Type to search

Athletic Bilbao Barcelona Barcelona fc Borussia Dortmund Bundesliga Chelsea fc INTER LA LIGA La Liga Netherlands Newcastle Premier league Premier League SERIE A Κεντρική Μπαρτσελόνα ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΡΕΜΙΕΡ ΛΙΓΚ Πρεμιέρ Λίγκ Σεμπάστιαν Αλέ ΣΕΡΙΕ Α Τσέλσι ΤΣΕΛΣΙ

Το έκαναν όπως ο Σεμπαστιάν Αλέ

Share

 

Ο Σεμπαστιάν Αλέ νίκησε τον καρκίνο και επέστρεψε στην αγωνιστική δράση. Δεν είναι ο μόνος όμως που έχει πραγματοποιήσει αυτό το μεγάλο κατόρθωμα.

Πολλοί δυστυχώς είναι οι ποδοσφαιριστές που δοκιμάστηκαν κατά τη διάρκεια της καριέρας τους από τον καρκίνο. Πολλοί είναι και αυτοί που όμως όχι απλά βγήκαν νικητές στον πιο δύσκολο αγώνα τους, αλλά και που επέστρεψαν στα γήπεδα.

Ερίκ Αμπιντάλ

Τον Μάρτιο του 2011 ο κόσμος του ποδοσφαίρου είχε σοκαριστεί όταν έγινε γνωστή η είδηση πως ο αμυντικός της Μπαρτσελόνα είχε διαγνωσθεί με όγκο στο συκώτι. Αμέσως υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και έτσι τον Μάιο του ίδιου χρόνου μπόρεσε να αγωνισθεί στην νίκη της ομάδας του με 3-1 στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μάλιστα αγωνίσθηκε όλο το 90’ και σήκωσε πρώτος το βαρύτιμο τρόπαιο φορώντας το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Τον Μάρτιο ωστόσο του 2012 χρειάστηκε να κάνει μεταμόσχευση ήπατος εξαιτίας νέων προβλημάτων που είχαν προκύψει, με τον ξάδελφό του Ζεράρ να είναι ο δότης. Επέστρεψε έτσι ξανά στα γήπεδα κάνοντας μάλιστα και ένα πέρασμα και από τη χώρα μας το 2014 με τη φανέλα του Ολυμπιακού.

Γιόνας Γκουτιέρες

Τον Μάιο του 2013, στο τελευταίο παιχνίδι της σεζόν για τη Νιούκαστλ, ο Αργεντίνος είχε μια σφοδρή σύγκρουση με τον Μπακαρί Σανιά της Άρσεναλ. Ο έντονος πόνος στους όρχεις και μια σειρά εξετάσεων έδειξαν όγκο στα γενετικά του όργανα. Ο Γκουτιέρες έκανε χημειοθεραπείες στην Αργεντινή προκειμένου να μπορεί να καταλαβαίνει ακριβώς τι του λένε οι γιατροί και τι πρέπει να κάνει. Κατάφερε να τον νικήσει σε πρώτο στάδιο εάν και χρειάστηκε να κάνει επέμβαση αφαίρεσης του αριστερού όρχι. Η Νιούκαστλ δεν πλήρωσε ούτε σεντ για τις θεραπείες του, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος, όμως αυτό δεν τον πείραξε. Αυτό που τον ενόχλησε ήταν η έλλειψη ανθρωπιάς από τον σύλλογο, ο οποίος του είπε να ψάξει για νέα ομάδα. Και έτσι πήγε δανεικός στη Νόριτς τον Ιανουάριο του 2014. Αλλά είχε μια ακόμα μάχη να δώσει, καθώς ο καρκίνος είχε κάνει μετάσταση στους λεμφαδένες του. Και πάλι όμως βγήκε νικητής. Επέστρεψε στη Νιούκαστλ το 2015 και μάλιστα στην τελευταία αγωνιστική διαμόρφωσε το τελικό 2-0 απέναντι στη Γουέστ Χαμ, το οποίο διατήρησε την ομάδα του στην πρώτη κατηγορία. Ωστόσο αυτό δεν μέτρησε, ούτε η παρουσία του στις «Καρακάξες» από το 2008, ούτε η παραμονή του εκεί το 2009 παρά τον υποβιβασμό στην 2η κατηγορία. Αποφάσισαν να μην του ανανεώσουν το συμβόλαιο και το έκαναν από το τηλέφωνο… του συμπαίκτη του Ράιαν Τέιλορ. Η διοίκηση του Μάικ Άσλει μπορεί να του φέρθηκε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, ωστόσο οι οπαδοί της Νιούκαστλ τον αγάπησαν και τον υποστήριξαν και το ίδιο έκανε και ο ίδιος που δήλωσε χαρούμενος με την πώληση της ομάδας το 2022.

Γεράι Άλβαρεθ

Ο κεντρικός αμυντικός της Αθλέτικ Μπιλμπάο σε ηλικία μόλις 21 ετών το Δεκέμβριο του 2016 διαγνώσθηκε με καρκίνο των όρχεων. Υποβλήθηκε άμεσα σε επέμβαση και επέστρεψε στην ενεργό δράση στις 4 Φεβρουαρίου του 2017. Πέντε μέρες αργότερα η βασκική ομάδα του ανανέωσε το συμβόλαιο μέχρι το 2022. Τον Ιούνιο όμως του ίδιου χρόνου ο καρκίνος επέστρεψε και ο Γεράι χρειάστηκε να κάνει χημειοθεραπεία. Ένα μήνα μετά όλοι οι συμπαίκτες του ξύρισαν τα κεφάλια τους σαν μια ένδειξη συμπαράστασης. Στις 4 Φεβρουαρίου του 2018 έπαιξε ξανά σε επίσημο παιχνίδι με την πρώτη ομάδα. Συμπωματικά η 4η Φεβρουαρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Σήμερα συνεχίζει στην αγαπημένη του Μπιλμπάο και όντας ένα από τα βασικά γρανάζια της αμυντικής της γραμμής ελπίζει να οδηγήσει την ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε ξανά στις επιτυχίες και στην έξοδο στην Ευρώπη.

Φραντσέσκο Ατσέρμπι

Ο κεντρικός αμυντικός σήμερα της Ίντερ στην πρώτη του χρονιά στη Σασουόλο κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής προετοιμασίας το καλοκαίρι του 2013 διαγνώσθηκε και αυτός με καρκίνο στους όρχεις. Η επέμβαση του είχε επιτυχία και έτσι γύρισε στις υποχρεώσεις της ομάδας του σε μικρό χρονικό διάστημα. Έχοντας παίξει σε 13 παιχνίδια εκείνη τη σεζόν βρέθηκε το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς «ντοπέ» σε έλεγχο που του έγινε. Ο ίδιος το αρνήθηκε και θεώρησε ότι έφταιγαν κάποια από τα φάρμακα που έπρεπε να παίρνει. Τελικά ο καρκίνος είχε επιστρέψει και γι’ αυτό εντοπίστηκαν ορμονικές διαταραχές στον έλεγχο ντόπινγκ που του έγινε. Και πάλι όμως ο Ιταλός είχε την απάντηση. Τον Οκτώβριο του 2014 έπαιξε ξανά με την πρώτη ομάδα της Σασουόλο ενώ το 2018 πήρε μεταγραφή στη Λάτσιο. Σε συνέντευξη του στη «La Reppublica» το 2019 δήλωσε: «Σταμάτησα να φοβάμαι πριν από έξι χρόνια. Σκεφτόμουν τον εαυτό μου και αναρωτιόμουν τι θα έκανα αν ο καρκίνος επέστρεφε. Θα τον αντιμετώπιζα. Ξανά και ξανά. Είναι ένας κόσμος πόνου και θάρρους, είναι ένας παράλληλος κόσμος, τον οποίο μπορείς να καταλάβει μόνο αν ζήσεις. Σταμάτησα να ονειρεύομαι μεγάλα πράγματα και έμαθα να δίνω σημασία στα μικρά».

Άριεν Ρόμπεν

Τέλος μια περίπτωση που πολλοί πιθανόν να μην θυμούνται είναι αυτή του Άριεν Ρόμπεν. Ο Ολλανδός το 2004 σε ηλικία 20 ετών και ενώ μόλις είχε πάει στην Τσέλσι ανακάλυψε ότι είχε όγκο στους όρχεις. Όπως όλοι γνωρίζουν ο Ρόμπεν ξεπέρασε πλήρως και τον καρκίνο πέρα από τους άτυχους αμυντικούς που έπρεπε να τον μαρκάρουν και πραγματοποίησε μια τεράστια καριέρα με δεκάδες τίτλους και διακρίσεις ειδικά με την φανέλα της Μπάγερν Μονάχου και της Εθνικής Ολλανδίας. Δεν θα είχε μπορέσει να τα πραγματοποιήσει όλα αυτά αν δεν είχε το μαγικό του αριστερό και κυρίως τη δύναμη να βγει νικητής στην πιο δύσκολη αναμέτρηση της ζωής του.

 

Επιμέλεια: Ορέστης Καδδάς

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *