Type to search

Chelsea fc Premier league Shanghai Shenhua ΑΡΣΕΝΑΛ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ Γουέστ Μρπόμιτς ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ Μάντσεστερ Σίτι Μπόλτον ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ

Το κανόνι Νικολάς Ανελκά σβήνει σήμερα 43 κεράκια.

Share

Ο άλλοτε επιθετικός της Τσέλσι. Νικολάς Ανελκά κλείνει σήμερα τα 43 του χρόνια. Ο Ανελκά υπήρξε παίκτης που κάθε προπονητής θα ήθελε να έχει,ιδίως στην ακμή του, τη δεκαετία του 2000.

Αυτό που κάποιοι δεν θυμούνται και λογικό, μιάς και έχουν περάσει ήδη εφτά χρόνια από τότε που ο Ανελκά σταμάτησε το ποδόσφαιρο, είναι πως ο τελευταίος είχε οργώσει όλο τον αφρό  των ποδοσφαιρικών ομάδων. Εκκινώντας την καριέρα του το 1995 από την δευτεραθλήτρια εκείνης της περιόδου, Παρί Σεν Ζερμέν έφτασε να παίξει μέχρι και στην Ινδία, στην ηλικία των 36 ετών για λογαριασμό της Mumbai City. Ο Γάλλος παίκτης έπαιξε με τα χρώματα της Άρσεναλ, της Λίβερπουλ, της Μάντσεστερ Σίτι, της Τσέλσι, της Μπόλτον, της Γουέστ Μπρόμιτς, της Φενερμπαχτσέ,της Γιουβέντους και της Ρεάλ Μαδρίτης.

Μεταξύ άλλων ο κάτοχος του χρυσού παπουτσιού στην Πρέμιερ Λιγκ τη χρονιά 2008-2009 έχει πολλές ακόμη κατακτήσεις στο παλμαρέ του. Πιο συγκεκριμένα ο Ανελκά  σήκωσε στον ουρανό δύο φορές το κύπελλο της Πρέμιερ Λιγκ (με Άρσεναλ 1997-1998 και με Τσέλσι 2009-2010). Το αξιοσημείωτο με τον Ανελκά είναι πως έχει κατακτήσει και το Τσάμπιονς Λιγκ με τη Ρεάλ Μαδρίτης (το 2000), με τη φανέλα της οποίας πέτυχε 7 γκολ εκείνη τη σεζόν.

Ως παίκτης της Παρί Σεν Ζερμέν κατέκτησε το 2001 μόνο ένα Κύπελλο Ιντερτότο της Ουέφα ( έχει πάψει να υφίσταται από το 2008). Στο νησί κατέγραψε τα μεγαλύτερα του επιτεύγματα. Πρώτα ως κανονιέρης με τη φανέλα της Άρσεναλ την ίδια χρονιά (97′-98′) πήρε εκτός του πρωταθλήματος  και το κύπελλο Αγγλίας, καθώς και το Σούπερ Κάπ Αγγλίας. Με τα μπλέ της Τσέλσι κατέκτησε εκτός της Πρέμιερ Λιγκ, 2 Κύπελλα Αγγλίας και 1 Σούπερ Κάπ Αγγλίας. Mοναδικό ψεγάδι του Γάλλου άσσου υπήρξε το χαμένο πέναλτι  (απέκρουσε ο Βαν Ντερ Σαρ) στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ του 2008 στη Μόσχα, που έδωσε το τρόπαιο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στην Τουρκία πήρε το εγχώριο πρωτάθλημα αγωνιζόμενος με τη φανέλα της Φενερμπαχτσέ τη χρονιά 2004-2005.Μετά την αποχώρηση του από την Τσέλσι, την έκανε για Κίνα (Shanghai Shenhua). Όμως αφού η  μπογιά του πέρναγε ακόμη, τον Ιανουάριο του 2013 πήγε δανεικός στη Γιουβέντους, που έχτίζε την αυτοκρατορία των σερί πρωταθλημάτων της. Εκεί έπαιξε 3 μόλις παιχνίδια, χωρίς να σκοράρει κάποιο τέρμα. Παρολ΄ αυτά στο τέλος της σεζόν πρόσθεσε στην τροπαιοθήκη του και το πρωτάθλημα της Σέριε Α.

 

Σε εθνικό επίπεδο τώρα, ο Γάλλος υπήρξε μέλος της εθνικής ομαδας που κατέκτησε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2000, καθώς και το κύπελλο συνομοσπονδιών του 2001. Συνολικά το πυροβόλο, Ανελκά, που είχε 88 top speed στο pes2008 σκόραρε 210 γκολ σε επίπεδο συλλόγων, ενώ με τη Γαλλία πέτυχε 14 φορές τα αντίπαλα δίχτυα.

 

 

Επιμέλεια: Γιάννης Λιβανός

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *