Type to search

Aubameyang Barcelona Camp nou TΣΑΒΙ ΑΛ ΣΑΝΤ ΑΝΤΑΜΑ ΤΡΑΟΡΕ ΙΣΠΑΝΙΑ ΛΑ ΛΙΓΚΑ ΛΟΥΙΣ ΕΝΡΙΚΕ ΠΕΠ ΓΚΟΥΑΡΔΙΟΛΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΡΟΝΑΛΝΤ ΚΟΥΜΑΝ ΦΕΡΑΝ ΤΟΡΕΣ ΦΡΑΝΚ ΡΑΙΚΑΡΝΤ

Μπαρτσελόνα: Μέγας είσαι Τσάβι και θαυμαστά τα έργα σου

Share

Ο Τσάβι μεγαλούργησε στην Μπαρτσελόνα ως παίκτης και προσπαθεί να κάνει το ίδιο, αυτή τη φορά ως προπονητής. Ο 42χρονος τεχνικός από τη στιγμή που βρέθηκε στον πάγκο των Μπλαουγκράνα, τους αναζωογόνησε αγωνιστικά.

Ο Τσάβι ανέλαβε στις 6 Νοεμβρίου του 2021 το δύσκολο έργο του να καθοδηγήσει την Μπαρτσελόνα, υπογράφοντας μάλιστα συμβόλαιο μέχρι τον Ιούνιο του 2024. Ο πάλαι πότε αρχηγός των Καταλανών έχει βάλει όχι λιθαράκι, αλλά ακρογωνιαίο λίθο στην αγωνιστική ανάταση της Μπαρτσελόνα.  Αν κάτι μπορεί να αποδείξει τη συνεισφορά του Τσάβι μέχρι στιγμής στην Καταλανική ομάδα, αυτό είναι οι αριθμοί. Αναφερόμαστε φυσικά  στα στατιστικά, με τα οποία παρέλαβε την Ισπανική ομάδα και τα αντίστοιχα που έχει η Μπαρτσελόνα επί των ημερών του νεαρού κόουτς. Για του λόγου το αληθές η Καταλανική ομάδα στις 10 πρώτες αγωνιστικές της Λα Λίγκα, με τον Ρόναλντ Κούμαν στην άκρη του πάγκου της συνέλεξε 15 βαθμούς. Τα νούμερα του Κούμαν με την Μπαρτσελόνα αποτελούν τα χειρότερα στη μετά-Πεπ Γκουαρδιόλα εποχή. Η σταγόνα ξεχείλισε έπειτα από την ήττα με 1-0 από τη Ράγιο Βαγιεκάνο εκτός έδρας και η σχέση Μπαρτσελόνα και Κούμαν έφτασε στο τέλος της στις 28 Οκτωβρίου 2021. Μέχρι τις 6 Νοεμβρίου, όταν και προσλήφθηκε ο Τσάβι, τα ηνία της τεχνικής καθοδήγησης δόθηκαν στον Σέρχι Μπαρχουάν, ο οποίος προβιβάστηκε από τη δεύτερη ομάδα, σαν υπηρεσιακός προπονητής.  Ο Τσάβι το διάστημα εκείνο  προπονούσε ακόμη την Αλ Σάντ στο Κατάρ. Ήθελε όμως σαν τρελός να γίνει ο καπετάνιος του ταλαιπωρημένου από τις πολλές φουρτούνες καραβιού της Μπαρτσελόνα.

H χρυσή τομή βρέθηκε στις 6 Νοεμβρίου! Η ρήτρα αποδέσμευσης του Τσάβι από την Αλ Σάντ καταβλήθηκε από την Μπαρτσελόνα και ο Ισπανός επέστρεψε σπίτι του, αυτή τη φορά από άλλο πόστο, αυτό του προπονητή. Η παλιά κραταιά δύναμη στην Ευρώπη εναπέθεσε τις ελπίδες ανασύνταξης της σε έναν γνώριμο και συνάμα ιστορικό παλαίμαχο πια παίκτη της. Όταν ο Τσάβι κάθισε για πρώτη φορά στον πάγκο, οι Μπλαουγκράνα βρίσκονταν στην 9η θέση του βαθμολογικού πίνακα με 17 βαθμούς και τώρα, 16 αγωνιστικές μετά φιγουράρουν στην 3η θέση με 54 πόντους, 3 λιγότερους από τη δεύτερη Σεβίλλη.  Η συγκομιδή αυτή των Καταλανών μεταφράζεται ως 37 κερδισμένοι πόντοι από σύνολο 48 που θα μπορούσαν να είχαν αποσπάσει.

Τα διαπιστευτήρια του Τσάβι στην Μπαρτσελόνα δεν σταματούν σε αυτά που λένε τα κομπιούτερ και οι αριθμοί, όπως έλεγε ο αλησμόνητος Μητροπάνος. Η εικόνα της Ισπανικής ομάδας έχει βελτιωθεί άρδην, ιδίως μετά τα Χριστούγεννα και τις ενισχυτικές κινήσεις στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου (αγορά έναντι 55 εκατομμυρίων ευρώ του Φεράν Τόρες, υπογραφή του Πιέρ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ ως ελεύθερου, καθώς και δανεισμός μέχρι το καλοκαίρι, με οψιόν αγοράς του Αντάμα Τραορέ). Τα ‘’ ψώνια ‘’ από την Πρέμιερ Λιγκ έχουν ανεβάσει επίπεδο την Μπαρτσελόνα, κάτι που άρχισε να αποτυπώνεται και στο χορτάρι, από τον Φλεβάρη κυρίως και μετά. Πιο συγκεκριμένα ο Ομπαμεγιάνγκ έχει σκοράρει 9 φορές σε μόλις 11 παιχνίδια, ο Φεράν Τόρες έχει πετύχει 6 γκολ και έχει δώσει 5 ασίστ σε 14 αγώνες, ενώ και ο Τραορέ αν και δεν έχει σημειώσει κάποιο τέρμα μέχρι στιγμής, έχει ταϊσει 4 φορές τους συμπαίκτες του.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί ο τρόπος παιχνιδιού με τον οποίο αρέσκεται να παίζει ο Τσάβι. Αυτός δεν είναι άλλος από το ποδόσφαιρο της αντεπίθεσης, της κόντρα επίθεσης, του πρέσινγκ πολλαπλών ζωνών. Αυτό  είναι το ποδόσφαιρο που διδάχτηκε κατά κόρον την προηγούμενη δεκαετία ως παίκτης. Το ποδόσφαιρο, στο οποίο βασίστηκε και εξελίχθηκε η ιδέα των μεσοχώρων και των επαναλαμβανόμενων τριγωνικών σχημάτων. Το συγκεκριμένο είδος ποδοσφαίρου είτε λατρεύεται είτε απορρίπτεται εντελώς. Αυτοί που το μισούν, θεωρούν πως είναι πολύ επιστημονικό, πολύ τακτικό, πολύ κουραστικό, πολύ επαναλαμβανόμενο, ακόμα και απάνθρωπο, επειδή απαιτεί από τους αθλητές τεράστια προσήλωση και σπατάλη φυσικών δυνάμεων.

Η Μπαρτσελόνα του Τσάβι πλέον παίζει ελκυστικό ποδόσφαιρο, δημιουργεί φάσεις, πιέζει ψηλά την αντίπαλη άμυνα όταν δεν έχει την μπάλα στην κατοχή της, μετατρέποντας το παιχνίδι στο μοτίβο εκείνο που θύμιζε την παλιά-καλή επόχή της ομαδάρας του Πεπ Γκουαρδιόλα. Ο Τσάβι, ως παίκτης δεν είχε την ικανότητα να τριπλάρει 2 και 3 αντιπάλους του, υπήρξε όμως ένας από τους πιο εγκεφαλικούς παίκτες, κάτι που προσπαθεί να περάσει και στους ποδοσφαιριστές του. Με το στύλ αυτό, ο αντίπαλος εξουθενώνεται, λυγίζει από την πίεση και δέχεται τη μία φάση μετά την άλλη. Εξάλλου, ο Τσάβι ως ποδοσφαιριστής του Γκουαρδιόλα υπήρξε η ασφαλιστική δικλείδα-μεταφοράς της μπάλας από την άμυνα στην επίθεση, το λεγόμενο build up. Επομένως δεν είναι να απορεί κανείς που ο Τσάβι έδωσε ξανά ζωή στην Μπαρτσελόνα και έπεισε τον θεατή-φίλαθλο ότι η ομάδα έχει θέσει τις σωστές βάσεις για το μέλλον.

Ο Τσάβι όταν έπαιζε μπάλα, σκεφτόταν μόνιμα σαν προπονητής, είχε δηλαδή στο μυαλό του την έννοια του χώρου, την εκμετάλλευση του κενού χώρου για την ακρίβεια, ως αποτέλεσμα ακόμα και της πίεσης του αντιπάλου. Γαλουχήθηκε ποδοσφαιρικά και από ότι φαίνεται και προπονητικά από 3 από τους επιδραστικότερους προπονητές της σύγχρονης ιστορίας της Μπαρτσελόνα. Ο λόγος για τους Φράνκ Ράικαρντ, Πεπ Γκουαρδιόλα και Λούις Ενρίκε. Η πρόσφατη άλωση του Μπερναμπέου με 4-0 αποτελεί ξεκάθαρο παράδειγμα της δουλειάς του Τσάβι, της κράσης του, αλλά και του ποδοσφαίρου που θέλει να παίζει η ομάδα του. Όλοι εμείς οι λάτρεις του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου και του λεγόμενου τίκι-τάκα, ευελπιστούμε ο 42 χρονος τεχνικός να πλησιάσει στον τρόπο με τον οποίο έπαιζε η Μπαρτσελόνα το 2008-2009, μία ομάδα που τα κατέκτησε όλα εκείνη τη χρονιά.

 

 

Επιμέλεια: Γιάννης Λιβανός

 

 

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *