Type to search

Κεντρική ΜΠΑΣΚΕΤ

Σαν σήμερα το Μαρούσι “συστήθηκε” στην Ευρώπη

Share

Σαν σήμερα και πριν από μία 20ετία το Μαρούσι έκανε δυναμική εμφάνιση στην Ευρώπη κατακτώντας το Κύπελλο Σαπόρτα, μετά την επικράτηση με 74-72 επί της Σαλόν στον τελικό.

Ήταν 17 Απριλίου του 2001, όταν στο γήπεδο “Χάλα Τορβάρ” της Βαρσοβίας, η ομάδα του Βαγγέλη Αλεξανδρή κλήθηκε να υπερασπιστεί τον τίτλο μίας έτερης ελληνικής ομάδας στον τελικό του Κυπέλλου Σαπόρτα. Αυτόν που ένα χρόνο πριν είχε κατακτήσει η ΑΕΚ επικρατώντας της Κίντερ Μπολόνια!

Το Μαρούσι είχε επιστρέψει στα σαλόνια της Α1 μόλις το 1998 και σε τρία χρόνια κατόρθωσε να διακριθεί και εκτός συνόρων.

                                                                         

Η πορεία μέχρι τον τελικό

Ξεκινώντας στο πρώτο γκρουπ του Σαπορτα, πήρε την δεύτερη θέση στην κατάταξη μετά την ισοβαθμία με το…θηρίο της Βαλένθια όπου και υστερούσε, με το ρεκόρ να σταματά στις 7 νίκες και 3 ήττες. Εκεί είχε αντιμετωπίσει ξανά την Σαλόν με μία νίκη(70-62) και μία εύκολη ήττα(75-56) που θα έλεγε κανείς πως ήταν οιωνός για την συνέχεια…

Επόμενο εμπόδιο παρουσιάστηκε αυτό του Άρη στους “16” της διοργάνωσης, όπου το Μαρούσι χρειάστηκε μόλις έναν αγώνα για την πρόκριση. Αυτό επειδή η πρώτη αναμέτρηση έληξε με 88-76 υπέρ τους και οι Θεσσαλονικείς λόγω οικονομικών προβλημάτων δεν μπόρεσαν να δώσουν την ρεβάνς.

Τυπική διαδικασία τα προημιτελικά με την Βόννη, όπου οι παίκτες του Αλεξανδρή έφτασαν στην νίκη δις και μάλιστα αγγίζοντας τους 100 πόντους και στην εντός και στην εκτός αναμέτρηση (102-82, 91-101 στην Γερμανία).

Η Ούνιξ, η αντίπαλος της ελληνικής ομάδας στα ημιτελικά ήταν εκείνη που τους έκανε να…ιδρώσουν περισσότερο. Επικράτησε στην Ρωσία με 95-87,βάζοντας δεύτερες και τρίτες σκέψεις για την τελική φάση! Ωστόσο η πρώτη υπέρβαση ήρθε στον επαναληπτικό αγώνα, όπου το Μαρούσι έκλεψε την πρόκριση με σκορ 93-81 και έφερε το όνειρο λίγο πιο κοντά.

Η βραδιά της κούπας

Το 74-72 που αναγράφηκε στον φωτεινό πίνακα με την λήξη του αγώνα, δεν αντικατοπτρίζει και τη συνολική προσπάθεια της αθηναϊκής ομάδας. Στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα είχαν το προβάδισμα και μόνο ένα ξέσπασμα των Γάλλων στα τελευταία λεπτά αρκούσε για να ισοφαρίσουν στα 15 δευτερόλεπτα που απέμεναν για την μεγάλη στιγμή! Ο Σωτήρης Νικολαϊδης υποδέχθηκε την μπάλα, πήρε το φάουλ και με…κρύο αίμα ευστόχησε και στις δύο ελεύθερες βολές με 11 δευτερόλεπτα στο ρολόι.

Η Σαλόν είχε την επίθεση, δεν κατάφερε να βάλει στην μπάλα στο καλάθι και ο ευρωπαϊκός τίτλος για το Μαρούσι ήταν γεγονός!

Μεγάλοι πρωταγωνιστές για την ομάδα ήταν ο αμερικανός Τζίμι Όλιβερ με 31πόντους και ακολούθησαν Αμάγια(15 πόντοι), Βάσκο Εφθίμορ(7 πόντοι και 18 ριμπάουντ) και Φαλέκα(13 πόντοι).

Η “παρέα” αυτή είχε και έναν ρέκορντμαν! Ο λόγος για τον Βαγγέλη Βουρτζούμη που έγινε ο πρώτος Έλληνας με την τρίτη ευρωπαΪκή κούπα με 3 διαφορετικές ομάδες στην δεκαετία του 1990. Η πρώτη ήρθε με τον Άρη στο Κύπελλο Κυπελλούχων (1993) , η δεύτερη διάκριση με τον Παναθηναϊκό στο Πρωταθλητριών το 1996 και η τρίτη εκείνη την μεγάλη βραδιά της 17ης Απριλίου!

Πίσω από όλα αυτά βρισκόταν ο επιχειρηματίας Άρης Βωβός, που με την συμβολή του κατάφερε να φτιάξει ακόμη μία “δύναμη” στον μπασκετικό ελληνικό χώρο. Τελικός πρωταθλήματος(2004), τελικός Κυπέλλου(2002 και 2006) και τελικός Fiba Europe League(2004) ήταν μερικές από τις διακρίσεις αυτής της ομάδας που 20 χρόνια πριν συστήθηκε σε όλη την Ευρώπη.

MAROUSI 2001 η ιστορία…!

Σταυρούλα Μουστακάτου

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *