Type to search

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Γκάνα: Τα “μαύρα αστέρια” ξεχωρίζουν για την Αφρική

Share

Η Γκάνα έπειτα από την απουσία της στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας επιστρέφει στην μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου. Τα “μαύρα αστέρια” ιστορικά ξεχωρίζουν τόσο σε επίπεδο Μουντιάλ όσο και στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής. Το ίδιο θέλουν να κάνουν και στα γήπεδα του Κατάρ με την παρουσία παικτών όπως ο Τόμας Παρτέϊ και ο Τζόρνταν Αγιού να τους γεμίζει με αισιοδοξία.

Με αφορμή λοιπόν την πρόκρισή της επί της Νιγηρίας, το Sport Review κάνει αναδρομή στις παρουσίες της στις μεγάλες διοργανώσεις.

Γεμάτες ρεκόρ οι συμμετοχές της σε Copa Africa

Τα “μαύρα διμάντια” διαχρονικά αποτελούν πρωταγωνιστές στο Αφρικανικό ποδόσφαιρο καθώς έχουν συμμετοχή σε 23 Copa Africa με την Αίγυπτο να “κρατάει” το ρεκόρ με 25. Οι Γκανέζοι έχουν τέσσερις κατακτήσεις (1963, 1965, 1978, 1982) τις οποίες πολλάκις έχουν συνοδεύσει με αξιομνημόνευτες επιδόσεις.

Το 1963 κατέκτησε το τρόπαιο στην πρώτη της συμμετοχή στην διοργάνωση, κάτι που έχουν πετύχει μόνο η Αίγυπτος (1957) και η Νότια Αφρική (1996). Παράληλλα, το 1978 έγινε η πρώτη ομάδα που φθάνεις τις τρεις κατακτήσεις και ως εκ τούτου απέκτησε το δικαίωμα να κρατήσει το αυθεντικό τρόπαιο. Η Γκάνα, επίσης, έχει φθάσει μέχρι τον τελικό σε ακόμη πέντε περιπτώσεις, δηλαδή έχει φτάσει στον τελικό σχεδόν στις μισές συμμετοχεές της στην διοργάνωση.

Συνολικά, σε 102 παιγνίδια στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής έχει 54 νίκες, 21 ισοπαλίες και 27 ήττες με απολογισμό τερμάτων 133-87.

Ιστορικές παρουσίες και στα Μουντιάλ

Τα μαύρα “αστέρια” έχουν συμετάσχει σε τρία Παγκόσμια Κύπελλα: το 2006 στην Γερμανία, το 2010 στην Νότιο Αφρική και το 2014 στην Βραζιλία. Μάλιστα, στο Μουντιάλ της Γερμανίας ήταν η μοναδική Αφρικανική ομάδα που προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο του τουρνουά και σημείωσε την έκτη συνεχόμενη συμμετοχή στα νοκ-άουτ για τις ομάδες της Αφρικής. Σε εκείνο το τουρνουά η Γκάνα είχε την νεότερη ομάδα με μέσο όρο ηλικίας 23 έτη και 352 ημέρες.

Η δεύτερη συμμετοχή της σε Μουντιάλ έμεινε στην ιστορία. Η Γκάνα προκρίθηκε ως δεύτερη πίσω από την Γερμανία σε όμιλο με Αυστραλία και Σερβία ενώ στην συνέχεια απέκλεισε τις Η.Π.Α. με 2-1 στην παράταση εξασφαλίζοντας μια θέση στα προημιτελικά όπου κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Ουρουγουάη.

Ο… τερματοφύλακας Λουίς Σουάρες

Εκεί, οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες με 1-1 και λίγο πριν το ματς οδηγηθεί στα πέναλτι, ο Λουίς Σουάρες έκανε… απόκρουση πάνω στην γραμμή, αποβλήθηκε και έδωσε την ευκαιρία στους Αφρικανούς να βρεθούν στους “4”. Ο Γκιάν σημάδεψε το δοκάρι και έπειτα ο Μουσλέρα στην ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι χάρισε στην παρέα του Ντιέγκο Φορλάν την πρόκριση.

Τα “μαύρα διαμάντια” αποκλείστηκαν για πρώτη φορά στην φάση των ομίλων στην Βραζιλία με δύο ήττες από Η.Π.Α. και Πορτογαλία, μένοντας στο 2-2 με την Γερμανία.

Στα 12 ματς σε τελικά Μουντιάλ οι Γκανέζοι έχουν πετύχει 4 νίκες, έχουν 3 ισοπαλίες και 6 ήττες με 13 γκολ υπέρ και 16 κατά.

Σταύρος Λιώσης

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *