Type to search

ΔΙΕΘΝΗ ΙΣΠΑΝΙΑ Κεντρική ΛΑ ΛΙΓΚΑ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μπαρτσελόνα: Στα δικαστήρια για την «υπόθεση Νεγκρέιρα»

Share

Επίσημη μορφή παίρνουν πλέον οι κατηγορίες εις βάρος της Μπαρτσελόνα και δύο πρώην προέδρων της ομάδας, Τζουσέπ Μαρία Μπαρτομέου και Σάντρο Ροσέλ. Οι κατηγορίες αφορούν τον χρηματισμό διαιτητών έως το 2018 και ειδικότερα την υπόθεση Νεγκρέιρα.

Η συγκεκριμένη υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας τον Φεβρουάριο του 2023 από τα ισπανικά Μέσα. Τα τελευταία έκαναν λόγο για «ύποπτες» πληρωμές ύψους 1,4 εκατομμυρίων ευρώ στον πρώην αντιπρόεδρο της Ένωσης Διαιτητών την περίοδο 2016-18.  Συγκεκριμένα σύμφωνα με την καταλανική εκπομπή «Que T’hi Jugues», η Μπαρτσελόνα φέρεται να κατέβαλε το εν λόγω ποσό προς την εταιρεία DASNIL 95, ιδιοκτησίας του Νεγκρέιρα.

Ο Ισπανός πρώην διαιτητής του ισπανικού πρωταθλήματος τόνισε στην κατάθεσή του πως ουδέποτε υπήρξε ευνοϊκή μεταχείριση προς τους «μπλαουγκράνα», ενώ και η ίδια η Μπαρτσελόνα έσπευσε να διαψεύσει τις κατηγορίες. Σύμφωνα πάντα με τον Νεγκρέιρα, το οι πληρωμές καταβλήθηκαν με αντάλλαγμα την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τους ποδοσφαιριστές όσον αφορά την διαιτησία. Ωστόσο, δεν υπήρχε έγγραφο που να αποδεικνύει τη συγκεκριμένη συναλλαγή.

Με την έρευνα, στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι και σήμερα, να συνεχίζεται αποδείχθηκε πως η «συνεργασία» του Νεγκρέιρα με την Μπαρτσελόνα ίσχυε από το 2001. Έκτοτε έλαβε 7.000.000 ευρώ συνολικά. Ποσό που όπως τονίζουν τόσο ο σύλλογος όσο και ο πρώην διαιτητής, ήταν αυστηρά για συμβουλευτικό ρόλο.

Δύο μήνες μετά, λοιπόν, η Εισαγγελία της Βαρκελώνης αποφάσισε να ασκήσει και επίσημα ποινική δίωξη εις βάρος των Καταλανών και δύο πρώην προέδρων της, Μπαρτομέου και Ροσέλ. Το γεγονός πως οι πληρωμές του ποσού έγιναν σε δόσεις φανερώνει μια διαδικασία που διήρκησε αρκετό διάστημα και δεν έγινε «μια και έξω». Πρόκειται δηλαδή για «συνεχιζόμενη διαφθορά». Κάτι που ενδεχομένως να κάνει τις αναμενόμενες ποινές εις βάρος των προσώπων και της ομάδας ακόμα μεγαλύτερες.

Διώξεις πέρα από τον σύλλογο και τους προέδρους αναμένεται να ασκηθούν και σε άλλα διοικητικά στελέχη της Μπαρτσελόνα τις επόμενες μέρες. Φήμες υπάρχουν πως στο ειδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσει και ο τωρινός διοικητικός ηγέτης της «Μπάρτσα», Τζοάν Λαπόρτα, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνονται προς το παρόν.

Πέρα από την ισπανική δικαιοσύνη, οι «μπλαουγκράνα» μπορεί να αντιμετωπίσουν βαριές ποινές και από την UEFA εφόσον κριθούν ένοχοι για το συγκεκριμένο σκάνδαλο διαφθοράς. Το μόνο βέβαιο είναι πως η υπόθεση αναμένεται να έχει αρκετά ακόμα επεισόδια.

Επιμέλεια: Αργύρης Μαρδάνης

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *