Type to search

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μαχρέζ-Καντέ: Ο τελικός της ζωής τους.

Share

Δύο από τους στυλοβάτες της απίθανης Λέστερ που κατέκτησε την Πρέμιερ Λίγκ, ο N’Γκολό Καντέ και ο Ριγιάντ Μαχρέζ έχουν πάρει από το χέρι της Τσέλσι και Σίτι οδηγώντας τις ομάδες τους ένα βήμα από την κορυφή της Ευρώπης.  

Από ότι φαίνεται ο σεναριογράφος της ζωής των Ριγιάντ Μαχρέζ και Ν’Γκολό Καντέ είχε αρκετή φαντασία.  

Πέντε χρόνια μετά το ποδοσφαιρικό θαύμα της Λέστερ δύο από του πυλώνες εκείνης της τεράστιας επιτυχίας που άφησε άφωνο όλο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη, ετοιμάζονται για το μεγαλύτερο ραντεβού στην καριέρας τους. Τον τελικό του Champions League.   

Αμφότεροι έχουν διασχίσει το ίδιο σκληρό μονοπάτι, αγωνιζόμενοι στα γήπεδα της Γαλλίας ως ερασιτέχνες, όταν ελάχιστοι γνώριζαν τα ονόματα τους και την αξία τους καθώς, μέχρι και το 23 έτος της ηλικίας τους δεν είχαν αγωνιστεί σε κορυφαία επαγγελματική κατηγόρια.  

Δύο παιδιά τα οποία γεννήθηκαν το 1991, στην Πόλη του Φωτός, το Παρίσι ‘’ρίχνουν’’ το φως στον δρόμο των Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι προς την Γη της Επαγγελίας.   

Καντέ: Από την 6ή κατηγορία της Γαλλίας στα σαλόνια της Πρέμιερ Λιγκ 

N'Golo Kanté | Goal Amino Amino

O γεννημένος στις(29/3/1991)  στο Παρίσι, Ν’Γγκολό Καντέ  έκανε το  στην 2ή κατηγορία το 2012, σε ηλικία 21 ετών με την φανέλα της Μπούλον. Αρχικά ο βραχύσωμος μέσος δεν είχε πείσει με τις εμφανίσεις του τους ανθρώπους της ομάδας, και χρειάστηκε να αγωνιστεί αρχικά στις ρεζέρβες η οποία αγωνιζόταν στην 6η κατηγορία. Παρόλα αυτά ο Ν’Γγκολό Καντέ δεν το έβαλε και χάρις στις εμφανίσεις του κέρδισε την συμμετοχή του στην 1ή ομάδα. Έτσι την σεζόν 2012/13 κατέγραψε 37 συμμετοχές, με την φανέλα της Μπούλον τερματίζοντας στην 13ή θέση της 3ής κατηγορίας. Οι άνθρωποι της Καέν, δεν άργησαν να εντοπίσουν το <<ακατέργαστο διαμαντάκι>> που αγωνιζόταν με την φανέλα της Μπούλον, και τον έκαναν δικό τους με ελεύθερη μεταγραφή.  

Ή επόμενη σεζόν τον βρήκε βασικό και αναντικατάστατο στην Ligue 2 με τα χρώματα της Καέν, και ήταν από τους <<ακρογωνιαίους λίθους>> στην άνοδο της ομάδας στην Ligue 1.  

Αφού κέρδισε την παραμονή στην μεγάλη κατηγορία με την Κάεν, ήρθε η πρόταση από την Λέστερ. Ή πρόταση των ‘’αλεπούδων’’ ανερχόταν στα 8 εκατομμύρια ευρώ, για έναν παίκτη που πριν τρία χρόνια αγωνιζόταν στην 6ή κατηγόρια η πρόταση ήταν μυθική. Φυσικά μια τέτοια πρόταση θα ήταν απίθανο να απορριφθεί από την τότε ομάδα του Καντέ Καέν, και έτσι έτσι ο Γάλλος μέσος το 2015 άφησε το στενό της Μάγχης, για να γίνει κάτοικος Λέστερ.  

Μαχρέζ: Ένας καλλιτέχνης του δρόμου αξίας 500 χιλιάδων ευρώ  

FootieRetro on Twitter: "Riyad Mahrez - Le Havre. https://t.co/UYFcl3BxTB"

Την ίδια χρόνια 91’ που γεννήθηκε στο Παρίσι, ο Ν’Γγκολό Καντέ, θα ερχόταν στο κόσμο ένα μήνα νωρίτερα (28/2) ο Ριγιάντ Μαχρέζ από Αλγερινούς γονείς. Τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα τα έκανε στην Κεμπέρ πριν μετακομίσει στην Χάβρη το 2010. Επαγγελματίας έγινε το 2012 σε ηλικία 21 ετών, και αφού μέχρι εκείνη την στιγμή αγωνιζόταν με την δεύτερη ομάδα της Χάβρης. Οι εμφανίσεις τους στην Ligue 2 δεν ήταν και οι καλύτερες και η μεταγραφή του στην Λέστερ το 2013 παρεξένεψε πολλούς.  

Οι Άγγλοι χρειάστηκαν να βγάλουν από τα ταμεία του μονάχα 500 χιλιάρικα για να κάνουν δικό του τον Αλγερινό εξτρέμ. 

Φυσικά στην Αγγλία δεν ασχολήθηκε κανείς με την μεταγραφή με το όνομα Ριγιάντ Μαχρέζ να τους είναι παντελώς άγνωστο και αδιάφορο. Ένας παίκτης που από την Β Γαλλίας που μετακόμισε στην Β Αγγλίας(τότε εκεί αγωνιζόταν η Λέστερ) χωρίς καν να έχει ξεχωρίσει στην πρώην ομάδα του. Άλλωστε δεν ήταν και λίγοι αυτοί που στοιχημάτιζαν πως ο Μαχρέζ, θα περάσει και δεν θα ακουμπήσει παίρνοντας τον δρόμο  της επιστροφής για την Γαλλία. 

Από ότι φαίνεται όμως το άστρο του Αλγερινού είχε αλλά σχέδια, με τις Αλεπούδες να κερδίζουν την άνοδο στην Πρέμιερ Λιγκ, εκείνη την χρονιά, με τον Μαχρέζ να βάζει το λιθαράκι του σε αυτή την επιτυχία με 3 τέρματα και 5 ασίστ. Εκεί η Λέστερ θα καταφέρει να κρατηθεί στην κατηγορία, και την επόμενη χρονιά ο θεός του ποδοσφαίρου αποφάσισε να χαρίσει ένα ποδοσφαιρικό θαύμα.   

Το θαύμα της Λέστερ   

Leicester City - Champions of England | Premier Skills English

Στις 2 Μαϊού του 2016, ο αρχηγός της Λέστερ Γουές Μόργκαν σήκωνε το τρόπαιο της Πρέμιερ Λιγκ, στον ουρανό του King Power ολοκληρώνοντας έναν από τους μεγαλύτερους άθλους στην Ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. 

 Για να φθάσει βέβαια η ομάδα του Λέστερ σε αυτό το ποδοσφαιρικό θαύμα, χρειάστηκε και την τεράστια συμβολή των δύο πρωταγωνιστών της ιστορίας μας. Ν’Γκολό Καντέ και Ριγιάντ Μαχρέζ αποτέλεσαν τα βασικά γρανάζια για το σύνολο του Κλάουντιο Ρανιέρι. 

Ο Καντέ αποτέλεσε τον <<εγκέφαλό>>, και τον προπονητή της ομάδας με ατέλειωτο τρέξιμο και βοήθειες στην μεσαία γραμμή, μαζί με τον Ντρινγουότερ. Ο Γάλλος ήταν πραγματικός στυλοβάτης στον χώρου του κέντρου αγωνιζόμενος στα 37, από τα 38 παιχνίδια του πρωταθλήματος! Έχοντας ένα τέρμα, και  δημιουργώντας αλλά τέσσερα.  

Και αν ο Καντέ στην μέσο αμυντική γραμμή της Λέστερ ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος, κάτι τέτοιο θα λέγαμε και για τον Ριγιάντ Μαχρέζ στο κομμάτι της επίθεσης. Ο Αλγερινός μαζί φυσικά και με τον Τζείμι Βάρντι ταλαιπώρησαν τις αντίπαλές άμυνες, και χάρις στα τέρματα του έκαναν το όνειρο πραγματικότητα. Ο 25χρόνος τότε εξτρέμ πραγματοποίησε σεζόν καριέρας με 17 τέρματα, <<σερβίροντας>>τους συμπαίκτες τους αλλά 10 ο Μαχρέζ ήταν ο <<μαέστρος>> του Κλάουντιο Ρανιέρι και εκείνος που έβαζε…..ποδοσφαιρική αλητεία στο σύνολο του Ιταλού τεχνικού.  

Ή προσφορά των δύο ποδοσφαιριστών αναγνωρίστηκε στο τέλος της σεζόν με τον Μαχρέζ να κερδίζει το βραβείο του καλύτερου ποδοσφαιριστή της διοργάνωσης, ενώ ο Ν’Γκολο Καντέ ψηφίστηκε στην καλύτερη 11άδα της χρονιάς.  

Το επόμενο βήμα   

Is Chelsea better without N'Golo Kanté? – CFC FAN TV | Chelsea FC Home

Φυσικά όπως ήταν λογικό μετά την λήξη της μυθικής αυτής χρονιάς, οι μνηστήρες για το φοβερό και τρομερό δίδυμο της Λέστερ, ήταν αρκετοί με κορυφαία κλαμπ της Ευρώπης να θέλουν διακαώς να εντάξουν ένα εκ των Καντέ , Μαχρέζ στο δυναμικό τους.  

Αρχικά ο Ν’Γκολο Καντέ μετακόμισε στον Λονδίνο για λογαριασμό της Τσέλσι, με την μεταγραφή να επισημοποιείται στις 16 Ιουλίου του 2016 με τον πρωταθλητή, Καντέ, να βάζει υπογραφή σε συμβόλαιο συνεργασίας πέντε ετών με τον ίδιο να δηλώνει<< Η ευκαιρία να δουλέψω με τον Αντόνιο Κόντε, έναν εξαιρετικό προπονητή, και κάποιους από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο ήταν εκπληκτική για να την απορρίψω. Ή πρώτη μου σεζόν στο αγγλικό ποδόσφαιρο ήταν φοβερή και ελπίζω να κερδίσω περισσότερα ως παίκτης της Τσέλσι>>.   

Μια ευχή που εισακούστηκε, καθώς εκείνη την χρονιά οι Λονδρέζοι κατέκτησαν το τίτλο, ενώ τώρα βρίσκονται μια ανάσα και από την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ, με τον Καντέ να μεταφέρει την ‘’χρυσόσκονη’’ του στο Στάμφορντ Μπρίτζ 

Man City sign Mahrez from Leicester

Στην περίπτωση του Ριγιάντ Μαχρέζ τα πράγματα, ήταν εντελώς διαφορετικά. Ό Αλγερινός ήταν πόλο έλξης για πάρα πολλές ομάδες μεταξύ άλλων, Ρόμα(δύο φορές), Άρσεναλ, . Σε όλες τις παραπάνω ομάδες η Λέστερ έκλεισε την πόρτα, κάτι που δυσαρέστησε τον Μαχρέζ ο οποίος ένιωθε πως είχε έρθει η ώρα για το επόμενο βήμα. Η ομάδα όμως που έπαιξε ‘’σκληρό’’ πόκερ με τις αλεπούδες ήταν Μάντσεστερ Σίτι με  τους πολίτες να καταθέτουν δύο προτάσεις, με την μια μάλιστα να φθάνει τα 74 εκατ. Ευρώ, με την Λέστερ να την βάζει και αυτή στο συρτάρι. Γεγονός που ξεχείλισε το ποτήρι με τον Αλγερινό να απέχει από τις προπονήσεις, με αποτέλεσμα η διοίκηση να του επιβάλει πρόστιμο 200.000 λιρών.  

Τελικά οι δύο ομάδες έδωσαν τα χέρια με την Σίτι να ανακοινώνει την  συμφωνία στις 10 Ιουλίου 2018 στα 68.000 εκατ. Ευρώ και τον 30 χρόνο εξτρέμ ,να υπογραφεί συμβόλαιο συνεργασίας πέντε ετών με τους πολίτες. Το συγκεκριμένο ποσό αποτελεί ρεκόρ για τον σύλλογο.  

Στην πρώτη του χρονιά στο Έτιχαντ κατέγραψε 45 συμμετοχές έχοντας 12 τέρματα και ισάριθμες ασίστ 

 

Οδήγησαν τις ομάδες τους στον τελικό 

27 Mahrez Kante Photos and Premium High Res Pictures - Getty Images

 

Tσέσλι και Μάντσεστερ Σίτι είναι το ζευγάρι του μεγάλου τελικού στo Ντραγκάο στις 29 Μαϊου 

Αν ψάχναμε τους πρωταγωνιστές τις μέχρι τώρα πορείας των δύο ομάδων, τότε σίγουρα ο Ν’Γκολό Καντέ, και ο Ριγιάντ Μαχρέζ θα ήταν οι πρώτοι που θα μας έρχονταν στον νου.  

Από την μεριά των ‘’μπλέ’’ ο Καντέ μέχρι στιγμής έχει κάνει ένα εκπληκτικό τουρνουά, με τις εμφανίσεις του στα ημιτελικά, κόντρα στην πολυνείκη του θεσμού Ρεαλ Μαδρίτης να είναι χάρμα ιδέσθαι. Ο Γάλλος μέσος κατάφερε να βγάλει από τα νερά του τον οργανωτή της Βασίλισσας Τόνι Κρόος εγκλωβίζοντας σε μεγάλο βαθμού την δημιουργία των ‘’Μαδριλένων’’.  

Ο 30χρόνος μέσος υπό της οδηγίες του Τόμας Τούχελ μοιάζει αναζογωνημένος, αποτελώντας το μυαλό και την ψυχή της Τσέλσι.  

Στην αντίπερα όχθη ο Ριγιάντ Μαχρέζ, έκανε ΄΄σμπαράλια΄΄ της άμυνας της Παρί στον δρόμο προς το τελικό. Ο Αλγερινός πέτυχε 3 τέρματα στο αντάμωμα με τους Γάλλους, ενώ ήταν αυτός που είχε την ψυχραιμία να ευστοχήσει στο χτύπημα πέναλτι στους κόντρα στην Ντόρτμουντανοίγωντας διάπλατα τον δρόμο προς τους <<4>>.   

Ο Φετινός τελικός κρύβει μια υπέροχη ιστορία δύο παιδιών που κουβαλούν την ίδια ιστορία περπάτησαν από το ίδιο σκληρό μονοπάτι, παρόλα αυτά δεν λύγισαν, κατέκτησαν τον κόσμο, και έχουν την ευκαιρία να αγγίξουν τα αστέρια…. 

Η Κούπα με τα μεγάλα αυτιά τους κλείνει το μάτι, και ο Ριγιάντ Μαχρέζ, μαζί με τον Ν’Γκολό Καντέ ανυπομονούν για το μεγαλύτερο ραντεβού της καριέρας τους, ξέροντας πως το κάδρο του νικητή χώρα μόνον έναν.  

Και που ξέρετε… ίσως ο τηλεοπτικός φακός την ημέρα της 29ης Μαϊού, μας χαρίσει ένα στιγμιότυπο με τους δύο να συνομιλούν, φέρνοντας στην μνήμη τους τις όλες αυτές τις όμορφες στιγμές που πέρασαν μαζί, λίγα λεπτά πριν το τελικό της ζωής τους…  

Επιμέλεια: Μιχάλης Λυτρίβης

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *