Type to search

Champions League Champions league Olympiacos Shakhtar Donetsk Uefa champions league ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Ολυμπιακος Ολυμπιακός Ποδόσφαιρο ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Σαχτάρ Ντόνετσκ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ

Ολυμπιακος – Σαχτάρ: 3η και τυχερή

Share

Σύνταξη: Νικολόπουλος Χρήστος

Ό Ολυμπιακός νίκησε με 1-0 την Σαχτάρ με τον Τικίνιο να χρίζεται σκόρερ του αγώνα. Η ομάδα του Ντόνετσκ ήρθε στη Αθήνα ύστερα από 16 χρόνια, οι ερυθρόλευκοι με τη συγκεκριμένη ομάδα μέτρανε 2 ισοπαλίες με το τελευταίο αγώνα με πηγαίνει η νικη υπέρ της ομάδας του Πέδρο Μάρτινς.

Η 1η φορά που βρέθηκαν ήταν την σεζόν 2006/07 στο Τσαμπιονς Λίγκ που διοργανώθηκε στη Αθήνα (ο τελικός στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών), οι ερυθρόλευκοι ήταν στο όμιλο Δ με Σαχτάρ, Βαλένθια και Ρόμα.

Σε ένα όμιλο φωτιά, με πολλές δυνατές ομάδες και με πρωτάθλητρια, ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του στη Ευρώπη με 0 νίκες, 3 ισοπαλίες, 3 ήττες σε σύνολο 3 βαθμών συγκομιδής.

Η Σαχτάρ Ντόνετσκ ήταν πρωτάθλητρια τη σεζόν 2005-2006 στο ουκρανικό πρωτάθλημα.

 

Η Βαλένθια κατετάγη 3η στο ισπανικό πρωτάθλημα.

 

Οι Ρωμαίοι στη 2η θέση και στο – 7  να χει  χαθεί και την Ίντερ πρωτάθλητρια στη Ιταλία.

Ένας όμιλος δύσκολος με έναν Ολυμπιακό πληθώρων αστεριών όπως Τζόρτζεβιτς, Ριβάλντο, Καστίγιο και πολλοί άλλοι επώνυμοι που φόρεσαν τη φανέλα με το δαφνοστεφανωμένο έφηβο, με τότε καπετάνιο για το καράβι αυτό τον Τάκη Λεμονή, 2 χρόνια μετά την ανακαίνιση και την αναβάθμιση του γηπέδου της κανένας δε θα περίμενε αυτή την εξέλιξη.

 

Προπονητής της ήταν ο πατέρας του ο Ραζβάν Λουτσέσκου πρωταθλητής με τον ΠΑΟΚ και κυπελλούχος Ελλάδας ο Μιρτσέα Λουσέσκου, ο οποίος ήταν ηγετική φυσιογνωμία και μάλιστα ρέκορντμαν με τη συγκεκριμένη ομάδα στο θεσμό υπό την αιγίδα της ουκρανικής ομοσπονδίας.

12 χρόνια πίσω από το τιμόνι της ομάδας από το 2004 έως το 2016, κατέκτησε τα πάντα ακόμη και ευρωπαϊκό τίτλο χάρισε στο λαό του Ντόνμπας.

Η αφιέρωση της Σαχτάρ στο πρώην τεχνικό της για την αμέριστη και πολύτιμη συνεισφορά του στη ομάδα.

Με απολογισμό 8 πρωταθλήματα

6 κύπελλα

7 σούπερ καπ

1 Γιουροπα Λίγκ

Aνέβασε όχι μόνο το ήθος αλλά και το αγωνιστικό προφίλ της ομάδας κάνοντας την υπολογίσιμη δύναμη για κάθε αντίπαλο είτε ήτανε της Ευρώπης είτε του εγχώριου πρωταθλήματος.

Συνολικά έκατσε σε 573 παιχνίδια με 395 νίκες, 90 ισοπαλίες και 88 ήττες, 1,220 γκολ υπέρ, 452 κατά, διάφορα +768 και ποσοστό 68.94, κατάφερε και έχτισε ένα όνομα στο χώρο του αθλήματος και μάλιστα ήταν ο πιο επιτυχημένος προπονητής όχι μόνο στο σύλλογο αλλά και στο πρωτάθλημα .

 

Έφτασε στη 3η θέση με 381 παιχνίδια καθιστώντας τον ένας προπονητής ορόσημο για την επόμενη και την μεθεπόμενη γενιά.

Ό Γιούρι Βίρτ για τέρμα, με τον Ραζβάν Ρατ, με τον Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι με το Σρνα στο χώρο της άμυνας, Ελάνο, Ματουζάλεμ, Ζβόνιμιρ Βούκιτς (μια σεζόν έπαιξε στο ΠΑΟΚ) για το ρόλο των μεσοεπιθετικών και Λουίζ Αντριανο στη επίθεση, το σύνολο που είχε της χάρισε την 3η θέση και στο Γιουροπα Λίγκ (ΟΥΕΦΑ Καπ) τη σεζόν εκείνη.

Πριν χτιστεί το γήπεδο της το Ντόνμπας Αρινα έπαιζε τους αγώνες της στο ΡΣΚ Ολυμπίσκι χωρητικότητας 25,680.

 

Ολυμπιακός και Σαχτάρ Ντόνετσκ έπαιξαν την 2η αγωνιστική, και οι δύο ομάδες ήθελαν τους τρεις βαθμούς για να γλιτώσουν και να γλυκάνουν το κοινό ύστερα από το 2-4  και 4-0 από Βαλένθια και Ρόμα αντίστοιχα.

Σε ένα απολαυστικό παιχνίδι γεμάτο ένταση και συγκινήσεων, στη “παγωμένη” Ουκρανία, προηγήθηκε νωρίς ο Ολυμπιακός στο ’24 με τον Κύπριο Μιχάλη Κωνσταντίνου, ο Ματουζάλεμ ισοφάρισε σε 1-1 και έστειλε το παιχνίδι στην ανάπαυλα με την ισοπαλία να παραμένει έως το τέλος του Α’ημιχρόνου.

Ο Νέρι Καστίγιο στο 68′ έβαλε εκ νέου μπροστά την ομάδα του με 2-1 χαρίζοντας έτσι χαμόγελα στους όσους οπαδούς βρέθηκαν στο Ολιμπίσκι άλλα οι πανηγυρισμοί δε κράτησαν πολύ γιατί στο 70′ δέχτηκαν με τον Μαριτσα να είναι ο σκόρερ των Ουκρανών και να χαρίζει το βαθμό της ισοπαλίας με το 2-2 να παραμένει μέχρι το τέλος με τις 2 ομάδες να πήραν από ένα βαθμό.

 

Oι δύο 11αδες

Ολυμπιακός (Τροντ Σόλιντ): Νικοπολίδης, Ανατολάκης, Σέζαρ, Κωστούλας, Πάντος, Στολτίδης, Γεωργάτος, Μάριτς, Τζόρτζεβιτς, Κωνσταντίνου, Καστίγιο

 

Σαχτάρ Ντόνετσκ (Μιρτσέα Λουτσέσκου) : Σουστ, Σρνα, Χούμπσμαν, Λεβαντόφσκι, Ρατ, Τίμοστσουκ, Φερναντίνιο, Ματουζάλεμ, Ελάνο, Μαρικά, Μπραντάο

 

5 Δεκέμβρη του 2006 η ημερομηνία όπου ήταν και η τελευταία φορά που οι δύο ομάδες θα βρισκόταν αντιμέτωπες.

Ο Ολυμπιακός ήθελε ξεκάθαρα και πάση θυσία τη νίκη για να κλέψει την τρίτη θέση και να περάσει στο κύπελλο UEFA από την άλλη η Σαχτάρ  και με ισοπαλία βολευόταν.

Στο γήπεδο Καραϊσκάκη έγινε το παιχνίδι με πλήθος κόσμου να συγκεντρώνεται νωρίς για να υποστηρίξει την ομάδα η οποία είχε έργα άθλο μπροστά της να ξεπεράσει την αντίπαλο της, να πάρει τη νίκη και τους τρεις βαθμούς για πρόκριση.

 

Όμως όλα πάγωσαν στο 27ο λεπτό με τον Ματουζάλεμ να έχει παγώσει τις όποιες αντιδράσεις και συναισθήματα του φίλαθλου κοινού.

 

Οι ερυθρόλευκοι προσπάθησαν πάρα πολλές φορές να βάλουν την μπάλα στα δίχτυα, δεν μπόρεσα να κερδίσουν το τερματοφύλακα των φιλοξενούμενων, ήταν πολύ κοντά στην ισοφάριση εντέλει δεν το κατάφεραν και έτσι το πρώτο ημίχρονο ήρθε επώδυνα με την ομάδα του με την ομάδα του Τάκη Λεμονή να έχει βουνό για να ανέβει.

 

Το γκολ της τιμής το έβαλε ο Νέρι Καστίγιο στο 54ο λεπτό προσπάθησαν να πετύχουν και δεύτερο γκολ δυστυχώς δεν μπόρεσαν, έμειναν στη  προσπάθεια και έτσι είδαν το τρένο της Ευρώπης να φεύγει με το εισιτήριο να πηγαίνει  στη βαλίτσα της Σαχτάρ με τους ουκρανούς να χαμογελούν προς το τέλος.

 

16 χρόνια μετά γύρισε μπούμερανγκ και έτσι ήρθε η πρώτη νίκη του Ολυμπιακού με την συγκεκριμένη ομάδα.

Η αρχική εντεκάδα

Ολυμπιακός: Νικοπολίδης, Ντομί, Στολτίδης, Καστίγιο, Μάριτς, Ριβάλντο, Τζόρτζεβιτς, Ζεβλάκοφ, Πάντος, Μπαμπαγκίντα, Σέζαρ

Σαχτάρ: Σούστ, Τίμοτσουκ, Κούτσερ, Φερναντίνιο, Ματουζάλεμ, Μπραντάο, Ρατ, Τσιγκρίνσκι, Μαρικά, Σέρνα, Ζάντσον

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *