Type to search

NBA ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ Κεντρική ΜΠΑΣΚΕΤ

Νάντο Ντε Κολό: Το παιδί, από το Σαίντ Κατρίν, που πέρασε στην Ιστορία

Share

 Νάντο Ντε Κολό, μια καριέρα γεμάτη επιτυχίες, ατομικές και ομαδικές. Οι τίτλοι, τα μετάλλια και οι κορυφές του γκαρντ από το Σαίντ Κατρίν, που ξεπέρασε τον Σπανούλη και κυνηγάει τον Γκάλη.

Ο Γάλλος σούπερ σταρ της Βιλερμπάν, με τους 26 πόντους, που πέτυχε στην αναμέτρηση με τη Φενερμπαχτσέ, έφτασε τους 4.895, προσπερνώντας, τον “ Kill Bill”, που είχε 4.872. Οσονούπω, αναμένεται να περάσει και τον Νίκο Γκάλη, που έχει 4.904 και να κάτσει στον θρόνο, του πρώτου σκόρερ, όλων των εποχών.

Καριέρα σαν παραμύθι

Ο Ντε Κολό, ξεκίνησε την καριέρα του το 2006, στην Σολέ, την οποία βοήθησε να φτάσει μέχρι τον τελικό του γαλλικού κυπέλλου και στην οποία έμεινε μέχρι του 2009, όταν και επιλέχθηκε στο ντραφτ, του ΝΒΑ, στον 2ο γύρο, στην 53η θέση, από τους Σαν Αντόνιο Σπερς, ενώ παράλληλα υπέγραψε και με την Βαλένθια στην Ισπανία, όπου κέρδισε και το Γιούροκαπ, το 2010. Τα δικαιώματά του παρέμειναν, στην ομάδα του Γκρεγκ Πόποβιτς, με τα Σπιρούνια να τον καλούν το 2012, να είναι μέρος του ρόστερ τους, το οποίο μάλιστα έφτασε μέχρι τους τελικούς του ΝΒΑ, το 2013.

Το 2014, πήγε στους Ράπτορς, μέσω ανταλλαγής στα μέσα της σεζόν και το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, μεταπήδησε ξανά στην Ευρώπη, υπογράφοντας το 2014 με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Την πρώτη του χρονιά, έφτασε μέχρι το Φάιναλ Φορ, της Ευρωλίγκας στη Μαδρίτη, όπου αποκλείστηκε από τον Ολυμπιακό στον ημιτελικό, με το μεγάλο σουτ του Βασίλη Σπανούλη, σχεδόν στο τέλος του παιχνιδιού, τον οποίο μάλιστα μάρκαρε ο ίδιος ο Γάλλος σούπερ σταρ, σε αυτήν την  αλήστου μνήμης φάση.

Το πάθημα, που έγινε μάθημα

Την αμέσως επόμενη χρονιά, μετά την ανανέωση του συμβολαίου του με την ομάδα του «στρατού», για τρία ακόμη χρόνια, ο Ντε Κολό, κατάφερε να κατακτήσει, την Ευρωλίγκα για πρώτη φορά στην καριέρα του, το 2016 με αντίπαλο την Φενερμπαχτσέ, στην Mercedes Benz Arena, όντας μάλιστα και ο πολυτιμότερος του Φάιναλ Φορ.

Το 2017, ξαναέφτασε στο Φάιναλ Φορ, της Κωνσταντινούπολης, περιορίστηκε όμως στην 3η θέση, καθώς αποκλείστηκε ξανά από τον Ολυμπιακό, του Γιάννη Σφαιρόπουλου.

Το 2019, ανέβηκε για 2η φορά στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου, κατακτώντας το τρόπαιο, όπως αποδείχθηκε για τελευταία φορά μέχρι και σήμερα. Το καλοκαίρι του ίδιου έτους αποχαιρέτησε, την ΤΣΣΚΑ , έχοντας στεφθεί και 5 φορές πρωταθλητής Ρωσίας, υπογράφοντας στην Φενέρ για 2+1 χρόνια.

Μόνο προσωπικές( ευρωπαϊκές ) κορυφές για τον Γάλλο στην Τουρκία

Τον Νοέμβριο του 2019, ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του, ως μέλος της καλύτερης ομάδας στην Ευρωλίγκα, την δεκαετία 2010-2020, όπου τελικά ήταν μέσα.  Στις 2 Δεκεμβρίου 2021, ανακηρύχθηκε, ως ο κορυφαίος παίκτης στην ιστορία, της Ευρωλίγκα στο σύστημα αξιολόγησης πόντων, με σύνολο 4.184 βαθμούς. Τον Ιούνιο του 2022, κατέκτησε και το πρωτάθλημα Τουρκίας με 3-1 σκορ, με αντίπαλο την Εφές.

Επαναπατρισμός για χάρη της ομάδας του Τόνι Πάρκερ

Στις 30 Ιουνίου του 2022, επέστρεψε στην Γαλλία, για χάρη της Βιλερμπάν, σε ηλικία 35 ετών πια, ψάχνει κάτι διαφορετικό στην καριέρα του, να είναι ο καθοδηγητής και εμπνευστής, ενός συνόλου, στο οποίο θα κάνει τη διαφορά με την μεγάλη εμπειρία και κλάση του, με στόχο να οδηγήσει την ομάδα του Αστρομπάλ σε επιτυχίες, τόσο εντός των γαλλικών τειχών, όσο και στην Ευρωλίγκα.

Το χρυσό και οι μεγάλες διακρίσεις με τους Τρικολόρ

Με την Εθνική ομάδα της Γαλλίας, ο Νάντο Ντε Κολό , από το 2008, όταν και αγωνίστηκε για πρώτη φορά, μετρά αρκετές διακρίσεις. Το 2011, κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο, στο Ευρωμπάσκετ, της Λιθουανίας. Το 2013, « πάτησε» το Έβερεστ της Ευρώπης, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο, στη Σλοβενία.

Έχει και δυο χάλκινα μετάλλια στην πολύ πλούσια συλλογή του, το ένα το 2015, στο Ευρωμπάσκετ της Γαλλίας, αλλά και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Κίνας το 2019.

Τέλος έχει κατακτήσει και την 2η θέση του κόσμου, το 2020, στο Παγκόσμιο του Τόκυο. Ενώ, η είδηση είναι πως μετά την αποχή του από το τελευταίο Ευρωμπάσκετ, θα ενισχύσει την προσπάθεια της Εθνικής Γαλλίας, στο Παγκόσμιο του 2023, σύμφωνα με ότι έχει δηλώσει ο ίδιος ο Γάλλος σούπερ σταρ.

Επιμέλεια: Φραγάκης Γεώργιος

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *