Type to search

ΑΕΚ ΛΑ ΛΙΓΚΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Τζιρόνα

Πρώην μεταγραφικός στόχος της ΑΕΚ, ο καλύτερος παίκτης της La Liga

Share

Ο Αλεϊς Γκαρσία, πρώην μεταγραφικός στόχος της ΑΕΚ, είναι ο καλύτερος παίκτης της φετινής La Liga.

Ο 25χρονος μέσος και εκ των αρχηγών της Τζιρόνα διανύει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του και φιγουράρει στην κορυφή πολλών κατηγοριών του Ισπανικού πρωταθλήματος. Βασικός και αναντικατάστατος τη φετινή σεζόν (16 συμμ.), αγωνιζόμενος κατά μέσο όρο 89 λεπτά, έχοντας συμπεριληφθεί 6 φορές στην ομάδα της αγωνιστικής για την La Liga. Το καλοκαίρι του 2020 έφτασε πολύ κοντά να συνεχίσει την καριέρα του στην χώρα μας, όταν αποτελούσε το πρώτο όνομα στην λίστα της ΑΕΚ για αντικαταστάτη του Πέτρου Μάνταλου που ήταν έτοιμος να φύγει για την Αλ-Νασρ.

Για την ομάδα του, ο Γκαρσία ”καταπίνει” πολλά χιλιόμετρα στο χώρο του κέντρου βοηθώντας και στις δύο άκρες του γηπέδου. Κινείται σε όλο τον χώρο μεταξύ των δύο περιοχών όπως φαίνεται στο heatmap του παρακάτω:
Κινούμενος σε όλους αυτούς του χώρους, ο Γκαρσία είναι πολύ καλός στο να ασκεί πίεση στους αντιπάλους του γι’ αυτό κλέβει 1.4 (μ.ο) φορές την μπάλα από αυτούς. Κερδίζει την μπάλα στο τελικό τρίτο του γηπέδου, δηλαδή γύρω από την περιοχή του αντιπάλου, 0.5 (μ.ο) φορές και αυτό του δίνει την δυνατότητα να δημιουργεί για τους συμπαίκτες του, φτιάχνοντας έτσι 6 μεγάλες ευκαιρίες για την ομάδα του με τους συμπαίκτες του να του έχουν δώσει 4 ασίστ. Επίσης, ως Ισπανός η σχέση του με την μπάλα στα πόδια δεν θα μπορούσε να είναι κακή, ακουμπώντας την 75.8 φορές ανα ματς με ποσοστό ευστοχίας μεταβιβάσεων στο 90%, ξεκλειδώνοντας τις άμυνες των αντιπάλων 2.7 φορές το παιχνίδι, όπως φαίνεται και στην εικόνα:   Ενδεικτικό για να καταλάβουμε πόσο ποιοτικός ποδοσφαιριστής και εξαιρετικός χειριστής της μπάλας είναι ο Αλεϊς Γκαρσία είναι πως δεν μετρά κανένα λάθος που να έχει οδηγήσει σε σουτ ή γκολ, αν αναλογιστούμε μάλιστα τους χώρους στους οποίους κινείται.

Πέρα από τις ικανότητες του με την μπάλα στα πόδια και τις δημιουργικές του αρετές, ο Γκαρσία είναι κι ένας παίκτης με πολύ δυνατό κορμί, δίνοντας πολλές μονομαχίες κατά την διάρκεια των αναμετρήσεων. Δίνει 5.7 (μ.ο.) μονομαχίες ανα ματς με το ποσοστό των κερδισμένων να φτάνει το 64%. Φυσικά, εξαιτίας του ύψους του (173 εκ.) δεν τον βοηθά ώστε να είναι δυνατός στο ψηλό παιχνίδι γι’ αυτό διεκδικεί την μπάλα όταν βρίσκεται στον αέρα 0.8 (μ.ο.) ανά ματς, ωστόσο το ποσοστό των κερδισμένων είναι στο 75%.

Αυτά είναι τα στατιστικά του Αλεϊς Γκαρσία που τον χρήζουν κορυφαίο μέσο της φετινής La Liga αλλά και τον ποδοσφαιριστή με την καλύτερη αξιολόγηση μετά από 16 αγωνιστικές με 7.60. 

Μπορεί το καλοκαίρι του 2016 που μεταγράφηκε στην Μάντσεστερ Σίτι να μην κατάφερε να βρει χώρο ώστε να παραμείνει στο υψηλότερο επίπεδο, όμως με τις φετινές του εμφανίσεις δείχνει πως είναι έτοιμος να επιστρέψει εκεί που δεν κατάφερε τότε να παραμείνει.

Επιμελεια: Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος

 

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *