Type to search

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ Κεντρική ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

“Μαύρη” επέτειος: 32 χρόνια από την τραγωδία του “Χίλσμπορο” [vids]

Share

Ήταν 15 Απριλίου 1989 όταν, κατά τη διάρκεια του ημιτελικού ανάμεσα στη Λίβερπουλ και την Νότιγχαμ Φόρεστ για το Κύπελλο Αγγλίας, 94 φίλαθλοι της Λίβερπουλ ποδοπατήθηκαν και έχασαν την ζωή τους ακαριαία, δύο εξέπνευσαν στο νοσοκομείο μετά από καιρό, ενώ 766 τραυματίστηκαν.

32 χρόνια συμπληρώνονται από την «μαύρη σελίδα» που γράφτηκε στην αθλητική ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας στις 15 Απριλίου 1989 στον αγώνα για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Αγγλίας ανάμεσα στη Λίβερπουλ και τη Νότιγχαμ Φόρεστ, στο στάδιο Χίλσμπορο του Σέφιλντ. Αυτή η ημέρα χαράς και ενθουσιασμού σταμάτησε μόλις στο έκτο λεπτό του αγώνα, όταν και μετατράπηκε στον απόλυτο «εφιάλτη», καθώς 94 φίλαθλοι της Λίβερπουλ ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου, δύο εξέπνευσαν στο νοσοκομείο όντας σε μηχανική υποστήριξη, ενώ 766 τραυματίστηκαν.

Η στιγμή που άλλαξε την ποδοσφαιρική ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας

Σε έναν αγώνα παρουσίας άνω των 50.000 φιλάθλων, όπως ήταν φυσικό, η μετάβαση των φιλάθλων στις εξέδρες θα καθυστερούσε λόγω της σπουδαιότητας του ματς, αλλά και των αυστηρών ελέγχων, λόγω των φαινομένων χουλιγκανισμού που μάστιζαν το βρετανικό ποδόσφαιρο. Περίπου 10.100 φίλαθλοι της Λίβερπουλ με εισιτήρια για την εξέδρα των ορθίων, είχαν συγκεντρωθεί στον εξωτερικό χώρο του σταδίου, το Leppings Lane, προκειμένου να μην έρθουν σε επαφή με τους αντίστοιχους της Νότιγχαμ, οι οποίοι θα συγκεντρώνονταν στο νότιο άκρο. Η είσοδος των φιλάθλων της Λίβερπουλ πραγματοποιείτο σταδιακά μέχρι την στιγμή που, ο τότε επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, σε μία αψυχολόγητη απόφαση του, επέτρεψε, ανοίγοντας μία πόρτα από τα προστατευτικά κιγκλιδώματα, σε 3000 φιλάθλους να εισέλθουν σωρηδόν στην ήδη υπερπλήρη εξέδρα. Η κίνηση αυτή προκάλεσε πανικό και οι φίλαθλοι στην προσπάθεια τους να διαχειριστούν την άτακτη είσοδο των υπολοίπων, στριμώχτηκαν στα εσωτερικά κιγκλιδώματα, ποδοπατήθηκαν και πέθαναν από ασφυξία. Άλλοι, σκαρφάλωναν στις πάνω εξέδρες για να ξεφύγουν, άλλους τούς κρατούσαν οι φίλαθλοι των πάνω εξεδρών, προκειμένου να γλιτώσουν.

Ώρα 15.06. Ο αστυνομικός διευθυντής Ρότζερ Γκρίνγουντ έτρεξε εντός του γηπέδου και είπε στον διαιτητή να σταματήσει επιτόπου τον αγώνα. Αμέσως, ο αγωνιστικός χώρος μετατράπηκε σε πρόχειρο νοσοκομείο. Οι άλλοτε διαφημιστικές ταμπέλες έγιναν αυτοσχέδια φορεία που μετέφεραν τραυματισμένους στα ασθενοφόρα. Το χάος, ο θάνατος διάχυτος παντού και σπαραγμένες ψυχές σε πανικό. Το αίσθημα της επιβίωσης «πιο ενεργοποιημένο» από ποτέ. Ο τραγικός απολογισμός: 96 άνθρωποι νεκροί και 766 τραυματίες.

Η έκθεση της αστυνομίας και η «επόμενη μέρα»

Η προσωρινή έκθεση της αστυνομίας για το συμβάν «ραγίζει» καρδιές: « Οι νεκροί, οι ετοιμοθάνατοι και οι απελπισμένοι, ήταν παντού ». Η αστυνομία απροετοίμαστη, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης απόν, η επικοινωνία και η συνεργασία της αστυνομίας με τα ασθενοφόρα, απούσες, ενώ εξελισσόταν μία απ’ τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Στις μνήμες επανήλθαν οι αιματηρές συμπλοκές στο στάδιο Χέιζελ, τον Μάιο του 1985, από τα οποία η UEFA είχε αποφανθεί την απαγόρευση των βρετανικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Τραγική ειρωνεία; Μόλις πριν τέσσερις μέρες από τον αγώνα στο Χίλσμπορο, η UEFA, είχε αποφασίσει στην επάνοδο των αγγλικών ομάδων στις διοργανώσεις τις Ευρώπης. Το αποτέλεσμα των γεγονότων, ήταν ότι το αγγλικό ποδόσφαιρο θα έπρεπε να περιμένει άλλα δύο χρόνια.

Η τότε πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, διέταξε την άμεση διερεύνηση της τραγωδίας, με την αστυνομία να φέρει πολλαπλές ευθύνες, σχετικά με την διαχείριση του πλήθους, την παράλογη απόφαση της υπερκάλυψης της εξέδρας. Επιπλέον, διετάχθη έρευνα σχετικά με το πιστοποιητικό υγείας και ασφάλειας του γηπέδου καθώς και με ελλείψεις του γηπέδου, ελαττωματικά μέρη στην κατασκευή του, τα οποία έπαιξαν ρόλο στην τραγική κατάληξη του συμβάντος. Στις έρευνες για τα γεγονότα του Χίλσμπορο προστέθηκαν και δεδομένα που αφορούσαν ενέργειες φιλάθλων ως προς την αντιμετώπιση των νεκρών. Στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας συγκλονίζουν μέχρι σήμερα: Την στιγμή που κάποιοι έδιναν το «φιλί της ζωής» στους βαριά τραυματισμένους, κάποιοι τους έκλεβαν τα πορτοφόλια και τους χτυπούσαν. Ωστόσο, αργότερα, οι φρικαλεότητες που περιγράφηκαν από τις εφημερίδες διαψεύστηκαν μετατρέποντας μία τραγωδία σε “πολιτικό παιχνίδι”.

Η ζωή διαδεχόταν το θάνατο και αντίστροφα. Τα ζωώδη ένστικτα «μάχονταν» για το ποιός θα επικρατήσει· η σιωπή «ένοχη» και η κραυγή περίσσεια, την στιγμή που 96 άνθρωποι έβρισκαν τραγικό θάνατο. Τα λάθη, το ένα μετά το άλλο, και η απόδοση δικαιοσύνης ήταν η απαίτηση των νεκρών και των οικογενειών τους. Ο φάκελος της τραγωδίας δεν έχει κλείσει έως και σήμερα. Μία επιτροπή απεφάνθη τον Σεπτέμβρη του 2012 πως, έπειτα από εξέταση όλων των παραμέτρων, οι 41 από τους 96 νεκρούς θα μπορούσαν να έχουν ζήσει, εάν είχαν λάβει την απαραίτητη ιατρική φροντίδα. Οι οικογένειες των θυμάτων μάλιστα, προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προκειμένου να επανεξεταστεί η υπόθεση.

You will never walk alone, Hillsborough Never Forgotten

Η σημερινή ανακοίνωση της Λίβερπουλ για την τραγωδία του Χίλσμπορο

Επιμέλεια: Σοφία Τζιούβελη

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *