομικό πλάνο της διοίκησης είναι ξεκάθαρο και είναι ένα πλάνο συντηρητικό όπου γίνεται η προσπάθεια να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες στην αγορά. Όμως, η ομάδα είναι σε τέτοια κατάσταση που είναι αναγκαίο να βάλει το χέρι βαθιά στη τσέπη και να επενδύσει σε νέους παίχτες και κυρίως στη μεσαία γραμμή, εκεί όπου υπάρχουν και οι μεγαλύτερες αδυναμίες. Υπάρχουν παίχτες οι οποίοι έχουν κλείσει ήδη τα 30 χρόνια ηλικίας τους ( Τιάγκο 31, Χέντερσον 32, Μίλνερ 37 ), και μερικοί άλλοι οι οποίοι είναι συστηματικά τραυματίες και τα συμβόλαια τους λήγουν στο τέλος της σεζόν ( Κεϊτά, Τσάμπερλεϊν ).

Η όλη κατάσταση είναι δύσκολη και πρέπει να τη διαχειριστεί σωστά η διοίκηση της Λίβερπουλ. Υπολογίζεται από το << Off the pitch >>, υπηρεσία ανάλυσης οικονομικών δεδομένων, ότι η ομάδα θα έχει ρεκόρ εισπράξεων για τη προηγούμενη σεζόν της τάξης των 600 εκατομμυρίων ευρώ. Οπότε, τα χρήματα δεν λείπουν και θα πρέπει να διατεθούν όσα χρειάζονται για να καταφέρει η ομάδα να επανέλθει. Γιατί αν δεν καταφέρει φέτος να βγει στην 4αδα και χάσει τα λεφτά του Τσάμπιονς Λιγκ, αυτό μπορεί να είναι η αρχή του τέλους…

Γράφει ο Χρήστος Σκούρας

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *