Type to search

AEK ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚ 1

ΠΑΟ vs ΑΕΚ: Υπόθεση ”Τίτλος”… ώρα μηδέν

Share

 Υπόθεση ’’Τίτλος’’… ώρα μηδέν. Στο μεγαλύτερο ματς της τελευταίας -τουλάχιστον- 15ετίας, ο Παναθηναϊκός υποδέχεται απόψε (30/04, 20:00), στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ’’Απόστολος Νικολαϊδης’’, την ΑΕΚ στα πλαίσια της 7ης αγωνιστικής των play-of της Σούπερ Λιγκ.

 Ντέρμπι τίτλου ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, απόψε (30/04, 20:00) στο ’’Απόστολος Νικολαϊδης’’, με τον νικητή -αν υπάρξει- να θέτει εαυτόν ως το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του φετινού τίτλου.


 Οι ‘’πράσινοι’’ του Ιβάν Γιοβάνοβιτς ισοβαθμούν με τους ‘’κιτρινόμαυρους’’ του Ματίας Αλμέϊδα στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα στους 75 βαθμούς. Αν υπάρξει νικητής, αυτός που θα πάρει τους τρεις βαθμούς γίνεται το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ωστόσο, σε περίπτωση ισοπαλίας του ντέρμπι, τότε ο πρωταθλητής θα κριθεί στο ‘’φώτο – φίνις’’ του πρωταθλήματος και τις 3 εναπομείναντες αγωνιστικές.


 Εκτός από την ίδια συγκομιδή βαθμών των δύο ομάδων, ‘’τρέχουν’’ ένα σημαντικό αήττητο σερί στα play of της Σούπερ Λιγκ, με τον Παναθηναϊκό να έχει 4 σερί νίκες, μετά τις ‘’λευκές’’ ισοπαλίες των δύο πρώτων αγωνιστικών, με ΑΕΚ (0-0) και Βόλο (0-0). Από την άλλη η ΑΕΚ δεν έχει πανηγυρίσει το ‘’τρίποντο’’ μόνο στο ματς της πρεμιέρας του ‘’μίνι’’ πρωταθλήματος απέναντι στον σημερινό της αντίπαλο (0-0). Έκτοτε, μετρά 5 σερί νίκες, με τελευταία το εντυπωσιακό 4-0, απέναντι στον ΠΑΟΚ, στην Νέα Φιλαδέλφεια.  
 
 Η “Ένωση’’ επιστρέφει στην διεκδίκηση του πρωταθλήματος μετά από 5 χρόνια, αφού τη σεζόν 2017/18 στέφθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας μετά από αναμονή 24 χρόνων. Ο Παναθηναϊκός, σήκωσε στα χέρια του το τρόπαιο του πρωταθλητή τη σεζόν 2009/10. Μέσα σε αυτά τα 12 χρόνια, αποχής από την διεκδικηση, οι φίλαθλοι του ‘’τρυφιλλιού’ είδαν την ομάδα τους να τερματίζει στην 11η θέση της βαθμολογίας την ίδια χρονιά που η ΑΕΚ κατακτούσε το πρωτάθλημα.


Head to Head
 Στον τάπητα του ιστορικού γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας θα ‘’απλωθούν’’ δύο εντελώς διαφορετικές αγωνιστικές νοοτροπίες.  Το πιο απλό που θα μπορούσε να περιγράψει την αγωνιστική προσέγγιση του Παναθηναϊκού του Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι πως πυλώνες αποτελεί η υπομονή και η μείζονος σημασίας αμυντική προσήλωση, αρχικά.  Σε δεύτερη φάση, το παιχνίδι του ‘’τρυφιλλιού’’ βασίζεται στην ορθολογική ανάπτυξη με καλή κυκλοφορία της μπάλας και καλό διάβασμα τα ‘’κακά κείμενα’’ της αντίπαλης άμυνας με στόχο την εκτέλεση από καλά σημεία. Τα παραπάνω αποτυπώνονται και στα στατιστικά, με τον Παναθηναϊκό να έχει την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος (13 γκολ) έχοντας μόλις επιτρέψει στους αντιπάλους 12 μεγάλες ευκαιρίες για γκολ, έχει δημιουργήσει 53 μεγάλες ευκαιρίες σε 32 παιχνίδια ( μ.ο. 1.65/90’) με ενεργητικό 45 τέρματα. Επίσης, με ποσοστό 59.3% κατοχής της μπάλας, είναι πρώτος στις επιτυχημένες μεταβιβάσεις με 416.2.

 
 Από την άλλη, η αγωνιστική προσέγγιση της ΑΕΚ του Ματίας Αλμέϊδα είναι εντελώς διαφορετική. Το σύνολο του Αργεντινού προπονητή, ξεκινά την άμυνα του από τον σέντερ φορ καθώς πιέζει ψηλά τον αντίπαλο καθ’ όλη την διάρκεια του παιχνιδιού, με σκοπό να τον μην του επιτρέψει την ανάπτυξη από ‘’χαμηλά’’ ή να τον οδηγήσει σε λάθος. Ο τρόπος που επιτίθεται η ‘’Ένωση’’ είναι με πολλούς ποδοσφαιριστές στο επιθετικό τρίτο, οι οποίοι αλλάζουν συνεχώς ρόλους και θέσεις ώστε να ‘’ανακατέψουν’’ τους αμυντικούς κι έτσι να φτάσουν σε τελική. Ωστόσο, το παράδοξο είναι πως η ΑΕΚ είναι και ομάδα κατοχής, καθώς είναι πρώτη στη σχετική λίστα με 62.7%. Είναι η ομάδα που παράγει τις περισσότερες τελικές ανά ματς (μ.ο 17.3/90’) και η ομάδα που έχει δημιουργήσει τις περισσότερες μεγάλες ευκαιρίες (76) σε 32 παιχνίδια (μ.ο 2.3/90’), έχοντας φυσικά την καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος με 63 τέρματα.
 
 Έφτασε η ώρα λοιπόν, οι καλύτερες ομάδες του Ελληνικού πρωταθλήματος να λύσουν τις διαφορές τους, σε ένα ανεπάναληπτο ντέρμπι στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ωστόσο, ανεξαρτήτου αποτελέσματος και τελικής έκβασης του τίτλου, ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ φωνάζουν πως έχουν επιστρέψει εκεί που θα πρέπει να είναι πάντα. Να διεκδικούν μέχρι τελικής πτώσης, τον τίτλο… 
 
Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος  

Tags:

You Might also Like