Type to search

άλμα εις ύψος ΑΡΧΙΚΗ ΣΤΙΒΟΣ

Ντικ Φόσμπερι: ο πιο επιδραστικός άλτης του ύψους έφυγε από τη ζωή

Share

Η πιο γνήσια φυσιογνωμία στο άθλημα του ύψους και Ολυμπιονίκης το 1968, Ντικ Φόσμπερι,έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών.

Το γεγονός γνωστοποίησε ο επί χρόνια φίλος και μάνατζέρ του, Ρέι Σούλτε, με δημοσίευση στο Instagram: «Με βαριά καρδιά πρέπει να ανακοινώσω ότι ο μακροχρόνιος φίλος και πελάτης Ντικ Φόσμπερι πέθανε ειρηνικά στον ύπνο του νωρίς το πρωί της Κυριακής, μετά από μια σύντομη επανεμφάνιση λεμφώματος», έγραψε ο Σούλτε στην ανάρτησή του.

Ποιος ήταν όμως ο άνθρωπος που άλλαξε δια παντός τον τρόπο που αγωνίζονται οι άλτες στο ύψος…

Η επαναστατική τεχνική “Fosbury Flop” του Ντικ Φόσμπερι του κέρδισε το χρυσό άλμα εις ύψος στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 στην Πόλη του Μεξικού. | AFP-JIJI

  Όταν ήταν έφηβος δεν ήταν από τα ψηλά παιδιά με τα φυσικά χαρίσματα όπως η πλειονότητα των αλτών. Συγκεκριμένα, το ύψος του ίσα που ξεπερνούσε το 1.50μ,στοιχείο απαγορευτικό για τα δεδομένα. Τα επόμενα χρόνια, φοιτητής πια στο τμήμα Φυσικής και Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Όρεγκον ξεκίνησε να ψάχνει τρόπους, πέρα από την πιο διαδεδομένη τεχνική τότε του δρασκελισμού (ψαλίδι), για να υπερβεί μεγαλύτερα ύψη. Μέχρι το 1964 ο Φόσμπερι είχε μέτρια άλματα, περίπου στα 2,15 μ. με την διαδεδομένη τότε τεχνική στραντλ, και γνώριζε πως δεν είχε πολλές ελπίδες για να διακριθεί σε διεθνείς αγώνες.Μελετώντας έναν Φινλανδό άλτη ονόματι Κάλεβι Κότκας ο νεαρός τότε Ντικ επικεντρώθηκε στην σημασία που έχει το κέντρο μάζας .

  Ο Φόσμπερι είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι εάν λύγιζε το σώμα του με την πλάτη προς τον πήχη, τότε το κέντρο μάζας θα βρισκόταν κάτω από αυτόν και θα τον βοηθούσε να φτάσει σε μεγαλύτερα ύψη. Ο άλτης τότε άρχισε τις συνεχείς προπονήσεις με αυτόν τον νέο παλμό όπως φαίνεται παρακάτω

Το κέντρο βάρους μένει κάτω από τον πήχη

  Εκείνος πρότεινε στον προπονητή του να δοκιμάσουν τη συγκεκριμένη τεχνική και μάλιστα τη λάνσαρε ο ίδιος σε κολεγιακούς αγώνες το 1964. Ήταν τότε που η τεχνική πήρε την ονομασία Φόσμπερι Φλοπ” από την εφημερίδα Medford Mail Tribune.

Το 1968,στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού, το εν λόγω εγχείρημα προκάλεσε ενθουσιασμό σε κοινό και αθλητές με τον Φόσμπερι να κατακτά το χρυσό με το 2,24μ άλμα του, αρκετό ώστε να διαδοθεί ταχύτατα στις τάξεις των αθλητών. Στους επόμενους ολυμπιακούς αγώνες, 28 από τους 40 αθλητές του ύψους, υιοθέτησαν αυτό το στιλ, το οποίο στη συνέχεια κυριάρχησε απόλυτα. επόμενη Ολυμπιάδα του Μονάχου το 1972, Γερμανίδα Ούλρικε Μάιφαρτ χρησιμοποιώντας την τεχνική κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με ισοφάριση του παγκοσμίου ρεκόρ.

Η επανάσταση ήταν τέτοια που η καινοτομία της κίνησης αυτής χρησιμοποιείται κατά κόρον μέχρι και σήμερα από γυναίκες και άντρες σε επίσημες ή μη διοργανώσεις.

επιμέλεια: Μαρία Σαράφογλου

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *