Type to search

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚ 1

Ιωνικός: Επέστρεψε για να μείνει στην Σούπερ Λιγκ

Share

Ολοκληρώθηκε επιτυχημένα η σεζόν για τον Ιωνικό, που επέστρεψε στα μεγάλια σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου μετά το 2007 και έδειξε την διάθεσή του να παραμείνει.

Ο Ιωνικός έλειπε απο την Σούπερ Λιγκ για 14 ολόκληρα χρόνια, και στην πρώτη του σεζόν μετά την πολυπόθητη επιστροφή έκανε μια ονειρική χρονιά και τερμάτισε 7ος στην τελική βαθμολογία του πρωταθλήματος. Παρότι ολοκλήρωσε την κανονική διάρκεια στην 11η θέση, με ενα τρομερό αήττητο σερί στα πλέι άουτ, πέντε νίκες και μια ισοπαλία, τερμάτισε πρώτος στην κατάταξη των πλέι άουτ και συνολικά 7ος στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ.

Ιστορία του Ιωνικού

Η ομάδα της Νίκαιας, που ιδρύθηκε το 1965, αγωνίστηκε για 17η φορά στην Σούπερ Λιγκ μετά και την φετινή του παρουσία. Παρότι αρχικά εντάχθηκε στην ΕΠΣ Πειραιά, ξεκίνησε το ποδοσφαιρικό της ταξίδι απο την Β’ Εθνική την σεζόμ 1965-1966. Αγωνίστηκε εκεί για 10 χρόνια, μετά όμως υποβιβάστηκε στο τοπικό πρωτάθλημα ΕΠΣ Πειραιάς. Μετά τις συνεχείς παρουσίες της στην Β’, Γ’ Εθνική και στην ΕΠΣ Πειραιά έφτασε η στιγμή να αγωνιστεί στην Α’ Εθνική την σεζόν 1989-1990. Μετά απο συνεχείς υποβιβασμούς και ανόδους απο και στην Α’ Εθνική, καθιερώθηκε στην κορυφαία κατηγορία και κατακτώντας την 5η προνομιούχο θέση στο πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής το 1998-1999, μετείχε απευθείας στον 1ο Γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ της περιόδου 1999-2000, αποκλείστηκε όμως απο την Γαλλική Ναντ με ήττες 3-1 στο ΟΑΚΑ και 1-0 στο Σταντ ντε Λα Μπωζουάρ στη Γαλλία.

Τα «χρυσά» χρόνια του Ιωνικού συνεχίστηκαν και το 2000 έφτασε στον τελικό κυπέλλου Ελλάδος, οπού όμως ηττήθηκε με 3-0 απο την ΑΕΚ. Τα ένδοξα χρόνια έφτασαν στο τέλος τους το 2004, μετά τον ξαφνικό θάνατο του προέδρου της ομάδας, Νίκου Κανελλάκη. Τις επόμενες τρείς χρονιές τερμάτιζε χαμηλά στο πρωτάθλημα, με αποτέλεσμα να υποβιβαστεί απο την Α’ Εθνική το 2007 και δεν επέστρεψε ξανά μέχρι την φετινή σεζόν.

Το ταξίδι της επιστροφής

Στην Β΄ Εθνική, την περίοδο 2007-08 τερμάτισε στην 5η θέση και την περίοδο 2008-2009 στην 4η θέση και στη συνέχεια, οι επομένες δύο περιόδοι, αποτέλεσαν καταστροφικοί. Την περίοδο 2009-2010 τερμάτισε στην 15η θέση και μέσω αγώνων κατάταξης κατάφερε να παραμείνει στην κατηγορία και αποτέλεσε το τέλος της οικογένειας Κανελλάκη μετά από 21 χρόνια παρουσίας αφού η οικογένεια Κανελλάκη πούλησε την ομάδα στο Κωνσταντίνο Χαραλαμπίδη και την περίοδο 2010-11 ενώ αγωνιστικά τερμάτισε στην 13η θέση τελικώς υποβιβάστηκε στη Γ΄ Εθνική, όμως λόγω των χρεών δηλώνει αδυναμία και υποβιβάζεται απευθείας στην πρώτη ερασιτεχνική κατηγορία, Δ’ Εθνική. Με τον υποβιβασμό της ομάδας διαλύθηκε η ΠΑΕ, μορφή υπό της οποίας ήταν από το 1989. Έτσι, την διοίκηση της ομάδας ανέλαβε ο «Σύνδεσμος Οπαδών Ιωνικού Rangers Club», μετατρέποντας τον Ιωνικό ως μοναδική ομάδα λαϊκής βάσης στην Ελλάδα.

Στην Γ΄ Εθνική κατηγορία αγωνίστηκε ακολούθως 6 συνεχείς χρονιές, από την περίοδο 2013-2014 μέχρι και την περίοδο 2018-19. Την περίοδο 2013-14 τερμάτισε στην 3η θέση του 5ου ομίλου χάνοντας στις λεπτομέρειες την άνοδο. Την επόμενη σεζόν (2014-15) η αξιόλογη πορεία της ομάδας συνεχίστηκε, όπου αν και έκανε μια αξιόλογη πορεία πρωταθλητισμού στο μεγαλύτερο μέρος του πρωταθλήματος, τελικά κατάφερε να τερματίσει εκ νέου στην 3η θέση με 44 βαθμούς και έτσι να χάνει για δεύτερη συνεχή χρονιά το πρωτάθλημα στις λεπτομέρειες. Η χρονιά που ακολούθησε (2015-2016) ήταν μεταβατική. Κάνοντας μια άξια λόγου πορεία ο Ιωνικός κατάφερε να τερματίσει στην έβδομη θέση του 4ου ομίλου με 49 βαθμούς.

Στην επόμενη σεζόν 2016-2017, η ομάδα της Νίκαιας διατηρούσε την άνοδο κατά το μεγαλύτερο μέρος του πρωταθλήματος, έπειτα όμως από ορισμένα αρνητικά αποτελέσματα τερμάτισε στην δεύτερη θέση του 4ου ομίλου με 63 βαθμούς πίσω από τον Εργοτέλη, χάνοντας την πολυπόθητη άνοδο μόλις για 1 βαθμό. Την χρονιά 2017-2018 που ακολούθησε, τα διοικητικά και τα οικονομικά προβλήματα που προκλήθηκαν προκάλεσαν αστάθεια στην ομάδα με αποτέλεσμα να κυνηγάει την παραμονή της στην κατηγορία ως και την τελευταία αγωνιστική. Τελικώς, ο Ιωνικός κατάφερε να τερματίσει στην 7η θέση του 6ου ομίλου με 29 βαθμούς πίσω από τον Α.Σ. Ρόδος γλιτώνοντας για 1 βαθμό τον υποβιβασμό και την συμμετοχή στα τοπικά πρωταθλήματα μετά από 40 χρόνια. Αντίθετα, την επόμενη αγωνιστική περίοδο (2018-19) ο Ιωνικός τερμάτισε στη 2η θέση του 5ου Ομίλου και ως δευτεραθλητής προκρίθηκε στο μπαράζ ανόδου. Στο μπαράζ ανόδου συνάντησε τον Αιολικό Μυτιλήνης, όπου στον πρώτο αγώνα απέσπασε την ισοπαλία με 2-2 στην Μυτιλήνη και στον επαναληπτικό αγώνα εντός έδρας στο κατάμεστο γήπεδο της Νεάπολης στη Νίκαια επικράτησε με 2-0 και κατέκτησε την ιστορική επάνοδο στα επαγγελματικά πρωταθλήματα και συγκεκριμένα στο πρωτάθλημα της Football League . Όμως ο Ιωνικός δεν σταμάτησε εδώ. Την επόμενη χρονιά στην Football League τερμάτισε στην δεύτερη θέση με αποτέλεσμα να προβιβαστεί στην (Super League) πετυχαίνοντας back to back στις ανόδους για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Τέλος, την σεζόν 2020-21 επιστρέφει στην κορυφαία κατηγορία (Super League 1) τερματίζοντας στην πρώτη θέση με 53 βαθμούς και αφήνοντας δεύτερη την Ξάνθη με 51 και τρίτο τον Λεβαδειακό με 50. Με αυτό τον τρόπο γίνεται η δεύτερη ομάδα μετά τον Αστέρας Τρίπολης που πετυχαίνει 3 διαδοχικές ανόδους στις Εθνικές κατηγορίες και επέστρεψε δυναμικά μετά απο 14 χρόνια.

Η εκπληκτική φετινή πορεία του Ιωνικού

Η ομάδα του Δημήτρη Σπανού ξεκίνησε με το αριστέρο, καθώς ηττήθηκε απο την ΑΕΚ με 3-0. Πήρε την πρώτη του νίκη με 1-0 στην 2η αγωνιστική κόντρα στον Άρη, και συνέχισε με δύο ΄΄λευκές΄΄ ισοπαλίες κόντρα σε ΠΑΣ Γιάννινα και Απόλλων Σμύρνης αντίστοιχα. Ακολούθησαν οι ήττες απο την Λαμία με 2-1 και τον Παναθηναϊκό με 4-1 στην Λεωφόρο ενώ επέστρεψε στις νίκες στο επόμενο ματς κόντρα στον Ατρόμητο. Παράλληλα απέκλεισε και την ξάνθη με 2-1 στο κύπελλο, αλλά έμεινε εκτός συνέχειας απο την μετέπειτα ημιφιναλίστ Λαμία. Μετά απο σερί τεσσάρων αρνητικών αποτελεσμάτων, επέστρεψε στις νίκες κόντρα στον ΠΑΟΚ με το εμφατικό 3-2. Ακολούθησε νέο σερί έξι συνεχόμενων ηττών, το οποίο σταμάτησε με την νίκη επι του Ατρόμητου. Στις τελευταίες επτά αγωνιστικές της κανονικής περιόδου μάζεψε εννέα βαθμούς και τερμάτισε στην 11η θέση με 26 πόντους.

Δίχως να έχει εξασφαλίσει την παραμονή του στην κατηγορία, ο Ιωνικός μπήκε δυνατά και αποφασιστικά στα πλέι άουτ. Αυτό φάνηκε και στον αγωνιστικό χώρο, καθώς στα επτά ματς είχε έξι νίκες και μια ισοπαλία, μάζεψε δηλαδή 19 απο τους 21 διαθέσιμους βαθμούς που χάριζαν οι αγώνες των πλέι άουτ. Η εκπληκτική αυτή συγκομιδή βαθμών χάρισε στον Ιωνικό την 1η θέση των πλέι άουτ και συνολικά την 7η θέση του πρωταθλήματος με 45 βαθμούς.

Στην πορεία των Νικαιωτών φέτος ξεχώρισαν πολλοί παίκτες που ο καθένας με διαφορετικό τρόπο οδήγησε τον Ιωνικό στην πολύ επιτυχημένη 7η θέση. Πρώτος σκόρερ της ομάδας ήταν ο Βασίλης Μάντζης με 9 γκολ και 2 ασίστ σε 18 εμφανίσεις. Φοβερή χρονιά έκανε και ο Άοσμαν, ο οποίος στην στην πρώτη του σε σεζόν σε 31 αγώνες πέτυχε 8 γκολ, ενώ ήταν και ο πρώτος σε ασίστ καταγράφοντας συνολικά 10. Τρίτος σκόρερ και δεύτερος σε ασίστ ήταν ο Τουράμ, που σε 23 ματς κατέγραψε 5 γκολ και 5 ασίστ. Απο 4 γκολ είχαν και ο Λένις, Ντάλσιο και Κιάκος, κάτι που δείχνει οτι βρίσκει γκολ απο πολλούς παίκτες και απο οτι ο καθένας είναι σημαντικός στο παιχνίδι του Ιωνικού.

Μετά λοιπόν απο την επιτυχημένη επιστροφή στα «μεγάλα σαλόνια», ο Ιωνικός θέλει να εδραιωθεί στην Σούπερ Λιγκ και να κάνει το βήμα παραπάνω. Μετά το τέλος της σεζόν και επίσημα, οι Νικαιώτες αρχίζουν τον σχεδιασμό για την επόμενη χρονιά, έχοντας ως κύριο στόχο να κάνουν μια χρονιά ανάλογη ή και καλύτερη απο την φετινή. Θέλει να προχωρήσει παραπάνω στο Κύπελλο Ελλάδας, όπου έφτασε μόλις μέχρι τους 16 και να διεκδικήσει το κάτι παραπάνω στο πρωτάθλημα, εκεί όπου δυσκόλεψε σε κάθε ματς τους «μεγάλους» και έδειξε τις δυνατότητές του. Με τις σωστές προσθήκες η ομάδα του Δημήτρη Σπανού, ο οποίος είναι ο κύριος λόγος των επιτυχιών του Ιωνικού τα τελευταία δύο χρόνια, θα επιδιώξει και του χρόνου να είναι η ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος.

Κρίστοφερ Μενσιάν

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *