Η διάγνωση της ασβεστοποιού τενοντίτιδας γίνεται με τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού, την προσεκτική κλινική εξέταση και τον ακτινολογικό έλεγχο. Οι επασβεστώσεις που δεν είναι ορατές στις ακτινογραφίες μπορεί να εντοπιστούν στον υπερηχογραφικό έλεγχο, ο οποίος επιτρέπει την εκτίμηση του μεγέθους της εναπόθεσης από όλες τις κατευθύνσεις.
- Θεραπεία
Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα συνήθως υποχωρεί αυτόματα χωρίς την ανάγκη χειρουργικής παρέμβασης.
- Συντηρητική αγωγή
Τα συντηρητικά μέτρα που συστήνονται περιλαμβάνουν τα παρακάτω:
- Λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
- Τοπική έγχυση στεροειδών (επί έντονου πόνου).
- Έκπλυση της άρθρωσης (lavage procedure). Για τον έλεγχο του έντονου πόνου, κατά την διάρκεια της φάσης απορρόφησης, μπορεί να γίνει έκπλυση της άρθρωσης με τη χρήση δυο μεγάλων βελονών. Από τη μία βελόνα εγχέεται πολλές φορές και με πίεση αποστειρωμένο αλατούχο διάλυμα, ενώ από την άλλη βελόνα αναρροφάται το περιεχόμενο της έκπλυσης.
- Τοπική εφαρμογή πάγου ή ζέστης.
- Θεραπεία με κρουστικό υπέρηχο. Η αγωγή εφαρμόζεται 1 φορά την εβδομάδα για 3 εβδομάδες. Με τον κρουστικό υπέρηχο γίνεται προσπάθεια θραύσης των εναποθέσεων ώστε να απορροφηθούν από το σώμα.
- Χειρουργική αγωγή
Το χειρουργείο συστήνεται μόνο σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου η καθημερινότητά σας επηρεάζεται από επίμονο και έντονο πόνο καθώς επίσης και από μείωση του εύρους κίνησης του ώμου σας, παρά την εφαρμογή των συντηρητικών μέσων θεραπείας.
Το χειρουργείο πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και η διάρκεια νοσηλείας είναι μια ημέρα ή ο ασθενής παίρνει εξιτήριο την ίδια ημέρα.
Η επέμβαση γίνεται συνήθως αρθροσκοπικά. Ο χειρουργός θα κάνει 2 – 3 μικρές τομές (1.5cm) και θα εισάγει ένα αρθροσκόπιο (κάμερα με φως) μέσα στην άρθρωση του ώμου. Οι εναποθέσεις του ασβεστίου θα εντοπισθούν μέσα στους τένοντες του στροφικού πετάλου και θα αφαιρεθούν με τη χρήση μικρών χειρουργικών εργαλείων. Θα ακολουθήσει έκπλυση της άρθρωσης και συρραφή των τομών.
- Αποκατάσταση
Η αποκατάσταση είναι απαραίτητη για την ενδυνάμωση των μυών του στροφικού πετάλου και για τη σταθεροποίηση της άρθρωσης του ώμου.
Μετά το χειρουργείο θα φέρετε για 5 – 7 μέρες μια ανάρτηση για υποστήριξη του ώμου σας. Για τον έλεγχο του πόνου, του οιδήματος και του μυικού σπασμού μπορεί να χρειασθεί να υποβληθείτε σε παγοθεραπεία, ηλεκτρική διέγερση και μαλάξεις κατά τις πρώτες συνεδρίες της φυσικοθεραπείας. Θα σας συστηθούν ασκήσεις εύρους κινήσεις και ενεργητικής ενδυνάμωσης μετά το χειρουργείο.
Θα πρέπει να ξεκινήσετε με παθητικές ασκήσεις και προοδευτικά να μεταβείτε στις ενεργητικές ασκήσεις. Τέλος, θα διδαχθείτε πολλούς τρόπους με τους οποίους θα μπορείτε να πραγματοποιείτε το σύνολο σχεδόν των καθημερινών σας δραστηριότητων, χωρίς να ασκείτε μεγάλη πίεση στον ώμο σας, έως ότου επιστρέψετε κανονικά στις δραστηριότητές σας.
Το άρθρο υπογράφει ο Φραγκίσκος Ξυπνητός – Ορθοπαιδικός/Χειρουργός Μεγάλων Αρθρώσεων. Αρθροσκοπική – Ελάχιστα επεμβατική Ρομποτική Χειρουργική. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών.
Στοιχεία Επικοινωνίας:
Ιατρείο
Αριστοτέλους 1 & Λεωφόρου Μεσογείων 298
Χολαργός, Αττικής
Τηλ. επικοιν.: 210 65.64.588
(Πλησίον σταθμού Μετρό Νομισματοκοπείου)
(https://www.arthrocenter.gr/)
(99)