Type to search

ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΠΑΣΚΕΤ: ΕΥΡΩΠΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Τουρκία – Ελλάδα 63-81: Αρχοντική ανατροπή και σπουδαία πρόκριση στον τελικό του Προολυμπιακού!

Share

Με μια κυρίαρχη εμφάνιση στο δεύτερο ημίχρονο και διορθώνοντας τα κακώς κείμενα το πρώτου μέρους, η Εθνική μας ομάδα πήρε μια σπουδαία νίκη επί της Τουρκίας με 63-81 και προκρίθηκε στον τελικό του Προολυμπιακού Τουρνουά της Βικτόρια, εκεί όπου θα αντιμετωπίσει την Τσεχία η οποία πριν μερικές ώρες είχε πετάξει εκτός τον Καναδά.

Σε ένα κακό πρώτο ημίχρονο, με χίλια ζόρια είχε καταφέρει να μείνει κοντά στο σκορ. Στο δεύτερο ημίχρονο, όμως, η Εθνική Ελλάδος ξεθάρρεψε, ξεδίπλωσε το ταλέντο της, ανέκτησε την αυτοπεποίθησή της και παίζοντας ορθολογικό μπάσκετ, πήρε μια μεγαλοπρεπή νίκη επί της Τουρκίας με 63-81 για να προκριθεί στον μεγάλο τελικό του Προολυμπιακού Τουρνουά της Βικτόρια και εκεί, κόντρα στην Τσεχία, να διεκδικήσει το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Η Εθνική μας έκανε το χειρότερο δυνατό ξεκίνημα στην αναμέτρηση βλέποντας τον αντίπαλό της να ξεφεύγει γρήγορα στο σκορ με 9-2 και 17-4 την ώρα που η ίδια προσπαθούσε διαρκώς ατομικές ενέργειες όμως η νευρική αστοχία της σε συνδυασμό με την κακή αμυντική λειτουργία, να κλείνει την πρώτη περίοδο με το εις βάρος μας 22-8. Στο δεύτερο δεκάλεπτο, η κατάσταση συμμαζεύτηκε κυρίως χάρη στον Γιαννούλη Λαρεντζάκη ο οποίος έδωσε ξανά παλμό στην άμυνα και έβαλε πολύτιμα σουτ (δύο συνεχόμενα τρίποντο εκ των οποίων ένα γκολ-φάουλ) για το 25-19. Οι Τούρκοι επανέφεραν τη διαφορά σε διψήφια τιμή (30-19) όμως η Ελλάδα με όπλο την άμυνα, κατάφερε να κλείσει το ημίχρονο χάνοντας μόνο με 7 πόντους (34-27), γεγονός που οφειλόταν κυρίως στις κακές επιλογές της τουρκικής ομάδας η οποία έχασε φανερά τον επιθετικό ρυθμό της λόγω της απουσίας πλέι-μέικερ.

Στην επανάληψη, ένα γρήγορο αλλά συνάμα ηχηρό ξέσπασμα ήταν ικανό για να αλλάξει τα δεδομένα του αγώνα. Οι παίκτες του Ρικ Πιτίνο έκαναν αυτό που τους ζήτησε ο προπονητής τους στην ανάπαυλα: Να πάρουν τα ελεύθερα σουτ χωρίς τον παραμικρό δισταγμό και με περίσσεια αυτοπεποίθηση. Έτσι κι έγινε. Η ομάδα μας όντας καταρράκτης στην επίθεση κι έχοντας τον Νικ Καλάθη σε ρόλο μαέστρου, έτρεξε ένα σερί 10-0 όχι μόνο για να εξαλείψει το προβάδισμα των Τούρκων αλλά και για να περάσει μπροστά με 34-37. Στη συνέχεια έτρεξε πάλι ένα 10-0 για να αποκτήσει σε χρόνο ντε τε ένα σοβαρό προβάδισμα (39-49). Το σύνολο του Ορχού Ενέ έβγαλε αντίδραση για να μπουν οι δύο ομάδες στην τέταρτη περίοδο με το σκορ στο 45-51.

Η Τουρκία ευτύχησε να μειώσει με τον ηγέτη της Φουρκάν Κορκμάζ σε 50-51 και 53-55 όμως οι Έλληνες είχαν ξυπνήσει για τα καλά και τίποτα δε μπορούσε να τους σταματήσει. Με μπροστάριδες τους Καλάθη, Σλούκα, Παπαγιάννη, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πραγματοποίησε ένα καταιγιστικό διάστημα βάζοντας ό,τι σουτ επιχειρούσε, “μασώντας” σίδερα στην πίσω πλευρά του παρκέ με τους Τούρκους να τα έχουν χαμένα και να μη μπορούν να βγάλουν πλέον την παραμικρή αντίδραση. Η ελληνική διαφορά όλο και μεγάλωνε. Με ένα επιμέρους σκορ 2-11, έγινε το 55-66 το οποίο στη συνέχεια πήγε στο 58-72 και στο 60-79. Η Τουρκία τα είχε παρατήσει, η Ελλάδα διατηρούσε απόλυτα τον έλεγχο του παιχνιδιού και το τελικό 63-81 ήρθε φυσιολογικά.

Πλέον, η ομάδα μας στρέφει την καθολική προσοχή της στο επερχόμενο ματς με την Τσεχία (2:05, ξημερώματα Δευτέρας από την ΕΡΤ3), ένα ματς που θα κρίνει το ένα από τα εισιτήρια που θα δώσουν στους νικητές των τουρνουά τη συμμετοχή στην Ολυμπιάδα του Τόκιο.

Σπουδαίοι Καλάθης, Σλούκας που άφησαν πίσω τους το κακό πρώτο ημίχρονο και συνέβαλαν τα μέγιστα στην επανάληψη για τον ελληνικό θρίαμβο, ανίκητοι Παπαγιάννης, Μήτογλου που σε βάθος χρόνου επέβαλαν την κυριαρχία τους στις δύο ρακέτες, υπερπολύτιμος Λαρεντζάκης που έδωσε το έναυσμα για την ανατροπή και κρατούσε όρθια την Ελλάδα στα δύσκολα.

Όλα για όλα τώρα με τους Τσέχους, σε ένα σίκουελ του προπέρσινου πικρού αποκλεισμού στο Παγκόσμιο της Κίνας και σε μια ευκαιρία για γαλανόλευκη εκδίκηση…

 

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 22-8, 34-27, 47-51, 63-81

ΤΟΥΡΚΙΑ (Ενέ): Οσμάν 4 (2/10 σουτ, 7 ριμπάουντ), Ιλιασόβα 6 (2/8 σουτ, 2 τρίποντα, 5 ριμπάουντ), Κορκμάζ 20 (6/15 σουτ, 4 τρίποντα), Μαχμούτογλου 7 (1/5 τρίποντα), Οζντεμίρογλου 2, Σανλί 2, Σενγκούν 12, Τουντσέρ 8 (2), Γουρτσεβέν 2

ΕΛΛΑΔΑ (Πιτίνο): Αντετοκούνμπο 2, Καλάθης 18 (1 τρίποντο, 6 ριμπάουντ, 6 ασίστ), Χρυσικόπουλος, Γιαννόπουλος 4 (1), Κασελάκης 2, Κατσίβελης, Καββαδάς 2, Λαρεντζάκης 14 (2), Μήτογλου 10 (2 τρίποντα, 12 ριμπάουντ), Παπαγιάννης 14 (6/6 δίποντα, 13 ριμπάουντ), Σλούκας 15 (2 τρίποντα, 9 ασίστ)

Τα ομαδικά στατιστικά της Τουρκίας: 12/29 δίποντα, 9/34 τρίποντα, 12/14 βολές, 35 ριμπάουντ, 11 ασίστ, 11 λάθη, 7 κλεψίματα, 1 κόψιμο

Τα ομαδικά στατιστικά της Ελλάδας: 24/44 δίποντα, 8/25 τρίποντα, 9/13 βολές, 45 ριμπάουντ, 18 ασίστ, 8 λάθη, 4 κλεψίματα, 4 κοψίματα

 

Επιμέλεια: Αλέκος Χρυσικόπουλος

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *