Type to search

Euroleague Αρχική ΑΡΧΙΚΗ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΠΑΣΚΕΤ ΛΙΓΚ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Σωτήριον έτος 2022

Share

Τίποτα δεν γίνεται τυχαία, ούτε τα άσχημα, ούτε τα ωραία. Το 2022 για το τμήμα μπάσκετ του Ολυμπιακού, αποτέλεσε restart, έπειτα από μια αρκετά δύσκολη τετραετία, που βρήκε την ομάδα να αγωνίζεται στην Α2 εντός των συνόρων, εξαιτίας της απόφασης των Προέδρων του να πάνε οικειοθελώς στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία για να καταφέρουν να αλλάξουν τα πράγματα στην ΕΟΚ. Η ομάδα του Πειραιά κατάφερε στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου να κατακτήσει το νταμπλ στην Ελλάδα και να φτάσει ως και το Φάιναλ Φορ του Βελιγραδίου, πολύ πιο δύσκολα από ότι σας αφηγούμαι, πέρασε 100 κύματα μέσα στη σεζόν, δυσπιστία, κριτική, εντάσεις, συγκινήσεις ,προβλήματα. Πάμε να δούμε αναλυτικά πως διακυμάνθηκε η σεζόν για τους Πειραιώτες.

Ιανουάριος

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στις παρυφές της 4αδας, κερδίζει τον Παναθηναϊκό  στο ΟΑΚΑ στις 23 Δεκέμβρη, από τότε  γεμίζει προβλήματα καθώς η μισή ομάδα νοσεί με κορονοϊό, μην μπορώντας καν να πραγματοποιήσει προπονήσεις. Οι ερυθρόλευκοι πάνε λειψοί στην Κωνσταντινούπολη και φυσιολογικά ηττούνται από την Φενέρμπαχτσε με 94-80. Δεν αργούν και οι πρώτοι τριγμοί στην ομάδα καθώς στην Τουρκία ο κόουτς Μπαρτζώκας, αποβλήθηκε μαινόμενος προς τους διαιτητές για πρώτη φορά μετά την επιστροφή του στον πάγκο των κόκκινων. Εν συνεχεία  και στο Τελ Αβίβ η Μακάμπι αιχμαλώτισε τον Ολυμπιακό και τον κέρδισε με 84-69, θέτοντας εν αμφιβόλω την παρουσία της ελληνικής ομάδας στα πλέι-οφ της Ευρωλίγκα. Ο μήνας έκλεισε με τον Ερυθρό Αστέρα να προελαύνει στο ΣΕΦ των 1000ων θεατών λόγω της πανδημίας. Οι Σέρβοι επιβλήθηκαν με 72-76 και έφεραν για τα καλά τα μαύρα σύννεφα πάνω από τον ουρανό του φαληρικού σταδίου.

Φεβρουάριος

Τα πρώτα χαμόγελα και τα περιθώρια αισιοδοξίας, όσο αντιφατικό και αν ακούγεται  αυτό μετά από ήττα, ήρθε στη Μαδρίτη στις 2 Φεβρουαρίου με τον Ολυμπιακό να είναι μέσα στην διεκδίκηση της νίκης μέχρι το τέλος, όμως η Ρεάλ επικράτησε με 75-67. Αλλά ήταν ολοφάνερο πως κάτι άλλαζε στον Πειραιά, ο ομάδα συσπειρώθηκε, έδεσε και προσεχώς τα πράγματα θα πήγαιναν πολύ καλύτερα. Και φτάνουμε στον αγώνα που από όλους είχε χαρακτηριστεί ως do or die για την είσοδο της ομάδας στην 8αδα. Με αντίπαλο την Μπασκόνια στην Ισπανία  ο Ολυμπιακός έπαιζε το μέλλον του στη διοργάνωση και ήταν και πάλι η ομάδα που έχουμε συνηθίσει, εκείνη που αρνείται να χάσει και κάνει τα πάντα για να πάρει την νίκη. Έτσι πέρασε από την Βασκονία με 62-72, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο στη διάρκεια του 40 λέπτου στους  Ισπανούς. Σαν να μην έφτανε αυτό η πρωταθλήτρια Ευρώπης Εφές επισκέφθηκε το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στις 10 Φεβρουαρίου με τους ερυθρόλευκους έπειτα από ένα εκπληκτικό παιχνίδι που κρίθηκε στην παράταση με buzzer beater του Κώστα Σλούκα από τη γωνία γράφοντας το 87-85, ξεσπώντας σε τρομερούς πανηγυρισμούς μαζί με τους συμπαίκτες του, αλλά και τον λιγοστό κόσμο που υπήρχε στο γήπεδο. Αυτό ήταν το παιχνίδι που άλλαξε το τσιπάκι στη χρονιά και που έπεισε άπαντες ότι η ομάδα  ήταν για  παραπάνω από την  8αδα. Σε αυτή τη φάση της σεζόν, μέσα στο Φλεβάρη κρίθηκε και ο πρώτος τίτλος της χρονιάς στο Ηράκλειο, στα Δυο Αοράκια, με τους κόκκινους να περνούν δια πυρός και σιδήρου από την ΑΕΚ στον ημιτελικό, αντιμετωπίζοντας στις 20 Φεβρουαρίου τον αιώνιο αντίπαλό του Παναθηναϊκό.  Οι πράσινοι στον τελικό για τρία  δεκάλεπτα, ήταν καλύτεροι και  συνεχώς μπροστά. Εκεί έκανε ένα βήμα μπροστά ο Tyler Dorsey, ο οποίος με μερικά μεγάλα σουτ, έβαψε ερυθρόλευκο το κύπελλο Ελλάδας, το οποίο υπήρξε και ο προπομπός των επιτυχιών για τη συνέχεια της σεζόν. Ο πρώτος αυτός τίτλος είχε πολλές αναγνώσεις και αρκετές σημειολογίες, καθώς ήταν ο πρώτος της νέας εποχής του ελληνικού μπάσκετ και  σήμαινε πως ο αρχηγός του Ολυμπιακού, Γιώργος Πρίντεζης  θα τελείωνε την καριέρα του όπως του άρμοζε, δηλαδή με τουλάχιστον έναν τίτλο. Για την 27η στροφή της Ευρωλίγκα, οι Πειραιώτες θα πατήσουν και πάλι  4αδα, όπερ σημαίνει πλεονέκτημα έδρας στα πλέι-οφ, κερδίζοντας την Αρμάνι Μιλάνο με 67-58 στο ΣΕΦ, σε ένα παιχνίδι που έγινε στον απόηχο της έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία, με τον 2ο διαιτητή Μπόρις  Ρίζικ, που είναι από την Ουκρανία, να μπαίνει στο παρκέ με πλακάτ που έπαιρνε ξεκάθαρη θέση κατά του πολέμου.

Μάρτιος

Ο Μάρτιος ξεκίνησε με μια ακόμα νίκη, αυτή τη φορά στην Audi Dome με αντίπαλο την Μπάγερν, με σκορ 88-98.Την επόμενη εβδομάδα στις 10 Μαρτίου οι ερυθρόλευκοι και πάλι στη Γερμανία, με αντίπαλο την Άλμπα αυτή τη φορά ηττήθηκαν με 90-75.Εν συνεχεία υποδέχτηκαν τον Παναθηναϊκό, τον οποίο και σκόρπισαν με 101-73, παίζοντας ολοκληρωτικό μπάσκετ σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Στις 23 του μήνα ο Ολυμπιακός ταξίδευε ως το Πριγκιπάτο, στο οποίο η μοίρα θα τον ξαναέφερνε  περίπου έναν μήνα μετά. Σε αυτή τη φάση η Μονακό κυριάρχησε και επικράτησε με 92-72. Δυο μέρες μετά , η ομάδα του Πειραιά θα περάσει από το Αστρομπάλ( Βιλερμπάν) με 80-94.

Απρίλιος

Αυλαία στην κανονική διάρκεια στο ΣΕΦ, Πρωταπριλιά με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα  με νίκη 73-66 και κλείδωμα της 2ης θέσης που φέρνει τον Ολυμπιακό αντιμέτωπο με την Μονακό με πλεονέκτημα έδρας.To πρώτο ραντεβού δόθηκε στις 20 Απριλίου στο Φάληρο με τους Πειραιώτες να νικούν εύκολα με 71-54, χωρίς οι Μονεγάσκοι  να προβάλλουν κάποια ιδιαίτερη αντίσταση. Στη δεύτερη πράξη του δράματος ανήμερα Μεγάλης Παρασκευής, ο Ολυμπιακός εναρμονισμένος με το κλίμα της ημέρας θύμισε επιτάφιο και ηττήθηκε με 72-96 από την εκπληκτική Μονακό, η οποία έμοιαζε να του κάνει τη ζωή δύσκολη. Όμως οι ερυθρόλευκοι απάντησαν αμέσως με break στο break κερδίζοντας στην έδρα της Μονακό με 83-87. Στο 4ο παιχνίδι της σειράς παραλίγο να καθαρίσει τη μπουγάδα, όμως δεν ευστόχησε στην τελευταία επίθεση του παιχνιδιού και έτσι ηττήθηκε μόλις με έναν πόντο, με 78-77 και επιστροφή στον Πειραιά. Σε ένα ΣΕΦ φλεγόμενο η Μονακό ήταν μπροστά για τρία δεκάλεπτα. Το γήπεδο έσπρωχνε τους παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα και εκείνοι κατάφεραν να γλυτώσουν το ψυχόδραμα περνώντας στο Φ4 του Βελιγραδίου με 94-88, κλείνοντας ραντεβού με την εν ενεργεία πρωταθλήτρια Εφές.

 

Μάιος

Στις 19 του Μάη οι ερυθρόλευκοι, λες και έπαιζαν εντός έδρας στο Βελιγράδι με πάνω από 8.000 φίλους τους να βρίσκονται στην Stark Arena, πάλεψαν αλλά στο τέλος ηττήθηκαν με σουτ σε νεκρό χρόνο του Βασίλιε  Μίτσιτς, βλέποντας την άλλη όψη του νομίσματος και το πώς είναι να χάνεις στο τελευταίο σουτ, καθώς ήταν από τους πρωτομάστορες στο πως κερδίζεις  ένα παιχνίδι με αυτόν τον τρόπο. Στον μικρό τελικό ο Ολυμπιακός ηττήθηκε ξανά, όμως το σημαντικό ήταν άλλο, το γεγονός πως ο Γιώργος Πρίντεζης έδωσε τον τελευταίο του ευρωπαϊκό χορό. Στην έξοδό του από το γήπεδο αποθεώθηκε από τον κόσμο που ήταν στις κερκίδες με τον ίδιο να δακρύζει και να τον ευχαριστεί, εγκάρδια.

Ιούνιος

Ώρα τελικών για το Πρωτάθλημα Ελλάδος με τους κόκκινους να έχουν και εδώ πλεονέκτημα έδρας έναντι του αιωνίου αντιπάλου. Οι ερυθρόλευκοι πολύ εύκολα επιβλήθηκαν με 3-0 στη σειρά με τον Παναθηναϊκό και έκαναν πολύ εύκολα το νταμπλ εντός των συνόρων, καθώς και τον αποχαιρετισμό του Γιώργου Πρίντεζη  ιδανικό.

Ιούλιος
Μήνας που παραδοσιακά δεν έχει δράση, αλλά έχει ενδιαφέρον μεταγραφικό και στο κομμάτι των αποχωρήσεων. Έτσι η ιδιοκτησία έλυσε τα συμβόλαια των Χασάν  Μάρτιν, Λιβιό  Ζαν Σάρλ και Κουίνσι Έισι. Στη θέση τους ήρθαν οι Τζόελ  Μπολομπόι, Άλεκ Πίτερς  και Ισάια Κάνααν. Το σίριαλ άκουγε στο όνομα Τάιλερ Ντόρσει, το οποίο δεν κράτησε για πολύ αυτή τη φορά καθώς ο παίκτης ενημέρωσε πως θα συνεχίσει την καριέρα του στο ΝΒΑ και τους Ντάλας Μάβερικς. Τέλος του μήνα  ανακοινώθηκε και ο Ταρίκ  Μπλάκ.

Αύγουστος

Και εκεί που όλα έδειχναν ήρεμο καλοκαίρι με τον αιώνιο έφηβο να έχει κλείσει όλες τις τρύπες στο ρόστερ του πολύ νωρίς εμφανίστηκε στη ζωή του το Σακραμέντο, το οποίο είχε ως στόχο να πάρει τον Σάσα Βεζένκοφ, με ρόλο στην ομάδα. Υπήρξε επικοινωνία με τον παίκτη όπως παραδέχτηκε ο GM των Κίνγκς, αλλά η χρυσή τομή δεν βρέθηκε και ο παίκτης παρέμεινε κάτοικος Αθήνας, ισχυροποιώντας πολύ τον Ολυμπιακό ενόψει της νέας σεζόν.

Σεπτέμβριος

Μήνας Ευρωμπάσκετ, χωρίς δράση διασυλλογικά, με τον Ολυμπιακό να κάνει προετοιμασία στην Αθήνα, χωρίς τους διεθνείς του παίκτες.

Οκτώβριος

Πρώτη επίσημη αναμέτρηση στις αρχές Οκτωβρίου για τον θεσμό του Σούπερ Καπ, το οποίο ο Ολυμπιακός κατακτά κερδίζοντας Προμηθέα στον ημιτελικό και Παναθηναϊκό  στον τελικό, κάνοντας παράλληλα και την 8η συνεχόμενη νίκη με αντίπαλο το τριφύλλι. Η συγκλονιστική στιγμή στην απονομή του τροπαίου, το οποίο αφιερώθηκε στον sports director της ομάδας Χρήστο Μπαφέ, που πέρασε μια περιπέτεια με την υγεία του είναι σίγουρα από αυτές που θα μας μείνουν ανεξίτηλες στο μυαλό . Στις 7 του μήνα οι ερυθρόλευκοι κάνουν πρεμιέρα στην Ευρωλίγκα της νέας σεζόν με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα  παίρνοντας το ροζ φύλλο αγώνα. Εν συνεχεία υποδέχεται τη Ζαλγκίρις στην έδρα του, την οποία κερδίζει με 80-70 ντουμπλάροντας τις νίκες  στις πρώτες δυο αγωνιστικές. Ακολούθως μεταβαίνει ξανά στην Ισπανία, στη Μαδρίτη αυτή τη φορά και κερδίζει πάλι, με 87-89 τη Ρεάλ αφήνοντας άφωνη όλη την Ευρώπη. Μετά από δυο μέρες στη χώρα των Βάσκων , αλλά ξανά εντός των ισπανικών συνόρων κερδίζει  και την Μπασκόνια, κάνοντας το 4-0 βρισκόμενος στην 1η θέση της κατάταξης. Στην πραγματικότητα επανέφερε τον δαφνοστεφανωμένο, η Μονακό, η οποία τον κέρδισε στο ΣΕΦ, υποχρεώνοντάς τον στην πρώτη του ήττα στη σεζόν.

Νοέμβριος

Στις 4 Νοεμβρίου οι νυχτερίδες(Βαλένθια), σε ένα παιχνίδι που δεν υπολογίζεις ότι θα το χάσεις υποχρεώνουν τον Ολυμπιακό σε χαρακίρι αλώνοντας το ΣΕΦ με 82-83. Μια εβδομάδα αργότερα η Παρτιζάν του Ζέλικο Ομπράντοβιτς παραδόθηκε άνευ όρων και έχασε με 87-58. Ομοίως και η Μπάγερν στη Γερμανία εν συνεχεία, ηττήθηκε από τους ερυθρόλευκους με 71-82. Στις 22 Νοέμβρη στο Ισραήλ ο Ολυμπιακός ενώ ήταν κυρίαρχος στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού, στο τέλος έχασε από τη Μακάμπι με 90-84, κάνοντας τα πάντα λάθος στο τέλος. Δυο μέρες μετά οι ερυθρόλευκοι βρίσκουν την ισορροπία και την ηρεμία τους κερδίζοντας την Άλμπα στον Πειραιά με 86-76. Σε αυτό το σημείο να προσθέσουμε πως MVP της Ευρωλίγκα για το μήνα Νοέμβριο αναδείχθηκε ο Σάσα Βεζένκοφ, μετά τις τρομερές του εμφανίσεις, παίζοντας σχεδόν μόνος τη θέση του πάουερ φόργουορντ στην ομάδα.

Δεκέμβριος

Ο Δεκέμβριος είναι ένας μήνας τόσο αντιφατικός για το τμήμα μπάσκετ των Πειραιωτών, ήττα από την Εφές στην Τουρκία την  πρωτομηνιά με 82-71. Στη συνέχεια δυο απίστευτα παιχνίδια στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας πρώτα με τη Βίρτους, όπου η ομάδα έσπασε αρκετά ρεκόρ, στα τρίποντα, στο δείκτη αξιολόγησης αλλά και στη συγκομιδή πόντων κερδίζοντας με 117-71. Ακολούθως σχεδόν 30αρα στην πρωτοπόρο Φενέρμπαχτσε παίζοντας  ολοκληρωτικό μπάσκετ (94-67). Σκωτσέζικο ντους οι επόμενες δυο αγωνιστικές με Βιλερμπάν εκτός και με Ερυθρό Αστέρα εντός. Στη Λυών οι κόκκινοι προηγούνται μέχρι και με 26 πόντους και τελικά καταφέρνουν να χάσουν το παιχνίδι με 77-75. Στις 22 Δεκέμβρη ήρθε και το χτύπημα των Σέρβων με 86-90 για να κατακρημνίσει τους ερυθρόλευκους στην 6η θέση της βαθμολογίας. Η χρονιά για τον δαφνοστεφανωμένο θα κλείσει ιδανικά προπαραμονή πρωτοχρονιάς με ένα τεράστιο διπλό στην έδρα του μεγάλου του αντιπάλου Παναθηναϊκού με 71-95 σκαρφαλώνοντας  στην 4η θέση και γράφοντας τη 10η συνεχόμενη νίκη των Πειραιωτών έναντι των πρασίνων. Το ίδιο ισχύει και στο ελληνικό πρωτάθλημα, όπου ο Ολυμπιακός είναι 1ος με 10-0 και αήττητος εντός των τειχών σε όλο το 2022. Αν μη τι άλλο το 2022 είναι μια τρομερά μεστή και επιτυχημένη  χρονιά για την καλοκουρδισμένη μηχανή του κόουτς Μπαρτζώκα.

Επιμέλεια: Φραγάκης Γεώργιος

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *