Type to search

ΑΕΚ Κεντρική Κυπέλλο Ελλάδας ΛΑΜΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Λαμία: Φονέας γιγάντων

Share

Τα ημιτελικά του κυπέλλου ξεκινούν με τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ και τη Λαμία να διεκδικούν τη θέση στην κορυφή. Δε θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω ανάλυση, θα κάνουμε όμως ένα μικρό αφιέρωμα, μια μικρή ανασκόπηση για την ομάδα της Φθιώτιδας που αποκτά σταδιακά το ρόλο της ομάδας κυπέλλου. Και όχι άδικα, αφού τα τελευταία χρόνια – όχι μόνο συμμετέχει στο θεσμό- αλλά δίνει το παρόν και στα ημιτελικά. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ο τρόπος που φτάνει ως εκεί, έχοντας αποκλείσει τους τέσσερις από τους πέντε μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου. Κι όμως η Λαμία είχε διαλέξει το ρόλο της από τη δεκαετία του ‘70. 

 

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ 1971-72: Μια τρελή χρονιά  

Η σεζόν 1971-72 βρίσκει το σύλλογο στη Β’ Εθνική, όντας το φαβορί για άνοδο στη μεγάλη κατηγορία, γεγονός που αποτυπώνεται τόσο από τα αποτελέσματα, όσο και από το ρόστερ της ομάδας. Παίκτες όπως ο Γιαννέλος, ο Ντεσιμόνε και ο Πίρτσος συνέθεταν ένα εξαιρετικό σύνολο που οδηγούσε την κούρσα του πρωταθλήματος για μεγάλο διάστημα. Παράλληλα άρχισαν να προχωρούν και στο κύπελλο, περνώντας τα εμπόδια του Ορχομενού και της Κορίνθου. Κάπου εκεί η μοίρα τους έφερε πάνω στην ΑΕΚ, που ήταν και η εν ενεργεία πρωταθλήτρια. Το ημερολόγιο έγραφε 8 Μαρτίου 1972 και περίπου δέκα χιλιάδες Λαμιώτες είχαν κατακλύσει το Δημοτικό στάδιο για να δουν τόσο την προσπάθεια της ομάδας τους, όσο και τα αστέρια του Δικεφάλου (Μίμης Παπαϊωάννου, Λάκης Νικολάου κ.α.). Τα ματς ήταν μονά και οι γηπεδούχοι όντας καλά οργανωμένοι αμυντικά, έστειλαν το παιχνίδι στην παράταση. Εκεί, ένα γκολ του Ζέρβα στο 110’ ήταν αρκετό για να τους δώσει την τεράστια πρόκριση. Η Λαμία θα έδινε το παρόν στα προημιτελικά, αλλά δε θα ήταν η μόνη από τη δεύτερη τη τάξει κατηγορία που το καταφέρνει, καθώς ο ΟΦΗ με τον οποίο θα συγκρουστεί είχε υποβιβαστεί το 1971.  

Η ομάδα της Φθιώτιδας ταξίδεψε στην Κρήτη με στόχο να προκριθεί για πρώτη φορά στην τετράδα. Και τα κατάφερε. Αυτή τη φορά δεν έφθασε ούτε η κανονική διάρκεια, ούτε η παράταση και το ζευγάρι έλυσε τη διαφορά τους στα πέναλτι. Η Λαμία ήταν πιο εύστοχη και με 4-2 έκλεισε το εισιτήριο για τα ημιτελικά, γράφοντας ιστορία. Επόμενος αντίπαλος, όπως και φέτος, ο ΠΑΟΚ.  

 Ο Δικέφαλος του Βορρά επιδίωκε να παίξει για τρίτη συνεχόμενη φορά σε τελικό, ενώ το παιχνίδι ορίστηκε στην Τούμπα. Κόντρα στα προγνωστικά οι Φθιωτείς κυριάρχησαν στο πρώτο ημίχρονο, δεν άντεξαν όμως στο δεύτερο και ηττήθηκαν με 2-0. Ο ΠΑΟΚ μετά από δύο συνεχόμενους χαμένους τελικούς, θα νικούσε τον Παναθηναϊκό και θα κατακτούσε το τρόπαιο.  

Για τη Λαμία το όνειρο τελείωσε εκεί, όμως αυτό ήταν το λιγότερο. Η ομάδα, όχι μόνο δεν κατάφερε να ανέβει στη μεγάλη κατηγορία, στο τέλος της σεζόν  υποβιβάστηκε κιόλας στο τοπικό πρωτάθλημα. Ο σύλλογος κρίθηκε ένοχος για απόπειρα δωροδοκίας προς τον παίκτη του Βύζαντα Μεγάρων Δημήτρη Μπάγια και τη σεζόν 1972-73 αγωνίστηκε στην Α’ ΕΠΣ Φθιώτιδας / Φωκίδας. 

 

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ 2018-19: ΝΟΚ ΑΟΥΤ ΟΙ ΑΙΩΝΙΟΙ 

Τα χρόνια πέρασαν η Λαμία ανέκαμψε και το 2017 ανέβηκε για πρώτη φορά στα μεγάλα σαλόνια. Από εκείνη την ημέρα δίνει ανελλιπώς το παρόν στη Super league, δεν ξέχασε όμως ποτέ το αγαπημένο της κύπελλο. Τη δεύτερη χρονιά της παρουσίας της στην πρώτη εθνική κατηγορία πέρασε στη φάση των 16 του κυπέλλου, ούσα δεύτερη στον όμιλο πίσω από την ΑΕΚ και πάνω από το Βόλο και τον Απόλλων Λάρισας. Στα νοκ άουτ αντίπαλος ήρθε ο Παναθηναϊκός και μάλιστα σε διπλό παιχνίδι. Στις 10/1/19 στο Αθανάσιος Διάκος ο Χερόνιμο Μπαράλες δίνει προβάδισμα πρόκρισης στη Λαμία με χτύπημα πέναλτι. Το τελικό 1-0 δε θα ήταν εύκολη υπόθεση όμως. Στον επαναληπτικό οι πράσινοι σφυροκοπούν την εστία του Μελίσσα και στο 83’ ο Εμμανουηλίδης θα στείλει το ματς στην παράταση. Οι Φθιωτείς θα αντέξουν στο έξτρα τριαντάλεπτο και στη διαδικασία των πέναλτι θα ευστοχήσουν και στα τέσσερα που θα εκτελέσουν. Η Λαμία θα παγώσει το ΟΑΚΑ, θα προχωρήσει στα προημιτελικά και θα στερήσει ένα αιώνιο ντέρμπι.  

 Ο Ολυμπιακός βρισκόταν στην πρώτη χρονιά του Μαρτίνς έπαιζε ωραίο ποδόσφαιρο, αλλά τον Φεβρουάριο δεν κατάφερε να μείνει εντός στόχων. Πρώτα ηττήθηκε από τον ΠΑΟΚ και ουσιαστικά έχασε το πρωτάθλημα, στη συνέχεια αποκλείστηκε από τη Ντινάμο Κιέβου στο Europa league και στις 28/2 είχε τη ρεβάνς του εκτός έδρας 3-3 με τη Λαμία. Οι κυανόλευκοι είχαν αποσπάσει την ισοπαλία από το πρώτο ματς και κατέβηκαν με ελάχιστες έστω ελπίδες στο Καραϊσκάκης. Καθώς, όμως, τα λεπτά περνούσαν η αστοχία των ερυθρόλευκων σε συνδυασμό με τις επεμβάσεις του Σαράνοφ αναπτέρωναν το ηθικό τους. Κι έτσι στο 52’ η προβολή του Τομάς έδωσε στο όνειρο πνοή. Η Λαμία είχε σκορ πρόκρισης και θα το κρατούσε μέχρι και το τελευταίο σφύριγμα χάρη στον εκπληκτικό τερματοφύλακά της, ο οποίος απέκρουσε μέχρι και πέναλτι του Φορτούνη. Η μεγαλύτερη επιτυχία του συλλόγου ήταν γεγονός. Για δεύτερη φορά στην ιστορία της θα βρισκόταν στην τετράδα, αυτή τη φορά με αντίπαλο την ΑΕΚ.  

Οι κιτρινόμαυροι στα ημιτελικά ήταν απόλυτα συγκεντρωμένοι, έχοντας πάρει και το μάθημά τους από τους δύο προηγούμενους αντιπάλους τους. Οι Φθιωτείς θα αντιμετώπιζαν την ΑΕΚ ξανά ως εν ενεργεία πρωταθλήτρια, το αποτέλεσμα όμως ήταν άκρως δυσάρεστο αυτή τη φορά. Ο Δικέφαλος με δύο νίκες, 2-0 εντός και 4-0 εκτός έδρας δεν άφησε κανένα περιθώριο στη Λαμία, που δε μπόρεσε να κάνει και το τρίτο θαύμα. Κατάφεραν, όμως, να σοκάρουν το κόσμο και να γράψουν μια ακόμη επιτυχία στην ιστορία τους. 

 

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ 2021-2022: Η ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ ΑΡΗ 

Εδραιωμένη πια στη Super League, η ομάδα της Στερεάς μπήκε στη μάχη της περσινής διοργάνωσης επικρατώντας για τη φάση των 32 με 3-0 της Ηλιούπολης εκτός έδρας. Στον επόμενο γύρο θα περάσει το εμπόδιο του Ιωνικού (2-0 και 0-1) και στα προημιτελικά η κληρωτίδα θα την φέρει αντιμέτωπη με τον Άρη. Οι Θεσσαλονικείς, που πάντα έχουν ως στόχο το κύπελλο, ένιωθαν φαβορί αλλά ήξεραν πως πρέπει να είναι απόλυτα σοβαροί απέναντι στη σκληροτράχηλη και πάντα επικίνδυνη Λαμία.  

Στο πρώτο παιχνίδι στο Κλεάνθης Βικελίδης οι γηπεδούχοι είχαν την πρωτοβουλία και τις ευκαιρίες, αλλά δεν κατάφεραν να σκοράρουν. Το τελικό 0-0 άφηνε ανοικτούς λογαριασμούς, κανείς δε φανταζόταν όμως αυτό που θα εξελισσόταν στη ρεβάνς. Η καλή μέρα φάνηκε από το πρωί και ο Άρης (με τον Καμαρά) στο 16’ θα αστοχήσει από την άσπρη βούλα. Ακολούθησαν εκατέρωθεν ευκαιρίες, οι φιλοξενούμενοι όμως θα μπορούσαν να είχαν σκοράρει σε αρκετές περιπτώσεις. Το δεύτερο 0-0 οδήγησε το ζευγάρι στην παράταση κι ενώ όλα έδειχναν ότι θα πάμε στα πέναλτι μια φάση άλλαξε την ιστορία. Η Λαμία στο 118’ κέρδισε κόρνερ και ο Τζανετόπουλος με κεφαλιά έγραψε το 1-0. Το δράμα όμως θα συνεχιζόταν. Στο τελευταίο λεπτό ο Άρης θα στήσει ξανά τη μπάλα στα έντεκα μέτρα και ο Μπρούνο Γκάμα θα σταθεί απέναντι στο Σαράνοφ. Ο Σέρβος τερματοφύλακας θα γινόταν ξανά ήρωας και θα απέκρουε την εκτέλεση του αντιπάλου του. Οι κυανόλευκοι έκλεισαν θέση στα ημιτελικά για τρίτη φορά και θα αντιμετώπιζαν τον Παναθηναϊκό.  

Οι πράσινοι την είχαν πατήσει ήδη δύο φορές από τη Λαμία και έδειξαν να έχουν πάρει το μάθημά τους. Το 1-0 στη Λεωφόρο και το 2-0 στη Φθιώτιδα έδωσαν την πρόκριση στο τριφύλλι.  

 

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ 2022-23: ΜΕ ΟΠΛΟ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ 

 

Τα ματς με τον ΠΑΟΚ θα βρουν τη Λαμία στην τελευταία θέση του πρωταθλήματος και το μυαλό όλων θα βρίσκεται στη σωτηρία. Οι Λαμιώτες, πάντως, σε μια δύσκολη σεζόν κατάφεραν και πάλι να μπουν στην τελική τετράδα. Αυτή τη φορά χωρίς υπερβάσεις, αλλά με όπλο την εμπειρία τους. Στη φάση των 32 νίκησαν με 2-0 τον Αλμωπό Αριδαίας εκτός έδρας και στους 16 τέθηκαν αντιμέτωποι με την Καλλιθέα, που αποδείχθηκε δύσκολος αντίπαλος. Το 1-1 στο Αθανάσιος Διάκος ανάγκαζε τη Λαμία να έρθει στην Αθήνα για να κερδίσει. Και τα κατάφερε ξανά, περνώντας στα προημιτελικά για έκτη συνεχόμενη χρονιά. Εκεί θα έβρισκε την έκπληξη της διοργάνωσης και ομάδα της Γ’ Εθνικής, τον Απόλλων Παραλιμνίου. Ο σύλλογος από τις Σέρρες είχε κάνει ήδη την υπέρβασή του και οι Λαμιώτες με δύο νίκες (1-2 και 4-2) πέρασαν ξανά στους τέσσερις. 

Η διασταύρωση με το Δικέφαλο του Βορρά δε θα είναι εύκολη υπόθεση, εξαιτίας και της εικόνας των δύο ομάδων φέτος, αλλά η Λαμία δικαιούται να ελπίζει στο όνειρο. Άλλωστε, έχει κάνει τις υπερβάσεις της όλα αυτά τα χρόνια κι αν την υποτιμήσεις μπορεί να την πατήσεις. Ο ΠΑΟΚ, βέβαια, είναι η μόνη ομάδα από το Big 5 που δεν έχει αποκλειστεί από τους κυανόλευκους.  

 

Επιπλέον αναφορά το εντυπωσιακό 4-1 της Λαμίας επι του Παναθηναϊκού για τη φάση των 16 τη σεζόν 2017-18, το οποίο παρά την ήττα με 1-0 στη Λεωφόρο έδωσε την πρόκριση στα προημιτελικά. Εκεί, ο Πανιώνιος με δύο νίκες απέκλεισε τους Φθιωτείς και πέρασε στον επόμενο γύρο.  

Επιμέλεια: Χονδρός Παναγιώτης

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *