Type to search

Παγκόσμιο κύπελλο συλλογών ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΤΖΙΑΝΙ ΙΝΦΑΝΤΙΝΟ ΤΣΕΛΣΙ

Τζιάνι Ινφαντίνο : Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων με 32 ομάδες από το 2025.

Share

Σε συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, ανακοίνωσε ότι από το 2025 το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων θα συνεχιστεί με 32 ομάδες απ’ όλον τον κόσμο, αυξάνοντας τις από τις 7 που λαμβάνουν μέρος κάθε χρόνο. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε επίσης στην επιτυχία του φετινού Μουντιάλ, αλλά και σε αυτά που έπονται το 2026 και το 2030.

Ο λόγος της αλλαγής σε 32 ομάδες.

Η διοργάνωση ήταν σχεδιασμένο να αλλάξει για πρώτη φορά το 2021, με 24 ομάδες να συμμετέχουν στο τουρνουά που θα διεξαγόταν στην Κίνα, όμως ο κόβιντ ανάγκασε τη FIFA να ακυρώσει τα σχέδια της. Έτσι, αποφασίστηκε ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων του 2025 θα είναι αυτό που θα αλλάξει, με 32 συμμετέχουσες ομάδες, με τις περαιτέρω λεπτομέρειες βέβαια, να πρέπει πρωτίστως να συζητηθούν και να εγκριθούν. Αυτή η αλλαγή θεωρεί ότι θα δώσει κύρος στη διοργάνωση και ο κόσμος θα το αισθάνεται σαν ένα πραγματικό Παγκόσμιο Κύπελλο.

Σκοπός, γενικότερα, είναι οι καλύτερες ομάδες στον κόσμο να τίθενται πιο συχνά αντιμέτωπες, και έτσι ανακοίνωσε και το FIFA World Series, μία διοργάνωση φιλικών παιχνιδιών, που θα επιτρέψει στις εθνικές ομάδες απ’ όλον τον κόσμο να παίζουν πιο συχνά μεταξύ τους. Συγκεκριμένα είπε, : <<Η σημασία του να έχεις παιχνίδια μεταξύ εθνικών ομάδων από διαφορετικές ηπείρους πιο συχνά είναι μεγάλη και έτσι η ιδέα αποφασίστηκε και θα πραγματοποιηθεί. Το σχέδιο είναι να εκμεταλλευτούμε τα κενά για τις εθνικές ομάδες τον Μάρτιο κάθε δύο χρόνια ( όταν έχει Euro και Παγκόσμιο Κύπελλο ), και να οργανώσουμε φιλικά τουρνουά μεταξύ 4 ομάδων από 4 διαφορετικές ομοσπονδίες, έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να αξιοποιήσει αυτή την εμπειρία του να παίζει με τους καλύτερους στον κόσμο, υπό την αιγίδα της FIFA προφανώς.>>

Το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων.

Πώς διεξάγεται το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων;

7 ομάδες λαμβάνουν μέρος στην ετήσια έκδοση του. Οι 6 νικητές της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης ανά ομοσπονδία, μαζί με την πρωταθλήτρια της διοργανώτριας χώρας. Ο Ινφαντίνο δήλωσε επίσης ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων 2023 θα διεξαχθεί στο Μαρόκο από τις 1-11 Φεβρουαρίου 2023. Απευθείας στα ημιτελικά ξεκινάνε η Πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης, και η κάτοχος του Copa Libertadores Φλαμένγκο. Στον δεύτερο γύρο μπαίνουν η κάτοχος του Αφρικανικού Τσάμπιονς Λιγκ, Βίνταντ Καζαμπλάνκα, του Τσάμπιονς Λιγκ Βορείου και Κεντρικής Αμερικής το Σιάτλ, και αυτή του Τσάμπιονς Λιγκ Ασίας, το οποίο όμως ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί για το 2022.

Στον πρώτο γύρο θα μπουν η Όκλαντ Σίτι, κάτοχος του εφετινού Τσάμπιονς Λιγκ Ωκεανίας, και καθώς ομάδα από το Μαρόκο κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ Αφρικής, η θέση της διοργανώτριας ομάδας θα πάει στην Αιγυπτιακή Αλ Αλί. Κάτοχος του τροπαίου είναι η Τσέλσι, που επικράτησε τον Φλεβάρη με 2-1 στη παράταση της Βραζιλιάνικης Παλμέϊρας στον τελικό.

Προβλήματα και πρώτες αντιδράσεις

Οι μεγαλύτεροι σύλλογοι στον κόσμο έχουν ήδη εκφράσει την δυσαρέσκεια τους για το πόσο συμπιεσμένο είναι το πρόγραμμα των αγώνων. Ο Γενικός Διευθυντής της Πρέμιερ Λιγκ Ρίτσαρντ Μάστερς, πέρυσι, τόνισε ότι είναι εναντίον οποιασδήποτε ριζικής αλλαγής όσον αφορά το πρόγραμμα και σε επίπεδο συλλόγων αλλά και σε επίπεδο εθνικών ομάδων, σκεπτόμενος το καλό των παικτών. Μάλιστα, ο Τζέιμι Κάραγκερ εξέφρασε ήδη την άποψη του πάνω στο θέμα.

Ο πρώην παίκτης της Λίβερπουλ, συγκεκριμένα είπε σε tweet του : <<Όσο γελοία ήταν εκείνη η ιδέα να διεξάγεται το Παγκόσμιο Κύπελλο κάθε δύο χρόνια, άλλο τόσο είναι και αυτή από τον Ινφαντίνο. Οι παίκτες χρειάζονται ξεκούραση κάποια στιγμή, και αντιμετωπίζονται σαν πρόβατα. Η FIFA μισεί το Τσάμπιονς Λιγκ και θέλει να βρει και εκείνη κάτι παρόμοιο. Οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι πρέπει να το μποϊκοτάρουν.>>

Τι άλλο ειπώθηκε στη συνέντευξη τύπου;

Ο πρόεδρος της FIFA, παραδέχτηκε ότι μετά την επιτυχία του φετινού μουντιάλ, το οποίο αποκάλεσε το καλύτερο στην ιστορία, πρέπει να αναθεωρήσει για τον τρόπο διεξαγωγής των ομίλων εκείνου του 2026. Με 48 συμμετέχουσες ομάδες, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αν θα επρόκειτο για 16 ομίλους των 3 ομάδων ή για 12 ομίλους των 4. Επίσης, ανακοίνωσε ότι οι διοργανωτές του Μουντιάλ του 2030, θα αποφασιστούν το 2024 ενώ εξέφρασε και την επιθυμία του να διατηρηθεί πρόεδρος της FIFA έως και το 2031, αφού αρχικά ξαναψηφιστεί για δεύτερη φορά τον επόμενο Μάρτιο. Τέλος, δήλωσε το ότι η τετραετία αυτή του Μουντιάλ, αποκόμισε συνολικά έσοδα της τάξης των 7.5 δις δολαρίων, ένα δις δολάρια περισσότερα από αυτή του 2018 στη Ρωσία, παρά την επιρροή του κόβιντ.

Γράφει ο Χρήστος Σκούρας.

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *