Type to search

Eurocup Women EuroLeague Women ΑΡΙΚΑ ΚΑΡΤΕΡ ΓΚΟΥΣΤΑΦΣΟΝ Ερασιτέχνης Ολυμπιακός Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ Θάνος Νίκλας ΚΑΠΟΓΙΑΝΝΗ Κεντρική ΚΛΕΙΣΤΟ ΠΑΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΠΑΣΚΕΤ ΛΙΓΚ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΥΚ ΣΤΑΜΟΛΑΜΠΡΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΤΣΑΣΤΙΤΙ ΡΙΝΤ ΧΡΙΣΤΙΝΑΚΗ

«Πράσινη» παρέλαση, απέφυγε το «έμφραγμα» ο Ολυμπιακός

Share

Ο Παναθηναϊκός μετέτρεψε για τρία δεκάλεπτα σε παράσταση για ένα ρόλο το «αιώνιο ντέρμπι» και με σκορ 77 – 63 κυριάρχησε απόλυτα επί του Ολυμπιακού. Οι «πράσινες» βρέθηκαν μπροστά ακόμη και με 29 πόντους, δίχως ωστόσο να καταφέρουν να ανατρέψουν τη διαφορά του πρώτου αγώνα (για έναν μόλις πόντο).

Οι δύο ομάδες παρατάχθηκαν στο παρκέ του «Παύλος Γιαννακόπουλος» με διαφορετικούς στόχους. Ο μεν Παναθηναϊκός με στόχο τη νίκη και την ισοφάριση της σειράς σε 1 – 1 ενόψει των πλέι οφ, που ακολουθούν, ο δε Ολυμπιακός με σκοπό να εξασφαλίσει το «ροζ φύλλο» αγώνος, το οποίο πέραν του πλεονεκτήματος έδρας θα ισοδυναμούσε με… μισό πρωτάθλημα.

«Πράσινη κυριαρχία» για τρία δεκάλεπτα

Με την ώθηση της «καυτής» του έδρας και με την ψυχολογία στα ύψη, έπειτα και από την μεγάλη νίκη επί του «αιώνιου αντιπάλου» του με φόντο το εισιτήριο για το φάιναλ φορ του Κυπέλλου Ελλάδας, ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε πολύ δυναμικά το παιχνίδι και με οκτώ μαζεμένους πόντους της Ελεάννας Χριστινάκη κατάφερε να χτίσει από πολύ νωρίς ένα ισχυρό προβάδισμα (13 – 6). Το τάιμ άουτ που κάλεσε εσπευσμένα ο προπονητής του Ολυμπιακού, κ. Νίκλας κάθε άλλο παρά ανέκοψε τον «επιθετικό οίστρο» του «τριφυλλιού», με τις «πράσινες» να συνεχίζουν να βρίσκουν σκορ και να προσθέτουν περισσότερες παίκτριες στην εξίσωση, με τις Κάρτερ και Ριντ να καταγράφουν σημαντική συνεισφορά. Η πρώτη περίοδος έληξε με το σκορ να βρίσκεται στο 31 – 19 υπέρ των γηπεδούχων και την Ελεάννα Χριστινάκη να έχει σημειώσει τους 12 από τους 31 πόντους της ομάδας της.

Με το «πόδι πατημένο στο γκάζι» ξεκίνησε και η δεύτερη περίοδος για τις παίκτριες του Παναθηναϊκού. Με τρίποντο, η Χριστινάκη έφτασε στους 15 πόντους και «εκτόξευσε» τη διαφορά για τον Παναθηναϊκό σε επίπεδα πλησίον των 20 πόντων. Σε εκείνο ακριβώς το σημείο, όλα λειτουργούσαν ρολόι για τις αθλήτριες της κόουτς Καπογιάννη, οι οποίες διάβαζαν συνεχώς τις αδυναμίες των αντιπάλων τους και έβρισκαν εύκολα διαδρόμους προς το καλάθι, άλλοτε με σουτ μέσης απόστασης και άλλοτε με ατομικές προσπάθειες. Εμφανώς εκτός κλίματος αγώνα για τις φιλοξενούμενες, η Άννα – Νίκη Σταμολάμπρου, η οποία αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα βαριά χαρτιά της ομάδας του κόουτς Νίκλα. Έτσι λοιπόν, με τις εξαιρέσεις ορισμένων ατομικών προσπαθειών των πολύ ποιοτικών ψηλών που διαθέτει η ομάδα του Πειραιά, Μέγκαν Γκούσταφσον και Κάιλι Σουκ, το ημίχρονο έκλεισε στο 44 – 28 υπέρ των γηπεδούχων.

Στο τρίτο δεκάλεπτο, οι αθλήτριες του Παναθηναϊκού ξεκίνησαν με την ίδια ορμή αποφασισμένες να «κλειδώσουν τη νίκη» και να κυνηγήσουν τη διαφορά του πρώτου παιχνιδιού. Η μπάλα περιστράφηκε όμορφα, ακούμπησε αρκετά στο «ζωγραφιστό» και ο δείκτης του σκορ ανέβαινε διαρκώς, αγγίζοντας στο 25’ την ανώτερη τιμή του που ηταν το +29 (63 – 34). Την ίδια ακριβώς στιγμή, οι παίκτριες του Ολυμπιακού, έδειξαν αποκαμωμένες, έχοντας παραδοθεί πλήρως στις ορέξεις των αντιπάλων τους. Στη συνέχεια και πιο συγκεκριμένα στο 29ο λεπτό, στην διεκδίκηση ενός ριμπάουντ η Αντιγόνη Χαιριστανίδου αποχώρησε με πρόβλημα στον αστράγαλο, με την «πράσινη» αθλήτρια να έχει αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη έως εκείνο το σημείο, ιδίως στο αμυντικό παιχνίδι της ομάδας της. Κάπως έτσι οι δύο ομάδες επέστρεψαν για ανάσες στους πάγκους τους με το σκορ της περιόδου να διαμορφώνεται στο 66 – 45.

«Ερυθρόλευκη επιστροφή» και πλεονέκτημα ο Ολυμπιακός

Με διάθεση να παίξει καλύτερη άμυνα για να μπορέσει να καλλιεργήσει αξιώσεις για κάτι καλύτερο στη συνέχεια ξεκίνησε η τέταρτη και τελευταία περίοδος για την ομάδα του Ολυμπιακού, η οποία με «πρωτεργάτρια» την Αγγελική Νικολοπούλου σημάδεψε τις αδυναμίες της ομάδας του Παναθηναϊκού και εκμεταλλεύτηκε την κόπωση και την χαλαρότητα με σκοπό να «ροκανίσει» τη διαφορά, όπως άλλωστε συνέβη. Τα συνεχή αβίαστα λάθη και οι πολύ καλές άμυνες των παικτριών του Ολυμπιακού ανάγκασαν τον Παναθηναϊκό να χάσει την επαφή με το πειραιώτικο καλάθι. Ωστόσο, κυριολεκτικά στην τελευταία φάση του παιχνιδιού, το «πεντάποντο» της Αρίκα Κάρτερ (τρεις βολές, επιθετικό ριμπάουντ και καλάθι της ίδιας παίκτριας στη συνέχεια, έπειτα από την 4η άστοχη βολή της) λίγο έλειψε να δώσει στον Παναθηναϊκό το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας ενόψει των πλέι οφς.

«Ομηρικές μάχες» ενόψει πλέι οφ

Ο Παναθηναϊκός αναπαύεται προσωρινά στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, με τους πειραιώτες να έχουν δώσει ένα παιχνίδι λιγότερο (αυτό κόντρα στην Ελευθερία Μοσχάτου). Σε περίπτωση νίκης, οι «αιώνιες» θα μοιραστούν την κορυφή με τον Ολυμπιακό ωστόσο να υπερέχει στην ισοβαθμία. Με τέσσερις «στροφές» να απομένουν για την ολοκλήρωση του φετινού πρωταθλήματος, προκύπτει πως τα φετινά πλέι οφ θα είναι πολύ θεαματικά και πως ο πρωταθλητής θα προκύψει στις λεπτομέρειες. Η προσθήκη της Ελεάννας Χριστινάκη, προσφέρει στον Παναθηναϊκό την προοπτική να φτάσει έως το τέλος του δρόμου και να εξασφαλίσει το «νταμπλ». Ωστόσο, το γεγονός πως οι «ερυθρόλευκοι» αναμένουν επιστροφές και προσβλέπουν σε μεγαλύτερη συνεισφορά από παίκτριες που δεν κατάφεραν να προσαρμοστούν στην ατμόσφαιρα του παιχνιδιού της Κυριακής, είναι κάτι που προεξοφλεί «ομηρική μάχη».

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστριών

«Κρατάμε ότι η ομάδα βελτιώνεται μπασκετικά, αλλά το πιο σημαντικό που κρατάμε είναι ότι οι παίκτριές μου πνευματικά ήταν πανέτοιμες γι’ αυτό το παιχνίδι. Θα πάμε στη σειρά των τελικών, εξακολουθώ να λέω ως αουτσάιντερ, με το σκορ στο 1 – 1 και πάντα προχωρώντας παιχνίδι με παιχνίδι, θα πάμε να διεκδικήσουμε ό,τι μας αναλογεί. Έχω πει σήμερα ότι τα συγχαρητήρια τα αξίζουν οι παίκτριές μου γιατί κάνουν τη μία υπέρβαση μετά την άλλη, αλλά και αυτός ο κόσμος ο οποίος είναι όχι μόνο 6ος, αλλά 7ος και 8ος παίκτης. Άρα λοιπόν αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές σήμερα και σε αυτούς αξίζουν όλα τα συγχαρητήρια» ήταν το σχόλιο της προπονήτριας του Παναθηναϊκού Ελένης Καπογιάννη λίγο μετά την ολοκλήρωση του παιχνιδιού.

Καπογιάννη: “Κρατάμε ότι η ομάδα βελτιώνεται μπασκετικά, αλλά το πιο σημαντικό που κρατάμε είναι ότι οι παίκτριές μου πνευματικά ήταν πανέτοιμες γι’ αυτό το παιχνίδι”.

Από την πλευρά της, η πρωταγωνίστρια του Παναθηναϊκού, Ελεάννα Χριστινάκη δήλωσε πως: «Είναι πολύ σημαντικό πως η προπονήτρια και οι συμπαίκτριές μου με βοήθησαν να ενταχθώ στην ομάδα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παίξουμε ένα καλό παιχνίδι σήμερα. Εκμεταλλευτήκαμε τα μις ματς στο λόου πόστ με τα γκαρντ. Το άθλημα είναι ομαδικό και οι συμπαίκτριές μου έκαναν εξαιρετική δουλειά. Σήμερα έπαιξα πολύ καλά εγώ, αύριο θα το κάνει κάποια άλλη. Ξέρετε, όταν σκοράρει ένας παίκτης, πρέπει να του πασάρουν καλά, πρέπει να τον κοιτάξουν, είναι μια ομαδική προσπάθεια και ευχαριστώ πολύ τις συμπαίκτριές μου γι’ αυτό». Αναφορικά με την επιστροφή της στην ομάδα του Παναθηναϊκού τόνισε: «Νομίζω ότι χρειάζεται να ενταχθώ καλύτερα και να βρούμε τη χημεία μας με την ομάδα ακόμη περισσότερο. Είναι επίσης σημαντικό να δουλέψουμε περισσότερο αμυντικά, να είμαστε καλύτερες στο ριμπάουντ, στο τρανσίσιον μας, υπάρχουν πολλά πράγματα και βελτιωνόμαστε κάθε μέρα. Η επιστροφή μετά από εννιά χρόνια είναι κάτι πολύ όμορφο, ήμουν μικρότερη τότε, οπότε τώρα νιώθω ότι προσφέρω στην ομάδα που με ανέδειξε το “λιθαράκι” μου για να πετύχει τους στόχους της. Είμαι αφοσιωμένη στον Παναθηναϊκό» ολοκλήρωσε η MVP της αναμέτρησης.

Χριστινάκη: “Η επιστροφή μετά από εννιά χρόνια είναι κάτι πολύ όμορφο, ήμουν μικρότερη τότε, οπότε τώρα νιώθω ότι προσφέρω στην ομάδα που με ανέδειξε το “λιθαράκι” μου για να πετύχει τους στόχους της. Είμαι αφοσιωμένη στον Παναθηναϊκό”.

Με τη σειρά της, η Πηνελόπη Παυλοπούλου τόνισε πως: «Έτσι όπως εξελίχθηκε το παιχνίδι, καταφέραμε να πάρουμε από νωρίς το πάνω χέρι με μία πολύ σημαντική διαφορά. Είχαμε μεγάλη στήριξη από το κόσμο και αυτό ήταν πολύ καθοριστικό για την εξέλιξη του αγώνα. Από εκεί και έπειτα, αυτό που κρατάμε είναι η νίκη. Θα μπορούσαμε να είχαμε πάρει και τη διαφορά, δεν θα πω δεν πειράζει, αλλά όπως ήρθαν τα πράγματα κοιτάζουμε τα επόμενα παιχνίδια και ετοιμαζόμαστε για την συνέχεια του πρωταθλήματος. Υπάρχει και το φάιναλ φορ που είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι γιατί εκεί παίζεται ένας τίτλος, ο πρώτος (τίτλος) της χρονιάς. Είμαστε εστιασμένες και σε αυτά τα παιχνίδια και θα πάμε για να κατακτήσουμε το τρόπαιο». Αναφορικά με την ατμόσφαιρα στο κλειστό «Παύλος Γιαννακόπουλος», η βραχύσωμη γκαρντ του Παναθηναϊκού συμπλήρωσε: «Τι να πω πραγματικά, έχω μείνει άναυδη, είναι μοναδικό το αίσθημα να βλέπεις όλο αυτό τον κόσμο να χοροπηδάει, να τραγουδάει σε έναν ρυθμό, να στηρίζει την ομάδα σου ασταμάτητα. Νιώθω ευλογημένη που το έχω ζήσει αυτό».

Παυλοπούλου: “Έχω μείνει άναυδη, είναι μοναδικό το αίσθημα να βλέπεις όλο αυτό τον κόσμο να χοροπηδάει, να τραγουδάει σε έναν ρυθμό, να στηρίζει την ομάδα σου ασταμάτητα. Νιώθω ευλογημένη που το έχω ζήσει αυτό”.

Τη σκυτάλη των δηλώσεων παρέλαβε τέλος, η έμπειρη αθλήτρια του Παναθηναϊκού, Κατερίνα Σωτήριου η οποία δήλωσε πως: «Προσωπικά νιώθω ευλογημένη που ζω αυτή την ατμόσφαιρα. Οπωσδήποτε κρατάμε τη νίκη. Το 1 – 1 είναι πολύ διαφορετικό, κρατάμε προφανώς και την πρόκριση στο κύπελλο, αλλά αυτό από αύριο αυτό θα γίνει παρελθόν. Ακόμη, κρατάμε την πολύ καλή εμφάνιση της Ελεάννας που είναι εδώ και λίγο καιρό μαζί μας. Από εκεί και πέρα επειδή θέλουμε να γινόμαστε συνεχώς καλύτερες, πρέπει να κοιτάξουμε πως μπορούμε να μην κάνουμε τόσο μεγάλη κοιλιά γιατί αν κρατούσαμε και τη διαφορά θα ήταν ένα μεγάλο πλεονέκτημα σήμερα».

Σωτηρίου: “Θέλουμε να γινόμαστε συνεχώς καλύτερες, πρέπει να κοιτάξουμε πως μπορούμε να μην κάνουμε τόσο μεγάλη κοιλιά γιατί αν κρατούσαμε και τη διαφορά θα ήταν ένα μεγάλο πλεονέκτημα σήμερα”.

Τα δεκάλεπτα: 31 – 19, 44 – 28, 65 – 45, 77 – 63.

Μπορείτε να δείτε ξανά το παιχνίδι εδώ

Τα στατιστικά των αθλητριών του Παναθηναϊκού.

Τα στατιστικά των αθλητριών του Ολυμπιακού.

Επιμέλεια: Δημήτρης Τσάκνης

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *