Type to search

Κεντρική ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τσέλσι – Λέστερ 0-1 : Το παραμύθι των “αλεπούδων” συνεχίζεται…

Share

Η Λέστερ επικράτησε 1-0 της Τσέλσι και έγραψε ιστορία κατακτώντας για πρώτη φορά το Κύπελλο Αγγλίας.

Το παραμύθι συνεχίζεται… Πέντε χρόνια μετά την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος για τη Λέστερ, έρχεται ακόμα ένα τρόπαιο για τις “αλεπούδες”, καθώς κέρδισαν στο Γούμπλει 1-0 την Τσέλσι στον τελικό του αρχαιότερου ποδοσφαιρικού θεσμού με το καταπληκτικό τέρμα του Γιούρι Τίλεμανς στο 63ο λεπτό.

Ο Βέλγος μέσος έκανε τη διαφορά για την ομάδα του, όχι μόνο για το θεσπέσιο τέρμα που πέτυχε, αλλά και για τα τρεξίματα που έκανε και τις μπάλες που έκλεψε, κρατώντας τη σημαία στη εξαιρετική άμυνα που είχε στήσει ο Μπρένταν Ρότζερς.

Άξιοι συμπαραστάτες του ήταν ο Φοφάνα, ο Σουγιόνσου και φυσικά ο τερματοφύλακας Κάπσερ Σμάιχελ, ο οποίος με δύο τρομερές αποκρούσεις αργά στο παιχνίδι (76′ και 87′) κράτησε ανέπαφη την εστία του.

Ο τελικός ξεκίνησε με την ομάδα του Λονδίνου να έχει την κατοχή, να πιέζει ψηλά όποτε η μπάλα δεν ήταν στα πόδια των ποδοσφαιριστών της και να ελέγχει γενικότερα τον ρυθμό του αγώνα. Η Λέστερ έκλεινε τους χώρους και δεν ήθελε να δώσει την παραμικρή ευκαιρία στους “μπλε”, ωστόσο επιθετικά έπρεπε να πάρει μέτρα, διαφορετικά κάποια στιγμή θα βρισκόταν πίσω στο σκορ.

Ακριβώς αυτό έκανε στο δεύτερο ημίχρονο. Πατούσε περισσότερες φορές έξω από την περιοχή της Τσέλσι και το σημαντικότερο από όλα δεν έκανε λάθη ή τουλάχιστον λανθασμένες μεταβιβάσεις που θα μπορούσαν να βγάλουν τους “Λονδρέζους” με αξιώσεις στην αντεπίθεση.

Στο 63′ μετά από λάθος πάσα του Ρις Τζέιμς, που έως εκείνη τη στιγμή ήταν καλός, ο Γιούρι Τίλεμανς βρήκε χώρο και χρόνο για να σουτάρει και σημείωσε ένα τέρμα αντάξιο ενός τελικού FA Cup.

Οι αλλαγές του Τούχελ δεν άλλαξαν άρδην την εικόνα του αγώνα, ωστόσο θα μπορούσαν να είχαν αποδειχθεί “χρυσές” εάν η κεφαλιά του Τσίλγουελ στο 76′ και το σουτ μέσα από την περιοχή του Χάβερτς δεν έπεφταν πάνω στο τείχος “Κάπσερ Σμάιχελ”. Ο Δανός τερματοφύλακας έγινε ο πρώτος κίπερ της Λέστερ που δεν δέχεται γκολ σε τελικό Κυπέλλου Αγγλίας, αφού στους 4 προηγούμενους τελικούς που είχε παίξει η ομάδα είχαν δεχθεί όλοι, με τους δύο από αυτούς να είναι ο Γκόρντον Μπάνγκς και ο Πίτερ Σίλτον.

Παρ όλα αυτά η εστία του παραβιάστηκε στο 89′, αλλά ο Τσίλγουελ ήταν για εκατοστά (μπορεί και χιλιοστά) οφσάϊντ με το VAR να δίνει τη λύση, να ακυρώνει το γκολ και να προσθέτει δράμα σε ένα παραμύθι που μέχρι τότε είχε μόνο ήρωες.

Το σφύριγμα της λήξης βρήκε τη Λέστερ να πανηγυρίζει την πρώτη της κατάκτηση του FA Cup, ύστερα από 4 αποτυχημένες προσπάθειες (1949,1961,1963,1969), τον πρώτο της τίτλο μετά το πρωτάθλημα του 2016, τον  Μπρένταν Ρόντζερς να γίνεται ο πρώτος προπονητής που έχει κερδίσει το αγγλικό Κύπελλο και το Σκωτσέζικο μετά τον Σιρ Άλεξ Φέργκισον και τον Γιούρι Τίλεμανς να γίνεται ο τρίτος Βέλγος που σκοράρει και σηκώνει το συγκεκριμένο τρόπαιο μετά τον Εντέν Αζάρ το 2018 και τον Ντε Μπρόινε το 2019.

Από την άλλη μεριά, η Τσέλσι φτάνει στην “πηγή” και δεν πίνει “νερό” για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στη διοργάνωση (πέρυσι έχασε από την Άρσεναλ 2-1). Οι “Λονδρέζοι” τον 21ο αιώνα έχουν αγωνιστεί 10 φορές στον τελικό και τα έχουν “χαμογελάσει” τις έξι.

Τρείς μέρες αργότερα οι δύο ομάδες διασταυρώνουν ξανά τα “ξίφη” τους με το νικητή να “αγκαλιάζει” την πολυπόθητη θέση στην πρώτη τετράδα και επομένως την συμμετοχή στους ομίλους του επόμενου Τσάμπιονς Λίγκ, ενώ σε δύο Σάββατα η Τσέλσι θα κοντραριστεί με την Μάντσεστερ Σίτι στον φετινό τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης στο Ντραγκάο.

Η ενδεκάδα της Τσέλσι : Κέπα, Ρις Τζέιμς, Τιάγκο Σίλβα, Ρούντιγκερ, Αζπιλικουέτα (Χάντσον Οντόι 76′), Καντέ, Ζορζίνιο (Χάβερτς 75′), Μαρκος Αλόνσο (Τσίλγουελ 68′), Ζίγιες (Πούλισικ 68′), Μάουντ και Βέρνερ (Ζιρού 82′).

Η ενδεκάδα της Λέτσερ : Σμάιχελ, Φοφάνα, Έβανς, Σουγιόνσου, Τόμας (Μόργκαν 82′), Ντιντί, Τίλεμανς, Καστάνιε, Πέρεθ (Τσάουντρι 82′), Ιενάτσο (Μάντισον 67′) και Βάρντι.

 

Παναγιώτης Μπινιάρης

 

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *