Type to search

Κεντρική ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Xοσέλου: Όλοι έχουνε δικαίωμα στο όνειρο

Share

O Xοσέλου (ή Χοσέ Λουίς Μάτο Σανμαρτίν όπως είναι το πλήρες όνομά του) μέχρι το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής μπορεί να μην έλεγε και πάρα πολλά στο ευρύ φίλαθλο κοινό, αν και είναι ένας επιθετικός που έχει σκοράρει πάνω από 100 φορές στη ποδοσφαιρική του καριέρα. Ο Ισπανός σκόραρε δύο φορές κόντρα στη Νορβηγία για τα Προκριματικά του Γιούρο 2024, στο ντεμπούτο του στην Εθνική ομάδα της χώρας του και δημιούργησε μια όμορφη ποδοσφαιρική ιστορία, όπως συμβαίνει κατά καιρούς στο λαοφιλέστερο άθλημα του πλανήτη.

Ο Χοσέλου είναι μια περίπτωση ποδοσφαιριστή με αρκετές ιδιαιτερότητες. Γεννημένος στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας από Ισπανούς γονείς, εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στο Βίγκο της Γαλικίας σε ηλικία 10 ετών. Αναπόφευκτα, λοιπόν, τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα έγιναν στη Θέλτα. Οι εμφανίσεις του εκεί, τράβηξαν τα βλέμματα της Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία  τον αγόρασε το καλοκαίρι του 2009. Στη Ρεάλ Καστίλια (δεύτερη ομάδα της Ρεάλ) έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις, πέτυχε 26 γκολ και μαζί με τον Άλβαρο Μοράτα (φίλοι ακόμα και σήμερα) δημιούργησαν ένα τρομερό επιθετικό δίδυμο. Μάλιστα πετύχαν την άνοδο στη δεύτερη Εθνική κατηγορία μετά από 5 χρόνια. Με τη φανέλα της Ρεάλ εμφανίστηκε πρώτη φορά τη τελευταία αγωνιστική της σαιζόν 2010-2011, όπου σκόραρε στη νίκη της <<Βασίλισσας>> με 8-1 επί της Αλμερία. Την επόμενη χρονιά έκανε κάποιες ολιγόλεπτες συμμετοχές και κατέκτησε το πρωτάθλημα με τη Ρεάλ. Μετά από χρόνια δήλωσε για την εμπειρία του αυτή: <<Δε μετανιώνω ποτέ για τη παρουσία μου στη Ρεάλ. Μπορεί να έπαιξα λίγο, αλλά είναι κάτι απίστευτο να δουλεύεις υπό τις οδηγίες του Ζοσέ Μουρίνιο.>>

Στη συνέχεια ακολούθησε η περιπλάνηση του Ισπανού επιθετικού σε ομάδες της Γερμανίας και της Αγγλίας. Χόφενχαιμ, Άιντραχτ Φρανκφούρτης, Αννόβερο, Στόουκ Σίτυ, Ντεπορτίβο Λα Κορούνια (ως δανεικός) και ,τέλος, Νιούκαστλ. Το καλοκαίρι 2019 είχε έρθει πλέον η ώρα για τη μόνιμη επιστροφή στην Ισπανία, για λογαριασμό της Αλαβές. Στους Βάσκους ο Χοσέλου πέρασε τα καλύτερα ποδοσφαιρικά του χρόνια. Στη τριετία που έμεινε στην Αλαβές είχε πολύ καλούς αριθμούς (36 γκολ, 9 ασίστ). Μάλιστα πέρυσι έκανε σαιζόν καριέρας με 14 γκολ, κάνοντας υπερπροσπάθεια για να αποφύγει η ομάδα του τον υποβιβασμό, κάτι που τελικά δεν έγινε . Το καλοκαίρι του 2022 η Εσπανιόλ του έδωσε την ευκαιρία να παραμείνει στη Λα Λίγκα προσφέροντάς του τριετές συμβόλαιο  και φέτος δείχνει αποφασισμένος να κάνει ακόμα καλύτερα πράγματα, αφού ήδη έχει σκοράρει 12 γκολ σε 22 εμφανίσεις. Αυτές οι εμφανίσεις είναι που έκαναν τον ομοσπονδιακό τεχνικό, Λουίς ντε λα Φουέντε, να τον συμπεριλάβει για πρώτη φορά στη καριέρα του, στις κλήσεις της Ρόχα για τα πρώτα παιχνίδια της στα προκριματικά του επόμενου Γιούρο.

Αρκετοί Ισπανοί φίλαθλοι δεν είδαν θετικά αυτή τη κλήση, θεωρώντας πως ο 33χρονος Χοσέλου δεν ταιριάζει στην ανανέωση της Ισπανίας την οποία έχει εξαγγείλει ο νέος προπονητής της. ΄Όμως ο ίδιος φρόντισε να δώσει τις απαντήσεις του  στο γήπεδο και βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα 2 φορές απέναντι στη Νορβηγία σε διάστημα 90 δευτερολέπτων. Πραγματικά απίστευτο αν σκεφτεί κανείς πως είχε μπει στον αγωνιστικό χώρο μόλις 2 λεπτά πριν. Ο Ντε λα Φουέντε έσπευσε να αποθεώσει τον παίχτη του μετά το ντεμπούτο του τονίζοντας πως είναι χαρά του να συνεργάζεται με τέτοιους επαγγελματίες όπως ο Χοσέλου. Ο Ισπανός επιθετικός δήλωσε συγκινημένος μετά τη λήξη του αγώνα:<<Σήμερα πραγματοποίησα ένα όνειρο, μόνο που το όνειρό μου δεν ήταν τόσο ωραίο όπως τελικά έγινε. Αφιερώνω αυτή τη στιγμή στην οικογένειά μου, που είναι πάντα εκεί στα δύσκολα και στα εύκολα. Η γυναίκα μου και τα παιδιά μου με βοηθάνε κάθε μέρα και τους αγαπώ πολύ γι’ αυτό>>.

Τη Δευτέρα (27/3) ο Χοσέλου είχε γενέθλια και οι συμπαίκτες του στην Εθνική του επιφύλασσαν μια έκπληξη στο βραδινό γεύμα της ομάδας, φέρνοντάς του μία τούρτα. <<Το μεγαλύτερο δώρο για εμένα είναι ότι βρίσκομαι εδώ. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους επειδή με βοηθήσατε να νιώσω κομμάτι της Εθνικής>> είπε ο 33χρονος άσος, αφού οι υπόλοιποι συμπαίκτες του ευχήθηκαν για τα γενέθλιά του. Ο προπονητής του στην Εσπανιόλ, Ντιέγκο Μαρτίνεθ όταν έγινε γνωστή η κλήση του στη Ρόχα ανέφερε πως έχει εμπιστοσύνη στο ποδοσφαιριστή του και πιστεύει ότι θα τα πάει πολύ καλά με την Εθνική. Ακόμα και στην ήττα της Ισπανίας από τη Σκωτία, όπου ο Χοσέλου έπαιξε βασικός, μπορεί να μην σκόραρε αλλά δημιούργησε δύο καλές στιγμές και με την απόδοσή του ήταν ένας από τους λίγους διακριθέντες σε ένα κακό παιχνίδι για τη Ρόχα, που αποτέλεσε και τη πρώτη ήττα της σε προκριματικά Γιούρο μετά από 9 χρόνια.

Η περίπτωση του Χοσέλου μας αποδεικνύει για ακόμα μία φορά πως το ποδόσφαιρο γεννά όμορφες ιστορίες με αναπάντεχους πρωταγωνιστές. Όλοι έχουν δικαίωμα στο όνειρο ακόμα και σε προχωρημένο στάδιο στη ποδοσφαιρική τους καριέρας. Ποιος ξέρει ποιο μπορεί να είναι το επόμενο βήμα του Ισπανού επιθετικού; Ένα, βέβαια, γνωρίζουμε με σιγουριά. Ότι ο Χοσέλου έζησε μια εμπειρία την οποία δεν μπορούν να τη ζήσουν όλοι.

Επιμέλεια: Nτίνος Μπέσσας

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *