Type to search

Κεντρική Τένις ΤΕΝΝΙΣ Τζόκοβιτς Τσιτσιπάς

Η επόμενη πίστα του Στέφανου

Share

Μετά και την ολοκλήρωση του Nitto Finals και την κατάκτησή του από τον Νόβακ Τζόκοβιτς, επισήμως το καλεντάρι του τένις παραμένει άδειο με σκοπό να προσφέρει στους αθλητές τις απαραίτητες “ανάσες”, ενόψει της επίσημης έναρξης της τενιστικής περιόδου στις αρχές Ιανουαρίου του 2023, με φόντο πια τον πρώτο grand slam τίτλο της χρονιάς στην Αυστραλία.

Ωστόσο, πριν από δυο μέρες στο τουρνουά επίδειξης του Άμπου Ντάμπι, ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε έναν τίτλο, ο οποίος μπορεί να μην αποτυπώνεται στη στατιστική, αλλά αποτελεί σημείο αναφοράς για το υψηλού επιπέδου τένις που έπαιξε. Χωρίς υπερβολή, ο Στέφανος ήταν ασυναγώνιστος. Μικρή σημασία έχει το γεγονός πως συμμετείχαν μόνο έξι (κορυφαίοι για το 2022) αθλητές. Στο διήμερο που διήρκεσε η διοργάνωση, ο Έλληνας τενίστας έκαμψε με ευκολία την αντίσταση, πρώτα του Καμ Νόρι τον οποίο νίκησε με 2-0 σετ και στη συνέχεια του Κάσπερ Ρουντ τον οποίο κέρδισε εξίσου πανεύκολα με το ίδιο σκορ (2-0), φτάνοντας με αυτό το τρόπο στο τελικό της διοργάνωσης. Εκεί συνάντησε τον Ρώσο Άντρει Ρούμπλεβ ο οποίος παραδοσιακά βάζει δύσκολα στον Στέφανο. Μετά από ένα όμορφο παιχνίδι, ο Έλληνας τενίστας κέρδισε και τον Ρώσο αθλητή με σκορ 2-1 αποδίδοντας κατά διαστήματα διαστημικό τένις, έχοντας όμως και τα γνωστά κενά διαστήματα που χαρακτηρίζουν το παιχνίδι του.

Γενικά όμως, η συνολική παρουσία του Στέφανου Τσιτσιπά στο τουρνουά επίδειξης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δίνει το δικαίωμα στους φίλους του αθλήματος να ελπίζουν πως τα καλύτερα είναι μπροστά για τον Έλληνα αθλητή. Ο ίδιος απέδειξε πως όταν αγωνίζεται έχοντας υπό τον έλεγχό του την πίεση που ο ίδιος βάζει στον εαυτό του, δεν έχει λόγους να φοβάται κανέναν. Ο Στέφανος έχει ταλέντο, έχει στοιχεία που τον καθιστούν τοπ κλας αθλητή, ενώ και τη χρονιά που μας πέρασε βελτίωσε πολλά πράγματα στο παιχνίδι του. Η πιο αισθητή βελτίωση αφορά τα χτυπήματα ντροπ από τα οποία πήρε πολύτιμους πόντους και τα οποία προσθέτει ευρέως στο ρεπερτόριό του, αυξάνοντας τις απειλές για τους αντιπάλους του. Σε συνδυασμό με τα εξαιρετικά δυνατά χτυπήματα που προέρχονται από το σερβίς του, το μπακχαντ του στο οποίο έχει αναφερθεί με τα καλύτερα λόγια ο Πάτρικ Μουράτογλου και την ανθεκτικότητά που τον χαρακτηρίζει, πλέον σε όλες τις επιφάνειες, ο Στέφανος έχει τη προοπτική να εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους σύγχρονους τενίστες, με ρεπερτόριο που να δανείζεται στοιχεία από τη τριάδα των κορυφαίων.

Επιπλέον, η ανθεκτικότητα του Στέφανου στο υψηλό τέμπο αποδεικνύεται και από το γεγονός πως μέσα στο 2022 αγωνίστηκε σε 85 παιχνίδια, περισσότερα από κάθε άλλο τενίστα καταρρίποντας μάλιστα και τη κορυφαία δική του επίδοση, εκείνη του 2019 με 80 παιχνίδια μέσα σε μία τενιστική περίοδο. Με απολογισμό 61 νίκες 24 ήττες, ο Στέφανος έχει λόγους να πιστεύει ότι στο εγγύς μέλλον θα γνωρίσει και τις διακρίσεις για τις οποίες είναι φτιαγμένος. Τη περασμένη πλέον σεζόν, υπερασπίστηκε με επιτυχία τον τίτλο του στο τουρνουά του Μόντε Κάρλο (ATP MASTERS 1000), ενώ κατέκτησε και τον πρώτο τίτλο του, σε μία επιφάνεια που φαινόταν να μην του ταιριάζει ιδιαίτερα, το γρασίδι (Mallorca 250). Αναντίρρητα, «μελανό σημείο» αποτελούν οι πέντε χαμένοι τελικοί κόντρα σε Οζέ Αλιασίμ (Ρότερνταμ), Τζόκοβιτς (Ρώμη), Τσόριτς (Σινσινάτι), ξανά Τζόκοβιτς (Αστάνα) και Ρούνε (Στοκχόλμη) αντίστοιχα. Και εάν την καθίζηση με αθλητές της κορυφαίας πεντάδας μπορεί κάποιος να την εξηγήσει και ακολούθως να την δικαιολογήσει, εντούτοις αυτό δεν μπορεί να συμβεί το ίδιο εύκολα στις περιπτώσεις όπου κλήθηκε να παλέψει για έναν τίτλο ενάντια σε αθλητές, ίδιας ή και χαμηλότερης δυναμικής.

Με πίστη, διαχείριση της πίεσης και του άγχους που κυριεύει τον Στέφανο όταν η «μπάλα καίει», θα καταφέρει να περάσει στο επόμενο λέβελ. Αρκεί μόνο να θυμίσουμε πως πέρυσι τέτοια περίοδο συζητούσαμε εάν μπορεί να σταματήσει να διακόπτει τα παιχνίδια του, προκειμένου να επωφεληθεί από το λονγκ μπρέικ, με τη φημολογία σχετικά με το ενδεχόμενο χρήσης του κινητού του τηλεφώνου στα αποδυτήρια να οργιάζει. Όμως, όπως αποδεικνύει πάντοτε η ιστορία και η ίδια η πραγματικότητα, ένας πραγματικά καλός αθλητής δεν χρειάζεται κανενός είδους υποστήριξη ή τέχνασμα για να κατισχύσει επί του αντιπάλου του στο τερέν. Ο Στέφανος δεν έκανε κάτι περισσότερο από το να επιβεβαιώσει αυτόν τον κανόνα μέσα στο 2022 ολοκληρώντας τη χρονιά του στο Νο. 4 της παγκόσμιας κατάταξης. Στο νο. 4, πίσω από αθλητές, όπως ο «δουλευταράς» αλλά όχι περισσότερο ταλαντούχος Νορβηγός Κάσπερ Ρουντ και ο εξαιρετικά ταλαντούχος αλλά «άγουρος» ακόμη Ισπανός Κάρλος Αλκαράθ. Με υγεία και πίστη στη μεγαλύτερη βελτίωση που μπορεί να έρθει, το 2023 μπορεί να είναι η πρώτη πραγματικά κορυφαία σεζόν του Στέφανου Τσιτσιπά στο άθλημα.

Επιμέλεια: Δημήτρης Τσάκνης

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *