Type to search

Κεντρική ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο X-Ray του Προμηθέα

Share

Ο Προμηθέας προχωράει σε άλλη μια κίνηση ενίσχυσης του ρόστερ, με την προσθήκη του Κέντρικ Ρέι, στην προσπάθεια να διεκδικήσει τους εναπομείναντες στόχους του τη φετινή σεζόν. Μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις με τον Τζέιλεν Άνταμς, οι Πατρινοί κινήθηκαν γρήγορα, κλείνοντας τον Αμερικανό γκαρντ με θητεία τόσο στην Ελλάδα, πέρσι με την ΑΕΚ, όσο και στην Euroleague με τη φανέλα της Μακάμπι τη σεζόν 2018-19.

Η σεζόν του Ρέι στην Τουρκία

Ο πρώην Αμερικανός της ΑΕΚ αγωνίστηκε από το ξεκίνημα της σεζόν στην Τουρκική Πέτκιμσπορ, μια ομάδα που δεν είχε Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και τον κράτησαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ωστόσο η ποιότητά του ξεχώριζε και για αυτόν τον λόγο είχε και τον υψηλότερο αριθμό σε λεπτά συμμετοχής στην καριέρα του, σκοράροντας 15.2 πόντους, νούμερα που είχε στο Basketball Champions League και τη Νύμπουργκ στο ξεκίνημα της Ευρωπαϊκής του καριέρας. Αγωνιζόμενος για σχεδόν 30 λεπτά ανά παιχνίδι, εκτελούσε με 44% εντός πεδιάς και με 35% από το τρίποντο.

Ο αρκετός χρόνος που βρισκόταν στο παρκέ τον βοήθησε στο να παρουσιάσει τα καλύτερα νούμερα στη δημιουργία σε όλη του την καριέρα. Εν προκειμένω μετράει στην Τουρκική λίγκα 4.4 ασίστ, συνοδευόμενες από 2.2 λάθη.

Το τίμημα του να παίζεις δίπλα στον Λάνγκφορντ

Η ΑΕΚ τον απέκτησε πέρσι ως έναν scoring guard, με την εμπειρία της Euroleague, έχοντας ως στόχο να κάνει τη διαφορά παίζοντας τόσο μαζί όσο και χωρίς τον Λάνγκφορντ στο πλευρό του. Ο Κέντρικ Ρέι στην πραγματικότητα δεν προσαρμόστηκε ποτέ πλήρως στον ρόλο που του ζητούσαν οι Κιτρινόμαυροι.

Παίχτης που ήθελε την μπάλα στα χέρια του και τράκαρε αρκετές φορές με τον Κιθ Λάνγκφορντ, που ήταν ο go to guy της περιφέρειας. Προσέφερε περί τους 9.5 πόντους (9.6 στην Α1, 9.4 στο BCL), ενώ κινήθηκε χαμηλά και σε επίπεδο δημιουργίας, προσφέροντας 2 ασίστ για 1 λάθος και στις δύο διοργανώσεις.

Δεν είναι τυχαίο πως το καλύτερό του διάστημα στην Ένωση, ήταν η περίοδος που ο Λάνγκφορντ έμεινε εκτός παρκέ λόγω τραυματισμού, με αποκορύφωμα τον τελικό του περσινού κυπέλλου.

Η μεγάλη εμφάνιση απέναντι στους…νυν

Τον περσινό Φεβρουάριο στα «Δύο Αοράκια» συνέβη ένα από τα τελευταία μεγάλα αθλητικά γεγονότα με παρουσία κόσμου στη χώρα μας. Ο τελικός κυπέλλου δε διεκδίκησε δάφνες ποιότητας, η ΑΕΚ επικράτησε του αγχωμένου Προμηθέα με το πενιχρό 61-57 και κατέκτησε τον τίτλο.

Δήμιος των Πατρινών, με τον Λάνγκφορντ απών, ποιος άλλος από τον Κέντρικ Ρέι. Ο Αμερικανός πέτυχε 16 από τους 61 πόντους της ομάδας του, μαζί με τις κρίσιμες βολές στο τέλος του παιχνιδιού και βοήθησε τα μέγιστα τον Δικέφαλο, πληγώνοντας την ομάδα της οποίας τη φανέλα θα φορέσει εν τέλει έναν χρόνο αργότερα.

 

Το πείραμα με τον Τζέριαν Γκραντ

Ο Ρέι γνωρίζει πως στον Προμηθέα δε θα έχει ούτε την ελευθερία που είχε στην Πέτκιμσπορ φέτος, αλλά ούτε και τον χρόνο συμμετοχής. Γνωρίζει όμως πως το επίπεδό του είναι για κάτι καλύτερο από την 14η ομάδα της Τουρκικής λίγκας.

Έρχεται στον Προμηθέα, όχι για να είναι το πρώτο βιολί, αλλά για να παίξει δίπλα σε έναν εξίσου χαρισματικό περιφερειακό, τον Τζέριαν Γκραντ, που ήρθε μεσούσης της σεζόν και έχει εξελιχθεί στον ηγέτη του συνόλου του Μάκη Γιατρά.

Σαφώς η κατάσταση μοιάζει αρκετά με την περσινή, μόνο που ο τωρινός συνοδοιπόρος στην περιφέρεια μοιάζει πιο ταιριαστός για τον Ρέι, μιας και το παιχνίδι του ξεφεύγει από το ένας εναντίον ενός με την μπάλα στα χέρια του. Ο πιο πολυσύνθετος Γκραντ θα είναι το κλειδί για να αναδείξει τον Ρέι ως τον παράγοντα Χ του φετινού Προμηθέα, που έχει ήδη κατακτήσει στο ξεκίνημα της σεζόν το super cup απέναντι στο Περιστέρι και συνεχίζει να στοχεύει ψηλότερα…

Δημήτρης Οικονόμου

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *