Type to search

EURO 2020 ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ Κεντρική ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

EURO 2020: Μία ωδή στις «τέσσερις εποχές» του…Ντεσάν

Share

Η Εθνική Γαλλίας θα αντιμετωπίσει την προσεχή Τρίτη (15/6) την Γερμανία στο εναρκτήριο ματς του έκτου ομίλου για το EURO 2020. Ο Ντιντιέ Ντεσάν ως άλλος Νικολά Πουσσέν, θα δημιουργήσει τις δικές του “Τέσσερις Εποχές” με σκοπό να φέρει το τρόπαιο στο Les Champs Elysees. Η Σοφία Τζιούβελη προσφέρει στους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους ένα μόνο σύνθημα: “Allez les Bleus, Allez les Bleus!

Έκτος όμιλος. Πολλοί τόν έχουν χαρακτηρίσει ως τον «όμιλο του νικητή», καθώς είναι πολύ πιθανό, στο τέλος της διαδρομής ο Ευρωπαίος πρωταθλητής να είναι από αυτόν. Έκτος όμιλος-«φωτιά» για το EURO 2020, με υπέρμετρο θέαμα για τους λάτρεις των συγκινήσεων και των πολλών γκολ. Γαλλία, Γερμανία, Πορτογαλία, Ουγγαρία. Με όποιον τρόπο ή όποια σειρά και αν τα βάλει κανείς, ένα είναι το σίγουρο: ότι το φετινό EURO θα έχει ένα ξεχωριστό και θεαματικό τρόπο δώσει μία «πρόγευση» για το μέλλον του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Όπως προκύπτει λοιπόν, το νοσταλγικό κεντροευρωπαϊκό φολκλόρ της Ουγγαρίας και ο πολύ-τραγουδισμένος Δούναβης συναντούν τις Βαυαρικές Άλπεις της «αυστηρής» Γερμανίας, με μία στάση στις πλέον εκλεπτυσμένες γκαλερί της χώρας, όπως και στην επιβλητική μνημειακή πύλη του Βρανδεμβούργου. Έπειτα από τις πολιτιστικές παρεμβάσεις στα μοντέρνα μουσεία και τα παραδοσιακά χωριά, το ταξίδι θα φτάσει στην Πορτογαλία και την προηγούμενη κάτοχο του τροπαίου, χαζεύοντας τον μεγαλειώδη Torre de Belém. Ένα «ομηρικό ταξίδι» από το οποίο δεν θα μπορούσε να λείπει το λάλημα του γαλατικού κόκορα και μπαρόκ συναντήσεις στις…Βερσαλλίες.

Όλοι έχουν έναν κοινό στόχο· να φέρουν το τρόπαιο στον γυρισμό για το σπίτι. Μπορεί στον τέταρτο όμιλο οι Άγγλοι να τό επιθυμούν διακαώς – με θέληση να αποφύγουν αυτή τη φορά ένα ενδεχόμενο «Βατερλώ» -, οι Γάλλοι, που έχουν κατακτήσει άλλες δύο φορές το EURO (1984,2000) θέλουν να κάνουν την δική τους μπαρόκ «επανάσταση», στον δικό τους όμιλο και με αυτού του βεληνεκούς τους αντιπάλους.

Ο προπονητής των “τρικολόρ”, Ντιντιέ Ντεσάν έχει στη διάθεσή του ένα ποιοτικό ρόστερ και θα προσπαθήσει με μεθοδευμένες κινήσεις, να ενσαρκώσει τις “ Τέσσερις εποχές” του Νικολά Πουσέν. Ο Ντεσάν, στα βήματα του διάσημου ζωγράφου του κλασικισμού, θα επιδιώξει να ενσωματώσει την παλιά αίγλη της Εθνικής Γαλλίας στην νέα γενιά των “Μπλε” και όλα αυτά, στα αυστηρά πλαίσια της σύγχρονης ποδοσφαιρικής πραγματικότητας. Στο πέρας της διοργάνωσης θα φανεί, εάν ο γαλατικός πετεινός έφερε..την άνοιξη.

Παγκόσμια ποδοσφαιρική δύναμη

Η Εθνική Γαλλίας είναι πλέον μία υπολογίσιμη δύναμη όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην υφήλιο. Συνολικά, έχει κερδίσει δύο φορές το Παγκόσμιο Κύπελλο (1998, 2018), δύο φορές το Ευρωπαϊκό ( 1984, 2000) και άλλες δύο το Confederations Cup (2001, 2003). Η δυναμική της δεν εκτείνεται μόνο στους τίτλους αλλά και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού. Πλατινί, Καντονά, Ζιντάν, Ανρί, Τρεζεγκέ, Ανελκά, Πιρές, Βιεϊρά, Μακελελέ, Εβρά, είναι κάποια από τα ονόματα της μακράς λίστας των σούπερ στάρ των «τρικολόρ».

Οι τεράστιες αυτές ποδοσφαιρικές προσωπικότητες έχουν προσφέρει τα μέγιστα τόσο στην συλλογική όσο και στην συμμετοχή τους στους “Les Bleus”. Μάλιστα ο Τιερί Ανρί κατέχει το all time ρεκόρ στην Εθνική Γαλλίας, με συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις, 123 εμφανίσεις και 51 γκολ. Ωστόσο, το ρεκόρ του τείνει να καταρρίψει ο “νέος” Ολιβιέ Ζιρού, ο οποίος σε 108 εμφανίσεις έχει πετύχει 46 γκολ.

«Οι νέοι είναι ωραίοι»

Τα τελευταία χρόνια το ποδόσφαιρο εν γένει έχει σταματήσει να βγάζει παίκτες- διαμάντια, καθώς οι εποχές προστάζουν μία νέα αντιμετώπιση και διαχείριση των πραγμάτων. Η Γαλλία όμως παραδοσιακά, αντιστέκεται σε αυτό το μοτίβο “εφησυχασμού” που έχει επιβληθεί από την ποδοσφαιρική πλέον πραγματικότητα και κάνει την «επανάστασή» της. Πογκμπά, Βαράν, Παβάρ, Γκριεζμάν, Ντεμπελέ, Μπενζεμά- ο οποίος με τον τραυματισμό του στο τελευταίο φιλικό πριν την πρεμιέρα του EURO απέναντι στη Βουλγαρία( 8/6, 3-0) , είναι ακόμη αδιευκρίνιστο εάν θα συνεχίσει στην επίσημη διοργάνωση-, Ζουμά, Ζιρού είναι η καινούρια “φουρνιά” παικτών που θα επιδιώξει να κάνει τη διαφορά στα μάτια των Γάλλων φιλάθλων, που έχουν συνηθίσει να δίνουν ένα δικό τους χρώμα στις απανταχού διοργανώσεις.

Ο “κόκκινος διάβολος” Πολ Πογκμπά, έρχεται από το Μάντσεστερ με ανανεωμένη διάθεση, να βοηθήσει την Εθνική του. Σε μία σεζόν με πολλά σκαμπανεβάσματα, τελείωσε την σεζόν ως κάτοχος του Europa League. Στη Γιουνάιτεντ, πραγματοποίησε 206 εμφανίσεις, 38 γκολ και 42 ασίστ. Λίγο πριν το 2021, τα πράγματα δεν ήταν θετικά για τον Γάλλο, με τις φήμες ότι επιστρέφει στην Ιταλία, να οργιάζουν. Προς το παρόν ο όμιλος της Γαλλίας χαρακτηρίζεται “σύγκρουση” μεγαθήριων και ο Πογκμπά είναι σίγουρα ένα από αυτά.

Ο Αντουάν Γκριεζμάν της Μπαρτσελόνα, είναι ο κλασικός επιθετικός των “τρικολόρ”, ίσως και το πρόσωπο- κλειδί της Εθνικής. Σε επίπεδο συλλόγων ο Γκριεζμάν έχει πετύχει πολλά και έχει βάλει πολλά γκολ. Στις ομάδες που έχει υπηρετήσει (Ρεάλ Σοσιεδάδ, Ατλέτικο και Μπαρτσελόνα) έχει προσφέρει τα μέγιστα με συνολικά 558 εμφανίσεις (και στις 3 ομάδες), έχει βάλει 220 γκολ και έχει δώσει γκολ με 84 ασίστ. Αγωνίζεται στην πρώτη ομάδα της Γαλλίας από τις 5 Μαρτίου 2014 έχοντας πετύχει 36 γκολ σε 90 εμφανίσεις.

Στις τέσσερις εποχές του Ντεσάν, ο Γκριεζμάν άνετα θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι ταιριάζει περισσότερο στις “ενδιάμεσες” εποχές, την άνοιξη και το φθινόπωρο, μιας και η ύπαρξή του είναι απαραίτητη προκειμένου να “έρθει” το καλοκαίρι ή ο χειμώνας αντίστοιχα. Είναι μία διαχρονική αξία στους πάγκους των ομάδων του, όπως και τώρα στους “μπλαουγκράνα” και δε μπορεί να λείπει από καμία διοργάνωση. Τού λείπει ένα EURO. Σίγουρα θα είναι κάτι που θα ήθελε να προσθέσει στη συλλογή του. Ίδωμεν.

Οι Κιλιάν Μπαπέ, και Ν’Γκολό Καντέ, είναι δύο από τα αστέρια της γαλλικής αρμάδας και βλέποντας τα επιτεύγματα του πρώτου, εύκολα θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως πρόκειται για το μέλλον του ποδοσφαίρου. Ο 22χρονος επιθετικός της Παρί σεν Ζερμέν, Κιλιάν Μπαπέ Λοτέν, έχει κάνει την Ευρώπη να «παραμιλά» στο άκουσμα του ονόματός του. Από το 2017 που αγωνίζεται στην ομάδα του Παρισιού με μεταγραφή ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ(!), έχει βάλει 91 γκολ και έχει μοιράσει 30 ασίστ σε 107 εμφανίσεις.

Ο Μπαπέ, ξεχωρίζει όχι μόνο για το αστείρευτο ταλέντο του αλλά και για τον υψηλής ποιότητας χαρακτήρα του. Οι αντιδράσεις του στους αγώνες από το εγχώριο έως και τις κορυφαίες διασυλλογικές διοργανώσεις, προάγουν την έννοια του “ηγέτη” και έχουν μία ταπεινότητα, μία μετριοφροσύνη· όλα αυτά βέβαια, σε αντίθεση με την “killer” διάθεση του όταν μπαίνει στο γήπεδο. Ο Μπαπέ στο παιχνίδι της Γαλλίας με την Ισλανδία(25/3/19, 4-0), στα προκριματικά του EURO, έσπασε το ρεκόρ του Καρίμ Μπενζεμά συμπληρώνοντας 30 κλήσεις στην Εθνική σε ηλικία 20 ετών και 3 μηνών, έναντι του Μπενζεμά, ο οποίος κρατούσε το ρεκόρ στην ηλικία των 22 ετών και 9 μηνών.

Άλλο ένα παιδί-θαύμα του γαλλικού ποδοσφαίρου, που θα απασχολήσει στο φετινό EURO. Και το όνομα αυτού, Ν’Γκολό Καντέ. Ο 30χρονος μέσος της πρόσφατης πρωταθλήτριας Ευρώπης, Τσέλσι, είναι από τις προσωπικότητες στις οποίες ο Ντεσάν, στις “4 εποχές” του, θα επιδιώξει να βρει «το καλοκαίρι του». Ο Γάλλος προπονητής υπολογίζει τον Καντέ κυρίως για το οργανωτικό κομμάτι των “τρικολόρ”, καθώς είναι ο μόνος παίκτης με τα πλέον καθαρά αμυντικογενή στοιχεία, κάτι το οποίο θα βοηθήσει αρκετά στους ιδιαίτερα κρίσιμους και δύσκολους αγώνες, όπως είναι αυτός της πρεμιέρας (15/6) με την Γερμανία. Η προσαρμοστικότητά του είναι είναι ένα στοιχείο που ο Ντεσάν θα λάβει σοβαρά υπόψιν του, καθώς η παρουσία του σε διάφορους ρόλους στο γήπεδο είναι και αυτό που θα δώσει την λύση. Ο Καντέ έχει ένα στοιχείο που σε κάποιους επονομαζόμενους αστέρες λείπει. Τα τρόπαια. Είναι ο άνθρωπος που έχει κατακτήσει τα πάντα εκτός από EURO. Μήπως ήρθε η ώρα να πανηγυρίσει και αυτός ένα Ευρωπαϊκό;

Hugo Lloris όπως λέμε “Boss”

Ο τερματοφύλακας της Τότεναμ και της Εθνικής Γαλλίας, Ουγκό Λιορίς, αδιαμφισβήτητα θα είναι ένας εκ των πρωταγωνιστών της πορείας των «τρικολόρ» στο EURO. Ο δύσκολος έκτος όμιλος θα περάσει από τα…γάντια του και θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει πολλά μεγαθήρια και να αποτρέψει την διάθεσή τους για γκολ. Ο Λιορίς αποτελεί την πρώτη επιλογή της Τότεναμ στα γκολπόστ (373 εμφανίσεις με τους “πετεινούς” και 126 clean sheets) όσο και του Ντεσάν στην Εθνική ομάδα. Εάν έπρεπε να τοποθετηθεί σε κάποια εποχή, δεν θα ήταν μόνο μία, όπως αυτό προκύπτει και για άλλους συμπαίκτες του. Εάν η Γαλλία περάσει αυτόν τον όμιλο, τότε ίσως ο Λιορίς να γίνει ο ήρωας τους, καθώς θα έχει καταφέρει να “συντρίψει” τους αντίπαλους επιθετικούς. Σίγουρα στο Champs Elysees θα τόν υποδεχτούν με ποδοσφαιρική εθνική περηφάνια.

Τρικολόρ” άμυνα από ατσάλι

Ο Λιορίς θα χαρακτηριστεί ήρωας εάν περάσει τον όμιλο “του θανάτου” . Ωστόσο, για να φτάσει ο αντίπαλος σε αυτόν, θα πρέπει να περάσει από τους αμυντικούς της Γαλλίας και το κλασικό “ντεσανικό” τρίπτυχο: Παβάρ, Βαράν , Λανγκλέ και… “κάποιον άλλον” με εναλλαγές Ερνάντες και Ντιμπουά. Εκπρόσωποι από τις καλύτερες ομάδες του κόσμου και οι τρεις εκλεκτοί βασικοί του Ντεσάν.

Ο Παβάρ (83 συμμετοχές, 5 γκολ, 9 ασίστ με τη Μπάγερν), στο εναρκτήριο ματς θα συναντήσει πολλούς γνώριμους συμπαίκτες του από την Μπάγερν Μονάχου, αυτή τη φορά ως αντίπαλός τους με τα χρώματα της Εθνικής του. Ο Ράφα Βαράν της “Βασίλισσας” (360 συμμετοχές, 17 γκολ) ήταν ο εκλεκτός σέντερ μπακ του Ζινεντίν Ζιντάν και έρχεται στο EURO με σκοπό να “ξεκουράσει” όσο είναι δυνατόν, τον Ουγκό Λιορίς.

Την τριάδα έρχεται να κλείσει ο Λανγκλέ της Μπαρτσελόνα, ο οποίος τοποθετείται στην κορυφή της άμυνας και πλαισιώνεται από τους προαναφερθέντες. Ο 25χρονος στόπερ (133 συμμετοχές, 7 γκολ και 2 ασίστ με την φανέλα των “μπλαουγκράνα”) αποκτήθηκε από την ομάδα της Καταλονίας έναντι 35 εκατομμυρίων ευρώ από την Σεβίλη καλύπτοντας την προαπαιτούμενη ρήτρα του συμβολαίου του. Εάν θα έπρεπε να χαρακτηρίσουμε με κάποια εποχή την αμυντική τριάδα της Γαλλίας, κάπως θα πρέπει να “σπάσει ο πάγος”. Όχι, δεν μένουν στον πάγο, αλλά με μία πιο εναλλακτική εκδοχή, παραμένουν περισσότερο καιρό στον εποχιακό χάρτη, και για να έρθει ο Ήλιος, πρέπει να προηγηθεί η “εποχή των παγετώνων”.

Ο Ντιντιέ Ντεσάν πήρε το EURO του 2000 όντας παίκτης και μέλος της Εθνικής Γαλλίας και αρχηγός της. Θα το φέρει πίσω στη Champs Elysees ως προπονητής; Προς το παρόν θα πρέπει να περάσει το εμπόδιο των Γερμανών και έπειτα Πορτογάλους και Ούγγρους. Εάν καταφέρει να φτάσει στον τελικό και να κατακτήσει το EURO, τότε οι 4 εποχές θα έχουν κάνει έναν πλήρη κύκλο με ενδιαφέρουσα συνέχεια στον ποδοσφαιρικό χάρτη. Κάντε στην άκρη γιατί, “Aux Armes, nous sommes les Français”!

Επιμέλεια: Σοφία Τζιούβελη

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *