Type to search

VALENTINO ROSSI ΑΡΧΙΚΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜOTO GP ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Βαλεντίνο Ρόσι: Ο γιατρός που μας έκανε να αγαπήσουμε το motogp

Share

Ο Βαλεντίνο Ρόσι, σε ηλικία 42 ετών  ανακοίνωσε τον περασμένο Αύγουστο την απόφαση  του να αποσυρθεί από την ενεργό δράση του Motogp. Παραθέτουμε παρακάτω κάποια facts από τη σπουδαία καριέρα του ” γιατρου ”.

Ο Ρόσι έχοντας πάρει εννιά πρωταθλήματα, εκ των οποίων εφτά στη μεγάλη κατηγορία (τα πέντε συνεχόμενα) και από ένα στις μικρές κατηγορίες των 125 και 250 κυβικών , δικαίως θεωρείται ο κορυφαίος οδηγός στην ιστορία του MotoGp. Μάλιστα ο Ιταλός έχει λάβει μέρος στο 44,2 % των αγώνων του εν λόγω πρωταθλή-ματος, από καταβολής του το 1949. Ο ‘’γιατρός’’ δηλαδή έχει τρέξει σε 432 αγώνες ( από το σύνολο των 974), νικώντας τους 115 σε ένα διάστημα 26 ετών. Επίσης ο ‘’ Βάλε ‘’ είναι ο γηραίοτερος οδηγός που έχει πανηγυρίσει νίκη, σε ηλικία 38 ετών και 129 ημερών, το 2017 στην Ολλανδική πίστα Άσσεν.

Μιλάμε για έναν πραγματικό θρύλο που το όνομα του είναι γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί πως χάρη στον Ρόσι το MotoGp έγινε ακόμη πιο γνωστό. Εκεί δηλαδή όπου δεν ήταν αναγνωρίσιμο από τον κόσμο, έγινε εξαιτίας των απίστευτων κατορθωμάτων του Ιταλού αναβάτη επί πίστας. Ο 42 χρονος οδηγός έχει δώσει το παρόν σε 38 διαφορετικές πίστες , πράγμα που δεν έχει καταφέρει κανένας άλλος συναθλητής του όλα αυτά τα χρόνια. Να σημειωθεί δε, πως έχει αντικρίσει πρώτος την καρό σημαία έστω μία φορά σε 28 εκ των 38 παραπάνω διαφορετικών διαδρομών. Η πίστα της Καταλονίας και της Ολλανδίας ( Άσσεν) μπορούν να θεωρηθούν οι αγαπημένες του γιατρού, αφού έχει καταφέρει να βγει πρώτος δέκα φορές σε καθεμιά από αυτές.

Ποίος δεν θυμάται τη μεγάλη μάχη του Ρόσι με τον Στόνερ στη Λαγκούνα Σέκα το 2008, με τα αλλεπάλληλα προσπεράσματα μεταξύ τους , σε μία πίστα για γερά νεύρα. Το νήμα πάντως έκοψε ο Βαλεντίνο Ρόσι με τη Yamaha  του κόντρα στην πανίσχυρη τότε Ducati του Κέϊσι Στόνερ.  Οι παθιασμένες μάχες με τον συμπατριώτη του Μπιάτζι έχουν αφήσει εποχή. Το 2001 στο Γκραν Πρι της Αυστραλίας, ο Βαλεντίνο Ρόσι προσπέρασε τον Μαξ Μπιάτζι στον τελευταίο γύρο, τερματίζοντας με αυτόν τον θριαμβευτικό τρόπο πρώτος, κάτι που ο βετεράνος Μπιάτζι μνημονεύει ακόμα. Να σημειωθεί ότι εκείνη την χρονιά ο εξωστρεφής και πάντα αστείος Ρόσι έφτασε στην πρώτη μεγάλη του επιτυχία, κατακτώντας το πρωτάθλημα των 500 κυβικών, σε ηλικία μόλις 22 ετών.

 

 

 

 

 

 

Ο ‘’ Βάλε ‘’ ήταν η χαρακτηριστική περίπτωση αθλητή, που ξεπέρασε το ίδιο το άθλημα, με τα πεπραγμένα του όλα αυτά τα χρόνια να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο. Ωστόσο, επειδή η καρδούλα του το λέει ακόμα, μπορούμε να τον παρακολουθούμε  πίσω από το τιμόνι αγωνιστικών αυτοκινήτων αυτή τη φορά. Η απόφαση του αυτή δεν ξενίζει, αφού ο Ιταλός έχει πάθος με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό και εμείς δεν μπορούμε παρά να περιμένουμε τα μελλοντικά του κατορθώματα, στον χώρο των αυτοκινήτων πια.

 

Επιμέλεια: Γιάννης Λιβανός

 

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *