Type to search

basket NBA ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΜΠΑΣΚΕΤ

Το Παρίσι , πρώτος σε ασσίστ ο Jokic ,τα φαβορί για τα βραβεία στο ΝΒΑ και ο Biden

Share

Οι Warriors έκαναν τη καθιερωμένη επίσκεψη των πρωταθλητών στον Λευκό Οίκο. Λίγες ώρες μετά , το ΝΒΑ ανάρτησε τα φαβορί για κάποια απο  τα βραβεία της χρονιάς μεταξύ των οποίων είναι του clutch παίχτη της χρονιάς. Το παραπάνω βραβείο αξίζει να σημειωθεί ότι εντάχθηκε φέτος. Εν το μεταξύ, ο Γιόκιτς έγινε ο πρώτος σε ασσίστ στην ιστορία,των Denver Nuggets και o Lauri Markkannen εντυπωσιάζει .Όλα αυτά λίγες ώρες πριν  απο το πολυαναμενόμενο τζάμπολ του παιχνιδιού  Μπούλς-Πίστονς που θα διεξαχθεί στο Παρίσι. Πάμε να δούμε συνοπτικά την επικαιρότητα του ΝΒΑ.

Oι Warriors στον Λευκό Οίκο 

Τους περσινούς  πρωταθλητές του ΝΒΑ ,Golden State Warriors , υποδέχτηκε ο πρόεδρος των Η.Π.Α  ,Joe Biden, με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ  Καμάλα Χάρις στο πλευρό του. Οι Warriors έχοντας τον Στεφ Κάρυ στο προσκήνιο έλαβαν θερμά σχόλια απο τον πρόεδρο Biden μεταξύ των οποίων κάποια  ιδιαιτέρως κολακευτικά . Στη συνέχεια ,στιγμιαία επικράτησε αμηχανία και γέλιο όταν κατά την προσφώνηση των πρωταγωνιστών της ομάδς της Καλιφόρνια ο πρόεδρος των Η.Π.Α δεν μπορούσε να θυμηθεί το όνομα του Klay Thompson. Τέλος ξεχώρισε η σκηνή κατά την οποία  οι Warriors δώρισαν στον Biden και την Harris φανέλες της ομάδας με το όνομα τους απο πίσω.

Ο Klay Thompson ο πιο άμεσος σκόρερ στο πρωτάθλημα 

Από τα  στατιστικά που αναρτήθηκαν πριν λίγο στο επίσημο site του ΝΒΑ  προκύπτει κάτι που πολλοί είχαμε κατα νού και έρχονται οι αριθμοί να το επαληθεύσουν. Ότι δηλαδή ο Klay Thompson, o γκαρντ των Γουόριορς είναι ο παίχτης που χρειάζεται τον λιγότερο χρόνο με τη μπάλα στα χέρια  προκειμένου να σουτάρει σε σχέση με οποιονδήποτε άλλον στο πρωτάθλημα. Στην αντίστοιχη λοιπόν λίστα πρακάτω βλέπουμε τους παίχτες με τους περισσότερους ”catch and shoot ” πόντους ανά παιχνίδι μέχρι τώρα στη σεζόν:

  1. Klay Thomson (GSW) : 10π
  2. Buddy Hield (IND) :8,6π
  3. Lauri Markkanen(UTA) : 8,1 π
  4. Andrew Wiggins(GSW) : 7,7π
  5. Devin Vassell ( SAS) :7,7 π
  6. Nikola Vucevic (CHI) : 7,0π
  7. Tim Hardaway Jr. ( DAL) : 7,0π
  8. Jerami Grant (POR) : 6,9π
  9. Keegan Murray (SAC) : 6,9π
  10. Malik Beasley (UTA) : 6,9π

Ο Fox βγάζει τα κάστανα απο τη φωτιά και γίνεται ο πιο ”clutch”

Φέτος το ΝΒΑ πρόσθεσε ένα καινούργιο βραβείο . Αυτό του πιο ”clutch” παίχτη που ονομάστηκε μάλιστα ως βραβείο ”Τζέρι Γουέστ”, από τον θρύλο και  Hall of Famer  των Λος Άντζελες Λέικερς που είχε τη συνήθεια να αναλαμβάνει να τελειώνει τους   αγώνες που ήταν στη κόψη του ξυραφιού. Είναι πραγματικά μια από τις υψηλότερες τιμές για έναν παίκτη, να κατατάσσεται ουσιαστικά ως ο καταλληλότερος προκειμένου να δώσει τη νίκη στην ομάδα του, νίκη που είναι το πιο σημαντικό ζητούμενο σε κάθε άθλημα. Ωστόσο,τι ακριβώς είναι το ”clutch”; Αρχικά, μεγάλη σημασία έχει  η ευστοχία  στις βολές στο κλείσιμο των αγώνων. Επίσης , clutch παίχτης λογίζεται  αυτός που  θα ισοφαρίσει ένα παιχνίδι όταν αυτό οδεύει προς το τέλος του. Παράλληλα, σημαντικό είναι να συλλεχθούν  τα καθοριστικά ριμπάουντ . Φυσικά πρέπει η ευτοχία  προς το τέλος του αγώνα να είναι παραπάνω απο καλή. Καταλυτική επίσης είναι η σωστή άμυνα προς το τέλος της αναμέτρησης.  Δεδομένα κομβικό ρόλο έχει και  η αποφυγή λαθών ενώ παράλληλα  προκύπτουν σωστές πάσες που θα μετωσιωθούν σε σημαντικά καλάθια.Όλα τα παραπάνω συνεπώς καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την έννοια του ”clutch”. Οι πιο ”clutch” παίχτες λοιπόν μέχρι τώρα στη σεζόν βάση των advanced stats  είναι: 

  1. De’Aaron Fox, Sacramento Kings
  2. Luka Doncic, Dallas Mavericks
  3. DeMar DeRozan, Chicago Bulls
  4. Donovan Mitchell, Cleveland Cavaliers
  5.  Jalen Brunson, New York Knicks
  6. Shai Gilgeous-Alexander, Oklahoma City Thunder
  7. Jimmy Butler, Miami Heat
  8. Jordan Clarkson, Utah Jazz
  9. Tyrese Haliburton, Indiana Pacers
  10. Tyler Herro, Miami Heat

O Jaren Jackson Jr. οδηγάει την κούρσα για το βραβείο του αμυντικού της χρονιάς

Ο φόργουορντ των Μέμφις Γκρίζλις είναι καθοριστικός για την ομάδα του και φέτος πραγματοποιόντας εξαιρετικές εμφανίσεις . Παράλληλα η ομάδα του έχει την καλύτερη άμυνα στη λίγκα της οποίας φυσικά και ηγείται. Ο 23χρονος Jackson έχει φτάσει σε ιστορικές μέχρι τώρα επιδόσεις αναφορικά με τα κοψίματα που μοιράζει στους αντιπαλους του καθώς αφενός έχει 3,3 ανα παιχνίδι και αφετέρου έχει τις περισσότερες τάπες ανα κατοχή στην ιστορία του αθλήματος . Πάμε να δούμε συνολικότερα τους μέχρι τώρα καλύτερους αμυντικούς της χρονιάς σύμφωνα με το επίσημο site της λίγκας :

  1. Jaren Jackson, Jr., Memphis Grizzlies
  2. Brook Lopez, Milwaukee Bucks
  3. Nic Claxton, Brooklyn Nets
  4. Bam Adebayo, Miami Heat
  5. Jarrett Allen, Cleveland Cavaliers
  6. OG Anunoby, Toronto Raptors
  7. Dillon Brooks, Memphis Grizzlies
  8. Luguentz Dort, Oklahoma City Thunder
  9. Joel Embiid, Philadelphia 76ers
  10. Myles Turner, Indiana Pacers

O Walker Kessler ο καλύτερος αμυντικά rookie της χρονιάς 

Στη Γιούτα δεν μπορούν παρά να είναι εξαιρετικά χαρούμενοι που έχουν στις τάξεις τους τον Walker Kessler ο οποίος δείχνει μέχρι στιγμής να βαδίζει προς όλο ταχώς στα χνάρια του προκατόχου του, Ρούντι Γκομπέρ. Ο ύψους 2,16 center των Jazz  έχει κατά μέσο όρο 2 κοψίματα ανά αγώνα, 7,2 ριμπάοντ και 7,5 πόντους και είναι απο τους πλέον πολύτιμους παίχτες της ομάδας της  Salt Lake. Τα παραπάνω στοιχεία  είναι σαφώς αρκετά προκειμένου να λογίζεται ως εκ των κορυφαίων rookie της χρονιάς. Πάμε να δούμε ωστόσο τη λίστα που διαμόρφωσε το επίσημο site της λίγκας και κατατάσει τους rookie βάση των αμυντικών τους επιδόσεων  :

  1. Walker Kessler, Utah Jazz
  2. Dyson Daniels, New Orleans Pelicans
  3. Andrew Nembhard, Indiana Pacers
  4. Bennedict Mathurin, Indiana Pacers
  5. Paolo Banchero, Orlando Magic

Bulls vs Pistons αλ’ά  Γαλλικά

Απόψε Πέμπτη (19/1) ,22:00 ώρα Ελλάδος στο Παρίσι θα διεξαχθεί ίσως ο πιο γκλάμουρ αγώνας της χρονιάς . Πίστονς και Μπουλς θα αναμετρηθούν στη πόλη του φωτός , αναμέτρηση που αναμένεται να προσελκύσει πλήθος επώνυμου κόσμου του μπάσκετ και όχι μόνο. Ντιτρόιτ Πίστονς και  Σικάγο Μπουλς προσγειώθηκαν στο Παρίσι από τη Δευτέρα  προκειμένουν να προετοιμαστούν   για την αναμέτρηση τους αύριο. Το Bulls-Pistons θα είναι ο 119ος διεθνής αγώνας NBA που παίζεται από το 1984 και ο δεύτερος Παγκόσμιος αγώνας αυτή τη σεζόν. Το Παρίσι θα  φιλοξενήσει  τον έκτο αγώνα του αγώνα   ΝΒΑ. Το πρώτο παιχνίδι ΝΒΑ που είχε λάβει χώρα στο Παρίσι ήταν το 1994 όταν οι Γουόριορς  αντιμετώπισαν τους Χόρνετς σε αγώνα προετοιμασίας. Αντίστοιχα ο  τελευταίος ήταν ανάμεσα  στους  Μπακς και τους Χόρνετς το 2020, ο πρώτος αγώνας  κανονικής περιόδου που παίχτηκε ποτέ στη Γαλλία. Την τιμητική του στον αυριανό αγώνα θα έχει ο γκάρντ των Πίστονς Killian Hayes καθώς έχει Γαλλική καταγωγή.

Πρωτος σε ασσίστ στην ιστορία των Νάγκετς ο Γιόκιτς

Ο Nicola Jokic είναι πλέον ο παίχτης με τις περισσότερες ασσίστ στην ιστορία των Denver Nuggets. O joker στην νίκη της ομάδας του επί των  Minnesota Timberwolves με 122-118 πέτυχε triple double με απολογισμό 31 πόντους,11 ριμπάουντ και 13 ασσίστ. Με αυτές τις ασίστ ο Center των Nuggets έφτασε τις 3680 και προσπέρασε τον Alex English που είχε 3679. Αξιοσημείωτο δε ότι ο Σέρβος το κατάφερε σε 269 παιχνίδια λιγότερα.

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ 

  1. Ο Lauri Markkannen σκόραρε 34 πόντους στην νίκη των τζαζ επί των Κλίπερς με 126-103 στην Salt lake city.
  2. O Lamelo Ball γύρισε ξανά τον αστράγαλο του στη νίκη των Χορνετς επί των 122-117 σταματώντας έτσι το σερί των 5 συνεχόμενων ηττών.
  3.   Ο Bradley Beal επέστρεψε μετά από απουσία 5 αγώνων και βοήθησε τους Washington Wizards να νικήσουν τους Πίστονς 116-105 σκοράροντας 18 πόντους. Πρώτος σκόρερ της αναμέτρησης ήταν ο kyle kuzma που πέτυχε 27.

 

Επιμέλεια : ΦΩΤΕΙΝΟΣ ΤΡΙΓΑΖΗΣ

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *