Type to search

Fa Cup Κεντρική ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Χρόνια πολλά ποδόσφαιρο

Share

Το ποδόσφαιρο γιορτάζει, αφού σαν σήμερα πριν από 151 έτη διεξαγόταν ο πρώτος τελικός στην ιστορία του.  

 

Οι Άγγλοι έχουν να το λένε όλα αυτά τα χρόνια, ότι το δημοφιλέστερο άθλημα στο κόσμο είναι δημιούργημά τους. Συμφωνούμε ή διαφωνούμε ένα είναι σίγουρο, το κύπελλο της χώρας τους είναι μακροβιότερη διοργάνωση του ποδοσφαίρου. Σαν σήμερα το 1872 Γουόντερερς και Ρόγιαλ Εντζινίρς τίθενται αντιμέτωποι στον πρώτο τελικό του FA Cup.  

 Όλα είχαν ξεκινήσει λίγους μήνες νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 20 Ιουλίου του 1871, όταν και λήφθηκε η απόφαση στα γραφεία του Λονδρέζικου περιοδικού The Sportsman ύστερα από πρόταση του Τσάρλς Άλκοκ, γραμματέα της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (και αρχηγός των Γουόντερερς). Στο πρώτο τουρνουά, το οποίο άρχισε στις 11 Νοεμβρίου 1871 πήραν μέρος 15 ομάδες, ενώ πλέον συμμετέχουν παραπάνω από 700, με το προϊόν να αναβαθμίζεται συνεχώς. Οι Γουόντερερς επικράτησαν 1-0 με γκολ του Μόρτον Μπετς  και έμελλε να μείνουν για πάντα στην ιστορία, όπως και το γήπεδο στο οποίο αναμετρήθηκαν οι δύο σύλλογοι, το Κένινγτον Οβάλ. 

 Το γνωστό σήμερα KIA Οβάλ φιλοξένησε 22 τελικούς (μαζί με επαναληπτικούς) από το 1872 έως το 1892, καθώς και τον πρώτο αγώνα της εθνικής Αγγλίας με αντίπαλο τη Σκωτία. Αποτέλεσε, μάλιστα, έδρα του αντιπροσωπευτικού τους συγκροτήματος έως το 1889 και πλέον χρησιμοποιείται για αγώνες κρίκετ. Να σημειώσουμε, πως το 2020 κυκλοφόρησε η σειρά «The English Game», που παρουσιάζει στιγμές από τα πρώτα χρόνια του θεσμού. 

 

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: 

  • Το FA Cup έχουν κατακτήσει 44 διαφορετικά σωματεία (αριθμός ρεκόρ στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα) με την Άρσεναλ να είναι η πολυνίκης με 14 τρόπαια. 
  • Ο Άσλεΐ Κόουλ έχει τις περισσότερες κατακτήσεις κυπέλλου (7), τρείς με την Άρσεναλ και τέσσερις με την Τσέλσι.   
  • Η ευρύτερη νίκη σε τελικό είναι το 6-0 της Μπέρι  επί της Ντέρμπι το 1903 και της Μάντσεστερ Σίτυ επι της Γουότφορντ το 2019. 
  • Μόνο μια ομάδα εκτός Αγγλίας έχει κατακτήσει το κύπελλο, η Κάρντιφ το μακρινό 1927. 
  • Στις 5 Νοεμβρίου 2005 καταγράφηκε η ευρύτερη νίκη με την Κόλτσεστερ να επικρατεί 9-1 της Λέμινγκτον.  
  • Το 1971 Άλβετσερτς και Όξφορντ αναμετρήθηκαν έξι φορές μέχρι να αναδειχθεί ο τελικός νικητής, αφού δεν είχε θεσπιστεί η διαδικασία των πέναλτι. Ο αριθμός αποτελεί ρεκόρ, το οποίο δε θα επαναληφθεί με τους νέους κανονισμούς. 

 

Επιμέλεια: Χονδρός Παναγιώτης

 

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *