Type to search

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ

Σαν σήμερα: 16 χρόνια από το “θαύμα” της Λίβερπουλ στην Κωνσταντινούπολη! (vid)

Share

Πρόκειται ίσως για τη μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία των ευρωπαϊκών κυπέλλων και για μια πολύ ξεχωριστή ιστορία. Σαν σήμερα πριν από 16 χρόνια, η Λίβερπουλ έκανε μια απίστευτη κατάθεση ψυχής για να βρεθεί από την κόλαση στο παράδεισο μέσα σε μερικά ποδοσφαιρικά λεπτά και να γράψει μια από τις πιο επικές σελίδες στην μεγάλη και ένδοξη ιστορία της. Ήταν το 3-3 της Κωνσταντινούπολης απέναντι στη Μίλαν βάζοντας το πέμπτο Τσάμπιονς Λιγκ στην τροπαιοθήκη της.

Η Λίβερπουλ ήταν γραφτό να πάει στον τελικό κυρίως λόγω της αναπάντεχης πορείας της μέχρι αυτόν. Ήταν το… μπάζερ-μπίτερ γκολ του Στίβεν Τζέραρντ κόντρα στον Ολυμπιακό για να δώσει στην ομάδα του την πρόκριση στους “16” της διοργάνωσης και να τη στερήσει από τους “ερυθρόλευκους” και η επική πρόκριση εις βάρος της Τσέλσι στα ημιτελικά με το σπουδαίο γκολ του (μετέπειτα παίκτη του Παναθηναϊκού) Λούις Γκαρσία.

Στον τελικό, η ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ έβρισκε μπροστά της την καλοδουλεμένη μηχανή των Σεβτσένκο, Πίρλο και Μαλντίνι με πρωτεργάτη τον Κάρλο Αντσελότι. Οι “ροσονέρι” με ένα γκολ του Μαλντίνι στο πρώτο λεπτό της αναμέτρησης και άλλα δύο πριν το ημίχρονο (39′ και 44′) από τον Κρέσπο, είχαν αγκαλιάσει στην ανάπαυλα το έβδομο τρόπαιο της ιστορίας τους. Αυτό που συνέβη, ωστόσο, στη συνέχεια δε το περίμενε κανείς. Στην ανάπαυλα, το σήμα κατατεθέν της Λίβερπουλ, το τραγούδι “You’ll Never Walk Alone”, ηχούσε σε όλο το “Κεμάλ Ατατούρκ” από τους χιλιάδες οπαδούς των “κόκκινων” δείχνοντας πως δεν είχαν χάσει την πίστη τους, γεγονός που έδωσε “φτερά” στους παίκτες της ομάδας του Μερσεϊσάιντ.

Οι παίκτες του Μπενίτεθ στο δεύτερο ημίχρονο μπαίνουν με το… μαχαίρι στα δόντια και καταφέρνουν μέσα σε διάστημα έξι λεπτών να φέρουν τα πάνω-κάτω. Προηγήθηκε η κεφαλιά του Στίβεν Τζέραρντ για να μειώσει σε 1-3 στο 54′ και να πανηγυρίσει κάνοντας νεύμα στους φιλάθλους της ομάδας και στους συμπαίκτες τους να συνεχίσουν να φωνάζουν και να παλεύουν. Ακολούθησε το μακρινό σουτ του Σμίτσερ στο 56′ για να βάλει “φωτιά” στο ματς πρώτου ο Τζέραρντ κερδίσει πέναλτι το οποίο εκτέλεσε ο Τσάμπι Αλόνσο. Ο Ισπανός είδε το σουτ του να αποκρούεται από τον Ντίντα όμως πήρε το ριμπάουντ και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα στο 60′ για το 3-3.

Το σκορ έμεινε ως είχε και οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην παράταση. Εκεί, υπήρξε η φάση που θα μπορούσε να αλλάξει όλο το ρου της ιστορίας αφού ο Σεβτσένκο με μια ανεπανάληπτη διπλή ευκαιρία, την οποία θα θυμάται μέχρι και σήμερα, απέτυχε να σκοράρει με τον τερματοφύλακα των “Ρεντς” Ντίντα να κάνει μια ανέλπιστη διπλή απόκρουση και να αποσοβεί το 4-3. Η διαδικασία των πέναλτι ήταν πλέον γεγονός. Με δύο άστοχες προσπάθειες από τους Ζερζίνιο, Πίρλο και δύο εύστοχες των Χάμαν και Τζιμπρίλ Σισέ, η Λίβερπουλ βρισκόταν κοντά στην ολοκλήρωση της μυθικής ανατροπής. Στη συνέχεια, ο Τόμασον σκόραρε για λογαριασμό των Ιταλών, με τον Ρίσε να αστοχεί για τους Άγγλους. Ακολούθησαν δύο εύστοχα πέναλτι από Κακά και Σμίτσερ αντίστοιχα με την τελική υπογραφή να βάζει ο Ντίντα αποκρούοντας το τελευταίο πέναλτι του Σεβτσένκο με του Ουκρανό στράικερ να παίρνει τον ρόλο του πιο μοιραίου παίκτη της αναμέτρησης τόσο λόγω της τεράστιας διπλής ευκαιρίας που σπατάλησε στην παράταση όσο και για το τελευταίο χαμένο πέναλτι.

Ήταν πλέον γεγονός. Η Λίβερπουλ έκανε μια επική, μια ανέλπιστη ανατροπή σηκώνοντας στον ουρανό της Πόλης το πέμπτο Κύπελλο Πρωταθλητριών στην ιστορία της και σίγουρα το πιο “γλυκό” από όλα!

 

Επιμέλεια: Αλέκος Χρυσικόπουλος

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *