Type to search

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΡΕΜΙΕΡ ΛΙΓΚ

Τότεναμ: Ίδρυση και ιστορία

Share

Η Τότεναμ Χότσπερ (αγγλικά: Tottenham Hotspur) είναι αγγλική ομάδα ποδοσφαίρου η οποία ιδρύθηκε το 1882 και έχει έδρα της το Λονδίνο.

ΊΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

Αρχικά ονομαζόταν Hotspur Football Club. Ο σύλλογος ιδρύθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1882 από μια ομάδα μαθητών με επικεφαλής τον Bobby Buckle. Ήταν μέλη του Hotspur Cricket Club και ο ποδοσφαιρικός σύλλογος δημιουργήθηκε για να αθλείται τους χειμερινούς μήνες. Ένα χρόνο αργότερα τα αγόρια ζήτησαν βοήθεια με τη λέσχη από τον John Ripsher, τον δάσκαλο της Βίβλου στην Εκκλησία All Hallows, ο οποίος έγινε ο πρώτος πρόεδρος του συλλόγου και ο ταμίας του. Ο Ripsher βοήθησε και υποστήριξε τα αγόρια κατά τη διάρκεια των χρόνων διαμόρφωσης του συλλόγου, αναδιοργάνωσε και βρήκε χώρους για το κλαμπ. Τον Απρίλιο του 1884 ο σύλλογος μετονομάστηκε σε “Tottenham Hotspur Football Club” για να αποφευχθεί η σύγχυση με μια άλλη ομάδα του Λονδίνου που ονομάζεται Hotspur, η θέση της οποίας είχε παραδοθεί κατά λάθος στο Βόρειο Λονδίνο. Τα παρατσούκλια του συλλόγου περιλαμβάνουν “Spurs” και “the Lilywhites”.

Αρχικά, τα αγόρια έπαιζαν μεταξύ τους παιχνίδια και φιλικούς αγώνες με άλλους τοπικούς συλλόγους. Ο πρώτος καταγεγραμμένος αγώνας έλαβε χώρα στις 30 Σεπτεμβρίου 1882 εναντίον μιας τοπικής ομάδας που ονομαζόταν Radicals, την οποία η Hotspur έχασε με 2–0. Η ομάδα μπήκε στον πρώτο της διαγωνισμό κυπέλλου στο London Association Cup, και κέρδισε με 5–2 στον πρώτο της ανταγωνιστικό αγώνα στις 17 Οκτωβρίου 1885 εναντίον της ομάδας εργασίας μιας εταιρείας που ονομάζεται St Albans. Οι αγώνες του συλλόγου άρχισαν να προσελκύουν το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας και οι προσέλευσης στους εντός έδρας αγώνες του αυξήθηκαν. Το 1892, έπαιξαν για πρώτη φορά σε ένα πρωτάθλημα, τη βραχύβια Νότια Συμμαχία.

Ο σύλλογος έγινε επαγγελματίας στις 20 Δεκεμβρίου 1895 και, το καλοκαίρι του 1896, έγινε δεκτός στην Division One του Southern League. Στις 2 Μαρτίου 1898, ο σύλλογος έγινε επίσης εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, η Tottenham Hotspur Football and Athletic Company.[18] Λίγο αργότερα, ο Frank Brettell έγινε ο πρώτος προπονητής των Spurs και υπέγραψε τον John Cameron, ο οποίος ανέλαβε ως παίκτης-μάνατζερ όταν ο Brettell έφυγε ένα χρόνο αργότερα. Ο Κάμερον θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στους Σπερς, βοηθώντας τον σύλλογο να κερδίσει το πρώτο του τρόπαιο, τον τίτλο του Southern League τη σεζόν 1899–1900. Την επόμενη χρονιά οι Σπερς κέρδισαν το Κύπελλο Αγγλίας του 1901 νικώντας τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ με 3–1 σε έναν επαναληπτικό του τελικού, αφού το πρώτο παιχνίδι έληξε ισόπαλο 2–2. Με αυτόν τον τρόπο έγιναν ο μόνος σύλλογος που δεν ήταν Λιγκ που πέτυχε το κατόρθωμα από την ίδρυση της Football League το 1888.

ΠΡΩΙΜΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΣΤΗ FOOTBALL LEAGUE (1908-1958)

Το 1908, ο σύλλογος εξελέγη στη Δεύτερη Κατηγορία της Φούτμπολ Λιγκ και κέρδισε την άνοδο στην Πρώτη Κατηγορία στην πρώτη του σεζόν και τερμάτισε δευτεραθλητής την πρώτη του χρονιά στο πρωτάθλημα. Το 1912, ο Peter McWilliam έγινε διευθυντής. Η Τότεναμ τερμάτισε κάτω στο πρωτάθλημα στο τέλος της σεζόν 1914–15, όταν το ποδόσφαιρο είχε διακοπεί λόγω του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Σπερς υποβιβάστηκαν στη Δεύτερη Κατηγορία με την επανέναρξη του ποδοσφαίρου του πρωταθλήματος μετά τον πόλεμο, αλλά γρήγορα επέστρεψαν στην Πρώτη Κατηγορία ως πρωταθλητές της Δεύτερης Κατηγορίας της σεζόν 1919–20.[21]

Ο αρχηγός των Spurs Arthur Grimsdell επιδεικνύει το κύπελλο στους φιλάθλους στην Tottenham High Road μετά τον τελικό του 1921

Στις 23 Απριλίου 1921, ο ΜακΓουίλιαμ οδήγησε τους Σπερς στη δεύτερη νίκη τους στο Κύπελλο Αγγλίας, νικώντας τη Γουλβερχάμπτον Γουόντερερς με 1–0 στον τελικό του Κυπέλλου. Οι Σπερς τερμάτισαν δεύτεροι μετά τη Λίβερπουλ στο πρωτάθλημα το 1922, αλλά θα τερματίσουν στη μέση του πίνακα τις επόμενες πέντε σεζόν. Οι Spurs υποβιβάστηκαν τη σεζόν 1927-28 μετά την αποχώρηση του McWilliam. Για το μεγαλύτερο μέρος των δεκαετιών του 1930 και του 1940, οι Σπερς μαραζώνουν στη Δεύτερη Κατηγορία, εκτός από μια σύντομη επιστροφή στην κορυφαία κατηγορία τις σεζόν 1933–34 και 1934–35.

Ο πρώην παίκτης των Spurs, Arthur Rowe, έγινε προπονητής το 1949. Ο Rowe ανέπτυξε ένα στυλ παιχνιδιού, γνωστό ως “push and run”, που αποδείχθηκε επιτυχημένο στα πρώτα του χρόνια ως προπονητής. Πήρε την ομάδα πίσω στην Πρώτη Κατηγορία αφού τερμάτισε στην κορυφή της Δεύτερης Κατηγορίας τη σεζόν 1949–50. Στη δεύτερη σεζόν του ως επικεφαλής, η Τότεναμ κέρδισε τον πρώτο της τίτλο πρωταθλήματος κορυφαίας κατηγορίας όταν τερμάτισε στην κορυφή της Πρώτης Κατηγορίας για τη σεζόν 1950–51. Ο Ρόου παραιτήθηκε τον Απρίλιο του 1955 λόγω ασθένειας που προκλήθηκε από το άγχος από τη διαχείριση του συλλόγου.[26][27] Πριν φύγει, υπέγραψε με έναν από τους πιο διάσημους παίκτες των Spurs, τον Danny Blanchflower, ο οποίος κέρδισε τον Ποδοσφαιριστή της Χρονιάς FWA δύο φορές ενώ ήταν στην Τότεναμ.

Ο ΜΠΙΛ ΝΙΚΟΛΣΟΝ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΔΟΞΑΣ (1958-1974)

Ο Bill Nicholson ανέλαβε ως προπονητής τον Οκτώβριο του 1958. Έγινε ο πιο επιτυχημένος προπονητής του συλλόγου, οδηγώντας την ομάδα σε μεγάλες επιτυχίες σε τρόπαια τρεις συνεχόμενες σεζόν στις αρχές της δεκαετίας του 1960: το Double το 1961, το FA Cup το 1962 και το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1963. Ο Νίκολσον υπέγραψε τον Ντέιβ Μακκέι και τον Τζον Γουάιτ το 1959, δύο παίκτες με επιρροή της διπλής ομάδας, και τον Τζίμι Γκριβς το 1961, τον πιο παραγωγικό σκόρερ στην ιστορία της κορυφαίας κατηγορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Η σεζόν 1960–61 ξεκίνησε με μια σειρά από 11 νίκες, ακολουθούμενη από μια ισοπαλία και άλλες τέσσερις νίκες, εκείνη την εποχή το καλύτερο ξεκίνημα από οποιαδήποτε ομάδα στην κορυφαία κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Ο τίτλος κέρδισε στις 17 Απριλίου 1961 όταν κέρδισαν τη δεύτερη δεύτερη Σέφιλντ Γουένσντεϊ εντός έδρας με 2–1, με τρία ακόμη παιχνίδια να παίξουν. Το διπλό επιτεύχθηκε όταν οι Σπερς κέρδισαν με 2-0 τη Λέστερ Σίτι στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας 1960-61. Ήταν το πρώτο Double του 20ου αιώνα και το πρώτο από τότε που η Άστον Βίλα πέτυχε το κατόρθωμα το 1897. Την επόμενη χρονιά οι Σπερς κέρδισαν το διαδοχικό Κύπελλο Αγγλίας αφού νίκησαν την Μπέρνλι στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας του 1962.

Στις 15 Μαΐου 1963, η Τότεναμ έγινε η πρώτη βρετανική ομάδα που κέρδισε ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο κερδίζοντας το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης 1962–63 όταν κέρδισε την Ατλέτικο Μαδρίτης με 5–1 στον τελικό. Οι Spurs έγιναν επίσης η πρώτη βρετανική ομάδα που κέρδισε δύο διαφορετικά ευρωπαϊκά τρόπαια όταν κέρδισε το Κύπελλο UEFA 1971–72 με μια ανακατασκευασμένη ομάδα που περιελάμβανε τους Martin Chivers, Pat Jennings και Steve Perryman. Είχαν επίσης κερδίσει το Κύπελλο Αγγλίας το 1967, και δύο Λιγκ Καπ (το 1971 και το 1973). Συνολικά, ο Νίκολσον κέρδισε οκτώ μεγάλα τρόπαια στα 16 χρόνια του στο κλαμπ ως προπονητής.

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΠΡΕΜΙΕΡ ΛΙΓΚ

Η Τότεναμ ήταν ένας από τους πέντε συλλόγους που πίεσαν για την ίδρυση της Premier League, που δημιουργήθηκε με την έγκριση της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, αντικαθιστώντας την Football League First Division ως την υψηλότερη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Παρά τη διαδοχή προπονητών και παικτών όπως ο Teddy Sheringham, ο Jürgen Klinsmann και ο David Ginola, για μια μακρά περίοδο στην Premier League μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2000, οι Spurs τερμάτισαν στη μέση του πίνακα τις περισσότερες σεζόν με λίγα τρόπαια. Κέρδισαν το Λιγκ Καπ το 1999 υπό τον Τζορτζ Γκράχαμ και ξανά το 2008 υπό τον Χουάντε Ράμος. Οι επιδόσεις βελτιώθηκαν υπό τον Χάρι Ρέντναπ με παίκτες όπως ο Γκάρεθ Μπέιλ και ο Λούκα Μόντριτς, και ο σύλλογος τερμάτισε στην πρώτη πεντάδα στις αρχές της δεκαετίας του 2010.

Τον Φεβρουάριο του 2001, ο Sugar πούλησε το μερίδιό του στους Spurs στην ENIC Sports plc, που διευθύνεται από τους Joe Lewis και Daniel Levy, και παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου. Ο Lewis και ο Levy θα κατείχαν τελικά το 85% του συλλόγου, με τον Levy να είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του συλλόγου. Διόρισαν τον Mauricio Pochettino ως προπονητή, ο οποίος ήταν στο ρόλο μεταξύ 2014 και 2019. Υπό τον Ποτσετίνο, οι Σπερς τερμάτισαν δεύτεροι τη σεζόν 2016–17, το υψηλότερο τελείωμα πρωταθλήματος από τη σεζόν 1962–63, και προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Champions League το 2019, τον πρώτο τελικό του συλλόγου στο UEFA Champions League, χάνοντας τελικά τον τελικό από τους μελλοντικούς πρωταθλητές. Λίβερπουλ 2–0. Ο Ποκετίνο απολύθηκε στη συνέχεια μετά από ένα κακό ξεκίνημα στη σεζόν 2019–20, τον Νοέμβριο του 2019, και αντικαταστάθηκε από τον Ζοσέ Μουρίνιο. Η θητεία του Μουρίνιο, ωστόσο, διήρκεσε μόνο 17 μήνες. Απολύθηκε τον Απρίλιο του 2021 για να αντικατασταθεί από τον προσωρινό προπονητή Ράιαν Μέισον για το υπόλοιπο της σεζόν 2020–21. Ο Nuno Espírito Santo διορίστηκε νέος προπονητής για τη σεζόν 2021–22 στις 30 Ιουνίου 2021 αλλά απολύθηκε μετά από μόλις 4 μήνες στη θέση, αντικαθιστώμενος από τον Antonio Conte.

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ

Όμιλοι Τσάμπιονς Λιγκ

Η Τότεναμ κατόρθωσε να εισέλθει για πρώτη φορά στην ιστορία της στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ το 2010, αφού απέκλεισε την ελβετική Γιουνγκ Μπόις, αφού έχασε 3-2 στο εκτός έδρας πρώτο ματς, την διέσυρε με 4-0 στο Γουάιτ Χαρτ Λέιν, με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Πίτερ Κράουτς, οποίος πέτυχε χατ τρικ.

Τερμάτισε πρώτη σε έναν πολύ δύσκολο πρώτο όμιλο, έχοντας να αντιμετωπίσει την κάτοχο του τρεμπλ Ίντερ, την πρωταθλήτρια Ολλανδίας Τβέντε και την τριταθλήτρια Γερμανίας Βέρντερ Βρέμης. Σε 6 αγώνες είχε 11 βαθμούς.

Νίκησε εντός έδρας και τις 3 αντιπάλους της (4-1 την Τβέντε, 3-1 την Ίντερ και 3-0 τη Βέρντερ), ενώ εκτός έδρας έφερε 2 ισοπαλίες (2-2 με τη Βέρντερ και 3-3 με την Τβέντε), ενώ έχασε ηρωικά από την Ίντερ με 4-3. Από αυτό το ματς έγινε ξακουστός στην Ευρώπη ο Γκάρεθ Μπέιλ, αφού ενώ η Τότεναμ έχανε με 4-0 από το πρώτο ημίχρονο, πήρε από το χέρι την ομάδα του και με χατ τρικ στο δεύτερο μέρος την οδήγησε ένα βήμα πριν την ισοπαλία (4-3)!

O Γκάρεθ Μπέιλ μάγεψε εναντίον της Ίντερ.

Στη φάση των 16 κληρώθηκε με την ιστορική Μίλαν. Όλοι την είχαν ξεγραμμένη και ως απόλυτο αουτσάιντερ για την πρόκριση. Κι όμως. Κέρδισε εκτός έδρας στο πρώτο ματς 0-1 με γκολ του Κράουτς, ενώ στο δεύτερο με ηρωική εμφάνιση από τον Γκαλάς, κατάφερε και έμεινε στο 0-0, ώστε να πάρει την ιστορική πρόκριση στα προημιτελικά.

Εκεί αντιμετώπισε την πολυνίκη του θεσμού Ρεάλ Μαδρίτης. Από τη Ρεάλ αποκλείστηκε χάνοντας 4-0 εκτός έδρας και 0-1 εντός.

Τσάμπιονς Λιγκ σεζόν 2018/19

Η Τότεναμ κατάφερε για ακόμη μία σεζόν να εισέλθει στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης του κόσμου τερματίζοντας την προηγούμενη σεζόν στην Πρέμιερ Λιγκ 3η. Κληρώθηκε σε έναν πολυ δύσκολο όμιλο έχοντας να αντιμετωπίσει την δευτεραθλήτρια, Μπαρτσελόνα, την Ίντερ και την πρωταθλήτρια Ολλανδίας Αϊντχόβεν. Η Τότεναμ παρουσιάστηκε ως το αουτσάιντερ καθώς οι πιο πολλοί πίστευαν ότι θα προκριθούν η Μπαρτσελόνα και η Ίντερ, η Τότεναμ όμως κατάφερε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ μόλις την 6η και τελευταία αγωνιστική χάρη στην ισοπαλία που έφερε η Αϊντχόβεν στην έδρα της Ίντερ με τελικό σκορ 1-1 και την ηρωική ισοπαλία 1-1 της Τότεναμ μέσα στο Καμπ Νου. Σε έξι αγωνιστικές η Τότεναμ μετρούσε δύο νίκες δύο ισοπαλίες και δύο ήττες. 2-4 ήττα από την Μπαρτσελόνα, 2-1 ήττα με ανατροπή από την Ίντερ στο Μιλάνο, 2-2 ισοπαλία με την Αϊντχόβεν και 1-1 με την Μπαρτσελόνα και νίκη 1-0 επί της Ίντερ στο Γουέμπλεϊ και 2-1 νίκη επί της Αϊντχόβεν επίσης στο Γουέμπλεϊ. Έτσι η ομάδα του Βόρειου Λονδίνου κατάφερε μετά δυσκολίας να εξασφαλίσει την πρόκρισή της στους 16 όπου εκεί αντιμετώπισε την δευτεραθλήτρια Ντόρτμουντ, ένας φαινομενικά δύσκολος αγώνας στον οποίο όμως η Τότεναμ δεν είχε την παραμικρή δυσκολία απέναντι στους Βεστφαλούς τους οποίος κέρδισε 3-0 στο Λονδίνο και 0-1 στη Γερμανία. Έτσι με δύο ισάριθμες νίκες Απέναντι στην Ντόρτμουντ με συνολικό σκορ 4-0 η Τότεναμ μπορούσε να συνεχίσει το ευρωπαϊκό της ταξίδι για τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ εκεί όπου θα αντιμετώπιζε μία γνώριμη της την Μάντσεστερ Σίτι. Έτσι όλοι την είχαν ξεγραμμένη και ως το απόλυτο αουτσάιντερ για την πρόκριση, όμως η Τότεναμ με νίκη 1-0 στο στάδιο Τότεναμ Χότσπερ και ηρωική εμφάνιση της ομάδας σε ένα από τα ωραιότερα και συναρπαστικότερα παιχνίδια στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ έχασε ηρωικά 4-3 στο Έτιχαντ. Όμως το γκολ του Φερνάντο Γιορέντε στο 74ο λεπτό της αναμέτρησης και έτσι χάρη στα τρία εκτός έδρας γκολ και το 1-0 υπέρ τής του πρώτου αγώνα η Τότεναμ κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο τής Σίτυ και να μπορέσει να συνεχίσει το ταξίδι της για τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά έπειτα από 57 ολόκληρα χρόνια όπου εκεί βρέθηκε αντιμέτωπη με μία ακόμα ολλανδική ομάδα τον Άγιαξ αυτή τη φορά όμως όχι για τους ομίλους στους οποίους είχε αντιμετωπίσει την πρωταθλήτρια Αϊντχόβεν αλλά για τα ημιτελικά της κορυφαίας αυτής διοργάνωσης. Ο πρώτος αγώνας που διεξήχθη στο Λονδίνο, η τρομερή ομάδα του Άγιαξ κατάφερε να κερδίσει την Τότεναμ εκτός έδρας με σκορ 1-0 και να βάλει βάσεις πρόκρισης για τον τελικό. Στον επαναληπτικό όμως που διεξήχθη στις 8 Μαΐου του 2019 στην Γιόχαν Κρόιφ Αρίνα του Άμστερνταμ η Τότεναμ βρέθηκε στο 35ο λεπτό να χάνει με 2-0, με το οποίο βέβαια σκορ έχανε μέχρι το 53ο λεπτό! Από εκεί και έπειτα όμως άλλαξαν όλα. Ο Λούκας Μόουρα στο 54′ έκανε το 2-1 για τους Σπερς βάζοντας στους ξανά στο παιχνίδι στο 58′ ξανά ο ίδιος παίκτης έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Αντρέ Ονάνα για να γράψει το 2-2 και να βάλει φωτιά στη Γιοχαν Κρόϊφ Αρίνα. Φτάνοντας όμως στο 95ο λεπτό η Τότεναμ δεν μπορούσε να βρει το πολυπόθητο τρίτο γκολ που χρειαζότανε για να προκριθεί. Εκεί λοιπόν που φαινόταν σχεδόν διαφαινόταν η επική πρόκριση της ολλανδικής ομάδας στον τελικό έπειτα από 23 ολόκληρα χρόνια ο Λούκας Μόουρα με το τρίτο του προσωπικό τέρμα είχε άλλη άποψη και έτσι κατάφερε να στείλει την Τότεναμ στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά στην ιστορία της και μάλιστα με τεράστια ανατροπή με σκορ 2-3 στην Ολλανδία και συνολικό σκορ 3-3 χάρη στα περισσότερα εκτός έδρας τέρματα.

Έτσι τα Σπιρούνια αντιμετώπισαν την έτερη αγγλική φιναλίστ Λίβερπουλ στον τελικό της Μαδρίτης που διεξήχθη την 1η Ιουνίου στο Γουάντα Μετροπολιτάνο, ηττήθηκαν με 2-0, χάνοντας την ευκαιρία να κατακτήσουν το πρώτο Τσάμπιονς Λιγκ της ιστορίας τους και να γίνουν η έκτη ομάδα που κατακτά και τα τρία Ευρωπαϊκά τρόπαια (Τσάμπιονς Λιγκ, Γιουρόπα Λιγκ, Κύπελλο Κυπελλούχων), κάτι που έχουν καταφέρει οι επίσης Αγγλικές Τσέλσι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *