Type to search

NBA ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΠΑΣΚΕΤ

Λούκα Ντόντσιτς: Ένας νεαρός με γιουγκοσλαβικό αίμα, συνεχιστής μιας ιστορικής κληρονομιάς (vid)

Share

Είναι ό,τι πιο ατόφιο έχει να επιδείξει αυτή τη στιγμή το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ένας απόγονος της μεγάλης των “Πλάβι” σχολή που έχει αποδείξει πως από τόσο μικρή ηλικία, είναι ικανός να κουβαλήσει επάξια στις πλάτες του τη βαριά μπασκετική κληρονομιά της άλλοτε μεγάλης και ενιαίας Γιουγκοσλαβίας.

Ο Λούκα Ντόντσιτς είναι ένα φαινόμενο. Τα πράγματα που έχει πετύχει στα 22 του χρόνια, δεν τα έχουν καταφέρει άλλες μεγάλες δόξες του παρελθόντος σε ολόκληρη την καριέρα τους ή πάσχισαν για να τα καταφέρουν κατά τη διάρκεια αυτής. Σε ηλικία 19 ετών, είχε ήδη κατακτήσει το Ευρωμπάσκετ με τη Σλοβενία, την Ευρωλίγκα με τη Ρεάλ Μαδρίτης, τα βραβεία MVP της σεζόν και MVP του Φάιναλ-Φορ, τον τίτλο του καλύτερου νέου παίκτη της διοργάνωσης (2 φορές) και ένα σωρό άλλους τίτλους ατομικούς και ομαδικούς στο Ισπανικό πρωτάθλημα. Ωσότου αποφάσισε να δοκιμάσει το ταλέντο και τις ικανότητές του στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Οι Αμερικανοί έλεγαν πως θα αποτύχει. Ωστόσο, οι ίδιοι ήξεραν πως όταν τα παιδιά τους τελείωναν το κολεγιακό πρωτάθλημα και ετοιμάζονταν να παίξουν επαγγελματικό μπάσκετ, ο Ντόντσιτς ήταν ήδη επαγγελματίας από την ηλικία των 16 ετών κερδίζοντας τίτλους και διακρίσεις σε ένα πολύ σκληρό και αυστηρό επίπεδο.

Ο Λούκα, όμως, δεν ήθελε να πάει στο NBA με τη σκέψη των όσων είχε κατακτήσει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Πήγε με τη σκέψη των όσων θα μπορέσει να κατακτήσει όταν καθιερωθεί εκεί. Και καθιερώθηκε σε χρόνο-ρεκόρ. Από την πρώτη στιγμή έγινε ο ηγέτης των Μάβερικς οι οποίοι τον απέκτησαν ως ανταλλαγή από τους Ατλάντα Χοκς την βραδιά του NBA Draft 2018 ως αντάλλαγμα του Τρέι Γιανγκ. Παρεπιπτόντως, ήταν μια εξέλιξη που εκ του αποτελέσματος δεν άφησε καμία πλευρά ανικανοποίητη. Ίσως ήταν γραφτό για τον Ντόντσιτς να καταλήξει στο Ντάλας και να διαδεχτεί τον Ντιρκ Νοβίτσκι με τον οποίο συνυπήρξε στην πρώτη του χρονιά. Μια στιγμή ιστορική, μια στιγμή παραμυθένια για τους ρομαντικούς του μπάσκετ. Ο πιθανότατα κορυφαίος Ευρωπαίος όλων των εποχών έδωσε τη δάδα στον παίκτη που ίσως μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια στη συζήτηση του κορυφαίου Ευρωπαίου έβερ.

Για τώρα, όμως, ας κοιτάξουμε το παρόν και τα όσα έχει καταφέρει στα 22 του χρόνια ο “Λούκα Μάτζικ”. Το ταλέντο και οι ικανότητές τους είναι στοιχεία αδιαμφισβήτητα. Οι προοπτικές βελτίωσης που έχει είναι ακόμα μεγαλύτερες. Το IQ, η εκτελεστική του δεινότητα και το κρύο αίμα στις κρίσιμες στιγμές είναι μια μίξη από τα στοχεία των κορυφαίων του παρελθόντος. Απόγονος των σπουδαιότερων Γιουγκοσλάβων που υπήρξαν. Παικτών όπως του Ντίβατς, του Κούκοτς, του Πάσπαλι, του Πέτροβιτς, του Ράντζα, του Νταλίμπαγκιτς, του Γέλοβατς, του Κόσιτς, του Ντανίλοβιτς, του Ντελίμπαζιτς, του Τζόρτζεβιτς, του Ομπράντοβιτς, του Στογιάκοβιτς του Ζντόβτς, του Μποντιρόγκα, ακόμα και του Τεόντοσιτς και άλλων τόσων Βαλκάνιων θρύλων του αθλήματος.

Ο Λούκα Ντόντσιτς είναι ο συνεχιστής αυτής της κληρονομιάς και τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους.

Υ.Γ. Ο Σλοβένος έχει δηλώσει ουκ ολίγες φορές μεγάλος φαν του Βασίλη Σπανούλη ο οποίος είναι πρότυπο για τον ίδιο. Στο ματς με τους Γκρίζλις πάντως, μας έδωσε μια άλλη ελληνική νότα αφού το νικητήριο σουτ του θύμισε κάτι από… Γιώργο Πρίντεζη!

Δείτε το χθεσινό τρελό καλάθι του Ντόντσιτς που χάρισε τη νίκη στην ομάδα του:

 

Και όλα τα κρίσιμα καλάθια στην μέχρι τώρα καριέρα του:

Επιμέλεια: Αλέκος Χρυσικόπουλος

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *