Type to search

ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Πρέμιερ Λιγκ Τσέλσι

Τι οδήγησε την Τσέλσι να σπάσει τα ταμεία για τον Έντσο Φερνάντεζ;

Share

Όταν η Μπενφίκα υπέγραφε τον Έντσο Φερνάντεζ τον περασμένο Ιούνιο από την Ρίβερ Πλέιτ με 10εκ., στο πορτογαλλικό κλαμπ προβληματίζονταν για την άμεση ενσωμάτωση του ή αν θα ήταν καλύτερο να ενσωματωθεί τον Ιανουάριο.

Αποδείχθηκε πως αυτό που θα έπρεπε να τους προβληματίζει έπρεπε να ήταν, πότε θα έφευγε και με πόσα χρήματα, καθώς η απάντηση ήρθε πολύ γρήγορα. Επτά μήνες αργότερα η Τσέλσι τον αγοράζει, με περισσότερα από 10 φορές τα χρήματα που δαπάνησαν οι ”Αετοί”. Αποχωρεί ως παγκόσμιος πρωταθλητής, κάνοντας τον μάλιστα την ακριβότερη μεταγραφή της Πρέμιερ Λιγκ.

Η Τσέλσι χρειάστηκε να βγάλει από τα ταμεία της, την τελευταία μέρα της μεταγραφικής περιόδου, 121εκ. ευρώ, μετά από μισή ουσιαστική χρονιά του παίκτη στην Ευρώπη.
Η άνοδος του 22χρονου Αργεντίνου δεν ήταν τίποτα λιγότερο από ραγδαία, αφού μόλις 18 μήνες πριν επέστρεψε στην Ρίβερ Πλέιτ όπου και καθιερώθηκε, έπειτα από τον δανεισμό του στην Ντιφένσα Χιουστίσια.

Πόσο καλός είναι τη φετινή σεζόν;

Ένας παίκτης που δεν είναι γνωστός αλλά πραγματοποιεί μεγάλες εμφανίσεις σε Παγκόσμιο Κύπελλο πάντα τον περιμένει μία τεράστια μεταγραφή μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Η ιστορία γνωστή. Έτσι έγινε και με τον Έντσο Φερνάντεζ, ο οποίος ξεχώρισε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, καθώς οι εμφανίσεις του με την ”αλμπισελέστε” έστρεψαν την προσοχή πάνω του.

Η πρώτη διεθνή συμμετοχή του Φερνάντεζ πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβρη, ένα μήνα πριν την έναρξη του Μουντιάλ, όταν αντικατέστησε τον Παρέδες (του οποίου πήρε την θέση στην βασική ενδεκάδα αργότερα) σε φιλικό παιχνίδι απέναντι στην Ονδούρα.
Στην βασική ενδεκάδα της Αργεντινής ξεκίνησε στο τελευταίο ματς του ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου, απέναντι στην Πολωνία, και από τότε δεν βγήκε από αυτήν. Οι εμφανίσεις του στα γήπεδα του Κατάρ συνοδεύτηκαν από ένα γκολ, μία ασίστ, ένα Παγκόσμιο Κύπελλο και το βραβείου του καλύτερου νέου ποδοσφαιριστή της διοργάνωσης.

Τώρα, ας γυρίσουμε λίγο πίσω στο χρόνο. Πριν ο Έντσο κλείσει στην Μπενφίκα το καλοκαίρι, η Γουλβς είχε φτάσει πολύ κοντά στην απόκτηση του, καθώς είχε προσφέρει στην Ρίβελ Πλειτ 10εκ. ευρώ + ακόμη 8εκ. ευρώ αν έπιανε κάποιους στόχους. Εκείνος όμως επέλεξε την Μπενφίκα και η Ρίβερ σεβάστηκε την προτίμηση του, παρόλο που οι ”αετοί” πρόσφεραν λιγότερα χρήματα για την απόκτηση του. Ωστόσο, σημείο κλειδί της συμφωνίας μεταξύ Ρίβερ – Μπενφίκα ήταν πως ο αργεντίνικος σύλλογος θα έπαιρνε το 25% του ποσού της επόμενης μεταγραφής του Έντσο.
Η συμφωνία ανακοινώθηκε τον Ιούνιο, ωστόσο ο Φερνάντεζ θα ταξίδευε για την Λισαβώνα μετά το Κόπα Λιμπερταδόρες. Εάν η Ρίβερ πήγαινε μέχρι τέλους στην διοργάνωση, ο Αργεντίνος μέσος θα ενσωματώνοταν στην Μπενφίκα τον Ιανουάριο, αφού ο τελικός του Λιμπερταδόρες ήταν τον Οκτώβρη και έτσι δεν θα είχε αγωνιστεί πιθανότατα ακόμη με την φανέλα της πορτογαλλικής ομάδας.
Λίγες εβδομάδες αργότερα από την ανακοίνωση της μεταγραφής, η Βελέζ Σάρσφιλντ έκανε στην Μπενφίκα ένα μεγάλο δώρο, όπως αποδείχθηκε, αποκλείοντας την Ρίβερ στην φάση των 16.
Έτσι, μετά από ακόμη κάποιες εβδομάδες ο Έντσο Φερνάντεζ κάνει ντεπούτο με την φανέλα της Μπενφίκα, απέναντι στην Μίντιλαντ, ματς για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ στο οποίο σκοράρει. Σκόραρε και στο δεύτερο σκέλος του αγώνα και από τότε δεν κοίταξε πίσω…

Ο Φερνάντεζ έχει 4 γκολ και 7 ασίστ στα πρώτα του 29 παιχνίδια αγωνιζόμενος στα Ευρωπαϊκά γήπεδα αλλά αυτά τα νούμερα λένε την μισή αλήθεια για το παιχνίδι του box – to – box μέσου.
Μόνο τέσσερις κεντρικοί μέσοι έχουν κάνει περισσότερα τάκλιν (19) από τον Αργεντίνο στην φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.
Έχει κάνει 286 περισσότερες επιτυχημένες μεταβιβάσεις (1.431) από οποιονδήποτε άλλον ποδοσφαιριστή του Πορτογαλλικού πρωταθλήματος. (2ος Οταμέντι 1.145)
Επίσης, στο πορτογαλλικό πρωτάθλημα είναι ο κορυφαίος σε κουβαλήματα μπάλας, τόσο σε σύνολο όσο και σε απόσταση.
Ανάμεσα σε ποδοσφαιριστές που έχουν 1.000 ή και περισσότερα λεπτά συμμετοχής στα έξι κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης (Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλλία), μόνο ο Ρικάρντο Όρτα της Μπράγκα και ο Κβίχτσα Κβαρατσκέλια της Νάπολι έχουν περισσότερες ενέργειες με την μπάλα που κατέληξαν σε σουτ από open play, ανα ενενηντάλεπτο, από τον Έντσο Φερνάντεζ (7.91/90′).

Τί έκανε τις προηγούμενες σεζόν;

Ο Έντσο Φερνάντεζ εντάχθηκε σε ηλικία 6 ετών στις ακαδημίες της Ρίβερ Πλειτ, κάνοντας του ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα το 2019.
Πέρασε ένα χρόνο δανεικός στην Ντιφένσα Χιουστίσια, όπου εκεί βρήκε ως προπονητή ένα πρώην παίκτη της Τσέλσι, τον Ερνάν Κρέσπο. Υπό την καθοδήγηση του έγραψε 32 συμμετοχές σημειωνοντας ένα γκολ.
Εκείνη την χρονιά ήταν μέλος μιας ομάδας που έγραψε ιστορία, κατακτώντας το Κόπα Σουνταμερικάνα και το Ρικόπα Σουνταμερικάνα.
Επέστρεψε στην Ρίβερ το καλοκαίρι του 2021 και αποχώρησε από εκείνη ένα χρόνο αργότερα, καταγράφοντας 53 συμμετοχές με 12 γκολ και 10 ασίστ.

Η ανέλιξη του Έντσο Φερνάντεζ έχει ραγδαίο ρυθμό. Η απόφαση της Τσέλσι να βγάλει από τα ταμεία της ένα τόσο μεγάλο ποσό για να τον αποκτήσει ήδη δέχεται αρνητική κριτική. Δύο παράγοντες μπορούν να μας απαντήσουν στο ερώτημα, αν αξίζει τόσα χρήματα η μεταγραφή ενός παίκτη με μόλις έξι μήνες παρουσίας στην Ευρώπη. Ο χρόνος και ο ίδιος….

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *