Type to search

ΑΡΣΕΝΑΛ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΡΕΜΙΕΡ ΛΙΓΚ ΤΣΕΛΣΙ

Άρσεναλ – Τσέλσι: Η ιστορία συνεχίζεται

Share

Σε μια ακόμα μεταγραφική περίοδο συνεχίστηκε το αλισβερίσι μεταξύ της Άρσεναλ και της Τσέλσι με τον Ζορζίνιο να είναι ο τελευταίος για την ώρα ποδοσφαιριστής που μεταπήδησε από το ένα κλαμπ του Λονδίνου στο άλλο.

Συνολικά 32 ποδοσφαιριστές έχουν κάνει το κοντινό αυτό ταξίδι. Πολλοί όπως ο Σεσκ Φάμπρεγκας και ο Νικολάς Ανελκά το έκαναν με ενδιάμεσους σταθμούς άλλες ομάδες, ενώ άλλοι όπως ο Άσλει Κόουλ και ο Ολιβιέ Ζιρού απευθείας.

Άσλεϊ Κόουλ: Άρσεναλ (1999-2006), Τσέλσι (2006-2014)

Το καλύτερο για πολλούς αριστερό μπακ που έχει βγάλει ποτέ η Αγγλία και ένα από τα καλύτερα του κόσμου ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα από την Άρσεναλ. Αγωνίστηκε εκεί από την ηλικία των 9 και δηλώνει οπαδός της. Αυτό ωστόσο δεν τον εμπόδισε να αλλάξει στρατόπεδο το 2006 σε μια απόφαση που έφερε την οργή των οπαδών των «Κανονιέρηδων». Ο Κόουλ είχε ξεκινήσει συνομιλίες με την ομάδα του Ζοσέ Μουρίνιο το 2005 πίσω από την πλάτη της Άρσεναλ και γι’ αυτό μάλιστα τιμωρήθηκε από την Πρέμιερ Λιγκ με χρηματικό πρόστιμο 75.000 χιλιάδων λιρών. Τελικά στις 31 Αυγούστου του 2006 ολοκληρώθηκε η μεταγραφή έναντι του ποσού των 5 εκατομμύριων λιρών, με τον Γουιλιάμ Γκαλάς να κάνει το αντίθετο δρομολόγιο ως μέρος της συμφωνίας. Το 2019 σε συνέντευξη που έδωσε, μιλώντας για εκείνη την εποχή χαρακτήρισε τον εαυτό του «Νέο, αφελή και χαζό» και υποστήριξε ότι θα μπορούσε να ήταν λιγότερο θερμόαιμος, αλλά η μεταγραφή του στην Τσέλσι δεν είναι κάτι που μετανιώνει. Με την Άρσεναλ κέρδισε 2 πρωταθλήματα, ανάμεσα τους και αυτό των «Invincibles» το 2004, 3 FA Cups, 2 Community Shields και έφτασε και στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 2006. Με την Τσέλσι κέρδισε 1 πρωτάθλημα, 4 FA Cups, 1 Λιγκ Καπ, 1 Community Shield, 1 Γιουρόπα Λιγκ το 2013 απέναντι στη Μπενφίκα και φυσικά 1 Τσάμπιονς Λιγκ το 2012 απέναντι στη Μπάγερν Μονάχου.

Πετρ Τσεχ: Τσέλσι (2004-2015), Άρσεναλ (2015-2019)

Ο Πετρ Τσεχ αποτελεί τον καλύτερο τερματοφύλακα στην ιστορία των «Μπλε» και έναν από τους καλύτερους που έχουν περάσει από τα αγγλικά γήπεδα. Αγαπήθηκε όσο λίγοι στο «Στάμφορντ Μπριτζ και η μετακίνηση του το καλοκαίρι του 2015 έναντι 10 περίπου εκατομμυρίων λιρών στεναχώρησε αρκετούς φίλους της Τσέλσι. Κάποιοι έφτασαν μέχρι και στο σημείο να του στέλνουν απειλές θανάτου μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο ευτυχώς αποτελούσαν μονάχα μια μειονότητα, καθώς οι περισσότεροι σεβάστηκαν την απόφασή του, μιας και δεν ήταν δυνατόν να ξεχάσουν την τεράστια προσφορά του στον σύλλογο. 4 πρωταθλήματα, 4 FA Cups, 3 Λιγκ Καπ, 2 Community Shields, 1 Τσάμπιονς Λιγκ και 1 Γιουρόπα Λιγκ αλλά και το Χρυσό Γάντι το 2005 για τα περισσότερα clean sheets σε μια χρονιά. Οι 24 φορές που κατάφερε να κρατήσει ανέπαφη την εστία του αποτελούν ακόμα ρεκόρ για την Πρέμιερ Λιγκ. Με την Άρσεναλ η καριέρα του δεν ήταν τόσο πλούσια, πράγμα καθόλα λογικό μιας και δεν οι «Κανονιέρηδες» δεν περνούσαν τα καλύτερα χρόνια τους. Παρ ’όλα αυτά κατάφερε να κερδίσει 1 FA Cup και 2 Community Shield. Μάλιστα στα δύο τελευταία αγωνίστηκε απέναντι στην παλιά του ομάδα. Το 2019 η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε το τελευταίο του επαγγελματικό παιχνίδι να είναι ο τελικός του Γιουρόπα Λιγκ στο Μπακού απέναντι και πάλι στην Τσέλσι, με την Άρσεναλ να χάνει 4-1 αλλά τον Τσεχ να κρατάει το σκορ σε όχι ντροπιαστικά επίπεδα. Τον Ιούνιο του 2019 επέστεψε στην αγαπημένη του Τσέλσι σε διοικητικό πόστο.

Σεσκ Φάμπρεγκας: Άρσεναλ (2003-2011), Τσέλσι (2014-2019)

Ο Σεσκ Φάμπρεγκας δεν πήγε απευθείας από την μια ομάδα στην άλλη, καθώς μεσολάβησε η Μπαρσελόνα. Αυτό ωστόσο δεν εμπόδισε τους οπαδούς της Άρσεναλ να χαρακτηρίσουν προδότη τον Καταλανό και να τον βάλουν στην ίδια κατηγορία με τον Άσλει Κόουλ. Η μεταγραφή του στους «Μπλαουγκράνα» το 2011 σίγουρα δυσαρέστησε αρκετούς φίλους της Άρσεναλ, ωστόσο ήταν κατανοητή, καθώς επέστρεφε στη χώρα του. Το να πάει όμως τρία χρόνια αργότερα στη μισητή Τσέλσι για 30 εκατομμύρια λίρες είναι κάτι που τον έκανε persona non grata στην κόκκινη πλευρά του Λονδίνου. Ο Σεσκ βρισκόταν από τα 16 του στις ακαδημίες της Άρσεναλ και στα 8 χρόνια που παρέμεινε κατέκτησε 1 FA Cup και 1 Community Shield. Την χρονιά των Invincibles αν και ήταν μέλος της ομάδας δεν έλαβε μετάλλιο για την κατάκτηση του πρωταθλήματος καθώς δεν αγωνίστηκε καθόλου σε αυτό. Στην Τσέλσι η τροπαιοθήκη του μεγάλωσε σημαντικά αφού προσέθεσε 2 Πρωταθλήματα, 1 FA Cup, 1 Λιγκ Καπ και 1 Γιουρόπα Λιγκ.

Ολιβιέ Ζιρού: Άρσεναλ (2012-2018), Τσέλσι (2018-2021)

Ο Ζιρού αφού έκανε τον άθλο με την Μονπελιέ και κατέκτησε το πρωτάθλημα Γαλλίας το 2012, «διέσχισε» τη Μάγχη και έγινε κάτοικος Λονδίνου για 6 χρόνια για χάρη της Άρσεναλ. Εκεί σημείωσε 105 γκολ και κατέκτησε 3 FA Cup και 3 Community Shield. Επίσης, το «χτύπημα του σκορπιού» απέναντι στην Κρίσταλ Πάλας του χάρισε το Βραβείο Πούσκας για το καλύτερο γκολ του 2017. Ωστόσο, το 2018 δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια η παρουσία του στην βασική ενδεκάδα γινόταν όλο και πιο σπάνια αποφάσισε να αλλάξει φανέλα και να φορέσει τα μπλε της Τσέλσι έναντι 18 εκατομμυρίων λιρών. Μπορεί ούτε στην Τσέλσι να μην βρήκε θέση βασικού, όμως κατάφερε να κατακτήσει 1 FA Cup, 1 Γιουρόπα Λιγκ και 1 Τσάμπιονς Λιγκ το 2021.

Νταβίντ Λουίζ: Τσέλσι (2011-2014, 2016-2019), Άρσεναλ (2019-2021)

Ο Βραζιλιάνος κεντρικός αμυντικός στο Δυτικό Λονδίνο κατέκτησε σχεδόν ό,τι μπορούσε να κατακτήσει κατά τη διάρκεια των δύο θητειών του εκεί. 1 Πρωτάθλημα, 1 Fa Cup, 2 Γιουρόπα Λιγκ και 1 Τσάμπιονς Λιγκ το 2012. Μπορεί να πραγματοποιούσε συχνά πυκνά λάθη, ωστόσο κανένας φίλος των «Μπλε» δεν μπορεί να αρνηθεί την προσφορά του και το πάθος του για την ομάδα. Το καλοκαίρι του 2019 αποφάσισε να μετακομίσει στην Άρσεναλ για 8 περίπου εκατομμύρια λίρες. Η παρουσία του εκεί δεν ήταν το ίδιο επιτυχημένη, αλλά αυτό δεν τον απέτρεψε από το να πανηγυρίσει 1 FA Cup και 1 Community Shield.

Γουίλιαμ Γκαλάς: Τσέλσι (2001-2006), Άρσεναλ (2006-2010), Τότεναμ (2010-2013)

Ειδική μνεία χρειάζεται να γίνει στον Γουίλιαμ Γκαλάς. Ο Γάλλος αμυντικός δεν αρκέστηκε στους «Μπλε» και στους «Κανονιέρηδες» αλλά πήγε και στην Τότεναμ. Τίτλους ωστόσο είδε μόνο στην Τσέλσι, όπου και πανηγύρισε 2 Πρωταθλήματα υπό τις οδηγίες του Ζοσέ Μουρίνιο, 1 Λιγκ Καπ και 1 Community Shield.

 

Επιμέλεια: Ορέστης Καδδάς

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *