Type to search

Αμερική ΗΠΑ ΜΟΥΝΤΙΆΛ ΜΟΥΝΤΙΑΛ Μουντιάλ 2022 ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Παγκόσμιο Κύπελλο Παγκόσμιο κύπελλο 2022

Μπερτ Πάτνοντ: Το πρώτο χατ-τρικ του Μουντιάλ… 76 χρόνια αργότερα

Share

Εχθές, Τρίτη (6/12), απολαύσαμε το πρώτο χατ-τρικ του Γκονζάλο Ράμος σε Παγκόσμιο Κύπελλο, μόλις στο πρώτο του επίσημο ντεμπούτο με την Πορτογαλία. Ποιος όμως ήταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής που σκόραρε τρία τέρματα σε έναν αγώνα στο Παγκόσμιο Κύπελλο;

Ο Γκιγιέρμο Στάμπιλε, Αργεντίνος ποδοσφαιριστής, ήταν ο πρώτος που σημείωσε το πρώτο χατ-τρικ στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 1930 στη νίκη με 6-3 κόντρα στο Μεξικό. Ή μήπως όχι;

Δύο μέρες νωρίτερα, στον αγώνα Αμερική-Παραγουάη, ο Μπερτ Πάτνοντ βρήκε δίχτυα στο 10′, 15′ και 50′. Όμως, εκείνη την περίοδο δεν υπήρχε ιδιαίτερη κάλυψη από Αμερικανούς δημοσιογράφους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τρεις διαφορετικές εκδόσεις για το δεύτερο γκολ. Άλλοι το καταχώρησαν στον Πάτνοντ, άλλοι ως αυτογκόλ, ενώ η FIFA στον Τομ Φλόρι.

Ο Μπερτ Πάτνοντ που κάνει το 1-0 κόντρα στην Ουρουγουάη

Ποτέ κανείς δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το γεγονός, ούτε και ο ίδιος ο Πάτνοντ, αν και είχε γίνει συζήτηση μεταξύ της ομάδας για το ποιος είχε βρει το δεύτερο τέρμα, χωρίς να υπάρχει διαφωνία πως ήταν του, τότε, 20χρονου επιθετικού.

Ο πρώτος που θέλησε να το κυνηγήσει ήταν ο Αμερικανός αθλητικός ιστορικός Κόλιν Ζοσέ. Την δεκαετία του ’90, ο Ζοσέ ξεκίνησε την έρευνά του, μιλώντας με όσα μέλη της αποστολής της Αμερικής στο Παγκόσμιο του 1930 ζούσαν ακόμη, ώστε να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Το 1995 ο Κόλιν Ζοσέ απέστειλε τα στοιχεία που είχε μαζέψει στην FIFA, με την επιβεβαίωση να έρχεται ένα μήνα αργότερα.

Βέβαια, η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία πραγματοποίησε κανονική ανακοίνωση το 2006, στην οποία ανέφερε ότι “στοιχεία από διάφορους ιστορικούς και φιλάθλους του ποδοσφαίρου, καθώς και μακροχρόνια έρευνα και επιβεβαίωση από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία των ΗΠΑ” βοήθησαν στην απόφαση.

Δυστυχώς, ο Μπερτ Πάτνοντ απεβίωσε ανήμερα των γενεθλίων του, στις 4 Νοεμβρίου 1974 σε ηλικία 65 ετών, οπότε δεν μπόρεσε ποτέ να ευχαριστηθεί την αναγνώριση για το πρώτο χατ-τρικ στον θεσμό. Τριάντα δύο χρόνια μετά το θάνατό του και 76 μετά τον αγώνα δικαιώθηκε!

Επιμέλεια: Νιρέας Φουντουλάκης

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *