Type to search

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ Κεντρική ΜΠΑΣΚΕΤ

Ευρωλίγκα: Τα σενάρια για τις τέσσερις ομάδες του Final 4

Share

Μετά από έναν χρόνο απουσίας το Final 4 επιστρέφει! Η πανδημία του κορωνοϊού πάγωσε τα πάντα πέρυσι στερώντας από τους φίλους του μπάσκετ να παρακολουθήσουν την τελική φάση (και όχι μόνο, καθώς η σεζόν διακόπηκε στην κανονική περίοδο) της αγαπημένης τους διοργάνωσης!

Τέσσερις ομάδες θα διεκδικήσουν το πολυπόθητο τρόπαιο, με τους αγώνες των ημιτελικών να ξεκινούν σήμερα. Την αυλαία θα ανοίξει η αναμέτρηση ανάμεσα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και την Αναντολού Εφές (28/05, 19:00) ενώ ο δεύτερος αγώνας ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και την Αρμάνι Μιλάνο θα λάβει χώρα στις 22:00.

Κάθε μία από αυτές τις τέσσερις ομάδες, έχει πιθανότητες να πάρει, αλλά και να χάσει το τρόπαιο.

Μπαρτσελόνα:

Θα το πάρει επειδή:

  1. Διαθέτει ένα από τα πληρέστερα ρόστερ στο Final 4. Η αξία της ομάδας που αγγίζει σχεδόν τα 40 εκατομμύρια ευρώ σε συνδυασμό ποιότητας και εμπειρίας δημιουργούν ένα δυνατό σύνολο.
  2. Μπορεί η Μπαρτσελόνα να επιστρέφει μετά από 7 χρόνια σε Final 4, η ομάδα διαθέτει προπονητή και παίκτες με μεγάλη εμπειρία. Χίγκινς, Μίροτιτς, Αμπρίνες, Χάνγκα, Καλάθης, Ντέιβις, Κλαβέρ, Γκασόλ και Γιασικεβίτσιους γνωρίζουν πως να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις όπως αυτή του Final 4.
  3. Τα παιχνίδια στην τελική φάση της διοργάνωσης είναι συνήθως κλειστά και η ομάδα με την σκληρότερη και καλύτερη άμυνα είναι αυτή που έχει τον πρώτο λόγο. Η Μπαρτσελόνα έχει στη διάθεση της εξαιρετικούς αμυντικούς και για αυτό τον λόγο έχει αυξημένες ελπίδες να ελέγξει το παιχνίδι.

Δεν θα το πάρει γιατί:

  1. Με την εικόνα που έδειξε στα πλέι οφς, με εξαίρεση το Game 5 απέναντι στη Ζενίτ, δεν έδειξε έτοιμη να ανταποκριθεί στις δύσκολες συνθήκες της διοργάνωσης. Ειδικά στον τομέα της επίθεσης έμοιαζε πολλές φορές μαγκωμένη και οι επιλογές της δεν ήταν καθόλου ψύχραιμες.
  2. Ο Νίκολα Μίροτιτς δεν είναι στα καλύτερα του. Ο παίκτης που είχε κατά μέσο όρο 17 πόντους με 65% στα δίποντα και 42% στα τρίποντα στην κανονική διάρκεια, στα πλέι οφς η απόδοση του έπεσε πολύ με 8,6 πόντους με 33,3 στα σουτ. Επίσης δεν έχει και την καλύτερη προϊστορία σε παρελθόντα ματς τελικής φάσης.
  3. Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους με το απόλυτα ελεγχόμενο παιχνίδι με χαμηλό ρυθμό και επικέντρωση στην επίθεση, εγλκωβίζει τους παίκτες του και δεν μπορούν να ρυθμίσουν το παιχνίδι όπως ξέρουν.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας:

Θα το πάρει γιατί:

  1. Έχει έναν πολύ έμπειρο προπονητή.  Ο Δημήτρης Ιτούδης γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον προπονητή της τετράδας τι σημαίνει Final 4, καθώς φτάνει σε αυτό για 13η φορά τα τελευταία 21 χρόνια (επτά εκ των οποίων ήταν άμεσος συνεργάτης του Ζέλικο Ομπράντοβιτς). Με την ΤΣΣΚΑ έχει κατακτήσει δυο φορές τον τίτλο σε πέντε συμμετοχές.
  2. Με την αποχώρηση του Μάικ Τζέιμς μπορεί να έχασε το στοιχείο του αιφνιδιασμού, ωστόσο η ομάδα συσπειρώθηκε. Η ομάδα πλέον λειτουργεί ως σύνολο, με χημεία και ο κάθε παίκτης έχει ξεκάθαρο ρόλο και μπορεί να δημιουργήσει απειλές για τον αντίπαλο.
  3. Συνδυάζει μια πολύ ευέλικτη και ικανότατη σε αλλαγές άμυνα με κυριαρχία στα ριμπάουντ (είναι η κορυφαία στον συγκεκριμένο τομέα στην Ευρωλίγκα). Με τα στοιχεία αυτά έχει δικαιολογημένα τον πρώτο λόγο στον αριθμό κατοχών.

Δεν θα το πάρει επειδή:

  1. Με τις απώλειες των Τζέιμς και Μιλουτίνοφ το ροτέισον περιορίστηκε αρκετά. Ο Δημήτρης Ιτούδης στηρίχτηκε στα πλέι οφς κυρίως σε έξι παίκτες και κάτι. Σε παιχνίδια όμως όπως αυτά του Φάιναλ Φορ χρειάζεται περισσότερες επιλογές.
  2. Από την μία διαθέτει ποιοτικούς παίκτες, από την άλλη όμως δεν έχει ξεκάθαρο ηγέτη. Σε αντίθεση με τις άλλες τρεις ομάδες που έχουν τουλάχιστον δύο επιλογές (Μπαρτσελόνα: Μίροτιτς-Χίγκινς, Εφές: Μίσιτς-Λάρκιν, Αρμάνι: Ροντρίγκεθ-Ντιλέινι) η ΤΣΣΚΑ δεν διαθέτει αυτόν τον σίγουρο παίκτη που θα βγει μπροστά στις δύσκολες καταστάσεις. Αυτό ίσως να έχει και τα θετικά του καθώς οι αντίπαλοι της δεν θα επικεντρώνονται μόνο σε έναν παίκτη.
  3. Η ΤΣΣΚΑ μπορεί να είναι παρούσα στα 17 από τα 18 τελευταία Final Four και ο προπονητής της να μετρά δώδεκα παρουσίες αλλά το υπάρχον ρόστερ δεν έχει ολόκληρο την ανάλογη εμπειρία. Μόνο οι Κουρμπάνοφ, Κλάιμπερν, Χάκετ και Αντόνοφ έχουν ξαναβρεθεί σε Φάιναλ Φορ. Επίσης έχουν βρεθεί ο τραυματίας Μιλουτίνοφ και ο αμφίβολος Μπολομπόι.

Αναντολού Εφές:

Θα το πάρει επειδή:

  1. Έχει χρωστούμενα από πέρυσι! Την σεζόν 2019-2020 (όσο διήρκησε τουλάχιστον, λόγω της πανδημίας) είχε 24 νίκες και 4 ήττες και είχε φορτσάρει για το τρόπαιο… Μέχρι την στιγμή της πανδημίας που έκοψε την σεζόν στη μέση.
  2. Διαθέτει την πληρέστερη ομάδα, με παίκτες ικανούς να ανταποκριθούν σε κάθε στυλ παιχνιδιού. Έχει πλήρη ρόστερ και καλύπτει όλες τις θέσεις μέσα στο παρκέ με ξεκάθαρους ρόλους για τον καθένα, ενώ μπορεί να απειλήσει μέσα και έξω από το καλάθι.
  3. Έχει το καλύτερο περιφερειακό δίδυμο, εξίσου γνωστό ως Λάρκιν-Μίτσιτς. Το δίδυμο αυτό αλληλοσυμπληρώνεται και σε καλό βράδυ είναι ασταμάτητο!! Ακόμα όμως και αν έχουν ένα μέτριο βράδυ, υπάρχουν οι Μπομπουά και Σιμόν από πίσω. Το ρόστερ της είναι το ίδιο με αυτό του 2019 με εξαίρεση τον ερχομό του Κρις Σίνγκλετον.

Δεν θα το πάρει επειδή:

  1. Κουβαλάει το μεγαλύτερο βάρος. Το 2019 έχασε στον τελικό από την ΤΣΣΚΑ, ενώ πέρυσι η χρονιά κόπηκε στη μέση. Έτσι φέτος είναι η τελευταία της ίσως χρονιά (με το συγκεκριμένο ρόστερ) που μπορεί να διεκδικήσει το τρόπαιο. Το βάρος σε συνδυασμό με το πιθανό άλμα του Μίτσιτς στο NBA, καθώς και αρκετούς παίκτες σε μεγάλη ηλικία (Σιμόν, Ντάνστον), μειώνουν τις πιθανότητες να κερδίσουν κάτι καλύτερο στο μέλλον, αν όχι φέτος.
  2.   Δεν έχει την ίδια φόρα με πέρυσι, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την εικόνα της στα πλέι οφς, απέναντι σε μια Ρεάλ που δεν έκανε και την καλύτερη της χρονιά! Συγκεκριμένα χρειάστηκαν πέντε παιχνίδια για να καταφέρει να περάσει στο φάιναλ φορ δείχνοντας μια μέτρια εικόνα από το τρίτο παιχνίδι και μετά!
  3. Το παιχνίδι της στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο μακρινό σουτ (συγκεκριμένα το 37,1% των πόντων της προέρχεται από τρίποντο). Ωστόσο και η συντριπτική πλειοψηφία των ηττών της στην κανονική περίοδο αποδίδεται σε κακά ποσοστά από μακριά.

Αρμάνι Μιλάνο:

Θα το πάρει γιατί:

  1. Από πολλούς θεωρείται το αουτσάιντερ γεγονός που αφαιρεί από πάνω της το βάρος της επιτυχίας. Αυτό όμως μπορεί να αποτελέσει και το ερέθισμα για το step up της, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν με άλλα αουτσάιντερ (Ολυμπιακός, Μακάμπι)
  2. Μπορεί να επανήλθε στο Final 4 μετά από 29 χρόνια, όμως τώρα έχει παίκτες με μεγάλη εμπειρία, όπως οι Χάινς, Ροντρίγκεθ και Ντατόμε.
  3. Ο Έτορε Μεσίνα μπορεί να επέστρεψε στο Φάιναλ Φορ μετά από 13 χρόνια, όμως έχει δώδεκα συμμετοχές σε αυτά. Εκτός όμως από συμμετοχές έχει καταφέρει να κερδίσει και δύο φορές, με την Βίρτους Μπολόνια και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Δεν θα το πάρει επειδή:

  1. Διαθέτει το λιγότερο πλούσιο ρόστερ από τις υπόλοιπες ομάδες. Έχει μεν ποιότητα, αλλά σχετικά με τις άλλες τρεις δείχνει να υστερεί.
  2. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει με τα ριμπάουντ και τον έλεγχο αυτών μπορεί να αποβεί μοιραίο αν εμφανιστεί στο Φάιναλ Φορ.
  3. Κάποιοι από τους πρωταγωνιστές της δεν είναι σε καλή κατάσταση πάντα και παρουσιάζουν αστάθεια κάτι που μπορεί να της στερήσει την συμμετοχή της στον τελικό, αν όχι και το τρόπαιο, σε περίπτωση που συμβεί αυτό.

Επιμέλεια: Καμζέλα Κατερίνα

 

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *