Type to search

ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ Κεντρική ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΠΑΣΚΕΤ: ΕΥΡΩΠΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διομήδης Σουλάκης: «Ο αθλητισμός είναι ένα σχολείο, ίδιο με τη ζωή»

Share

Φώτο: Αναμνηστική φωτογραφία με την Εθνική Μπάσκετ Nέων Ανδρών Αυστραλίας στα πλαίσια του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Κωφών U21 στην Oυάσιγκντον το 2018 από το προσωπικό αρχείο του Διομήδη Σουλάκη

H δύναμη στην Κλασσική Mηχανική, είναι η αιτία της κίνησης των υλικών σωμάτων. Ωστόσο θα μπορούσαν να προστεθούν και εκείνα των ψυχικών και συγκεκριμένα των ανθρώπινων. Η κίνηση εμπεριέχει και την μεταβολή, την οποία φαίνεται πως αξιοποιεί ο Διομήδης Σουλάκης από φοιτητής του Αριστοτελείου Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών Διομήδης Σουλάκης σε μπασκετμπολίστας. Στα πλαίσια της προετοιμάσια για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ Κωφών στην Πεσκάρα 16 με 23 Oκωβρίου 2021, μίλησε στο Sportreview για την κλήση του στην Εθνική,  την εμπειρία του στο μπάσκετ, αλλά και την μεγάλή του χαρά, να είναι μέλος της πολυτεχνικής διαστημικής ομάδα την ASAΤ (Aristotle Space & Aeronautics Team).

Ο Διομήδης Σουλάκης είναι 22 χρονών και έχει ξεκινήσει το μπάσκετ από την ηλικία των 7 χρονών στον Αθλητικό Σύλλογο Πανόραμα, μετέπειτα συνέχισε στην Αθλητική Ακαδημία «Αστέρια», στον Αχιλλέα Τριανδίας, στον Αδάμαστο Πανοράματος αλλά και στον Δαίδαλο Ανω Πόλης στην Γ2 ΕΚΑΣΘ μεταξύ των δυο τελευταίων ομάδων προέκυψε και η κλήση στην Εθνική Ομάδα, όπου και την εκπροσώπησε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων στην Ουάσιγνκτον της Αμερικής. Παράλληλα με τον Δαίδαλο αγωνίζεται και στον Αθλητικό Πολιτιστικό Όμιλο Μακεδονία

Φωτoγραφία: Μετά την τελευταία προπόνηση της Εθνικής Ανδρών με τον συμπαίχτη, από το 2018 στην Εθνική Νέων και σέντερ Παναγιώτη Βαϊόπουλο (δεξιά) από το προσωπικό αρχείο του Διομήδη Σουλάκη (αριστερά)

Διομήδη, αρχικά δεν μπορούσα να μην σε ρωτήσω πως πηγαίνει η προετοιμάσια ενόψει ευρωπαϊκού. Έχεις ξεκινήσει προπονήσεις;

Δεν ξεκίνησε η προετοιμασία της Εθνικής Ομάδας σε μορφή 12άδας. Πριν από τρεις μήνες παρέλαβε ο καθένας μας το κοινό πρόγραμμα  φυσικής κατάστασης, σε συνδυασμό με τη συγκυρία του κορωνοϊού, έτσι ώστε να διατηρούμαστε σε φόρμα λόγω απραγίας στο παρκέ.

Στις 29 Ιουνίου ξεκίνησε η προπόνηση απλά έχουν γνωστοποιηθεί όλα τα ονόματα της προεπιλογής που είμαστε πάνω-κάτω 20 άτομα.

Περιέγραψε μου τα συναισθηματά σου;

Καταρχάς, νιώθω αρκετά χαρούμενος που ξανασυνάντησα τους συμπαίκτες μου πρόσωπο με πρόσωπο μετά από  ενάμιση χρόνο και έκανα την πρώτη μου μετακίνηση εν μέσω κορωνοϊού εκτός Θεσσαλονίκης, όπου και μένω.

Παράλληλα, είμαι ο μόνος που εκπροσωπεί την Θεσσαλονίκη σε αυτή τη φάση της προετοιμασίας. Επίσης η Εθνική Ομάδα εκπροσωπείται από διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως της Αθήνας, της Καβάλας, της Κρήτης, την Πάτρας, του Βόλου καθώς και από άλλα μέρη της Ελλάδας.

Είναι η πρώτη σου συμμετοχή σε επίπεδο ευρωπαϊκού πρωταθλήματος;

Έχω συμμετάσχει πριν από ενάμιση χρόνο σε ανάλογη προετοιμασία με την Εθνική Ανδρών για Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, που έλαβε χώρα στο Λούμπλιν της Πολωνίας.

Ωστόσο είμαι αθλητής της Εθνικής από το 2018, χρονιά που είχαμε στελεχώσει την Εθνική Νέων Αντρών, για να εκπροσωπήσουμε την χώρα μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U21 στην Αμερική. Οπότε, έχω κάποια εμπειρία σε αυτό το επίπεδο και αναμένω να ζήσω πολλές περισσότερες

Φωτογραφία: Από αγώνα με την Αθλητική Ακαδημία «Αστέρια» εναντίον του Μέγα Αλέξανδρου για την κατηγορία μίνι της ΕΚΑΣΘ, από το προσωπικό αρχείο του Διομήδη Σουλάκη

H Εθνική Μπάσκετ, έχει σημειώσει και σε επίπεδο αντρών ευρωπαϊκού πρωταθλήματος σημαντικές διακρίσεις όπως την 5η θέση του 1992 στο Ισραήλ, πρώτη θέση το 2001 στην Πάτρα, 2η θέση στην Σλοβενία, 3η θέση στην Γερμανία το 2008 όπου ήταν και το τελευταίο μετάλλιο. Είσαι αισιόδοξος πως μπορεί να έρθει ένα ακόμα;

Σαφώς και γνωρίζω τους βασικούς σταθμούς. Εάν κάνουμε καλή και προσεγμένη προετοιμασία, είμαι αισιόδοξος πως θα κατακτήσουμε μια καλή θέση, που θα μας δώσει το εισιτήριο να συμμετάσχουμε στην Ολυμπιάδα στη Βραζιλία το Μάιο του 2022, έχοντας βάλει στόχο την τριάδα στο Πανευρωπαϊκό τον ερχόμενο Οκτώβριο (Y.Γ διεξάγεται κάθε 4 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς και είναι αναγνωρισμένοι από την Ολυμπιακή Επιτροπή με την επίβλεψη της ICSD.).

Φωτογραφία: Προπόνηση-συνάντηση Εθνικής Ομάδας Νέων Ανδρών τον Ιανουάριο του 2020 στην Ελευθερούπολη Καβάλας από το προσωπικό αρχείο του Διομήδη Σουλάκη.

Θα ήθελα να μου πεις λίγα λόγια για σένα. έχεις περάσει από τον Αθλητικό Σύλλογο Πανόραμα, Αθλητική Ακαδημία «Αστέρια», Αχιλλέα Τριανδρίας, Αδάμαστο Πανοράματος και από το 2020 στο Δαίδαλο Ανω Πόλης στην Γ ΕΚΑΣΘ σωστά;

Πολύ σωστά. Όλα ξεκίνησαν από τις ακαδημίες του Πανοράματος, όπου επί 2 χρόνια ήξερα μόνο να χτυπάω την πορτοκαλί μπάλα.

Στη συνέχεια, παρακολουθούσα καλοκαιρινά προγράμματα βελτίωσης ατομικών ικανοτήτων στο SBC (Salonica Basketball Camp)

Ύστερα γράφομαι στα Αστέρια για 2-3 χρόνια, μέχρις ότου μου τράβηξε την προσοχή μια εντελώς διαφορετική ομάδα με το όνομα Αχιλλέας Τριανδρίας, όπου έπαιζα για 2 χρόνια.

Έπειτα παίρνω μεταγραφή στον Αδάμαστο Πανοράματος και έπαιξα για 2 χρόνια. Ξαφνικά έρχονται οι Πανελλήνιες και σταματάω να πηγαίνω σε αγώνες παρά μόνο προπονήσεις στην Αθλητική Ένωση της Πυλαίας. Μετά τις Πανελλήνιες συνέχισα ακόμα ένα χρόνο στον Αδάμαστο και από το 2019 μέχρι σήμερα είμαι αθλητής του Δαίδαλου Άνω Πόλης.

Αυτό που κρατάω είναι, οι πολλές νέες γνωριμίες που έχω αποκτήσει μέσα από την ενασχόλησή με το άθλημα και η διείσδυση στην ευρεία μπασκετική κοινότητα.

Επίσης, είχα κάποιους προπονητές που με βοήθησαν να μάθω μπάσκετ, τόσο σε ατομικό, όσο και σε ομαδικό επίπεδο. Ο κάθε προπονητής μου άφησε τα δικά του «στίγματα».

Γενικώς έζησα πολλές ωραίες εμπειρίες και δε θέλω να τα παρατήσω ακόμα!

Πότε ξεκίνησε την ενασχόλησή σου με το μπάσκετ και τι σε παρακίνησε να ασχοληθείς με αυτό;

Ξεκίνησα να ασχολούμαι από την τρίτη δημοτικού και φέτος είναι ο 15ος χρόνος που ασχολούμαι με το μπάσκετ.

Με παρακίνησε ο γρήγορος ρυθμός του παιχνιδιού σε σχέση με το ποδόσφαιρο, όπου και έπαιζα στη θέση του τερματοφύλακα και παράλληλα έπαιζα τένις.

Το τένις έχει γρήγορο ρυθμό αλλά ήταν ατομικό άθλημα. Ήθελα κατά κάποιο τρόπο να μοιράζεται η μπάλα να μην έχει όλη την ευθύνη μόνο ένα άτομο, είναι μοίρασμα ευθύνης το μπάσκετ.

Φωτογραφία: Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης με την ομάδα του Αθλητικού Πολιτιστικού Ομίλου Μακεδονίας με τον Αθλητικό Σύλλογο Κρήτης «Μίνωας», το Μάιο του 2019 από το προσωπικό αρχείο του Διομήδη Σουλάκη

Σου αρέσει να παίρνεις ευθύνες;

Εν μέρει. Μου αρέσει η ευθύνη να μοιράζεται στα άτομα ανάλογα με τις ικανότητες και τις δυνατότητες του καθενός.

Εχεις κάποιο παίχτη ως πρότυπο που θα ήθελες να του μοιάσεις;

Θα έλεγα πως είναι ο Βασίλης Σπανούλης που είτε μοίραζε πάσες είτε έπαιρνε πρωτοβουλίες. Μου αρέσουν οι παίχτες που παίρνουν πρωτοβουλίες χωρίς να το πολυσκέφτονται.

Αγωνίζεσαι στην θέση του Power Forward είναι θέση που ταιριάζει στο στυλ παιχνιδιού σου ή μπορείς να αγωνιστείς και σε διαφορετική;

Δεν έχω το ύψος για τις ψηλές θέσεις, αλλά το στυλ παιχνιδιού μου είναι για 3άρι-Small Forward- , και άμα υπάρξει ανάγκη, παίζω και σαν 4άρι-Power Forward-.

Μπορείς να περιγράψεις τα συναισθηματά σου όταν κλήθηκες για πρώτη φορά στην εθνική και πότε ήταν;

Kαταρχάς τα συναισθήματά μου ήταν ανάμεικτα, δεν μπορώ να το περιγράψω με λόγια, απλά δεν υπάρχει μεγαλύτερη περηφάνεια από το να παίζεις για το εθνόσημο στην φανέλα.

Άμα θυμάμαι καλά, η πρώτη φορά που με καλέσανε ήταν το 2017, αλλά τελικά στελέχωσα την ομάδα τον επόμενο χρόνο, λόγω Πανελληνίων

 

Φωτογραφία: Η αποστολή της Εθνικής Μπάσκετ στο Παγκόσμιο U21 το 2018. Από τα αριστερά στα δεξία: Γκανάτσας Κωνσταντίνος (ομοσπονδιακός προπονητής) στην πάνω πλευρά: Σουλάκης Διομήδης, Μαργαριτίδης Ζαχαρίας, Βαϊόπουλος Παναγιώτης, Χατζίου Μαρκέλλος, Μαλαξιανάκης Ιωσήφ, Γιαννόπουλος Χαράλαμπος (Yπεύθυνος Τμήματος Μπάσκετ ΕΟΑΚ), Ντικούδης Παναγιώτης (Bοηθός προπονητή), Κυριακίδης Νικόλαος, Αλέτρας Γεώργιος, Ματσίκας Λάμπρος, Κωνσταντάρας Δαμιανός, Μπαντέκας Γεώργιος, Σκαρόπουλος Ιωάννης από το προσωπικό αρχείο του Διομήδη Σουλάκη

Συμμετείχατε και στο Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων U21 στην Αμερική στην Ουάσιγνκτον το 2018. Περιέγραψε μου αυτή την εμπειρία; τι κράτησες από τους αγώνες;

Η πιο σημαντική στιγμή που έχω ζήσει είναι πως έχουμε συμμετάσχει σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Ήταν η πρώτη φουρνιά νέων που κατέβασε η Ελλάδα σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών. Του χρόνου θα δημιουργηθεί μια νέα φουρνιά. Μπορεί μεν να μην τα πήγαμε καλά καθώς καταλάβαμε την 9η θέση για πρώτη φορά με μια νίκη επί της Αυστραλίας αλλά κρατάμε την συμμετοχή. Πρωτύτερα παίξαμε με Ισπανία, Ιαπωνία, Καναδά και Πολωνία (Υ.Γ Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών το 2018 φιλοξενούσε συνολικά 10 ομάδες)

Πως ήταν αυτή η μοναδική εμπειρία;

Ήταν σαν να πλέουμε προς το άγνωστο, δεν ξέραμε τι να περιμένουμε. Στην συνέχεια ανακαλύψαμε ποιες είναι οι δυνατότητες μας, τα αδύναμα και τα δυνατά μας σημεία και πως θα τα βελτιώσουμε.

Και γενικότερα η εμπειρία να έρχεσαι κοντά σε 9 ομάδες με συνολικά 120 αθλητές είναι πολύ μοναδική και σου δίνει την αίσθηση πως κάποτε θα ξαναβρεθείς με αυτούς σε επόμενα Πρωταθλήματα.

Περιέγραψε μου το κλίμα τόσο σε συλλογικό όσο και σε εθνικό επίπεδο;

Στην Εθνική ομάδα δεν χωράει η αντιπαλότητα έχουμε κοινό σκοπό και η αντιπαλότητα δεν χωράει πουθενά. Σε συλλογικό επίπεδο που είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα είναι φυσιολογικό να υπάρχει αντιπαλότητα καθώς υπάρχει ανταγωνισμός για το ποιος θα πάρει χρόνο συμμετοχής

Φωτογραφία: Αναμνηστική φωτογραφία με την ομάδα του Εθνική Μπάσκετ Νέων του Καναδά. από το προσωπικό αρχείο του Διομήδη Σουλάκη

Οι αναμνηστικές φωτογραφίες με τις εθνικές της Αυστραλίας και του Καναδά και της Ιαπωνίας δείχνουν πως μεταξύ σας δεν υπάρχει ανταγωνισμός παρά μόνο στο γήπεδο έτσι δεν είναι;

Σωστά, εκτός παρκέ είμαστε φιλαράκια και κρατάμε επαφές, η κοινή μας γλώσσα είναι η αγγλική. Αφήνουμε τον ανταγωνισμό στο παρκέ και ας κερδίσει η καλύτερη ομάδα.

Πως θα περιέγραφες την συνεργασία σας με τον προπονητή Κωνσταντίνο Γκανάτσα;

Ο κ. Γκανάτσας ήταν ο άνθρωπος που με βρήκε σε ένα παιχνίδι συλλογικού επιπέδου, όταν έπαιζα στον Αχιλλέα Τριανδρίας. Αυτό έγινε, άμα θυμάμαι καλά, το 2016.

Στην αρχή δεν αντιλήφθηκα ότι με παρακολουθούσε και στη συνέχεια με προσέγγισε, μιλήσαμε και έτσι ξεκίνησαν οι πρώτες επαφές με την Εθνική Ομάδα, στην οποία συμμετείχα δυο χρόνια αργότερα, καθώς είχα να μελετήσω για Πανελλήνιες που έδωσα το 2017

Φωτογραφία: Είσοδος της αποστολής στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Νέων Ανδρών στην Ουάσιγνκτον τον Ιούλιο του 2018. από το προσωπικό αρχείο του Διομήδη Σουλάκη

Ας ξεφύγουμε λίγο από το αθλητικό μέρος έχεις καταφέρει πέρα από αθλητής να είσαι και φοιτητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πως τα καταφέρνεις;

Χημικός μηχανικός σημαίνει πολλές απαιτήσεις προς τις σπουδές για να κατανοήσεις τα σχετικά μαθήματα σε βάθος. Επομένως, απαιτείται αρκετά καλή διαχείριση του χρόνου, που είναι μια τέχνη, την οποία την βρίσκεις μόνος σου.

Φωτογραφία: Με τον πύραυλο «ΗΥPERION» με ύψος 2.5 μέτρων, ο οποίος κατασκεπάστηκε εξ ολοκλήρου από την ομάδα ΑSAT από το προσωπικό αρχείο του Διομήδη Σουλάκη

Παράλληλα είσαι και μέλος της διαστημικής ομάδας της σχόλης της ΑSAT; Το διάστημα είναι κάτι που σε παρακινεί; Προλαβαίνεις να συμμετέχεις στις συναντήσεις σας

Από την στιγμή που ο κορωνοϊός, μείωσε τις αθλητικές δραστηριότητες είπα να δοκιμάσω την διαστημική και νιώθω πως έκανα πολύ καλή επιλογή καθώς έκανα περισσότερες παρέες  και έμαθα πως συνδέονται οι μηχανικοί μεταξύ τους. Προλαβαίνω να συμμετάσχω στις συναντήσεις, ακόμα και να εκτελώ τις σχετικές υποχρεώσεις μου ως προς την ομάδα.

Περιεγράψε μου τον στόχο της διαστημικής ομάδας;

Καταρχάς ο ανώτατος στόχος της ομάδας, είναι να μεταδώσει την πυραυλική επιστήμη στην Eλλάδα καθώς δεν υπάρχουν τμήματα πυραυλικής επιστήμης σε σύγκριση με το εξωτερικό.

Εμείς θέλουμε να είμαστε το θεμέλιο του εγχειρήματος  που προσπαθούμε να φέρουμε εις πέρας σε διάφορους διαγωνισμούς, όπως στο μπάσκετ με τις Εθνικές Ομάδες, είτε σε ευρωπαϊκό, είτε σε παγκόσμιο επίπεδο

Να εκτοξευτείτε στο διάστημα;

Aκριβώς (γέλια)

Ανήκει στην σχολή του ΑΠΘ ή δημιουργήθηκε από το ενδιαφέρον σας ως φοιτητές;

Όλη η ιδέα της ομάδας ξεκίνησε από 12 φοιτητές από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών το 2015. Τότε υπήρχε μόνο η αεροναυπηγική ομάδα που κατασκευάζει μη επανδρωμένα αεροχήματα, ύστερα δημιουργήθηκε η ομάδα που κατασκευάζει νανοδορυφόρο και τελευταία η ομάδα της πυραυλικής.

Μετά ήρθε και το πανεπιστήμιο και βοήθησε-όλα είναι υπό την αιγίδα του εργαστηρίου δυναμικής ρευστών και στροβιλομηχανών.

Φωτογραφία: Με την Πολυτεχνική Σχολή ASAT στον προαύλιο χώρο του ΑΠΘ με την ρουκέτα «HYPERION»

Θα ήθελα να πάμε σε πιο γενικές ερωτήσεις υπάρχουν δυσκολίες για έναν αθλητή με ακουστικές ιδιαιτερότητες να παίζει μπάσκετ δεδομένου πως το μπάσκετ στηρίζεται στην επικοινωνία;

Γενικώς μπορεί να χάνεται η ακοή αλλά ενισχύονται οι υπόλοιπες 4 αισθήσεις και πιο πολύ η όραση να καταλαβαίνεις τι βλέπεις, μπορείς να παίζεις με τα μάτια, είναι σαν να μιλάνε τα μάτια μέσα στο γήπεδο.

Σε συλλογικό επίπεδο υπάρχουν ομάδες με αθλητές με ακουστικές ιδιαιτερότητες;

Φυσικά και υπάρχουν, είναι ανάλογα με την ευρύτερη περιοχή που ανήκουν, Για παράδειγμα, στη Θεσσαλονική υπάρχει o ΑΠΟΚΜ, στην Αθήνα είναι 3 ή 4 ο Π.Ο.Κ, ο Α.Ο.Κ αλλά και μια άλλη ΑΣΚΠΝ που εκπροσωπεί τον Πειραιά και τα νησιά και άλλες δυο ο Αθλητικός Όμιλος Νοτιοδυτικής Ελλάδας με έδρα την Πάτρα αλλά και o «Mίνωας» που έχει έδρα τα Χανιά.

Να τονίσω πως υπάρχουν και πανελλήνια πρωταθλήματα σε ποδόσφαιρο, σκοποβολή, μπόουλινγκ, πινκ-πονκ, κολύμβηση, τένις και άλλα αθλήματα.

Δεδομένου πως το μπάσκετ σε επίπεδο αντρών αλλά και γυναικών (με δυο χάλκινα το 2008 και το 2012 καθώς και ένα ασημένιο το 2004 αλλά και τρία χρυσά το 2016, 2017, με αποκορύφωμα το παγκόσμιο πρωτάθλημα το 2019, καθώς και την 4η θέση στην Ολυμπιάδα το 2009), έχει φέρει επιτυχίες στο μπάσκετ, γιατί η προβολή είναι μειωμένη, όπως το βιώνεις εσύ;

Η μειωμένη προβολή, μπορεί να οφείλεται στο γεγονός του φόβου πως δεν θα μπορέσει ένας αθλητής με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, να τα βγάλει πέρα με τις επικοινωνιακές του ικανότητες.

Θα έπρεπε να δοθεί παραπάνω σημασία και να βρεθεί μια ενδιάμεση λύση.

Έτσι πιστεύω ότι και οι δυο πλευρές θα βγουν κερδισμένες επειδή είναι θέμα σχέσης μεταξύ αθλητών-προπονητών και των αθλητών μεταξύ τους.

Κλείνοντας, θα ήθελα να μου πείς τι σημαίνει για σένα το μπάσκετ και γενικότερα ο αθλητισμός;

Από τη στιγμή που είναι ομαδικό άθλημα, στηρίζεται στην κατανομή ευθυνών.

Επίσης, για να παίξει κανείς μπάσκετ δεν χρειάζεται να ξεχωρίσει από το ύψος, ούτε εάν είναι έγχρωμος ή όχι, ούτε εάν έχει ακουστικές ιδιαιτερότητες.

Είναι κάτι που πρέπει να μας ενώνει σαν άτομα και αυτό ισχύει σε όλα τα μήκη κύματος του αθλητισμού. Ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής, να παραμένεις σε φόρμα, να βγάζεις το άγχος της καθημερινότητας χωρίς να  το αφήνεις να σε δηλητηριάζει εσωτερικά. Είναι ένα σχολείο ίδιο με τη ζωή

Επιμέλεια κειμένου: Βαγγέλης Γεωργίου

 

 

 

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *