Type to search

Αγγλία Γαλλία Κατάρ Κροατία Μαρόκο Παγκόσμιο κύπελλο ποδόσφαιρο Προημιτελικά

Προημιτελικά Παγκσμίου Κυπέλλου 2022:Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια!

Share

Οι μέρες περνούν. Οι ομάδες στο παγκόσμιο κύπελλο όλο και λιγοστεύουν. Κάποιοι μνηστήρες του τίτλου μας έχουν ήδη αποχαιρετήσει ενώ αυτοί που συνεχίζουν βλέπουν την κορυφή του κόσμου όλο και πιο κοντά τους. Για να φτάσουν όμως εκεί πρέπει να διασχίσουν έναν δρόμο που είναι λίγο-πολύ γνωστός σε αυτούς καθώς τα  ζευγάρια αυτής της φάσης της διοργάνωσης έχουν παρελθόν μεταξύ τους που φτάνει ακόμα και στην πρώτη διοργάνωση, το μακρινό 1930!

Βραζιλία – Κροατία 

Η αυλαία της προημιτελικής φάσης του παγκοσμίου κυπέλλου ανοίγει με την αναμέτρηση της Βραζιλίας με την Κροατία. Αδιαφιλονίκητο φαβορί οι Βραζιλιάνοι για την πρόκριση, με τους Κροάτες  απ’ την άλλη να θέλουν να φτάσουν όσο πιο μακριά μπορούν στη διοργάνωση έχοντας το βάρος και του φιναλίστ του προηγούμενου τουρνουά. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που βρίσκονται αντιμέτωπες οι δυο ομάδες σε τελική φάση παγκόσμιας διοργάνωσης. Η πρώτη φορά που κοντραρίστηκαν ήταν στο πρώτο παγκόσμιο κύπελλο που διοργανώθηκε ποτέ, το 1930 στην Ουρουγουάη. Την εποχή εκείνη δεν υπήρχε το κράτος της Κροατίας καθώς ήταν μέρος της Γιουγκοσλαβίας. Στο μεταξύ τους παιχνίδι τότε η Γιουγκοσλαβία είχε επιβληθεί της Βραζιλίας με 2-1 και περνώντας ως πρώτη στον όμιλο συνέχισε στα ημιτελικά όπου και έχασε με 6-1 από τη μετέπειτα παγκόσμια πρωταθλήτρια Ουρουγουάη. 20 χρόνια και έναν Παγκόσμιο Πόλεμο μετά οι Βραζιλιάνοι πήραν το αίμα τους πίσω. Στο ματς της πρώτης φάσης η Βραζιλία επικρατώντας με 2-0 επί της Γιουγκοσλαβίας πάτησε την κορυφή του ομίλου και προκρίθηκε ως μόνη πρώτη. Στη συνέχεια της διοργάνωσης που διεξαγόταν στη χώρα της Βραζιλίας οι διοργανωτές έχασαν το τρόπαιο από την Ουρουγουάη στο εμβληματικό εκείνο παιχνίδι στο Μαρακανά όπου παρευρέθηκαν περίπου 200000 φίλαθλοι. Στο αμέσως επόμενο τουρνουά οι δυο ομάδες βρέθηκαν ξανά. Αυτή τη φορά στην Ελβετία πάλι σε παιχνίδι της φάσης των ομίλων στις 19 Ιουνίου του 1954. Ο αγώνας έληξε ισόπαλος με 1-1, ματς που κρίθηκε στην παράταση, γεγονός που συναντάται για πρώτη φορά σε φάση ομίλων. Η πορεία των 2 ομάδων ήταν κοινή σε αυτό το παγκόσμιο καθώς προκρίθηκαν μαζί από τον όμιλο αλλά η πορεία τους διακόπηκε στην προημιτελική φάση. Χρειάστηκε να μεσολαβήσουν 20 ολόκληρα χρόνια ώστε να συναντηθούν ξανά οι δρόμοι τους αυτή τη φορά στη Φρανκφούρτη στις 13 Ιουνίου του 1974. Ο αγώνας έληξε χωρίς σκορ, προκρίθηκαν και οι δύο, με τη Βραζιλία να κατακτά την 4η θέση στον κόσμο χάνοντας στο ‘μικρό’ τελικό με 1-0 από την Πολωνία. Οι δυο τους δε ξαναβρέθηκαν αντιμέτωποι μέχρι το τέλος του 20ου αιώνα. Η επόμενη συνάντησή τους ήταν πάλι σε γερμανικό έδαφος, πάλι για τη φάση των ομίλων αλλά αυτή τη φορά η Κροατία ήταν ανεξάρτητο κράτος καθώς η Γιουγκοσλαβία αποτελούσε παρελθόν. Στο παιχνίδι που έγινε στις 12 Ιουνίου το 2006 στο Καιζερσλάουτερν, η Βραζιλία ήταν η νικήτρια με 1-0 με σκόρερ τον Κακά. Η Κροατία αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων ενώ η Βραζιλία αργότερα, στη φάση των «8» από τη μετέπειτα φιναλίστ Γαλλία.

Τελευταία φορά που αναμετρήθηκαν οι δυο ομάδες ήταν στη Βραζιλία στις 12 Ιουνίου 2014 στο Σάο Πάολο. Οι Βραζιλιάνοι πανηγύρισαν τη νίκη με 3-1 με 2 γκολ του Νεϊμάρ και 1 του Όσκαρ ενώ το μοναδικό γκολ για τους Κροάτες προήλθε από αυτογκόλ του Μαρσέλο. Οι Κροάτες αποκλείστηκαν από τον όμιλο ενώ οι Βραζιλιάνοι γνώρισαν τη πιο συντριπτική τους ήττα στη διοργάνωση από τη Γερμανία με 7-1.

Ολλανδία – Αργεντινή 

Δυο ομάδες με μεγάλη ιστορία στη διοργάνωση. Οι Ολλανδοί έχουν φτάσει ουκ ολίγες φορές στην πηγή, ποτέ δεν κατάφεραν να πιουν όμως νερό. Αντιθέτως οι Αργεντίνοι έχουν πατήσει 2 φορές την κορυφή του κόσμου. Σαφώς δυο τέτοια ηχηρά ονόματα δε γίνεται να μην έχουν τη δίκη τους μεταξύ ιστορία. Η πρώτη φορά που συναντήθηκαν ήταν στο Μουντιάλ της Γερμανίας το 1974 στις 26 Ιουνίου. Ήταν παιχνίδι στη δεύτερη φάση της διοργάνωσης με την

Ολλανδία να συντρίπτει με 4-0 την Αργεντινή. Οι Αργεντίνοι δεν τους το συγχώρεσαν ποτέ αυτό παίρνοντας την εκδίκησή τους 4 χρόνια μετά στον τελικό της διοργάνωσης στο Μπουένος Άιρες. Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Κέμπες κράτησαν το τρόπαιο μαζι τους στη χώρα νικώντας τους Ολλανδούς με 3-1 στην παράταση.  Έπρεπε να μεσολαβήσουν 5 διοργανώσεις ώστε να ξαναβρεθούν μαζί. Αυτή τη φορά στη Γαλλία και συγκεκριμένα στο Βελοντρόμ στις 4 Ιουλίου του 1998 για νοκ άουτ παιχνίδι στα προημιτελικά όπως και τώρα. Οι Ολλανδοί ήταν αυτοί που πήραν την πρόκριση με 2-1 με ένα πανέμορφο γκολ του Ντένις Μπέργκαμπ στις καθυστερήσεις του αγώνα.

Το επόμενο μεταξύ τους ραντεβού δεν ήταν και τόσο θεαματικό. Φτάσαμε στο 2006, στο Μουντιάλ της Γερμανίας και οι δυο ομάδες παίζουν αντίπαλες στην τελευταία αγωνιστική για τον 3ο όμιλο με τον αγώνα να λήγει ισόπαλος χωρίς σκορ. Και η Ολλανδία και η Αργεντινή προκρίθηκαν από τον όμιλο με την πρώτη να μένει εκτός στη φάση των «16» από την Πορτογαλία στην περίφημη μάχη της Νυρεμβέργης ενώ η Αργεντινή έμεινε εκτός από τους διοργανωτές Γερμανούς στη διαδικασία των πέναλτι στην προημιτελική φάση. Η τελευταία μεταξύ τους αναμέτρηση έληξε και πάλι ισόπαλη χωρίς σκορ. Πρόκειται για τον ημιτελικό του 2014 στη Βραζιλία με την Αργεντινή να παίρνει την πρόκριση στα πέναλτι μετά τις άστοχες εκτελέσεις του Βλαρ και του Σνάιντερ από την πλευρά των Ολλανδών.


Μαρόκο – Πορτογαλία 

Κανείς ίσως να μην περιμένει ότι υπάρχει παρελθόν στο εν λόγω ζευγάρι της προημιτελικής φάσης. Οι δυο τους έχουν αναμετρηθεί άλλες δύο φορές στο παρελθόν σε τελική φάση παγκόσμιας διοργάνωσης. Η πρώτη ήταν το 1986 στο Μεξικό για ένα παιχνίδι για τον 6ο όμιλο όπου οι Μαρικινοί είχαν επιβληθεί με 3-1 των Πορτογάλων. Το Μαρόκο προκρίθηκε ως πρώτο στον όμιλο με τους Πορτογάλους να μένουν στην τελευταία θέση και να αφήνουν πολύ νωρίς τη διοργάνωση. Οι πρώτοι αποκλείστηκαν στην αμέσως επόμενη φάση από τη Δυτική Γερμανία σε νοκ άουτ παιχνίδι. Η δεύτερη και τελευταία ως σήμερα φορά που παίξανε αντιμέτωπες οι δύο ομάδες ήταν στο παγκόσμιο της Ρωσίας στις 20 Ιουνίου 2018 στο Λουζνίκι. Οι Πορτογάλοι επικράτησαν με 1-0 με κεφαλιά του Ρονάλντο εξασφαλίζοντας μια θέση στους «16» του τουρνουά όπου και αποκλείστηκαν από την Ουρουγουάη. Οι Μαροκινοί επέστρεψαν νωρίτερα στο σπίτι τους τερματίζοντας τελευταίοι στον όμιλο.

Αγγλία – Γαλλία 

Μπορεί να έχουν αμφότεροι μεγάλη ιστορία καθώς το έχουν κατακτήσει και οι 2 και έχουν συμμετάσχει στις περισσότερες διοργανώσεις, οι μεταξύ τους αναμετρήσεις είναι ελάχιστες. Για την ακρίβεια μόνο δύο! Η πρώτη ήταν στις 20 Ιουλίου του 1966 στο Γουέμπλεϊ μπροστά σε 100000 περίπου φιλάθλους με την Αγγλία να είναι αυτή που πανηγυρίζει στο τέλος. Όχι μόνο του συγκεκριμένου αγώνα που επικράτησε με 2-0, αλλά και του τουρνουά καθώς αυτή θα γίνει μετέπειτα η παγκόσμια πρωταθλήτρια νικώντας με 4-2 τη Δυτική Γερμανία στον τελικό. Η αμέσως επόμενη αλλά και τελευταία φορά που συναντήθηκαν οι δυο ομάδες ήταν το 1986 στο Μπιλμπάο της Ισπανίας για την πρώτη φάση των ομίλων όπου οι Άγγλοι και πάλι επιβλήθηκαν με 3-1 επί των Γάλλων, περνώντας όμως μαζί τον όμιλο. Η Γαλλία όπως ήταν η ομάδα που έφτασε πιο μακριά στη συγκεκριμένη διοργάνωση χάνοντας στον ημιτελικό από τη Δυτική Γερμανία στα πέναλτι.

Επιμέλεια: Αποστόλης Φέκας 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *